Industriarbetarnas tidning

Perspektiv är kommenterande texter. Analys och ställningstagande är skribentens.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

19 oktober, 2020

Skrivet av

perspektiv Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget?

Rasmus Lygner, reporter.

Under ett par timmar lät det som att fack och arbetsgivare kanske hade lyckats enas den här gången. Men uppgifterna som sipprade ut från förhandlingarna på Storgatan i Stockholm var knapphändiga, varken fack eller arbetsgivare ville prata med journalister innan de nått en uppgörelse.

Två veckor tidigare hade förhandlingarna om las kraschat. Svenskt näringsliv kunde inte enas med motparterna PTK och LO. Varför är inte helt klart.

Företrädare från båda sidor sa att ”helheten” inte höll. Ändå tycks förhandlarna redan den gången kunnat enas om mycket. De sades stå varandra nära i förslagen som gällde omställning och kompetensutveckling.

Vad förhandlingarna föll på, enligt IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä, var arbetsgivarnas långtgående krav på uppluckring av turordningsreglerna. Vad de inte kunnat enas om var hur många som skulle få undantas från las-listan vid arbetsbrist.

Åtminstone en av smärtpunkterna var densamma som för två veckor sedan: undantagen i turordningsreglerna.

Tidigt på fredagsmorgon den 16 oktober kom beskedet: ett slutbud fanns på plats. Nu återstod bara för parterna att förankra det i den egna organisationen.
LO-styrelsen samlades klockan 14 samma dag. Ett par timmar senare meddelade de att styrelsen röstat nej till slutbudet. Beslutet var enhälligt, LO:s 14 fackförbund var eniga i sitt motstånd till förslaget.

Återigen var det helheten som inte höll, sade man. Men åtminstone en av smärtpunkterna var densamma som för två veckor sedan: undantagen i turordningsreglerna.

IF Metalls ordförande Marie Nilsson ansåg att förslaget var ”lite för långtgående när det gällde undantagen i turordningsreglerna”. GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö instämde: ” För GS:s vidkommande var det just förslaget runt turordningsreglerna som blev alltför svårsmält.”

Förhandlingarna strandade alltså ännu en gång. Nu fick politikerna ta vid och fortsätta arbetet med den hårt kritiserade las-utredningen.

Arbetsrätten är ett tvåfrontskrig för regeringen. Stefan Löfven måste stilla vreden hos den fackföreningsrörelse som han är fostrad i och säger sig företräda, samtidigt som han är bakbunden av januariavtalet mellan S, MP, C och L.

Som om inte det vore nog, har Vänsterpartiet länge hotat med att väcka misstroende och avsätta regeringen om las-utredningens förslag blir verklighet. Och det är inget tomt hot. Om de går vidare med en misstroendeförklaring, har en majoritet i riksdagen lovat att stödja dem.

Senare på fredagskvällen kom ett besked som ställde mycket på ända. Svenskt näringsliv och PTK, som företräder alla tjänstemän i Sverige, var överens.

Den svenska modellen bygger på att fack och arbetsgivare fattar beslut utan politikernas inblandning. Men det förutsätter att alla på arbetsmarknaden är överens: arbetsgivarna, tjänstemännen och arbetarna.

Så vad händer när LO, arbetarnas organisation, säger nej till ett avtal som de andra organisationerna accepterar? Kan deras överenskommelse ligga till grund för ny lagstiftning om arbetsrätten, trots LO:s motstånd?

På måndagen kallade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark Svenskt näringsliv, PTK och LO till ytterligare samtal under veckan. Klart är att las ska reformeras. Frågan är fortfarande om det är fack och arbetsgivare eller regeringens egen utredning som ska peka ut riktningen.

En gissning är att alla inblandade hade hoppats på att det aldrig skulle gå såhär långt. Att fack och arbetsgivare skulle komma överens och på så sätt undvika den politiska återvändsgränd som regeringen nu finner sig i.

Nu krävs en smidighet av sällsynt slag. Centerpartiet har varit öppna för att las-utredningen trots allt inte måste genomföras till punkt och pricka, medan Liberalerna verkar vara fortsatt splittrade i frågan.

För stunden har regeringen funnit en livlina i den svenska byråkratin. Än är las-utredningen ute och snurrar på remiss. Kanske kan det kan ge dem tid nog att lösa ut konflikten om arbetsrätten innan Vänsterpartiet gör verklighet av sitt hot?

