Industriarbetarnas tidning

Vladimir Antonov fortsatt intresserad

24 juni, 2011

Skrivet av

Den ryske finansmannen Antonov är fortfarande intresserad av att gå in som delägare i Saab. Det uppger hans svenske talesman.

– Han är helt klart intresserad. Inget av det som hänt de senaste dagarna har förändrat hans intresse, säger Lars Carlström, svensk representant för Vladimir Antonovs finansbolag Converse Group.

Antonov är fortfarande beredd att satsa motsvarande en miljard kronor i Saab Automobile.

Han ville ju tidigare köpa fastigheterna, men hoppade av. Varför?

  – Vi kom ju inte fram till något eftersom Europiska investeringsbanken inte kunde ge något besked om tillstånd. Därför valde vi att stiga åt sidan för att möjliggöra för andra att köpa fastigheterna.

  Vad vet ni om tveksamheterna till Antonov från EIB och General Motors?

  – Med GM är det inga problem. De har deklarerat att om den svenska regeringen vill att Antonov går in i Saab så säger de ja till det.

  Och EIB?

  – Om den svenska regeringen pekar med hela handen och säger vad den tycker så kommer EIB att rätta sig efter det. EIB är inte stötestenen, det är den svenska regeringen som är det.

  – EIB är ingen kommersiell aktör men har lånat ut pengar till Saab som skulle få vilken bank som helst grön av avund. Räntan är hutlöst hög och den svenska staten står som garant. Det är mycket fördelaktigt för långivaren.

  Vad innebär det?

  – Att bollen ligger hos den svenska regeringen. Svenska staten har ett stort och avgörande inflytande över den här processen just i kraft av garant för lånet. Om regeringen utmålar sig själv som maktlös aktör så är det inget annat än lögn och förbannad dikt.

  Du kanske också vill läsa…

  Kassako på löpande band

  Kassako på löpande band

  År 1979 rullade det på för svensk bilindustri.

  Saab-kvinnorna lade i en ny växel

  Saab-kvinnorna lade i en ny växel

  Dagens Arbete firar 20 år med ett fullmatat jubileumsnummer. Möt bland andra Pia, Pia och Sylvia som med flera tusen andra förlorade jobben vid Saabs jättekonkurs. Sen dess har det gått sex år.

  Så gör Sverige pengar på Colombias fred

  Så gör Sverige pengar på Colombias fred

  Colombia ser äntligen freden inom räckhåll efter femtio år av gerillakrig. Saab, Scania, Atlas Copco och Ericsson ser mer än så. För dem hägrar stora affärsmöjligheter.

  ”Vi är ju här för att jobba”

  ”Vi är ju här för att jobba”

  Efter flera sorger startar nu ett nytt kapitel för biltillverkaren Nevs. Efter sommaren nästa år ska företaget börja tillverka elbilar i gamla Saab-fabriken. ”Det känns hur bra som helst”, säger metallklubbens ordförande Stefan Larsson.

  Bloggen ger Tony ny kraft

  Bloggen ger Tony ny kraft

  Tony Fridh i Mellerud är en av många som slagits ut av stressen. Han hittade ett verktyg för att hantera själens kaos: att skriva.

  Jobben tillbaka – och en ursäkt

  Återanställning och en personlig ursäkt av företagsledningen. Det erbjuds nu alla de som sas upp på bildelsfabriken IAC i Färgelanda under kritiserade omständigheter i julas. Efter känsliga förhandlingar står det klart att samtliga fyrtio uppsagda på Saabs underleverantör IAC Group i Färgelanda erbjuds återanställning på företaget. Lennart Pettersson, ombudsman på IF Metall, har tillsammans med […]

  Ovissheten sätter press på Saab­anställda

  Bilarbetarna vid Saab i Trollhättan har länge kastats mellan hopp och förtvivlan. Får någon köpa, vill någon köpa? Den utdragna ovissheten har satt en nästan omänsklig press på de berörda. – Osäkerheten i sig leder ofta till ångest, och det är en dålig sak. Det kan generera en massa problem, säger Töres Theorell, professor emeritus […]

  Spyker enda kandidaten

  Spyker Cars är nu den enda kandidaten till att överta Saab. På måndag bestämmer sig GM om förhandlingarna ska fortsätta eller om likvideringen ska fullföljas. Det uppger nyhetsbyrån Bloomberg som hänvisar till två källor med god insyn i processen. Enligt uppgiftslämnarna har Spyker erbjudit GM 75 miljoner dollar i kontanter plus ytterligare 325 miljoner dollar […]

  ”Ungdomar har fel bild av industrin”

  ”Skitig, grå och monoton”. Det är den bild ungdomar i allmänhet har av industrin. En helt felaktig bild, ansåg deltagarna i seminariet ”Tro sjutton att de unga skyr industrin” i Almedalen på måndagen. – Ska vi kunna locka ungdomar till industrin måste vi alla hjälpas åt och skapa rätt bild av industrijobben. Det handlar om […]

  Genii höjer budet på Saab

  Genii ger inte upp. Vi kommer att förbättra vårt bud ytterligare, säger Geniis talesman Lars Carlström. – Jag har inte fått någon information att Spyker skulle vara den enda kvarvarande kandidaten, säger han. – Jag utgår från att vi fortfarande är en het kandidat till att överta Saab. Gruppen med det Luxemburg-baserade investmentbolaget Genii Capital […]

  Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

  Slutbud lämnat i kväll

  Slutbud lämnat i kväll

  Facken och arbetsgivarna inom industrin har på lördagskvällen fått ett slutbud att ta ställning till. Ett besked väntas tidigast söndag morgon.

  Industrifacken skickar hem sina delegationer

  Industrifacken skickar hem sina delegationer

  Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

  Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

  Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

  Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

  ”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

  ”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

  På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

  Att förhandla löneförhöjningar under coronan

  Att förhandla löneförhöjningar under coronan

  Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

  Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

  Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

  Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

  Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

  Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

  Arbetarna räddar Sverige ur krisen

  Arbetarna räddar Sverige ur krisen

  Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

  Arbetsrätt Striden om las

  IF Metall: Vad finns det för alternativ?

  IF Metall: Vad finns det för alternativ?

  Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

  Bra att regeringen lyssnar på parterna

  Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

  Blandade känslor för regeringens las-besked

  Blandade känslor för regeringens las-besked

  ”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

  Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

  Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

  Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

  LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

  LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

  En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

  Välj förnuftet framför fundamentalismen

  Välj förnuftet framför fundamentalismen

  Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

  ”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

  ”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

  Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

  Las-förhandlingarna återupptas

  Las-förhandlingarna återupptas

  För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.