Industriarbetarnas tidning

Perspektiv är kommenterande texter. Analys och ställningstagande är skribentens.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

19 oktober, 2020

Skrivet av

perspektiv Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget?

Rasmus Lygner, reporter.

Under ett par timmar lät det som att fack och arbetsgivare kanske hade lyckats enas den här gången. Men uppgifterna som sipprade ut från förhandlingarna på Storgatan i Stockholm var knapphändiga, varken fack eller arbetsgivare ville prata med journalister innan de nått en uppgörelse.

Två veckor tidigare hade förhandlingarna om las kraschat. Svenskt näringsliv kunde inte enas med motparterna PTK och LO. Varför är inte helt klart.

Företrädare från båda sidor sa att ”helheten” inte höll. Ändå tycks förhandlarna redan den gången kunnat enas om mycket. De sades stå varandra nära i förslagen som gällde omställning och kompetensutveckling.

Vad förhandlingarna föll på, enligt IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä, var arbetsgivarnas långtgående krav på uppluckring av turordningsreglerna. Vad de inte kunnat enas om var hur många som skulle få undantas från las-listan vid arbetsbrist.

Åtminstone en av smärtpunkterna var densamma som för två veckor sedan: undantagen i turordningsreglerna.

Tidigt på fredagsmorgon den 16 oktober kom beskedet: ett slutbud fanns på plats. Nu återstod bara för parterna att förankra det i den egna organisationen.
LO-styrelsen samlades klockan 14 samma dag. Ett par timmar senare meddelade de att styrelsen röstat nej till slutbudet. Beslutet var enhälligt, LO:s 14 fackförbund var eniga i sitt motstånd till förslaget.

Återigen var det helheten som inte höll, sade man. Men åtminstone en av smärtpunkterna var densamma som för två veckor sedan: undantagen i turordningsreglerna.

IF Metalls ordförande Marie Nilsson ansåg att förslaget var ”lite för långtgående när det gällde undantagen i turordningsreglerna”. GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö instämde: ” För GS:s vidkommande var det just förslaget runt turordningsreglerna som blev alltför svårsmält.”

Förhandlingarna strandade alltså ännu en gång. Nu fick politikerna ta vid och fortsätta arbetet med den hårt kritiserade las-utredningen.

Arbetsrätten är ett tvåfrontskrig för regeringen. Stefan Löfven måste stilla vreden hos den fackföreningsrörelse som han är fostrad i och säger sig företräda, samtidigt som han är bakbunden av januariavtalet mellan S, MP, C och L.

Som om inte det vore nog, har Vänsterpartiet länge hotat med att väcka misstroende och avsätta regeringen om las-utredningens förslag blir verklighet. Och det är inget tomt hot. Om de går vidare med en misstroendeförklaring, har en majoritet i riksdagen lovat att stödja dem.

Senare på fredagskvällen kom ett besked som ställde mycket på ända. Svenskt näringsliv och PTK, som företräder alla tjänstemän i Sverige, var överens.

Den svenska modellen bygger på att fack och arbetsgivare fattar beslut utan politikernas inblandning. Men det förutsätter att alla på arbetsmarknaden är överens: arbetsgivarna, tjänstemännen och arbetarna.

Så vad händer när LO, arbetarnas organisation, säger nej till ett avtal som de andra organisationerna accepterar? Kan deras överenskommelse ligga till grund för ny lagstiftning om arbetsrätten, trots LO:s motstånd?

På måndagen kallade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark Svenskt näringsliv, PTK och LO till ytterligare samtal under veckan. Klart är att las ska reformeras. Frågan är fortfarande om det är fack och arbetsgivare eller regeringens egen utredning som ska peka ut riktningen.

En gissning är att alla inblandade hade hoppats på att det aldrig skulle gå såhär långt. Att fack och arbetsgivare skulle komma överens och på så sätt undvika den politiska återvändsgränd som regeringen nu finner sig i.

Nu krävs en smidighet av sällsynt slag. Centerpartiet har varit öppna för att las-utredningen trots allt inte måste genomföras till punkt och pricka, medan Liberalerna verkar vara fortsatt splittrade i frågan.

För stunden har regeringen funnit en livlina i den svenska byråkratin. Än är las-utredningen ute och snurrar på remiss. Kanske kan det kan ge dem tid nog att lösa ut konflikten om arbetsrätten innan Vänsterpartiet gör verklighet av sitt hot?

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Så här blir nya las

Så här blir nya las

Fler undantag från turordningslistan och mer stöd för utbildning och omställning. Det är några av punkterna när regeringen la fram ”den största reformen på svensk arbetsmarknad i modern tid”.

Århundradets förhandling

Århundradets förhandling

Ge för guds skull inte politikerna möjlighet att skapa oreda på arbetsmarknaden för lång tid framöver, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Vänsterpartiet står på vår sida även när det blåser hårt”

”Vänsterpartiet står på vår sida även när det blåser hårt”

Det är Vänsterpartiet som tar strid för löntagarna, mot urholkad anställningstrygghet och återinförande av karensdag. skriver IF Metallaren Erfan Kakahani.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Då kan det bli riktigt god stämning i LO-borgen

Då kan det bli riktigt god stämning i LO-borgen

Det kan te sig lite märkligt att LO-basen inte kan välja mellan V och ett parti där den ansvariga för arbetsmarknadsfrågor prisats med en tavla av en brinnande LO-borg, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

Pappers går med i huvudavtalet

Pappers går med i huvudavtalet

Pappers har beslutat att gå med i det nya huvudavtalet. Dessutom ska förbundet förhandla på egen hand framöver – utan tjänstemännen.