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Århundradets förhandling

Århundradets förhandling

Ge för guds skull inte politikerna möjlighet att skapa oreda på arbetsmarknaden för lång tid framöver, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Låglöne­satsningen kan bli stridsfråga

Låglöne­satsningen kan bli stridsfråga

Fack och arbetsgivare är inte överens om hur satsningen ska beräknas.

Industrifacken: Vi är besvikna

Industrifacken: Vi är besvikna

Förhandlingarna mellan fack och arbetsgivare har kraschat. Nu kan det i stället bli lagstiftning om fler undantag i turordningen.

”Vi förhandlar för att stärka tryggheten”

”Vi förhandlar för att stärka tryggheten”

En stark industri kräver yrkesskickliga industriarbetare med uppdaterade kunskaper och trygga jobb, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Inte ens i Grönköping skulle arbetsrätten behandlas så här”

”Inte ens i Grönköping skulle arbetsrätten behandlas så här”

I överenskommelsen med MP, C och L heter det att ”Arbetsrätten moderniseras.” Fel! Det är tvärtom – en föråldring till när demokratin motarbetades, skriver journalisten Jan Scherman.

”Därför borde Liberalerna kämpa för las”

”Därför borde Liberalerna kämpa för las”

Med tanke på Liberalernas las-historia borde de ha intresse av att – oavsett vissa reformer – bevara en stark arbetstrygghet, skriver L-profilen Olle Wästberg.

”RSO-frågan visar januariavtalets högerkantring”

”RSO-frågan visar januariavtalets högerkantring”

Det är positivt på att regeringen till slut föreslår att de regionala skyddsombuden måste få utökad tillträdesrätt. Samtidigt är reaktionerna från borgerligt håll ett kvitto på den undermåliga förhandlingen vid januariavtalets tillkomst, skriver Ali Esbati och Ciczie Weidby (V).

Sjuka Samhall

Otryggt att jobba helg med hjärtfel

Otryggt att jobba helg med hjärtfel

Per har ett medfött hjärtfel. I åtta år har han försökt få Samhall att satsa på att utbilda de anställda i hjärt- och lungräddning.

Samhall i Umeå:  Vi följer Folkhälso­myndighetens riktlinjer

Samhall i Umeå: Vi följer Folkhälso­myndighetens riktlinjer

Andreas Zittra, områdeschef och affärschef på Samhall i Umeå, svarar på kritiken om bristande skyddsutrustning och utbildning för de anställda.

Dagens Arbete granskar Samhall

Dagens Arbete granskar Samhall

Statsägda Samhall får miljarder varje år för att utveckla människor med funktionshinder. Men idag styr affärerna.
Kunden är i fokus och medarbetarnas hälsa sätts på spel, särskilt under pandemin. Många är rädda. Men flera väljer nu att vittna.

Larmade om brister – ärendet lades ner

Larmade om brister – ärendet lades ner

Richard Fredriksson slog slår larm om arbetsmiljön på Samhall redan i april 2020. Åtta månader senare lades ärendet ner.

Hon städar äldreboenden utan skydd

Hon städar äldreboenden utan skydd

Lulu städar flera olika äldreboenden. Utan skydd. Hon är orolig både för den egna hälsan och för att smitta de gamla.

Nettan: Vi väntar fortfarande på riktiga masker

Nettan: Vi väntar fortfarande på riktiga masker

Nettan städar i polishuset, men får bara ett visir som skydd. ”Vi städar ju med vatten. Det stänker”, säger hon. Som skyddsombud känner hon sig motarbetad av företaget när hon påpekar brister.

Får inte desinficera bilarna – ”ratten torkar ut”

Får inte desinficera bilarna – ”ratten torkar ut”

Samhalls bilar får under pandemin inte rengöras med något annat än en fuktad trasa. Medel förstör interiören.

Samhall i Sörmland: Vi har gjort så mycket vi kan

Samhall i Sörmland: Vi har gjort så mycket vi kan

Anställda på Samhall i Sörmland kritiserar att de skickats ut under coronapandemin utan rätt skyddsutrustning. Fredrik Nilsson, distriktschef Sörmland/Gotland, svarar.

Samhall har städat bort sin själ

Samhall har städat bort sin själ

Människovärdet offras på vinstmaximeringens altare, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.