Industriarbetarnas tidning

Beroende av förtroende

1 april, 2011

Skrivet av

DA-ANALYS

Det måste ha varit en helvetes vecka för de anställda på Saab Automobile. För vilken gång i ordningen? Samtidigt kunde de se hur grannen och konkurrenten Volvo Personvagnar annonserade en lika gigantisk som historisk satsning.

Först bakslagen i förra veckan med en ny finanschef som vände i farstun och sedan Jan Åke Jonssons plötsliga men förväntade sorti från vd-stolen.

Sedan den här veckans följetong om inställda materialleveranser och produktionsstopp.

Och i dag kommer färska siffror om bilförsäljningen i landet. I den statistiken ryms en hel del av Saab problem i dag. Även om siffrorna pekar åt rätt håll måste Saab tillverka och sälja fler bilar.

För få sålda bilar innebär för lite pengar in – samtidigt som mycket pengar ska ut. När mer pengar flödar ut än vad som kommer in uppstår vad ekonomerna kallar negativt kassaflöde. Det är då företag blöder.

Att Saab ansöker om mer pengar från Europeiska investeringsbanken EIB är helt i sin ordning. Det ligger ingen dramatik i det. Pengarna ska pytsas ut i olika etapper och för varje krona Saab lånar ska Saab själv skjuta till lika mycket. Pengarna går till öronmärkta projekt, inte att betala underleverantörer med.

Att Saab nu vill kvittera ut mer av EIB-pengarna kan paradoxalt se som ett positivt tecken. Då har företaget självt egna pengar att skjuta till.

Det finns också ekonomiska kommentatorer som varnat för att statens åtaganden kan bli dyrt för skattebetalarna då staten som gått in som garant för EIB-lånet. Vilket är nys. Staten har säkerheter i Saabs egna tillgångar. Och värdet på tillgångarna överskrider med råge de fyra lånemiljarderna.

Är det något som Saab behöver för att kunna sälja fler bilar – och på så vis förbättra kassaflödet – är förtroende. Och frånvaron av olyckskorpar. I det avseendet har de två senaste veckorna knappast varit någon höjdare.

Att återställa förtroendet är en ledningsfråga. Engagemanget bland de anställda finns så att det räcker till stordåd.

En viktig pusselbit i fortsättningen stavas Vladimir Antonov (bilden) som nu står vid grindarna på Stallbacka med 500 friska miljoner kronor i kappsäcken.

Den som kan släppa in honom som delägare är ytterst den svenska regeringen. Samma regering som stoppade Antonov dagarna före jul 2009 varvid General Motors nobbade det första budet från Spyker och bestämde sig för att likvidera Saab. En ödesdiger smäll som allvarligt försämrade Saabs förmåga att komma tillbaka.

Saab överlevde mycket tack vare personalens engagemang och kompetens. Utan spetskunnadet hade sagan varit slut för länge sedan. Om Saab ska ha någon chans att såväl återupprätta förtroendet som vidareutveckla bilmodeller måste de ha spetskompetensen.

Samtidigt står grannen och konkurrenten Volvo Personvagnar inför sin största satsning någonsin. På Torslanda. Tusen ingenjörer sökes att konstruera framtidens bilar.

Ett besked som annonserar framtidstro. Det nya Volvos utvecklingscenter ska finnas i Shanghai och Göteborg. För tillverkningen på Torslanda är det oerhört viktigt. En bilfabrik utan utvecklingsavdelning är ytterst sårbar.

Det vet man i Trollhättan. En utvecklingsavdelning nära tillverkningen är något av livförsäkring för en bilfabrik.

Därför är det viktigt för Saab att förtroendet för företaget återställs. Annars löper man risken att tappa kompetens till Volvo som nu kommer att dammsuga regionen på bilkunniga ingenjörer. En resurs som inte växer på trän.

Texten korrigerad 1 april.

Du kanske också vill läsa…

Kassako på löpande band

Kassako på löpande band

År 1979 rullade det på för svensk bilindustri.

Saab-kvinnorna lade i en ny växel

Saab-kvinnorna lade i en ny växel

Dagens Arbete firar 20 år med ett fullmatat jubileumsnummer. Möt bland andra Pia, Pia och Sylvia som med flera tusen andra förlorade jobben vid Saabs jättekonkurs. Sen dess har det gått sex år.

Så gör Sverige pengar på Colombias fred

Så gör Sverige pengar på Colombias fred

Colombia ser äntligen freden inom räckhåll efter femtio år av gerillakrig. Saab, Scania, Atlas Copco och Ericsson ser mer än så. För dem hägrar stora affärsmöjligheter.

”Vi är ju här för att jobba”

”Vi är ju här för att jobba”

Efter flera sorger startar nu ett nytt kapitel för biltillverkaren Nevs. Efter sommaren nästa år ska företaget börja tillverka elbilar i gamla Saab-fabriken. ”Det känns hur bra som helst”, säger metallklubbens ordförande Stefan Larsson.

Bloggen ger Tony ny kraft

Bloggen ger Tony ny kraft

Tony Fridh i Mellerud är en av många som slagits ut av stressen. Han hittade ett verktyg för att hantera själens kaos: att skriva.

Jobben tillbaka – och en ursäkt

Återanställning och en personlig ursäkt av företagsledningen. Det erbjuds nu alla de som sas upp på bildelsfabriken IAC i Färgelanda under kritiserade omständigheter i julas. Efter känsliga förhandlingar står det klart att samtliga fyrtio uppsagda på Saabs underleverantör IAC Group i Färgelanda erbjuds återanställning på företaget. Lennart Pettersson, ombudsman på IF Metall, har tillsammans med […]

Ovissheten sätter press på Saab­anställda

Bilarbetarna vid Saab i Trollhättan har länge kastats mellan hopp och förtvivlan. Får någon köpa, vill någon köpa? Den utdragna ovissheten har satt en nästan omänsklig press på de berörda. – Osäkerheten i sig leder ofta till ångest, och det är en dålig sak. Det kan generera en massa problem, säger Töres Theorell, professor emeritus […]

Spyker enda kandidaten

Spyker Cars är nu den enda kandidaten till att överta Saab. På måndag bestämmer sig GM om förhandlingarna ska fortsätta eller om likvideringen ska fullföljas. Det uppger nyhetsbyrån Bloomberg som hänvisar till två källor med god insyn i processen. Enligt uppgiftslämnarna har Spyker erbjudit GM 75 miljoner dollar i kontanter plus ytterligare 325 miljoner dollar […]

”Ungdomar har fel bild av industrin”

”Skitig, grå och monoton”. Det är den bild ungdomar i allmänhet har av industrin. En helt felaktig bild, ansåg deltagarna i seminariet ”Tro sjutton att de unga skyr industrin” i Almedalen på måndagen. – Ska vi kunna locka ungdomar till industrin måste vi alla hjälpas åt och skapa rätt bild av industrijobben. Det handlar om […]

Genii höjer budet på Saab

Genii ger inte upp. Vi kommer att förbättra vårt bud ytterligare, säger Geniis talesman Lars Carlström. – Jag har inte fått någon information att Spyker skulle vara den enda kvarvarande kandidaten, säger han. – Jag utgår från att vi fortfarande är en het kandidat till att överta Saab. Gruppen med det Luxemburg-baserade investmentbolaget Genii Capital […]

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?