Industriarbetarnas tidning

Rungande nej från Pappers

11 april, 2010

Skrivet av

Pappers säger som väntat ett rungande nej till de opartiska ordförandenas slutliga hemställan.
– Det fanns alldeles för lite av våra hjärtefrågor i förslaget, konstaterar Pappers ordförande Jan-Henrik Sandberg.

Redan i går lät motparten Skogsindustrierna meddela att de säger ja till medlarbudet, men Pappers avvisar i dag budet helt.

– Vi hoppas nu att Skogsindustrierna verkligen förstår att vi menar allvar, att de måste börja förstå och lyssna på oss, säger Jan-Henrik Sandberg.

Från förbundets sida hävdas att man försökt förhandla fram ett avtal under tre månader med en motpart som ”fjärrstyrts av Svenskt Näringsliv”.

Pappers ambition har hela tiden varit att förutsättningarna i massa- och pappersindustrin ska utgöra grunden i ett kommande avtal.

Till de specifika krav som Pappers menar måste finns med i ett kommande avtal är bland annat:

Återanställningsrätt för dem på förturslistan även vid inhyrning.

Vidare vill Pappers ha en låglönesatsning – som motparten Skogsindustrierna konsekvent vägrat förhandla om – trots att den ska ske inom den tänka lönekostnadsramen.

Pappers vill också se en lösning av pensionsavräkningen, eftersom de lokala parterna haft svårt att hantera denna under den förra avtalsperioden.

Sist men inte minst kräver Pappers reallöneökningar för sina medlemmar.

– Vi kan aldrig gå acceptera reallönesänkningar för våra medlemmar, vilket den här hemställan hade inneburit.

Pappers ordförande menar att lagda varsel nu får rulla på och att de förhoppningsvis ska leda till ett avtal.

– Jag är övertygad om att många direktörer i branschen ser med oro på den politiserade avtalsrörelse vi hittills varit inne i.

– När hjulen snurrar på som de gör, vill de knappast ha några produktionsstörningar i sina anläggningar.

Du kanske också vill läsa…

”Skogs­industrierna ger fel bild”

Skogsindustrierna ger fel bild av förhandlingsläget, menar Jan-Henrik Sandberg. Han syftar på en formulering på organisationens hemsida som ger intrycket att medlarna, de opartiska ordförandena, lagt ett nytt bud. – Det är inte frågan om en hemställan (ett bud, red. kommentar). De opartiska ordförandena, opo, vill endast ha svar på några frågor inför de fortsatta […]

”Vi är överens om att det blir ett kort avtal”

Pappers och Skogsindustrierna har funnit varandra i en fråga i den pågående avtalsrörelsen.– Vi är överens om avtalstidens längd, att den blir kort, säger Pappers ordförande Jan-Henrik Sandberg. Annars händer det inte så mycket i löneförhandlingarna. Arbetet fortsätter i de arbetsgrupper som bildats. – Vi fortsätter prata om lägstalöner och ser över texterna i kollektivavtalet. […]

Pappers tvingas skjuta på varsel

De opartiska ordförandena, opo, tvingar Pappers att skjuta upp sin övertidsblockad med motiveringen att skapa mer förhandlingsutrymme.– Ett absurt påstående med tanke på att vi haft tre månader på oss, säger Pappers ordförande Jan-Henrik Sandberg. Pappers ordförande menar att både Svenskt Näringsliv och motparten Skogsindustrierna agerat helt i strid med industriavtalets anda i den här […]

Pappers träffar motparten i dag

Pappers och Skogsindustrierna gör nu ett nytt försök att på egen hand sy ihop ett nytt löneavtal. I dag klockan 10.00 träffas parterna på nytt – denna gång med Pappers som värd. De opartiska ordförandena, opo, gjorde ett snabbt inhopp i förhandlingarna under gårdagen. Under kvällen stod det dock klart att opo i nuläget inte […]

Pappers släppte två krav

Pappers släpper kravet på utbildning i stället för uppsägning.– Risken är stor för att det skulle landa i ett krisavtal, menar Pappers ordförande Jan-Henrik Sandberg. Efter söndagens förhandlingar med Skogsindustrierna, om ett nytt avtal för 2010, står det klart att Pappers släpper två av sina krav. Det ena är kravet på ett avtal om rehabilitering […]

Sammanbrott i förhandlingarna

Förhandlingarna mellan Pappers och Skogsindustrierna har strandat igen.– Det visade sig häpnadsväckande nog att Skogsindustriernas ordförande saknade mandat att göra upp på någon högre nivå än den som redan diskuterats, säger Pappers ordförande Jan-Henrik Sandberg. Dagens förhandlingar på Pappers förbundskontor i Stockholm fick ett abrupt slut. Parterna hann knappt bänka sig innan det stod klart […]

Strejkar vi svenskar för lite?

Strejkar vi svenskar för lite?

Samförstånd före strejk har länge varit den svenska modellen i praktiken. Men är fackens hot om strejk en nödvändig muskelträning för att hålla sig i trim? Och vilka frågor är så viktiga att facket bör gå ut i strejk?

Här finns miljoner för bättre hälsa

Här finns miljoner för bättre hälsa

I en gammal stödfond ligger 200 miljoner kronor som kan användas till bättre arbetsmiljö, säkerhet och hälsa inom skogs- och pappersindustrin. Men få känner till att de kan söka pengar.

Så mycket el slukar bruken

Så mycket el slukar bruken

Pappers- och massaindustrin är gigantiskt stora elkonsumenter. Så vad händer när energipriserna rakar i höjden? Dagens Arbete har gått igenom samtliga svenska bruk och deras behov av el.

Den orädda strategen

Den orädda strategen

Jan-Henrik Sandberg var Pappers ordförande 2006-2014.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.