Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

”Inte ens i Grönköping skulle arbetsrätten behandlas så här”

28 maj, 2020

Skrivet av

Krönika I överenskommelsen med MP, C och L heter det att ”Arbetsrätten moderniseras.” Fel! Det är tvärtom – en föråldring tillbaka hela vägen till en tid då demokratin motarbetades, skriver journalisten och diversearbetaren Jan Scherman.

Foto: Elisabeth Ohlson Wallin.
Om skribenten

Jan Scherman var tidigare chef på tv 4. Titulerar sig nu diversearbetare och har bland annat producerat tv-serien Länge Leve Demokratin.

Är mer trygghet för anställda ett hinder för utveckling och nya jobb? Det är frågan.

Mer makt till arbetsgivarna behövs för att minska arbetslösheten och då måste företagen ha mer frihet att välja vilka anställda man vill sparka.

Det är ett påstående som under lång tid körts på ackord utan någon som helst bevisföring. Ett annat sådant totalt dominerande antagande utan sakligt understöd är att den nuvarande lagstiftningen på arbetsmarknaden är en förlegad historisk kvarleva från 1970-talet. Det var då det uråldriga systemet med paragraf 32 ersattes av medbestämmande, anställningsskydd och ny arbetsmiljölag. Den ökända bestämmelsen, som skrotades, hade gett arbetsgivaren makten att fritt antaga och avskeda arbetare och tjänstemän.

Slutsats: det är alltså förlegat att upprätthålla en viss rättssäkerhet för den enskilde löntagaren vid avsked.

Ingen tycks tänka den självklara tanken – att när nu arbetsgivaren ska få tillbaka en del av sin makt att godtyckligt sparka arbetstagare, så är ju det en tillbakagång hela vägen till en tid då demokratin motarbetades. Vi förflyttar oss alltså ett helt sekel bort från nuet.

Det är uppseendeväckande att Annie Lööf och Nyamko Sabuni är så totalt historielösa och ologiska. Det är en dramatisk ideologisk eftergift som Stefan Löfven gått med på.

Då ansågs det naturligt att arbetsgivaren skulle ha all trygghet på sin sida genom att ensidigt bestämma över arbetskraften. Det var då som principen en medborgare en röst under hårt motstånd drevs igenom.

Det är uppseendeväckande att Annie Lööf och Nyamko Sabuni är så totalt historielösa och ologiska. Det är en dramatisk ideologisk eftergift som Stefan Löfven gått med på.

I överenskommelsen med MP, C och L heter det att ”Arbetsrätten moderniseras.” Fel! Det är tvärtom – en föråldring till en hierarkisk tid där socialdemokratin slogs för rätten till reglerad arbetstid, semester, säkra arbetsplatser, tjänstepension och som sedan fortsatte i nutid med medbestämmande och så den där tryggheten i anställningen. Allt detta skedde i strid med konstant nej-sägande arbetsgivare. Alla förändringar för att ge löntagarna lite mer att säga till om målades upp som hot mot den fria företagsamheten.

I de nya regler som enmansutredaren justitierådet Gudmund Toijer nu föreslår, finns rätten för företag med max 15 anställda att säga upp personal utan att facket kan ogiltigförklara beslutet.

Hokus pokus så försvann kravet att det måste finnas saklig grund för uppsägning. Alla företag, oavsett storlek, får rätt att undanta fem personer från turordningsreglerna.

Vips så var principen sist in först ut devalverad.

Pandemin fick alla att bli överens om att det är bra med mera trygghet för löntagaren. Här gällde plötsligt de enskilda människornas perspektiv. Men gäller tydligen inte arbetsrätten.

På vilket sätt ger detta fler jobb, hur minskar detta arbetslösheten? Ingen ger några svar. Det bara påstås, liksom det bara påstås att dagens lagar och regler stoppar nyanställningar.

På ledarplats i Dagens Industri stod det nyligen att dagens arbetsrätt fungerat därför att facket varit ”tillmötesgående”. Som om det vore någon slags snällhet som låg bakom att dagens rimliga maktbalans inte orsakat problem.

Sanningen är väl att svensk fackföreningsrörelse är pragmatisk – klok och med insikter om vad som är bra också för utveckling av företagandet.