LO: Släpp er fixa idé om att underminera fackliga skyddsombud

LO: Släpp er fixa idé om att underminera fackliga skyddsombud

Om M och SD på riktigt vill göra krafttag mot brottsligheten borde de släppa den fixa idéen om att underminera de fackliga regionala skyddsombudens roll, skriver LO:s ordförande Susanna Gideonsson.

”Det är S och deras allierade som hindrar krafttagen mot brott”

”Det är S och deras allierade som hindrar krafttagen mot brott”

LO försöker hitta syndabockar när partiet man pumpar in pengar i inte levererar, skriver Maria Malmer Stenergard och Mats Green (M).

Avtal 2023

Irene Wennemo: Höjda chefslöner försvårar avtalsrörelsen

Irene Wennemo: Höjda chefslöner försvårar avtalsrörelsen

Om de allra högsta cheferna får kraftigt höjda ersättningar under avtalsrörelsen blir det svårare för parterna att komma överens, säger Medlingsinstitutets generaldirektör Irene Wennemo.

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen vill se en löneökning på 2,0 procent. De föreslår ett engångsbelopp enligt tysk modell om 3000 kronor. De vill även öka företagens makt över arbetstiden.

”Låt protester bli årets julklapp till ledningen”

”Låt protester bli årets julklapp till ledningen”

När våra företrädare lämnar oss med svältlöner så måste vi ta saken i våra egna händer och protestera, som resten av världen gör, skriver sex IF Metall-medlemmar.

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers ställer sig bakom LO-samordningen. Det blev klart under förbundsmötet i Uddevalla på söndagen. ”Det känns bra!”, säger Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

GS säger ja till avtalskrav

GS säger ja till avtalskrav

GS ställer sig bakom de framlagda kraven inför kommande avtalsrörelse.

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

Många tyckte att avtalskraven var för låga men IF Metalls avtalsråd röstade ändå ja till att vara med i Facken inom industrins och LO:s plattformar. 

Vilse i avtalsspråket?

Vilse i avtalsspråket?

Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med dina villkor att göra.

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

Vi gick ner i lön vid krisen 2008, och lät oss permitteras under pandemin, samtidigt som företagen tog ut jättevinster. Vi måste visa ledamöterna på IF Metalls kongress att vi inte tänker nöja oss med luft i plånboken, skriver IF Metall-medlemmen Andreas Köhler.

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Varken Industriarbetsgivarna eller Trä- och möbelföretagen tycker att Facken inom industrins lönekrav är rimliga. ”Vi betraktar världen ur olika perspektiv.”

Dagens Arbetes poddar Lyssna på de senaste avsnitten

Hej Socialdemokrat! – här är den indragna vallåten från 1968

Hej Socialdemokrat! – här är den indragna vallåten från 1968

1968 fick Socialdemokraterna 50,1 procent av rösterna i riksdagsvalet. Men det var knappast tack vare kampanjlåten ”Hej Socialdemokrat!”. Kalle Lind berättar.

Den bortglömda Linje 2-sången

Den bortglömda Linje 2-sången

Lyssna på Linje 2-sången från kärnkraftsomröstningen 1980. Dagens Arbetes reporter Jonas Nordling har grävt i arkivet – och pratat med linje 2-generalen.

Facket och näringslivet vill se snabbare grön omställning

Facket och näringslivet vill se snabbare grön omställning

Det största hindret för den gröna omställningen är att beslutsfattare och allmänhet inte tror att den kommer att kunna genomföras. Lyssna på podden med Marie Nilsson, Svante Axelsson och Helle Klein.

Fackets starka motstånd mot nazismen

Fackets starka motstånd mot nazismen

Författaren Anna-Lena Lodenius gästar Dagens Arbete Historia. Tillsammans med Harald Gatu och Helle Klein utforskar hon hur arbetarrörelsen hanterat högerextremismen historiskt. Författaren Mats Wingborg ger en nutida internationell utblick.

Facket och flyktingarna

Facket och flyktingarna

Svenska facken smugglade flyktingar, pengar och information under andra världskriget. Norska motståndsmän fick bo i ett hus i centrala Stockholm under täckmanteln att de var grafiska ombudsmän.

Hoten mot de svenska industrijobben

Hoten mot de svenska industrijobben

Svensk basindusti exporterar 90 procent av produkterna. Så hur drabbas Sverige när länder som USA vill rädda sina egna industrijobb? Och hur går det med den gröna omställningen när energikrisen slagit till?

Den stora modebluffen

Den stora modebluffen

När Domsjös trämassa blir viskosfiber i Indien görs det med metoder som har skadat människor och miljö i mer än hundra år. Så varför låtsas svenska ­mode­företag som H&M att det är nytt och fräscht?