”Skuggsamhället är skapat av politik och måste bekämpas med politik”Helle Klein, chefredaktör, om Dagens Arbetes granskning.

”Här är orden som vridit om vårt samhälle”Författaren Kristian Lundberg läser boken ”En nyliberal ordlista” och förfasas över hur orden har förvridit vårt sätt att tänka.

Papporna som började läsa

Inte läste deras pappor för dem när de var barn! Läsning var en mammagrej, och så blir läsning kvinnligt. Arbetarmän läser minst av alla, och så går det i arv. Om detta ska dagen berätta. Men först ska en gris slaktas.

Men va i helvete! Står du och släpper iväg fanskapet precis när jag satt masken i nacken pån! Men ta för fan fast han då! Dä blir ju bara bacon kvar!

Han gödslar rikligt med svordomar, mannen längst in i rummet. Bullrar och ryar på folket som har svårt att fälla den skrikande galten till marken. Så släcks dess liv till slut med ett skott, och en kniv sticker hål i bröstet. Mörkt blod rinner ur kroppen och samlas i ett kar.

Då reser sig en flicka upp och går. Tar hårda kliv uppför trappan, drar med sig pappa ut och bort till trollkarlen, ballongerna och legot.

Kvar i rummet finns ett trettiotal män och några kvinnor. I en av pappafamnarna sitter en pojke stilla. Han ser tyst på mannen längst in i rummet, på författaren Bernt-Olov Andersson som läser ett stycke ur sin bok Min älskade slaktare. Om livet på landsbygden i det svenska 50-talet.

”Läs för mig pappa!” är en satsning som LO-förbunden, ABF och En Bok För Alla har drivit sedan 1999. Under en dag i Sandviken  träffar papporna en barnbokspedagog och en författare. De får några böcker och besöker ett bibliotek, något som många av dem aldrig tidigare har gjort.

Den här dagen, när svordomar yr i luften och livet rinner ur en slaktad galt, är det återträff. Det är höstlov och barnen som följt med kan pyssla och busa i ett rum intill. Om nu inte pappas famn känns tryggare, eller berättelserna mer spännande än spelkortstrick och ansiktsmålning.

Åke Dansk på IF Metalls avdelning i västra Gästrikland har varit med och drivit satsningen sedan start. Sandviken är ett av få ställen där projektet ännu är vid liv. Efter att regeringen skrotat satsningen på Kultur i Arbetslivet för två år sedan är det hotat på många platser. Men här har man bestämt sig – detta är alldeles för viktigt för att offras. Pengar skakar arrangörerna fram ur sina lokala budgetar.

För Åke Dansk är läsning inte bara underhållning, utan en ren rättvisefråga. I takt med att böckernas sidor vänds ökar läsvanan. Fantasin stimuleras, språket vidgas och ordförrådet växer. Förmågan att uttrycka sig, argumentera och göra sig hörd stärks.

Svordomar, grisblod och blåsvällda tarmar. Heta skållningskar, sågar, knivar och feta kotlettrader. Om sånt berättas det inte på förskolan, eller i sagorna under sänglampans sken. Kanske fångas den storögda pojken av böckernas magi just i dag. Innanför bokens pärmar ryms andra världar, upplevelser och tider.

Författarens uppläsning är kanske inte ämnad åt en fyraåring, men nu sitter han ju trots allt där i pappas knä. Det här är en dag för dem och det handlar om läsning. Om att så få arbetarmän läser och om att barn behöver manliga förebilder som gör just det. För sig själva och för sina barn.

Ola Kuremyr, 48 år. Jobbar på Sandvik, rörverk 63.  Med sonsonen
Armand Kuremyr, 7 år och sonen Isak Hedstrand, 4,5 år.

Nog har jag läst för barnen hela tiden, men nu har det blivit viktigare och mer regelbundet. Jag har inte förstått förut att det har ett värde på sikt, utan har mest tänkt att det är mysigt för stunden. Min pappa läste aldrig för mig när jag var liten. Morsan läste och så gick jag på sagostund på bibblan. Jag kommer ihåg en gång när morfar skulle läsa Madicken för mig. Men han kunde ju inte ens uttala namnen. Manicken sa han. Så jag trodde att det bara var mamma som kunde läsa. Jag gillar Roslund och Hellström. De har sett Sverige från ett annat perspektiv. När jag var liten läste jag Tvillingdetektiverna. Nu har jag och Isak en jätteambition att läsa Gullivers resor. Men vi tittar mest på bilderna. Det är en suverän konstnär som har gjort dem. Pettsonböckerna är bra också. Dem har jag lika roligt åt som Isak!

Alaaeddin Ali, 52 år. Busschaufför. Tidigare anställd på
Sandvik, rörverk 63. Med barnbarnet Kevin Omar, 3 år.

Mina barn är stora nu, men när de var små läste jag på kurdiska för dem och jag brukade berätta kurdiska sagor. När mina barnbarn är hos mig berättar jag samma sagor för dem. Kevin kan redan berätta delar av sagorna själv. Kevins mamma läser sagor för honom, mest svenska böcker, som Astrid Lindgren. När jag var liten berättade min mamma, morfar och mormor sagor för mig. Vi hade inga böcker, de hade sagorna i sina huvuden. När man berättar en historia blir det en annan sak än att läsa. Barnen lyssnar mer, det blir en annan upplevelse. När jag växte upp fanns det gamla män som var väldigt duktiga berättare. De kunde berätta en historia i en månads tid. Ett avsnitt varje dag.

Thomas Norrman, 36 år. Jobbar på Sandvik, ämnesberedningen. Är här med dottern Melissa Norrman, 10 år.

