”Vilka ges en röst och på vilkas bekostnad?”

Även om ryktet om demokratins död är kraftigt överdrivet är hoten i högsta grad hotfulla, skriver Alexandra Pascalidou.

”Värna asylrätten. Jobbinvand­ringen måste stramas åt.”

Helle Klein om hur generösa regler för arbetskraftsinvandring utnyttjas av kriminella.

Den ryske finansmannen Vladimir Antonov är fortfarande intresserad av att köpa in sig i Saab – men regeringens besked dröjer. Foto: SCANPIX

Vladimir Antonov fortsatt intresserad

Den ryske finansmannen Antonov är fortfarande intresserad av att gå in som delägare i Saab. Det uppger hans svenske talesman.

– Han är helt klart intresserad. Inget av det som hänt de senaste dagarna har förändrat hans intresse, säger Lars Carlström, svensk representant för Vladimir Antonovs finansbolag Converse Group.

Antonov är fortfarande beredd att satsa motsvarande en miljard kronor i Saab Automobile.

Han ville ju tidigare köpa fastigheterna, men hoppade av. Varför?

  – Vi kom ju inte fram till något eftersom Europiska investeringsbanken inte kunde ge något besked om tillstånd. Därför valde vi att stiga åt sidan för att möjliggöra för andra att köpa fastigheterna.

  Vad vet ni om tveksamheterna till Antonov från EIB och General Motors?

  – Med GM är det inga problem. De har deklarerat att om den svenska regeringen vill att Antonov går in i Saab så säger de ja till det.

  Och EIB?

  – Om den svenska regeringen pekar med hela handen och säger vad den tycker så kommer EIB att rätta sig efter det. EIB är inte stötestenen, det är den svenska regeringen som är det.

  – EIB är ingen kommersiell aktör men har lånat ut pengar till Saab som skulle få vilken bank som helst grön av avund. Räntan är hutlöst hög och den svenska staten står som garant. Det är mycket fördelaktigt för långivaren.

  Vad innebär det?

  – Att bollen ligger hos den svenska regeringen. Svenska staten har ett stort och avgörande inflytande över den här processen just i kraft av garant för lånet. Om regeringen utmålar sig själv som maktlös aktör så är det inget annat än lögn och förbannad dikt.


  hg@da.se

  Läs mer från Dagens Arbete:

  Industrin och klimatet

  Drönarbild över marken som förbereds för bygget av Northvoltfabriken

  Vägen till en ny bilindustri

  OmvandlingenI elbilssamhället är det de nya företagen som driver utvecklingen. Men vad händer med de tusentals anställda som är beroende av den gamla förbränningsmotorn?

  ”Vi män måste helt enkelt rycka upp oss”

  GÄSTKRÖNIKASe lite djupare på klimatfrågorna än skattesatsen på bränsle och plastkassar, skriver industriarbetaren Kennet Bergqvist från Umeå.

  Ingen klaustrofobi. Varvs­arbetaren Johan Forsander är svetsare och perfektionist. Den här dagen jobbar han djupt inne i ångfartyget Bohusläns trånga ångpanna. Foto: Sören Håkanlind

  Sista varvet

  BildreportagetFotografen Sören Håkanlind skildrar verksamheten på Gotenius Varv. I dag är det enda varvet som finns kvar den gamla varvsstaden Göteborg.

  1

  Avtal 2020

  Nu avgörs om LO får driva sina krav på bättre försäkringar

  AvtalsförsäkringarDet låter som en byråkratisk detalj – men det kan vara avgörande för vad du får i pension eller ersättning om du blir sjuk av jobbet. Nu avgörs striden om förhandlingsordningen.

  1
  Ordföranden för Facken inom industrin

  Industrifacken kräver 3,0 procent

  Det finns ingen anledning att växla ned löneökningstakten. Det anser Facken inom industrin som kräver 3,0 procent på ett år.

  Det är vi som får Sverige att funka

  KRÖNIKADet råder ingen tvekan. Vi är redo för en kraftmätning med arbetsgivarna inför ett nytt avtal 2020, skriver Marie Nilsson, ordförande för IF Metall.

  Från filmen om märket.

  Striden om märket

  VIDEO: MÄRKETIndustrins modell för lönesättning är under press. Dagens Arbete förklarar varför, och visar i en film vad märket är.

  1

  Här är kraven LO vill få igenom i avtalsrörelsen

  Avtal 2020Låglönesatsning, slopad vållandeprövning för arbetssjukdomar och inbetalning av avtalspension från första arbetsdagen. Det är några av LO-kraven i avtalsförhandlingarna.

  GS-facket: Väl värt att samordna sig kring

  GS-fackets medlemmar berörs endast marginellt av låglönesatsningen, men den är oerhört viktig av solidariska skäl, tycker avtalssekreterare Madelene Engman.

  Pontus Georgsson

  Pappers lämnar LO-samordningen

  I likhet med Kommunal väljer även Pappers att lämna LO-samordningen. ”Det finns ingen samordning att ställa sig bakom”, sa förbundsordförande Pontus Georgsson till DA på onsdagen.

  IF Metall: Kommunal hade kunnat använda låglönesatsningen

  LO-samordningenNär andra begär extra, begär Kommunal extra extra, tycker IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä. Därför kunde de inte ställa upp på kraven på extra satsningar till exempelvis barnskötare och undersköterskor.

