Industriarbetarnas tidning

Papporna som började läsa

1 december, 2011

Skrivet av

Inte läste deras pappor för dem när de var barn! Läsning var en mammagrej, och så blir läsning kvinnligt. Arbetarmän läser minst av alla, och så går det i arv. Om detta ska dagen berätta. Men först ska en gris slaktas.

Men va i helvete! Står du och släpper iväg fanskapet precis när jag satt masken i nacken pån! Men ta för fan fast han då! Dä blir ju bara bacon kvar!

Han gödslar rikligt med svordomar, mannen längst in i rummet. Bullrar och ryar på folket som har svårt att fälla den skrikande galten till marken. Så släcks dess liv till slut med ett skott, och en kniv sticker hål i bröstet. Mörkt blod rinner ur kroppen och samlas i ett kar.

Då reser sig en flicka upp och går. Tar hårda kliv uppför trappan, drar med sig pappa ut och bort till trollkarlen, ballongerna och legot.

Kvar i rummet finns ett trettiotal män och några kvinnor. I en av pappafamnarna sitter en pojke stilla. Han ser tyst på mannen längst in i rummet, på författaren Bernt-Olov Andersson som läser ett stycke ur sin bok Min älskade slaktare. Om livet på landsbygden i det svenska 50-talet.

”Läs för mig pappa!” är en satsning som LO-förbunden, ABF och En Bok För Alla har drivit sedan 1999. Under en dag i Sandviken  träffar papporna en barnbokspedagog och en författare. De får några böcker och besöker ett bibliotek, något som många av dem aldrig tidigare har gjort.

Den här dagen, när svordomar yr i luften och livet rinner ur en slaktad galt, är det återträff. Det är höstlov och barnen som följt med kan pyssla och busa i ett rum intill. Om nu inte pappas famn känns tryggare, eller berättelserna mer spännande än spelkortstrick och ansiktsmålning.

Åke Dansk på IF Metalls avdelning i västra Gästrikland har varit med och drivit satsningen sedan start. Sandviken är ett av få ställen där projektet ännu är vid liv. Efter att regeringen skrotat satsningen på Kultur i Arbetslivet för två år sedan är det hotat på många platser. Men här har man bestämt sig – detta är alldeles för viktigt för att offras. Pengar skakar arrangörerna fram ur sina lokala budgetar.

För Åke Dansk är läsning inte bara underhållning, utan en ren rättvisefråga. I takt med att böckernas sidor vänds ökar läsvanan. Fantasin stimuleras, språket vidgas och ordförrådet växer. Förmågan att uttrycka sig, argumentera och göra sig hörd stärks.

Svordomar, grisblod och blåsvällda tarmar. Heta skållningskar, sågar, knivar och feta kotlettrader. Om sånt berättas det inte på förskolan, eller i sagorna under sänglampans sken. Kanske fångas den storögda pojken av böckernas magi just i dag. Innanför bokens pärmar ryms andra världar, upplevelser och tider.

Författarens uppläsning är kanske inte ämnad åt en fyraåring, men nu sitter han ju trots allt där i pappas knä. Det här är en dag för dem och det handlar om läsning. Om att så få arbetarmän läser och om att barn behöver manliga förebilder som gör just det. För sig själva och för sina barn.

Ola Kuremyr, 48 år. Jobbar på Sandvik, rörverk 63.  Med sonsonen
Armand Kuremyr, 7 år och sonen Isak Hedstrand, 4,5 år.

Nog har jag läst för barnen hela tiden, men nu har det blivit viktigare och mer regelbundet. Jag har inte förstått förut att det har ett värde på sikt, utan har mest tänkt att det är mysigt för stunden. Min pappa läste aldrig för mig när jag var liten. Morsan läste och så gick jag på sagostund på bibblan. Jag kommer ihåg en gång när morfar skulle läsa Madicken för mig. Men han kunde ju inte ens uttala namnen. Manicken sa han. Så jag trodde att det bara var mamma som kunde läsa. Jag gillar Roslund och Hellström. De har sett Sverige från ett annat perspektiv. När jag var liten läste jag Tvillingdetektiverna. Nu har jag och Isak en jätteambition att läsa Gullivers resor. Men vi tittar mest på bilderna. Det är en suverän konstnär som har gjort dem. Pettsonböckerna är bra också. Dem har jag lika roligt åt som Isak!

Alaaeddin Ali, 52 år. Busschaufför. Tidigare anställd på
Sandvik, rörverk 63. Med barnbarnet Kevin Omar, 3 år.

