Missbrukaren måste få hjälp

Arbetsgivaren ska inte vara både spanare, polis och domare. Att slänga ut anställda som fastnat i drogtester är fel väg att gå, skriver chefredaktör Helle Klein.

Skulle spelningen göra mig ung igen?

Några håller fast vid det ungdomliga, andra har släppt fram tanten och farbrodern, skriver Anneli Jordahl.

Pappers tvingas skjuta på varsel

De opartiska ordförandena, opo, tvingar Pappers att skjuta upp sin övertidsblockad med motiveringen att skapa mer förhandlingsutrymme.
– Ett absurt påstående med tanke på att vi haft tre månader på oss, säger Pappers ordförande Jan-Henrik Sandberg.

Pappers ordförande menar att både Svenskt Näringsliv och motparten Skogsindustrierna agerat helt i strid med industriavtalets anda i den här avtalsrörelsen.

– Skogsindustrierna har agerat marionetter åt Svenskt Näringsliv. De har helt låtit sig styras och förhalat våra förhandlingar.

– Vi har inte kunnat bedriva några som helst förhandlingar i de viktiga frågorna, säger Jan-Henrik Sandberg.

Ett nytt avtal för landets pappers- och massaarbetare är därför fortfarande långt borta och i dag beslöt alltså medlarna att skjuta på Pappers konfliktåtgärder.

Enligt Pappers ursprungliga varsel skulle en övertidsblockad på skogsindustrins område inledas den 5 april klockan 18.00. Nu skjuts varslet på opo:s uppmaning sju kalenderdagar framåt i tiden.

Ett i sig historiskt beslut, eftersom opo, enligt Pappers ordförande, aldrig tillgripit denna åtgärd tidigare.

– Det innebär att varslet inte får utlösas förrän den 12 april klockan 18.00, säger Jan-Henrik Sandberg.

Han är kritisk mot opos agerande. Visserligen har de rätt att skjuta på varslade stridsåtgärder i upp till två veckor, men Pappers tycker att det är en totalt ”improduktiv” åtgärd.

– Hade de velat medverka till ett avtal så hade de satt lite press på Skogsindustrierna i stället. Nu får vi en veckas stiltje i förhandlingarna.

Pappers ordförande menar att förbundets krav är oförändrade och att man, när väl förhandlingarna kommer igång igen, står helt obundna av tidigare träffade avtal i årets avtalsrörelse.

– Vi känner oss fria att både förhandla fram andra nivåer, annan längd på avtalet och andra skrivningar i bemanningsfrågan.

Läs mer:


gw@da.se

Läs mer från Dagens Arbete:

Vad är egentligen en OpO?

FilmStrejk, medling, avtal. Så får du grepp om avtalsrörelsen – på två minuter.

Matts Jutterström är förbundsordförande för Pappers.

Sänkta löner ger inte fler jobb

KRÖNIKADe talar om lägstalöner, bidrag och att inskränka strejkrätten. Dom är sig lika, högern.

1

Läget på pappersbruken

Framtidstro på bruken

2016"En bättre utveckling än vad jag trodde för ett par år sedan", säger Pappers förbunds­ekonom Christer Larsson om läget inom den svenska massa- och pappersindustrin.

Bernt blev omkörd efter regelkrock

De fick sina uppsägningar samtidigt, men Bernt Karlsson hade längre uppsägningstid. Då hamnar kollegan Mikael Andersson före i återanställningskön.

Avtal 2016

Anders Ferbe varnar för ökande konflikter

IF Metalls ordförande Anders Ferbe säger att årets avtalsrörelse är den jobbigaste på länge, eftersom lönenormeringen utmanas av både politiker och arbetsgivarorganisationer.

"Ett sätt att försöka försvaga Pappers centralt"

PAPPERSArbetsgivarna vill göra stora ingrepp runt lokalavtalen i årets avtalsrörelse.

Alger

Bäckhammar tror på en grön framtid

MiljöteknikPå Bäckhammars bruk växer tar alger i tio barnpooler hand om fabrikens utsläpp och koldioxid. Bra för miljön, och de skördade algerna kan bli bränsle.

Madde modellerar i massa

DA möterMadde Rumberg är processteknikern som just fått Pappers kulturstipendium och som drömmer om att en dag helt kunna försörja sig som konstnär.

Pappers lönekonferens

Här finslipas avtalskraven

AVTAL 2016Pappers har vaskat fram vilka krav som viktigast i avtalsrörelsen. Men om medlemmarna får bestämma är det en fråga som överglänser alla andra: Arbetstidskontot.

1

Madde modellerar i massa

KulturstipendiatProcessteknikern Madde Rumberg på Södra Cell i Mörrum får 15 000 kronor av Pappers som årets kulturstipendiat för medlemmar.

Dags att mobilisera för en dräglig pension

KrönikaKrönika, Matts Jutterström.

3

DA granskar Arbetstidskontot

Foto: David Lundmark

Kontot fullt av ledighet

PusslandeBägge jobbar ständigt skift, det är fullt blås där hemma med två små barn och massor av aktiviteter. För Camilla Johansson och Kim Fridén är arbetstidskontot ett sätt att få ihop livet.

Andreas är 24 år och har jobbat i mekverkstaden på SCA Munksund i fem år. Emanuel är 21 och har ett par år som fast anställd. Foto: Anders Westergren

Pension, tid eller pengar – det är frågan

Hotat valAtt få välja mellan tid, pengar och pension är populärt bland pappersarbetarna men nu hotas valfriheten.

