Industriarbetarnas tidning

Legionellan spreds från Domsjö-fabriken

26 oktober, 2010

Fem av de legionellasmittade i Domsjö blev smittade av bakterier som kom från cellulosafabriken. Det är resultatet av den DNA-test som Smittsskyddsinstitutet genomfört.

Dagens Arbete har tidigare skrivit om de två entreprenörerna som smittats av legionellabakterier. Ytterligare tre personer har insjuknat, i ett samhälle intill fabriken.

Entreprenörerna smittades förmodligen när de jobbade med att rengöra bassängen i brukets bioreningsanläggning under ett underhållsstopp i slutet av september.

Brukets miljöchef Patrik Svensson berättar att de tömde bioreningens bassänger och rengjorde med högtryckstvätt. I det sammanhanget kan aerosoler, det vill säga små vattenbubblor, ha skapats som innehöll bakterien.

Patrik Svensson berättar att de har fasta rutiner och att personalen informerats om vikten av munskydd. Han vill inte peka ut någon.

– Men under underhållsstoppet slarvades det ganska mycket.

De tre andra personerna kan ha smittats genom inandning av aerosoler som blåst iväg från bruket. En annan möjlighet är att de blivit smittade genom vattenkontakt.

– Vi kommer att göra en del förändringar, säger Patrik Svensson. Nästa gång vi gör ren bioreningen kommer vi till exempel att täcka in bassängerna. Och vi kommer att släppa ut vattnet i etapper.

De två entreprenörerna mår i dag bra. En av dem var sjukskriven under en kort tid i samband med smittan, den andre fick en lindrigare förkylning.

Texten är korrigerad 26/10 2010.

Du kanske också vill läsa…

Conny Nilsson: Tryckpapperet drabbas hårdast

Conny Nilsson: Tryckpapperet drabbas hårdast

Coronapandemin har slagit hårt mot bruken som producerar fin-, bok-, och tidningspapper.

Så är dagsformen på bruken

Så är dagsformen på bruken

Hitta din arbetsplats i årets genomgång av Sveriges pappersbruk.

Domsjö bruk prisas för jämställdhet

Domsjö bruk prisas för jämställdhet

Domsjö Fabriker får årets upplaga av industrins jämställdhetspris. Man får det för att man under lång tid varit en ”företagsam föregångare i en traditionellt manlig miljö.”

Tillfälligt stopp

Tillfälligt stopp

Klockan är 14.25 på Domsjöfabriken

Klockan 16:12 Domsjö fabriker

Klockan 16:12 Domsjö fabriker

Klockan 16:12 Domsjö fabriker.

Ännu en smittad av legionella på Domsjö

Ännu en entreprenör har drabbats av legionella efter rengöringsarbete i Domsjö fabrikers bioreningsanläggning. – Han jobbade på samma firma som en tidigare smittad, säger Lars Schedin, huvudskyddsombud. För en dryg vecka sedan drabbades tre personer på orten av legionella. Dels en entreprenör i femtioårsåldern, men också en 66-årig kvinna och en 83-årig man som bor […]

Domsjö säljs till Indien

Domsjö säljs till Indien

Domsjö Fabriker säljs till Indien. Ny ägare blir företagsgruppen Aditya Birla Group. – Jag fick höra det i morse, säger Pappers avdelningsordförande Ronny Hellström. Domsjö Fabriker i Örnsköldsvik har det senaste året jobbat efter två olika linjer – en börsintroduktion eller ett nytt ägande. Det blev ett nytt ägande. Den nya ägaren Aditya Birla Group […]

Varning för legionella

Varning för legionella

I höstas insjuknade fem Örnsköldsviksbor som smittades av legionella. Bakterierna kom från Domsjö Fabriker AB. – Lite olustigt är det. De måste haft en maximal otur, säger Per Lundgren (bilden), 49 år, och tar av sig munskyddet. Han kommer gående från sitt operatörsrum vid bioreningen på Domsjö-fabriken. Per tar av sig andningsskyddet som numera alltid måste […]

Man smittad av legionella på Domsjö fabriker

En entreprenör har drabbats av legionella efter rengöringsarbete i Domsjö fabrikers bioreningsanläggning. – Det är sannolikt att han fått smittan här, säger företagets miljöchef Patrik Svensson. Just nu är tre personer i Örnsköldsvik drabbade av legionella. Dels den femtioårige entreprenören, men också en 66-årig kvinna och en 83-årig man som bor i närheten av bruket. […]