När corona-pandemin slog till lyftes karensdagen med motivet att ingen ska gå till jobbet och vara sjuk. Karensdagen försvarades dessförinnan med att ingen skulle sjukskriva sig i onödan. Taket på A-kassan lyftes också. Ingen ska behöva förlora pengar när arbetslösheten slår till. Argumentet dessförinnan handlade om att det inte fick bli för lönsamt att vara arbetslös.

Pandemin fick alla att bli överens om att det är bra med mera trygghet för löntagaren. Här gällde plötsligt de enskilda människornas perspektiv. Men gäller tydligen inte arbetsrätten.

Där är det arbetsgivarens utgångspunkt som härskar, ungefär som det var när industrialismen bröt igenom. I Svenska Dagbladet skriver liberalernas Nyamko Sabuni att de nya reglerna är till för att ge ”företagen trygghet att våga anställa fler.”

Just den tryggheten handlar om att den som redan har mest makt ska ha ännu mer så att det blir enkelt att sparka dem man anställt.

Frågan gäller alltså om mer trygghet ger fler jobb. De som bestämmer har bestämt att svaret är – nej, om det är löntagarnas trygghet som ska bestå. Men om den monteras ned och gives till arbetsgivaren så blir det mindre arbetslöshet. Tryggheten att kunna säga upp så fort minsta problem uppstår eller så fort någon medarbetare betraktas som besvärlig.

Inte ens i Grönköping vore detta totalt ologiska och absurda tänkande möjligt.

6 kommentarer till “Inte ens i Grönköping skulle arbetsrätten behandlas så här

 • Gott att du står rakryggad och hävdar självklara demokratiska rättigheter för löntagarna i en tid när nyliberalerna går ”wild and crazy”, utan att begripa att ett rättvist och jämlikt samhälle är det ultimata glr en gynnsam samhällsutveckling!

 • Helt rätt. Och inte att glömma den ”Fria Föreningsrätten” som (facket) fick igenom i utbyte mot arbetsgivarens rätt att leda och fördela arbetet.
  Detta är absolut en nödvändighet att behålla och aldrig röra. Men när man från högerns håll nu flyttar fram sina positioner till en mer konservativ hållning ligger även denna rätt pyrt till. Det har ju som sagt varit uppe till diskussion tidigare från borgarnas håll.
  .
  Gällande LAS utredningen har Enmansutredaren direkt frångått den klausul i Centerns 73 punkter (Krav). I kraven kan man läsa följande: Arbetsrätten ska ge företagen flexibilitet och skydda den enskilde arbetstagaren mot godtyckliga uppsägningar.
  – Detta har enmansutredaren Toijer grovt åsidosatt då denne istället föreslår att: Det ska inte gå att ogiltigförklara uppsägningar i företag med femton eller färre anställda.
  .
  Detta är beklämmande och mycket arbetarfientligt- Är dom som är anställda av mindre företag mindre värda på arbetsmarknaden än dom arbetar på ett företag med 16 anställda??
  Detta är ett befängt och helt ogenomtänkt hafsverk som skall förpassas till soptippen.
  .
  Centern, Moderaterna, Liberalerna, SD och KD- Är om nu ingen visste det vid det här laget genuint arbetarfientliga. Jag tycker trots det inte synd om dom som röstade på dessa partier i valet- Men som sagt, man får vad man förtjänar.
  .
  Dessutom är det med dagens regler inte alls svårt att entlediga lönearbetare. Det är en Högerideologisk konservativ smörja som dom borgerliga fortfarande håller fast vid. Rösta för Trygghet i nästa val!!

 • Detta är den mest vassaste pennan just nu. Inga föskönade meningar utan helt raka puckar på mål. Centerpartiet lägger fram ett förslag mitt i den största kris på arbetsmarknaden. Prognoser pekar på 13.8% arbetslösa, i runda tal 350.000 personer. Hur det kan vara försvarbart i Corona tider, att ens tänka tanken försämra LAS är utom all vett.

