Industriarbetarnas tidning

”Sätt en rejäl slant på kompetensutveckling”

2 februari, 2011

Skrivet av

Skippa kommande skattesänkningar och satsa mer på kompetensutveckling i stället. Så åtgärdas både arbetslöshet och arbetskraftbrist, ansåg Stefan Löfven när långtidsutredningen debatterades.

Den 21:a långtidsutredningen i ordningen, som lade fram sitt huvudbetänkande under onsdagen, har haft fokus på svensk sysselsättningspolitik och hur arbetsmarknaden skulle kunna fungera bättre.

Tolv delrapporter har presenterats och ligger till grund för huvudbetänkandets analys och centrala förslag på förändringar. Under onsdagen debatterades utredningen av en panel där bland andra IF Metalls förbundsordförande Stefan Löfven och Svenskt Näringslivs vice vd Christer Ågren deltog.

Lönebildningen och lönestrukturen i Sverige är ett avsnitt i utredningen. Christer Ågren anser att de svenska lägstalönerna är för höga i förhållande till snittlönerna.

– Det leder till att mindre kvalificerade jobb inom främst servicesektorn aldrig kommer till i Sverige, eftersom de blir för dyra.

Stefan Löfven ställer sig däremot frågande till att sänkta ingångslöner leder till lägre arbetslöshet.

– Vi har länder med betydligt lägre ingångslöner än i Sverige som har enorma problem med arbetslöshet.

Löfven pekade i stället på att det i dag råder stor arbetskraftsbrist inom flera yrken, samtidigt som arbetslösheten är hög. Han önskar att en kompetensutvecklingslinje drevs hårdare, särskilt för människor utan gymnasieutbildning som inte kan ta de jobb som finns i dag.

– Fullfölj inte alla skattesänkningar ni har tänkt er, utan sätt en rejäl slant på kompetensutveckling istället. Vi kan sätta 100 000 personer i gymnasieutbildning, så ska vi se att deras situation på arbetsmarknaden förbättras betydligt.

Långtidsutredningens förslag på en uppsägningsavgift för företag som gör sig av med arbetskraft fick ett svalt mottagande av Svenskt Näringsliv.

– Det skulle få förödande konsekvenser för den konkurrerande sektorn. Det slår mest där man har störst omställningar och det ökar utslagningen. Det här är en börda som vi ska dela över sektorerna i näringslivet, sade Christer Ågren.

Han höll däremot med om att anställningsskyddet bör ses över och förnyas. LO och Svenskt Näringsliv har satt sig i samtal för att komma fram till en gemensam bild av vilka problem som eventuellt finns med dagens anställningsskydd. Först därefter kan förändringar diskuteras, anser LO.

Stefan Löfven klargjorde att IF Metall aldrig kan acceptera att endast ena parten bestämmer vem som får behålla jobbet vid uppsägningar. Han ifrågasatte också de som säger att problemen med dagens system är stora.

– Jag tror att Sverige är slaget av endast ett land när det gäller produktivitet. Någonting gör vi bevisligen rätt. Trots lagen om anställningsskydd och trots lägstalöner.

Svensk lönebildning fungerar väl, konstaterar långtidsutredningen, men i delrapporten om lönebildningen förespråkas en blygsammare löneutvecklingstakt. Stefan Löfven tvivlar på att lägre lönekrav skulle ha några positiva effekter för samhället och näringslivet i stort.

– Det fungerar inte så att om vi sänker lönekraven så kommer sysselsättningen att öka. Med all sannolikhet så kommer de bonusar som vi nu bråkar om att bli ännu högre.

Fakta/Långtidsutredningen
Långtidsutredningarnas syfte är att arbeta fram underlag för den ekonomiska politiken och att bidra till den ekonomisk-politiska debatten. En central uppgift är att analysera utmaningar och möjligheter för den svenska ekonomin på lång sikt och studera vad de betyder för den ekonomiska politiken.

Dagens Arbete sammanfattar några av förslagen i huvudbetänkandet:

Arbetssökande som inte kvalificerat sig till a-kassa ska kunna delta i ett garantiprogram med rätt till grundersättning (320 kronor om dagen). Färre arbetssökande tvingas då ta hjälp av kommunernas försörjningsstöd (socialbidrag). Det blir också tydligare att det är Arbetsförmedlingen som har huvudansvaret för både ersättning och åtgärder för arbetslösa.

