Pengarna både finns – och inte

Klart det är trevligt att få utdelning på en aktie. Men hur var det nu med att det inte finns pengar, alltså till löneökningarna, frågar sig Marcus Raihle.

”Bra med krafttag, men skydds­ombuden måste också få komma in på alla arbetsplatser”

Chefredaktör Helle Klein om arbetslivskriminaliteten.

Den ryske finansmannen Vladimir Antonov är fortfarande intresserad av att köpa in sig i Saab – men regeringens besked dröjer. Foto: SCANPIX

Vladimir Antonov fortsatt intresserad

Den ryske finansmannen Antonov är fortfarande intresserad av att gå in som delägare i Saab. Det uppger hans svenske talesman.

– Han är helt klart intresserad. Inget av det som hänt de senaste dagarna har förändrat hans intresse, säger Lars Carlström, svensk representant för Vladimir Antonovs finansbolag Converse Group.

Antonov är fortfarande beredd att satsa motsvarande en miljard kronor i Saab Automobile.

Han ville ju tidigare köpa fastigheterna, men hoppade av. Varför?

  – Vi kom ju inte fram till något eftersom Europiska investeringsbanken inte kunde ge något besked om tillstånd. Därför valde vi att stiga åt sidan för att möjliggöra för andra att köpa fastigheterna.

  Vad vet ni om tveksamheterna till Antonov från EIB och General Motors?

  – Med GM är det inga problem. De har deklarerat att om den svenska regeringen vill att Antonov går in i Saab så säger de ja till det.

  Och EIB?

  – Om den svenska regeringen pekar med hela handen och säger vad den tycker så kommer EIB att rätta sig efter det. EIB är inte stötestenen, det är den svenska regeringen som är det.

  – EIB är ingen kommersiell aktör men har lånat ut pengar till Saab som skulle få vilken bank som helst grön av avund. Räntan är hutlöst hög och den svenska staten står som garant. Det är mycket fördelaktigt för långivaren.

  Vad innebär det?

  – Att bollen ligger hos den svenska regeringen. Svenska staten har ett stort och avgörande inflytande över den här processen just i kraft av garant för lånet. Om regeringen utmålar sig själv som maktlös aktör så är det inget annat än lögn och förbannad dikt.

  Läs mer:


  hg@da.se

  Läs mer från Dagens Arbete:

  Läderindustrin i Bangladesh

  Miljökata­strofen som flyttade

  REPORTAGELädergarverierna i Bangladesh blev ökända för att ha förorenat en flod och en stadsdel. Staten tvingade dem att flytta från huvud­staden Dhaka. Nu förgiftas ytterligare en flod.

  DA:s prover avslöjar gifter i vattnet

  Reningsverket är för litet och gifter läcker ut i floden. Farligt avfall läggs på hög. Dagens Arbetes egna prover avslöjar en ny miljökatastrof. 

  Han vill starta ett miljövänligt garveri

  Mitt i miljökatastrofen finns en strimma av hopp. Tulin Hossain drömmer om att skapa världens miljö­vänligaste garveri i sin hemby, med maskiner från svenska Bölebyn.

  Avtal 2020

  Förhandlingar om försäkringar igång – kamp mot klockan

  LO kräver tjänstepension till fler och mindre krångel vid arbetsskador. Förhandlingarna om avtalsförsäkringarna ska vara på plats innan de vanliga avtalsförhandlingarna är klara.

  Arbetsgivarnas lönebud: 1,4 procent

  Avtal 2020

  4

  Vem vinner matchen?

  Avtal 2020Lönen, flexibiliteten och arbetsmiljö är några de stora frågorna som står på spel i avtalsrörelsen.

  2

  Avtalsrörelsen från a till ö

  OrdlistaVad betyder lönepott, fredsplikt, reallön? Här är guiden för dig som är vilse i avtalsspråket. Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med dina villkor att göra. Från a till ö.

  DA GRANSKAR SKUGGSAMHÄLLET

  Splittrad insats mot kriminella företagare

  Da reder utKriminella har infiltrerat arbetsmarknaden. Pengar tvättas, seriösa företagare slås ut och människor utnyttjas. Två olika satsningar ska bekämpa brottsligheten. Men de samarbetar inte och sekretessregler försvårar arbetet.

  1

  ”Kriminella arbetsgivare måste bort”

  PerspektivArbetslivskriminaliteten har fått politisk uppmärksamhet. På kort tid har många med makt vaknat, skriver Dagens Arbetes Elinor Torp.

  Så har skuggsamhället vuxit fram

  TidslinjeEn rad politiska beslut har lett fram till ett laglöst arbetsliv där människor utnyttjas. Kontroller har slopats och det har lett till ökat fusk. Terrordådet på Drottninggatan blev en ögonöppnare.