 • Las frågan har ju nu hållit på och valsat runt länge i press och media och är ju inte klart i denna stund heller. Men jag tycker det är lite konstigt med alla skriverier, ja det är centern och Lööv som driver frågan men sitter inte i regeringen och nu kommer vi till kråksången i det hela.
  Det är en före detta svetsare som tillika varit ombudsman och förbundsordförande och i dagsläget är socialdemokratisk partiordförande och statsminister som ska genomföra denna eventuella Lag som med hjälp av C Lööv ska klubba igenom det hela men hon behöver väl inte ta något ansvar hon behöver bara stödja något som ligger på bordet. Förresten tycker jag inte någon behöver ta något som helst ansvar för saker dom klubbar igenom, saker som påverkar folk under lång tid eller kostar skattebetalarna enorma summor.
  Hur ska det då komma att låta i framtida partiledardebatter när arbetarnas skydd kommer att försämras ytterligare, ja då har väl svetsaren Löfven sitt på det torra, för den borgliga regering som har makten då kan ju bara hänvisa till att det var socialdemokraterna själva som påbörjade den processen.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

”Las-utredningen lever inte upp till kravet på balans”

”Las-utredningen lever inte upp till kravet på balans”

Utredningens förslag, så som det är formulerat nu, kan aldrig bli ett skarpt lagförslag så länge Socialdemokraterna har makten, skriver S-gruppen i riksdagens arbetsmarknadsutskott.

”Därför borde Liberalerna kämpa för las”

”Därför borde Liberalerna kämpa för las”

Med tanke på Liberalernas las-historia borde de ha intresse av att – oavsett vissa reformer – bevara en stark arbetstrygghet, skriver L-profilen Olle Wästberg.

Saltsjöbadsandan behövs i svensk politik

Det blåser visserligen isvindar i Almedalen men frågan är om det ändå inte är samarbetets tid snarare än den hårda polariseringen vi kan skönja. Ett nytt politiskt landskap har öppnat upp för ett mer idépolitiskt intressant Almedalen. Den fördummande blockpolitiken har äntligen lösts upp och nya politiska samtal kan ske. Jag började Almedalsveckan med ett […]

”Det finns en gräns för flexibiliteten”

”Det finns en gräns för flexibiliteten”

Arbetsrätten har nu blivit en central politisk fråga. Men det är inte las som är krånglig och otidsenlig, det är slimmade personalavdelningar och minskad tro på fackliga förhandlingar som ställer till det, skriver Mikael Ybert, avdelningsordförande på Pappers i Skutskär.

Centerns dogmatism är skadlig

Centerns dogmatism är skadlig

”Hur Annie Lööf nu tänker sig fortsättningen är en gåta. Hon har målat in sig i alla hörn som går att måla in sig”, skriver Helle Klein i bloggen.

Alla är missnöjda – snart kan Las ändras igen

Alla är missnöjda – snart kan Las ändras igen

Både arbetsgivare och fackförbund är missnöjda med Lagen om anställningsskydd (Las), trots att den har filats på i decennier. Nu kan det vara dags igen – och anställningstryggheten har blivit en valfråga. DA reder ut hur lagen fungerar.

”Skamligt L och C – förslaget är allt annat än liberalt”

”Skamligt L och C – förslaget är allt annat än liberalt”

Att ta bort anställningstryggheten och med den yttrandefriheten, är den raka motsatsen till liberal politik, skriver sex företrädare för GS-facket.

Oro när facket förhandlar om turordning

Oro när facket förhandlar om turordning

Håller facket på att sälja ut en hjärtefråga – eller finns det en chans till ökad trygghet på arbetsmarknaden? När fack och arbetsgivare nu förhandlar om arbetsrätten väcker det starka känslor.

Tänk efter nu, Vänsterpartiet

Just som Liberalerna beslutade att släppa fram en Löfven-regering ryktades det att Vänsterpartiet kan tänka sig att rösta nej. Det vore verkligen sensationellt och mycket olyckligt. Ilskan inom Vänsterpartiet är fullt förståelig. Mittenöverenskommelsens formulering om att V inte ska få något inflytande över den politiska inriktningen under den kommande mandatperioden är idiotisk och onödig. Den […]

Fira demokratin och lär av historien

”Demokratin kan aldrig tas för given utan måste alltid värnas om och om igen. Måtte liberaler och socialdemokrater än en gång visa prov på den modiga samarbetsviljan”, skriver Helle Klein.