Foto: TT

Från omstritt påhitt till ett älskat konto

I backspegelnProtester och avhopp. Det var stor dramatik när arbetstidskontot infördes i 1998 års avtalsrörelse.

Nordea: "Inga pengar har flyttats"

Pappers fonderade medel på 945 miljoner kronor förvaltas inte alls via Luxemburg, utan förändringarna som gjorts är bara administrativa, enligt Nordea.

Själva rösten är faktiskt huvudsaken

Har du svårt att hitta det bästa partiet, ett parti som tycker precis som du? Välj då det minst dåliga! Demokratin fungerar bara om du röstar. Se till att få ändan ur vagnen och ta dig till vallokalen!

Jan-Henrik Sandberg lämnar över till Matts Jutterström. Foto: EBBA OLSSON WIKDAHL

Sandberg: "En rejäl anspänning"

Pappers kongressJan-Henrik Sandberg är samlad i nederlagets stund. – Men lite bitter är jag, det vore löjligt att påstå något annat.

Det är dags att mobilisera

Sommaren har gått in på upploppet. Det blir en spännande höst, för nu är det dags för spurten! Det är förstås spurten inför valdagen jag tänker på. Efter åtta år av borgerlig politik är det nu hög tid att byta till en mer löntagarvänlig politik under socialdemokratisk ledning.

Tufft att få ner de gröna på jorden

Som ordförande för Pappers får jag ett och annat brev. Det är en blandning av allt möjligt: konstruktiv kritik, beröm, skäll och förslag. När jag har kritiserat smygrasisterna i Sverigedemokraterna kan det ibland dimpa ner en främlingsfientlig uppkastning i brevkorgen, kryddad med personangrepp, kraftuttryck och massor av utropstecken.

Dags att staka ut förbundets framtid

Först av allt en påminnelse: Gå och rösta i valet till Europaparlamentet! Valet är lika viktigt som de som hålls i höst. Skynda dig! Sista dagen att rösta är 25 maj.

Bedrövligt, Svenskt Näringsliv

Svenskt Näringslivs nya VD, Carola Lemne, har presenterat sig för omvärlden. I en stort uppslagen artikel på DN debatt påstår hon att Socialdemokraterna och LO vill bromsa invandringen. Det är förstås nonsens.

Almanackan påminner om viktiga datum

Det milda vårljuset är här. Jag ser det när jag tittar ut genom tågfönstret. På åkrarna står stora flockar av tranor, uppblandade med en och annan svan.

”Det händer att de inte får någon lön alls”

Trygga anställningar, bra arbetsmiljö och goda villkor är saker som vi jobbar för i Pappers. För att kunna teckna avtal om detta behöver vi en motpart.

”Fack blir aldrig glada när kollektivavtal sägs upp”

Arbetsgivarna:Förslagsavtalet är otidsenligt och sägs upp av Skogsindustrierna. – Det lämpar sig inte för en central reglering, säger Robert Schön, vice vd i Industriarbetsgivarna, där Skogsindustrierna numera ingår.

Varsel i spåren av Whirlpool

VarselSkellefteåföretaget Iplast varslar 25 av sina 33 anställda om uppsägning. Det är en direkt följd av att största kunden Whirlpool lämnar Norrköping. Samtidigt drabbas Norrköping av ytterligare ett industrivarsel när metallföretaget Vitamax Manufacturing AB lägger ner och 70 anställda blir utan jobb.

Det tar tid att få i gång ett nytt sågverk. ”Säkert ett år innan det är trimmat. Så det sliter vi med varje dag, att få produktionen att fungera”, säger Anders Nordmark, vd för Stenvalls Trä. Om tre-fyra år hoppas han att Lövholmen ska producera 200 000 kubikmeter per år och ge jobb till 25 personer. Foto: SOFIA WELLBORG

Sågverket som vågade satsa

ReportageNedläggning. Varsel. Konkurs. Kris. Ord som ofta dykt upp i samband med sågverk de senaste åren. Knappast invigning eller uppstart. Men Stenvalls Trä i Piteå vågade satsa under det som kallats ”den värsta krisen på 40 år”.

GS kritiserar studie om arbetskraftsinvandring

Problemen med arbetskraftsinvandring är inte särskilt omfattande. Den slutsatsen drar Svenskt Näringsliv efter att de gjort en pilotstudie i bärplockar- och skogs- och lantbruksbranschen.– Studien är undermålig, säger GS avtalssekreterare Tommy Andersson.

Skruvstädet dras åt allt hårdare

”Det spelar ingen roll hur katterna mår så länge de fångar möss”. Det var en facklig kamrat hemma på fabriken som en gång gjorde denna fyndiga travesti på den gamle kinesiske kommunistledaren Deng Xiaoping (se fotnot).

Hiab-varslade får frist

Nästan hälften av de varslade metallarbetarna på Hiab i Hudiksvall blir kvar på sina arbeten ytterligare en månad. - Alltid något positivt, säger IF Metallklubbens ordförande Kjell Persson till nättidningen Helahälsingland.

Svag ljusglimt för sågverken

KvartalsrapportDen värsta krisen på 40 år. Nedlagda sågverk, minskad efterfrågan och stora varsel. 2012 var inget bra år för sågverksindustrin. Men situationen kan vara på väg att bli bättre.

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.