Arbetslöshetsförsäkringen bör vara obligatorisk. En risk med dagens frivilliga försäkring är att endast personer med hög risk för arbetslöshet väljer att vara medlemmar.

Utjämna skillnaderna i anställningsskyddet mellan fast anställda och visstidsanställda. Utredningen föreslår ett system där företag som säger upp ska betala uppsägningsavgifter för både fast anställda och visstidsanställda. Vid upprättande av turordningslistor bör kompetens gå före anställningstid. Parterna själva ska bestämma hur kompetens ska definieras.

Stärk incitamenten för arbetsgivare att medverka till att sjukskrivna kan återgå till arbetsplatsen. Exempelvis kan arbetsgivaren betala en del av sjukpenningen under de första 180 dagarna.

Elever på gymnasiets yrkesinriktade utbildningar bör ha en större del arbetsplatsförlagd utbildning. Tiden ute på arbetsplatser bör höjas från 15 till minst 24 veckor under utbildningen.

Den svenska lönebildningen har fungerat relativt väl, men parterna bör förändra sin syn på löneutrymmet, med mindre fokus på löneökningstakten i konkurrentländer och större fokus på inflationsmål och långsiktig produktivitetsutveckling. Löneökningstakten bör också anpassas mer efter arbetsmarknadsläget.

Läs hela Långtidsutredningen här.

Du kanske också vill läsa…

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

”Inte ens i Grönköping skulle arbetsrätten behandlas så här”

”Inte ens i Grönköping skulle arbetsrätten behandlas så här”

I överenskommelsen med MP, C och L heter det att ”Arbetsrätten moderniseras.” Fel! Det är tvärtom – en föråldring till när demokratin motarbetades, skriver journalisten Jan Scherman.

”Därför borde Liberalerna kämpa för las”

”Därför borde Liberalerna kämpa för las”

Med tanke på Liberalernas las-historia borde de ha intresse av att – oavsett vissa reformer – bevara en stark arbetstrygghet, skriver L-profilen Olle Wästberg.

Nu måste vi skapa ett hållbart Sverige

Nu måste vi skapa ett hållbart Sverige

”Just in time”-filosofin har gällt såväl inom sjukvård och omsorg som i industrin. Det har gjort oss onödigt sårbara, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Bra Karl-Petter, men ta ett steg till”

”Bra Karl-Petter, men ta ett steg till”

Jag saknar fortfarande en tydlighet från LO:s styrelse om turordningsreglerna i las, skriver Jan-Olov Carlsson, IF Metallklubben på Volvo Lastvagnar Umeå.

Dags för en framtidsgrupp, Löfven

Det blev en annorlunda 1a maj i år. Visserligen var vädret som vanligt, kallt och regnigt. Men det var väl det enda som indikerade någon sorts normalitet. Allting annat är just nu väldigt annorlunda. Arbetarrörelsen kunde samlas ändå tack vare den digitala tekniken och faktum är att den 1a maj-sändning som sändes från Sveavägen 68 […]

Nu behövs solidarisk innovation

Nu behövs solidarisk innovation

Det är hoppfullt när industriföretag ställer om sin produktion efter samhällets behov, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Vi isolerar oss – men löser coronakrisen tillsammans

Vi isolerar oss – men löser coronakrisen tillsammans

Coronakrisen är djupgående och det kommer att ta lång tid att bekämpa viruset och reparera samhället. Är det någon gång det lilla ordet solidaritet kan komma väl till pass är det nu, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Det våras för välfärden!

Plötsligt framträder en ny politisk dagordning bortom brott och straff-hegemonin som rått alltför länge, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein efter årets första partiledardebatt.

Är det här verkligen liberal politik?

Är det här verkligen liberal politik?

Man kan bli förbannad på S när de lägger fram en budget för rika män. Men ännu mer på de liberala partierna som kräver dessa kompromisser, skriver Per-Olof Sjöö, förbundsordförande för GS-facket.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?