Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

Industrin viktigare än någonsin

24 augusti, 2022

Skrivet av

Ledare När andra delar av samhället nu vill bli miljövänliga behöver de pappersindustrins gröna produkter.

Helle Klein är chefredaktör för Dagens Arbete.

Vad vore vardagen utan svensk pappersindustri? Inte mycket. Tänk att var sjätte juice- och mjölkkartong i världen kommer från bruket i Skoghall. Att kartongerna till en ny Iphone görs i Iggesund liksom att kartongen med Ideal­makaroner tillverkas i Fiskeby. Att nya Kånken-ryggsäcken görs av cellulosa från Örnsköldsvik vet nog inte så många. Eller att sjukvårdens tvättlappar kommer från Essity Lilla Edet.

Vi har listat de produkter som pappersindustriarbetarna i Sverige producerar. Det är sanner­ligen imponerande.

Pappersindustrin är också mitt i en spännande omställning där forskning och innovation pågår. När andra delar av samhället vill bli miljövänliga behöver de industrins gröna produkter. Det är nödvändigt att plasten fasas ut och papperet och kartongen tar över. Nordic Paper i Bäckhammar tillverkar exempelvis kraftpapper som kan bli klimatsmarta galgar i papper eller papperskassar som används hos H&M och Systembolaget. Hamburgerkedjan som vill ha miljövänliga sugrör hämtar dessa från Stora Enso i Hyltebruk.

När den dåvarande moderatledaren och statsministern Fredrik Reinfeldt påstod i en intervju att svensk industri var ”basically gone” uppvisade han inte bara stor okunskap utan också en naiv tro att den nya ekonomin skulle vara ”postindustriell”. Han var inte ensam om att tro detta. Många förståsigpåare talade om digitalisering och it-ekonomi som om det inte hade med industriproduktion att göra.

När statsministern sedan hette Stefan Löfven myntade han i stället uttrycket ”nyindustrialisering”. I början blev han betraktad som en nostalgiker som drömde om industrins fornstora dagar. Men efterhand blev visionen politisk verkstad och i dag ser vi resultatet i tusentals nya industrijobb och flera nya industrietableringar i landet.

När politiken inser att industrin är ­själva navet i den nödvändiga miljö­omställningen kan det hända saker. Statliga projekt som Fossilfritt Sverige och Smart industri har satt fokus på ­innovationer som kan bidra till bättre ­miljö och en konkurrenskraftig industri. I våras presenterade regeringen strategin Framtidens industri som också ­syftar till att Sverige ska bli ledande i digitalisering och miljöomställning.

Om några veckor kan vi medborgare med våra valsedlar bestämma vem som ska styra landet. Valsedlar som kommer från bruket i Lessebo. Utan pappersarbetarna – inget val. Industrin är livsnödvändig.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

En chans att göra nya livsval

En chans att göra nya livsval

Ska klimatomställningen lyckas måste den vara socialt hållbar. Därför är vidareutbildning och omställningsstöd så viktigt, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Industri med framtid – och utmaningar

Industri med framtid – och utmaningar

Klimatfrågan är ibland obekväm att diskutera men läget är akut. Nu måste vi alla hjälpas åt, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Kampen går vidare men nu tackar jag för mig

Helle Klein: Under tio år har jag haft äran att leda er tidning. Stort tack för förtroendet!

Oro för att den gröna omställningen går för långsamt

Oro för att den gröna omställningen går för långsamt

IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson är inte bekymrad för att jobb försvinner när industrin ställer om till fossilfritt. 
– Det kommer också nya jobb, säger hon i Dagens Arbetes podd.

Populismen hotar klimatet och jobben

Sverige ska alltså bli sämst i EU-klassen. Det oroar både facken och företagen, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

”Elkris hotar klimatomställningen”

”Elkris hotar klimatomställningen”

Vi tar vårt ansvar i avtalsrörelsen, men för elkrisen vilar ansvaret på politikerna. Här är ett antal punkter som behövs, skriver företrädare för GS-facket, Trä- och Möbelföretagen och Skogsindustrierna.

Vi ska äga välfärden tillsammans

Nej, industriarbetarna har aldrig varit ”basically gone”. I och med den gröna omställningen är vi viktigare än någonsin för klimatet – och vår välfärd, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

”Feltänk hindrar att vi kan utveckla befintliga vindkraftsparker”

”Feltänk hindrar att vi kan utveckla befintliga vindkraftsparker”

Med mer förutsägbara tillståndsprocesser skulle redan befintliga anläggningar snabbt kunna moderniseras och mycket mer el skulle kunna produceras, skriver Roger Boström och Ulf Larsson på SCA.

Grön politik ger motståndskraft

Grön politik ger motståndskraft

Om vi ska slippa slungas från den ena krisen till den andra behövs ett stabilt samhälle, skriver Kajsa Borgnäs.

”Jobb och löneökningar kan inte tas för givna”

”Jobb och löneökningar kan inte tas för givna”

Fackens syn på industripolitiken måste lyftas fram mer, skriver ekonomen Daniel Lind.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.