Industriarbetarnas tidning

Domsjö säljs till Indien

19 april, 2011

Skrivet av

Domsjö Fabriker säljs till Indien. Ny ägare blir företagsgruppen Aditya Birla Group.
– Jag fick höra det i morse, säger Pappers avdelningsordförande Ronny Hellström.

Domsjö Fabriker i Örnsköldsvik har det senaste året jobbat efter två olika linjer – en börsintroduktion eller ett nytt ägande. Det blev ett nytt ägande.

Den nya ägaren Aditya Birla Group stöder fabrikens pågående investeringsprogram och planerar att utöka forsknings- och utvecklingsfunktionen i Domsjö.

– Förvärvet av Domsjö Fabriker, ett företag i världsklass, är en betydande milstolpe för vår verksamhet inom viskos stapelfibrer, säger Kumar Mangalam Birla, styrelseordförande i Aditya Birla Group i ett pressmeddelande.

Den nya ägaren var tidigare kund till Domsjö Fabriker.

– Vi får en stark finansiell bas och en global närvaro för vår verksamhet som ytterligare stärker vår position i hela den textila värdekedjan, säger Ola Hildingsson, vd på Domsjö Fabriker i ett pressmeddelande.

Pappers avdelningsordförande Ronny Hellström är optimistisk.

– För våra medlemmar är det viktigt med ett långsiktigt ägande. Den utlovade satsningen på forskning och utvecklingen kan i förlängningen ge fler jobb, säger han.

Utöver tillverkning av specialcellulosa har Domsjö Fabriker ett bioraffinaderi med produkter som lignin och bioetanol.

Specialcellulosan används främst till produktion av textilmaterial. Men också till läkemedelstabletter, förtjockningsmedel och korvskinn.

Totalt arbetar 370 personer på Domsjö Fabriker. Aditya Birla Group har över 130 000 anställda och finns i 27 olika länder.

Du kanske också vill läsa…

Conny Nilsson: Tryckpapperet drabbas hårdast

Conny Nilsson: Tryckpapperet drabbas hårdast

Coronapandemin har slagit hårt mot bruken som producerar fin-, bok-, och tidningspapper.

Så är dagsformen på bruken

Så är dagsformen på bruken

Hitta din arbetsplats i årets genomgång av Sveriges pappersbruk.

Domsjö bruk prisas för jämställdhet

Domsjö bruk prisas för jämställdhet

Domsjö Fabriker får årets upplaga av industrins jämställdhetspris. Man får det för att man under lång tid varit en ”företagsam föregångare i en traditionellt manlig miljö.”

Tillfälligt stopp

Tillfälligt stopp

Klockan är 14.25 på Domsjöfabriken

Klockan 16:12 Domsjö fabriker

Klockan 16:12 Domsjö fabriker

Klockan 16:12 Domsjö fabriker.

Ännu en smittad av legionella på Domsjö

Ännu en entreprenör har drabbats av legionella efter rengöringsarbete i Domsjö fabrikers bioreningsanläggning. – Han jobbade på samma firma som en tidigare smittad, säger Lars Schedin, huvudskyddsombud. För en dryg vecka sedan drabbades tre personer på orten av legionella. Dels en entreprenör i femtioårsåldern, men också en 66-årig kvinna och en 83-årig man som bor […]

Varning för legionella

Varning för legionella

I höstas insjuknade fem Örnsköldsviksbor som smittades av legionella. Bakterierna kom från Domsjö Fabriker AB. – Lite olustigt är det. De måste haft en maximal otur, säger Per Lundgren (bilden), 49 år, och tar av sig munskyddet. Han kommer gående från sitt operatörsrum vid bioreningen på Domsjö-fabriken. Per tar av sig andningsskyddet som numera alltid måste […]

Legionellan spreds från Domsjö-fabriken

Fem av de legionellasmittade i Domsjö blev smittade av bakterier som kom från cellulosafabriken. Det är resultatet av den DNA-test som Smittsskyddsinstitutet genomfört. Dagens Arbete har tidigare skrivit om de två entreprenörerna som smittats av legionellabakterier. Ytterligare tre personer har insjuknat, i ett samhälle intill fabriken. Entreprenörerna smittades förmodligen när de jobbade med att rengöra […]

Man smittad av legionella på Domsjö fabriker

En entreprenör har drabbats av legionella efter rengöringsarbete i Domsjö fabrikers bioreningsanläggning. – Det är sannolikt att han fått smittan här, säger företagets miljöchef Patrik Svensson. Just nu är tre personer i Örnsköldsvik drabbade av legionella. Dels den femtioårige entreprenören, men också en 66-årig kvinna och en 83-årig man som bor i närheten av bruket. […]