  Virtuell värld skyddar montörer

  SÄKER TEKNIKVR-glasögon och smarta kläder ska förhindra att du blir skadad på jobbet.

  Hur ska Volvo undvika att hamna vid sidan av?

  PerspektivKinesiska Geely kan slå ihop sina bägge biltillverkare Volvo Cars och Geely Automotive till ett gemensamt bolag. Ännu ett tecken på att bilindustrin står inför sitt ”iPhone-ögonblick”, skriver DA:s Harald Gatu.

  Petter Lindström

  ”Jag känner fortfarande hur solen värmer”

  I tjugoårsåldern blev Petter Lindströms syn allt sämre och i dag är han helt blind. Han är IF Metall-ordförande på Samhall i Tierp och klarar det mesta – även om det finns saker som han saknar.

  Striden om arbetsrätten

  De startar budkavle för turordningsreglerna i Las

  Hallå där, Jan-Olov Carlsson, IF Metalls klubbordförande på Volvo lastvagnar i Umeå, som varit med och dragit en igång en budkavle till försvar för turordningsreglerna i Las.

  2

  IF Metall släpper bok om industrins framtid

  De vill sätta industrin i centrum av samhällsdebatten – samt inspirera och provocera.

  Utredare: Förtydliga ”normalt förekommande arbete”

  SjukförsäkringBegreppet normalt förekommande arbete har kritiserats för att vara vagt. Ändå kan det avgöra vem som får sjukpenning eller inte. Nu föreslås en lagändring som ska förtydliga begreppet.

  1

  Långt från centrum

  BildreportageJens Olof Lasthein skildrar Europas geografiska utkanter.

  Ladda ner senaste e-DA här!

  Dagens Arbete finns som gratis e-tidning. Här finns också ett sökbart arkiv två år bakåt, du når lätt våra inlästa reportage och kan länka till spännande vidareläsning. Här kan du ladda ner appen.

  3

  Knarket i industrin

  Sju industriföretag: så drogtestar vi vår personal

  EnkätHur företagen hanterar drogtester och om någon åker fast skiljer sig åt. DA frågade sju stora industriföretag om drogtester och rehabilitering.

  Maries son dog av en överdos

  Marie hade förberett sig på det värsta. Men när sonen Pontus varit drogfri i flera veckor började hon hoppas.

  Efter överdosen – här möts Viktor och Marie

  DA dokumentärMarie förlorade sin son Pontus i en drogöverdos för snart två år sedan. Viktor, hans kompis, tog också en överdos vid samma tid, men överlevde. DA var med när de möttes igen, ett och ett halvt år efter Pontus begravning.

  Måste jag kissa när andra ser på?

  Koll påDrogtester av anställda ökar och fler åker fast. Bra för säkerheten, men vad händer med den personliga integriteten?

  7

  Knarkfynd på toalett på SSAB

  Knark har hittats inne i SSAB:s lokaler i Borlänge. Företaget har gjort en polisanmälan och kommer nu att utöka med fler drogtester på arbetsplatsen. 

  ”Jag vill försöka vara drogfri”

  Viktor fuskade sig genom drogtest flera gånger. Efter en överdos kom vändpunkten. Kompisen Pontus hade inte samma tur. Han dog.

  1

  Dagens Arbete granskar knarket i industrin

  Fabriksgolven är knarklangarnas nya arena. Polisen står handfallen. Dagens Arbete granskar knarket i industrin. Läs de anställdas berättelser om hur de knarkat på jobbet.

  2

  ”Allt gick att få tag på inne på Volvo”

  Folk gick in på toaletten och knarkade. I nästan ett år jobbade Josef på Volvo i Göteborg – sida vid sida med påtända kollegor.

  Droger på arbetsplatsen hotar arbetarens trygghet

  DEBATTUnder för lång tid har politiken inte tagit det växande problemet med droger på arbetsplatsen på allvar, skriver riksdagspolitikern Mattias Jonsson (S).

  Skyddsom­buden är livsviktiga

  KRÖNIKASedan några månader tillbaka pågår en het debatt om de regionala skyddsombuden. För IF Metall råder det ingen tvekan om att regionala skyddsombud är ovärderliga, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

  Foto: Adam Daver

  En sista vända med svarven

  ÖgonblicketKlockan är 13.41 på Xylem Emmaboda

  Gasutsläppet höll på att ta Claes liv

  GasutsläppSkyddsmasken hjälpte inte. Claes Karlsson fick ingen luft och sprang för sitt liv. – Jag tänkte bara bort, bort, bort, säger han.

  Hämta mer

  Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.