  1

  Kommunal lämnar LO-samordningen

  Kommunal väljer att dra sig ur LO-samordningen efter att inte fått igenom sina krav. Pappers: Det är djupt olyckligt.

  Vad är viktigast i avtalsrörelsen?

  DA frågarVilka frågor är viktigast att ditt fackförbund driver i avtalsförhandlingarna? Vi frågade några industriarbetare vad de tycker. Nu vill vi även höra DIN åsikt!

  2

  DA GRANSKAR SKUGGSAMHÄLLET

  Människoexploatering prövas i rätten för första gången

  PerspektivDen nya lagen om människoexploatering sätts på prov i ett aktuellt rättsfall. En fällande dom kan bli vägledande, skriver DA:s Elinor Torp, som bevakar den utbredda arbetslivskriminaliteten i Sverige.

  Politikernas svar om skuggsamhället

  SkuggsamhälletDA ställde samma frågor till ledamöter från S, M och C i arbetsmarknadsutskottet. Läs deras reaktioner på avslöjandena om den utbredda arbetslivskriminaliteten och vad de vill se för åtgärder.

  Arbetsgivaren som ville vara laglig

  ArbetslivskriminalitetAnto försökte göra rätt. Men konkurrerades ut av kriminella. Bolaget som anlitat hans firma var skyldigt honom miljoner. Svensk domstol lyfte inte ett finger, vittnar han om. Skulderna växte. Än i dag har Anto svårt att höra ljudet av kuvert som öppnas.

  2

  Bortstädad: Mannen som försvann

  BortstädadHan kom från Mongoliet, skadades allvarligt. Och försvann från landet. Han är bara en av många som mist eller nästan mist sitt liv i Sveriges nya laglösa arbetsliv.

  Med satiren som livsstil

  EWK-vinnareKarin Sunvisson är grundli­g i sitt arbete. I Stockholm kan hon inte bo. Det är för dyrt. Hon har valt en livsstil som ger henne frihete­n att låta bilderna ta den tid de behöver.

  Illustration, person som källsorterar

  Vad gör jag med korken till mjölken?

  PlaståtervinningHur plast ska återvinnas är inte alltid lätt att veta. Och hur mycket av den svenska plasten återvinns faktiskt? DA reder ut ett par oklarheter.

  Debatt arbetsmiljö

  Dödsolyckorna skulle bli fler med Svenskt Näringslivs förslag

  DEBATT | ARBETSMILJÖVad händer om arbetsmiljöombudet utsätts för trakasserier, eller inte kan begära skyddsstopp eller arbetsmiljöåtgärder? Det frågar Stefan Lindahl, regionalt skyddsombud på IF Metall, efter Svenskt Näringslivs förslag med arbetsmiljöombud istället för fackligt tillsatta regionala skyddsombud.

  1

  Ladda ner senaste e-DA här!

  Dagens Arbete finns som gratis e-tidning. Här finns också ett sökbart arkiv två år bakåt, du når lätt våra inlästa reportage och kan länka till spännande vidareläsning. Här kan du ladda ner appen.

  3

  Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

  Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

  Varannan ung tycker att jobbet är tungt

  ArbetsmiljöUnga industriarbetare har svårare än äldre att säga i från, visar IF Metalls arbetsmiljöundersökning. De tycker att arbetet är tyngre, mer enformigt och känner mer olust inför jobbet än sina äldre jobbarkompisar.

  Gruvarbetare kommer upp ur gruvan

  Kolarbetarna slipper ta smällen i Spanien

  Nedlagda gruvorVem ska betala notan när industrin måste bli renare? Inte arbetarna, tycker spanska regeringen, som storsatsar på dem som förlorar jobben.

  1

  ”Det är ungefär som att fiska”

  PROFILENMikael Rönnvall hade aldrig kört motorsåg tidigare. Men för tre år sedan bestämde han sig för att testa motorsågskonst.

  Ring of fire

  ÖGONBLICKET  Klockan är 16.48 i den brandskadade skogen i Kårböle i Hälsingland.

  Drogerna ska bort – inte människorna

  KRÖNIKAVi måste hjälpas åt att få bort alkohol och droger från våra arbetsplatser – och se till att de som fastnat i missbruk får hjälp, skriver Marie Nilsson är förbundsordförande för IF Metall.

  ”Metoo-rörelsen gav skjuts åt föreskriften”

  DA MÖTERUnder sina fem år på Arbetsmiljöverkets har Erna Zelmin-Ekenhem sett hur de psykosociala arbetsmiljöproblemen uppmärksammats allt mer.

  Delpension

  Arbetsgivare missar betala in pensionspengar

  Har du koll på att du får pengar till den nya delpensionen? Anställda kan förlora tusenlappar när arbetsgivare missar att betala in premien. Vi visar hur du kollar ditt pensionsbesked.

  ”Det är skönt att komma ifrån jobbet”

  Sugen på att jobba mindre när du blir äldre? Möjligheten finns, men det är svårt för de flesta att få det att gå runt ekonomiskt. I stålindustrin, däremot, har man sparat extra till pensionen länge.

  Hämta mer

  Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.