Industriarbetarnas tidning

Överrumplande och adrenalinstinn sydstatsdeckare  

6 april, 2022

Skrivet av

Spänning. Bug Montage är beredd att gå långt för att rädda sin familj undan fattigdomen. I S. A. Cosbys Asfaltsland blir konsekvenserna snabbt större än någon kunnat räkna med. 

Beauregard ”Bug” Montage har en chans att göra sig kvitt alla de problem som plågar honom och hans familj. Frågan är bara om det är värt det han måste göra.

Montage har två sidor. Med familjen är han Beauregard, kärleksfull pappa och hårt arbetande mekaniker med en egen verkstad. Han försöker bara få livet att gå ihop, och se till att hans barn aldrig kommer att behöva leva det liv han själv har levt. Det tidigare livet, livet som Bug, var i förarsätet på trimmade flyktbilar med polisen ständigt hack i häl. 

Det går att hålla de två sidorna separerade – tror han. Men problemen staplas snabbt på hög: utbetalningarna från Medicaid till mamman på vårdhemmet har stoppats, barnen behöver tandställning och nya kläder, och hyran för verkstaden ligger han redan två månader efter med. Dessutom har han börjat tappa kunder i rasande fart till den nyöppnade bilverkstaden som erbjuder avsevärt lägre priser än vad han kan sänka sina till.  Vad har han för alternativ annat än att börja planera en ny stöt?

Beauregard, och de andra personerna i S. A. Cosbys universum, lever i ett USA präglat av finanskrisen 2008. Receptbelagda smärtstillande lika starka och beroendeframkallande som heroin, slagsmål, fyllor och prostitution hör till vardagen. Några försöker att leva så gott det går, medan andra söker efter ett sätt att fly misären. De enda med pengar tycks vara gängbossarna.

För Cosby är det här en värld han känner utan och innan. Han har rört sig i den och iakttagit dess invånare sedan barnsben. Alla de outsiders och barskrapade individer som återkommer i hans böcker känns nästan direkt hämtade ur de barer som Cosby (enligt egen utsago) smög sig in på när han var liten. 

Det är de personerna som har huvudrollerna i Cosbys sydstats-noir. De är inte genomgoda och tar ofta till våld för att lösa konflikter. För dem gäller det att alltid vara tuffare än sin miljö, även om det får en del svåra konsekvenser.

Cosby själv har fått uppleva sin beskärda del av motstånd. Som svart thrillerförfattare är han redan något av en anomali, men han har dessutom vuxit upp i ett Virginia där rasismen sitter i väggarna. Skolan han gick på var döpt efter två sydstatsgeneraler från det amerikanska inbördeskriget. Det fanns en svart sida av staden, och en vit sida av staden. I läsningen, och senare också skrivandet, fann han en flyktväg.

Det kommer inte som någon förvåning att både Asfaltsland och Cosbys senaste bok, som än så länge bara finns utgiven på engelska, Razortop Tears, ska filmatiseras. Dialogen, tempot och rollfigurerna är redan som klippta och skurna för en grandios Hollywood-produktion.

Cosby är en naturbegåvning när det kommer till att förmedla spänning. Naturligtvis är det inte action på varje sida, men rätt som det är stampar Cosby – och Beauregard – på gaspedalen och jakten är i gång. Texten attackerar och fullkomligt överrumplar läsaren. Att läsa Asfaltsland innan läggdags är nästintill omöjligt, för vem kan somna när hjärtat slår 180 slag i minuten?

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Cormac McCarthys sista försök att förstå hur världen fungerar

Cormac McCarthys sista försök att förstå hur världen fungerar

Cormac McCarthy följer upp succéromanen Vägen med två spretiga och översvallande romaner. Lästa tillsammans är de djupt gripande.

Spionförfattaren som själv var agent

Spionförfattaren som själv var agent

John le Carrés romaner är lika vindlande och ­snåriga som den värld av spioner han skildrar. DA:s deckarexpert Lennart Lund följer under­rättelseagenten George Smiley genom decennierna.

Varför är man mera rädd om djur och växter än om människor?

Varför är man mera rädd om djur och växter än om människor?

Den frågan ställdes på Fabriksarbetareförbundets kongress 1971 och orsakade våldsamt uppseende. En ny bok förklarar varför.

Visst låg man mer förr

Visst låg man mer förr

DA:s Marcus Derland läste boken ”Alla tiders sex” och fick fördomar bekräftade – men också en och annan överraskning.

Jämlikheten som försvann

Jämlikheten som försvann

Bilden av Sverige som ett unikt jämlikt land lever kvar trots att vi i dag har lika djupa klassklyftor som på 1940-talet. Den nyutgivna antologin Klass i Sverige sticker hål på en föråldrad självbild.

Nya vinklar på Palme och Sträng

Nya vinklar på Palme och Sträng

När Olof Palme uppmärksammas gäller det nästan alltid mordet. Men Palme, tillsammans med Gunnar Sträng, var med och skapade välfärdslandet Sverige. Journalisten Lennart Lund tipsar om böcker som ger nya perspektiv på dem båda.

Litterär pandemi för karantänsoffan

Litterär pandemi för karantänsoffan

I tusentals år har pandemierna och farsoterna dragit genom litteraturen och lämnat lidande och död i sina spår – men även en stor portion kärlek och framtidstro. Dagens Arbete ger dig tipsen till karantänsoffan.

Det nya ljudet från Bakersfield

Det nya ljudet från Bakersfield

Miljoner fattigbönder tvingades fly sina hem och samlades i nödtorftiga läger. I dessa utanförskapsområden växte den amerikanska arbetarklassen­s musik fram: en modern, uppkäftig country and western.

Deckarklassiker i nya kläder

Deckarklassiker i nya kläder

Omvärlden förändras, deckargåtan består. De riktigt bra kriminalhistorierna kan leva långt efter författarens död. DA:s deckarexpert Lennart Lund dyker ner i floden av nyutgivna klassiker.

En eldig svensk historia

En eldig svensk historia

Vedspisar och pinnstolar. De fanns där i stugorna, till synes självklara inslag bland trasmattor och kopparkittlar. Ingen har berättat deras historia – förrän nu.