Mina barn är stora nu, men när de var små läste jag på kurdiska för dem och jag brukade berätta kurdiska sagor. När mina barnbarn är hos mig berättar jag samma sagor för dem. Kevin kan redan berätta delar av sagorna själv. Kevins mamma läser sagor för honom, mest svenska böcker, som Astrid Lindgren. När jag var liten berättade min mamma, morfar och mormor sagor för mig. Vi hade inga böcker, de hade sagorna i sina huvuden. När man berättar en historia blir det en annan sak än att läsa. Barnen lyssnar mer, det blir en annan upplevelse. När jag växte upp fanns det gamla män som var väldigt duktiga berättare. De kunde berätta en historia i en månads tid. Ett avsnitt varje dag.

Thomas Norrman, 36 år. Jobbar på Sandvik, ämnesberedningen. Är här med dottern Melissa Norrman, 10 år.

Jag läser inte så mycket. Det blev mest för Melissa när hon var yngre. Nu har vi en dotter till på sju månader, så det lär ju bli mer. Med Melissa var det mycket sångböcker och en sagobok som jag hade kvar med flera korta berättelser i. Nu läser hon själv. Jag kan inte minnas att min pappa läste för mig när jag var liten. Men vi sjöng. Han spelade gitarr och vi sjöng. Om jag läser så blir det gärna faktaböcker som Världens hundra underverk eller historieböcker. Jag är mer intresserad av sånt som har hänt än av sånt som är påhittat. Att läsa tillsammans är en mysig stund på kvällen. Barnen har säkert mycket hjälp av det i skolan. Men det viktiga är att man gör någonting tillsammans. Att jag kan göra saker ensam med Melissa. Det behöver inte vara läsning. I dag ska vi gå på bio till exempel. Sen kan man prata om det tillsammans efteråt. Eller så kan det sätta i gång andra samtal.

Du kanske också vill läsa…

Nya vinklar på Palme och Sträng

Nya vinklar på Palme och Sträng

När Olof Palme uppmärksammas gäller det nästan alltid mordet. Men Palme, tillsammans med Gunnar Sträng, var med och skapade välfärdslandet Sverige. Journalisten Lennart Lund tipsar om böcker som ger nya perspektiv på dem båda.

Litterär pandemi för karantänsoffan

Litterär pandemi för karantänsoffan

I tusentals år har pandemierna och farsoterna dragit genom litteraturen och lämnat lidande och död i sina spår – men även en stor portion kärlek och framtidstro. Dagens Arbete ger dig tipsen till karantänsoffan.

Det nya ljudet från Bakersfield

Det nya ljudet från Bakersfield

Miljoner fattigbönder tvingades fly sina hem och samlades i nödtorftiga läger. I dessa utanförskapsområden växte den amerikanska arbetarklassen­s musik fram: en modern, uppkäftig country and western.

Deckarklassiker i nya kläder

Deckarklassiker i nya kläder

Omvärlden förändras, deckargåtan består. De riktigt bra kriminalhistorierna kan leva långt efter författarens död. DA:s deckarexpert Lennart Lund dyker ner i floden av nyutgivna klassiker.

En eldig svensk historia

En eldig svensk historia

Vedspisar och pinnstolar. De fanns där i stugorna, till synes självklara inslag bland trasmattor och kopparkittlar. Ingen har berättat deras historia – förrän nu.

Julens bästa kulturklappar

Julens bästa kulturklappar

Sällskapsspel, böcker, tid – eller ett gåvokort för fem fotbollslag i Kenya. Kolla in våra förslag till under-granen-presenter som inte kostar skjortan.

Höjden av återhämtning

Höjden av återhämtning

Tidspress och höga krav – ibland går det bara inte längre. Anne-Marie Höglund berättar om hur naturen hjälpte henne att läka, och tipsar om böcker och en film för sönderstressade själar.

Hitta vägen till mästerverken

Hitta vägen till mästerverken

Att läsa en klassiker – låter det tungt? Det behöver det inte vara. DA guidar dig till mästerverken som varken är tjocka eller svåra.

Pocketsommar

Pocketsommar

Sommar, äntligen tid att läsa! Redaktionen tipsar dig om 16 böcker till semestern.

Holmes, Poirot, Bond – och Lisbeth Salander

Holmes, Poirot, Bond – och Lisbeth Salander

Den fjärde delen i den hyllade Millenniumserien har skapat mediehysteri över hela världen.DA:s Lennart Lund visar att det är ett gammalt trick att återuppliva gamla hjältar, även om författaren är död.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.