Avtal 2023

Irene Wennemo: Höjda chefslöner försvårar avtalsrörelsen

Irene Wennemo: Höjda chefslöner försvårar avtalsrörelsen

Om de allra högsta cheferna får kraftigt höjda ersättningar under avtalsrörelsen blir det svårare för parterna att komma överens, säger Medlingsinstitutets generaldirektör Irene Wennemo.

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen vill se en löneökning på 2,0 procent. De föreslår ett engångsbelopp enligt tysk modell om 3000 kronor. De vill även öka företagens makt över arbetstiden.

”Låt protester bli årets julklapp till ledningen”

”Låt protester bli årets julklapp till ledningen”

När våra företrädare lämnar oss med svältlöner så måste vi ta saken i våra egna händer och protestera, som resten av världen gör, skriver sex IF Metall-medlemmar.

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers ställer sig bakom LO-samordningen. Det blev klart under förbundsmötet i Uddevalla på söndagen. ”Det känns bra!”, säger Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

GS säger ja till avtalskrav

GS säger ja till avtalskrav

GS ställer sig bakom de framlagda kraven inför kommande avtalsrörelse.

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

Många tyckte att avtalskraven var för låga men IF Metalls avtalsråd röstade ändå ja till att vara med i Facken inom industrins och LO:s plattformar. 

Vilse i avtalsspråket?

Vilse i avtalsspråket?

Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med dina villkor att göra.

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

Vi gick ner i lön vid krisen 2008, och lät oss permitteras under pandemin, samtidigt som företagen tog ut jättevinster. Vi måste visa ledamöterna på IF Metalls kongress att vi inte tänker nöja oss med luft i plånboken, skriver IF Metall-medlemmen Andreas Köhler.

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Varken Industriarbetsgivarna eller Trä- och möbelföretagen tycker att Facken inom industrins lönekrav är rimliga. ”Vi betraktar världen ur olika perspektiv.”

Dagens Arbetes poddar Lyssna på de senaste avsnitten

Arbetarrörelsens hitlåt från förr

Arbetarrörelsens hitlåt från förr

När den svenska arbetarrörelsen växte fram var Ungdomsmarschen hiten nr 1. En sång som då slog både Internationalen och Arbetets söner, och som sjöngs på alla möten.

Hej Socialdemokrat! – här är den indragna vallåten från 1968

Hej Socialdemokrat! – här är den indragna vallåten från 1968

1968 fick Socialdemokraterna 50,1 procent av rösterna i riksdagsvalet. Men det var knappast tack vare kampanjlåten ”Hej Socialdemokrat!”. Kalle Lind berättar.

Den bortglömda Linje 2-sången

Den bortglömda Linje 2-sången

Lyssna på Linje 2-sången från kärnkraftsomröstningen 1980. Dagens Arbetes reporter Jonas Nordling har grävt i arkivet – och pratat med linje 2-generalen.

Facket och näringslivet vill se snabbare grön omställning

Facket och näringslivet vill se snabbare grön omställning

Det största hindret för den gröna omställningen är att beslutsfattare och allmänhet inte tror att den kommer att kunna genomföras. Lyssna på podden med Marie Nilsson, Svante Axelsson och Helle Klein.

Fackets starka motstånd mot nazismen

Fackets starka motstånd mot nazismen

Författaren Anna-Lena Lodenius gästar Dagens Arbete Historia. Tillsammans med Harald Gatu och Helle Klein utforskar hon hur arbetarrörelsen hanterat högerextremismen historiskt. Författaren Mats Wingborg ger en nutida internationell utblick.

Facket och flyktingarna

Facket och flyktingarna

Svenska facken smugglade flyktingar, pengar och information under andra världskriget. Norska motståndsmän fick bo i ett hus i centrala Stockholm under täckmanteln att de var grafiska ombudsmän.

Hoten mot de svenska industrijobben

Hoten mot de svenska industrijobben

Svensk basindusti exporterar 90 procent av produkterna. Så hur drabbas Sverige när länder som USA vill rädda sina egna industrijobb? Och hur går det med den gröna omställningen när energikrisen slagit till?