Jag läser inte så mycket. Det blev mest för Melissa när hon var yngre. Nu har vi en dotter till på sju månader, så det lär ju bli mer. Med Melissa var det mycket sångböcker och en sagobok som jag hade kvar med flera korta berättelser i. Nu läser hon själv. Jag kan inte minnas att min pappa läste för mig när jag var liten. Men vi sjöng. Han spelade gitarr och vi sjöng. Om jag läser så blir det gärna faktaböcker som Världens hundra underverk eller historieböcker. Jag är mer intresserad av sånt som har hänt än av sånt som är påhittat. Att läsa tillsammans är en mysig stund på kvällen. Barnen har säkert mycket hjälp av det i skolan. Men det viktiga är att man gör någonting tillsammans. Att jag kan göra saker ensam med Melissa. Det behöver inte vara läsning. I dag ska vi gå på bio till exempel. Sen kan man prata om det tillsammans efteråt. Eller så kan det sätta i gång andra samtal.


me@da.se

Läs mer från Dagens Arbete:

Jonas Löfvenberg på antikvariatet Alfa i Stockholm. Har du inte ett bra antikvariat där du bor är det enkelt att köpa begagnade böcker på nätet via till exempel antikvariat.net. Foto: David Lundmark

Hitta vägen till mästerverken

DA gillarAtt läsa en klassiker – låter det tungt? Det behöver det inte vara. DA guidar dig till mästerverken som varken är tjocka eller svåra.

Holmes, Poirot, Bond - och Lisbeth Salander

Den fjärde delen i den hyllade Millenniumserien har skapat mediehysteri över hela världen.DA:s Lennart Lund visar att det är ett gammalt trick att återuppliva gamla hjältar, även om författaren är död.

"Det är inte vårt fel att vi bara får otrygga anställningar"

5 frågor till Jenny WrangborgVad händer med kärleken när stämpelklockan och bostadsbristen styr livet? Med debuten Kallskänken blev DA-krönikören Jenny Wrangborg en av Sveriges mest lästa poeter. Med nya boken Vad ska vi göra med varandra vill hon ge folk kraft att orka kämpa.

Sommarnöje. Vad vore en sommar utan en bok? Ta med den till     strandfilten eller parkbänken en solig dag, till soffan en regnig kväll eller till tågresan.     Foto: TT NYHETSBYRÅN

Dröm dig bort med en pocket

Som ingen annan årstid inbjuder sommaren till läsning. Det rikliga utbudet av pocketböcker gör det lätt att vidga vyerna.

Tveksamma prestationer. Kornelia Ender (simning), Jari Isometsä (skidor), Tommy Simpson (cykel), Wilf Paiement (ishockey), Marion Jones och Ben  Johnson (friidrott) är idrottsutövare som passerat gränsen för det tillåtna.  Foto: TT NYHETSBYRÅN

Historien bakom fuskarnas ansikten

Fred Lorz tog bilen till maraton-segern i St Louis OS 1904 medan mer miljömedvetna Rosie Ruiz klev av tunnelbanan strax före målgången i New York Maraton 1979. Två fuskare i sportens underbara värld.

Foto: VIKTOR FREMLING

"Facket har glömt den villkorslösa solidariteten"

5 frågor till Kristian LundbergHan slog igenom med Yarden, om hans egna erfarenheter inom bemanningsbranschen. Med Det här är inte mitt land fortsätter DA-krönikören och författaren Kristian Lundberg sitt korståg med fokus på asylsökande, misshandlade kvinnor och barnfattigdom.

Folke Fridell drömde om ett arbetsliv där arbetarna är med och bestämmer fullt ut.  Foto: TT NYHETSBYRÅN

En nyttig lektion i arbetets villkor

Tack för mig, grottekvarn, Död mans hand och Greppet hårdnar heter några av de mest kända romanerna av arbetarförfattaren Folke Fridell (1904–85). Romanfigurerna Rivar-Bohm och Hopp-Jerka bär vittnesbörd om 30- och 40-talens ”slitliv” men skulle lika gärna kunna berätta om dagens hårdnande arbetsliv med otrygga anställningar, arbetsskador och dödsolyckor.

DA sommar 2017

Pocketsommar

VÅRA FAVORITER Sommar, äntligen tid att läsa! Redaktionen tipsar dig om 16 böcker till semestern.

Romario, skyttekungen som blev politiker (till vänster), nya hoppet Neymar som uppmuntras av gamle Pelé (till höger), och Garrincha, dribblingskonstnären som dog i armod (mitten). Foto: TT NYHETSBYRÅN

Fotbollshistoria på nytt sätt

Sverige missade ju fotbolls-VM i Brasilien.  Därmed tillåts vi lugnt luta oss tillbaka och njuta av själva spelet. Utan påfrestande nervositet, utan uppslitande engagemang.

Foto: TT NYHETSBYRÅN och PIXHILL

Kolla in årets udda högtider

BokTro inte att vi numera bara firar jul, påsk och midsommarafton. 
Eller fars, mors och kanelbullens dag. Nu ska vi även tänka 
på musarmen, fira moroten och ta en musikfri dag.

Promenader är gratis, rensar bort stresshormoner och kan ge dig ett bättre sexliv. Så låt inte bristen på snö hindra dig! Foto: TT NYHETSBYRÅN

Promenera och gå längre i livet

Ny startEtt par skor. Det är allt som krävs för ett långt liv. I alla fall för ett lite längre och mer välmående.

Ester Blenda Nordström föddes 1891 och gjorde under sin tid som journalist flera undersökande reportage. 1914 synliggjorde hon landsbygdens mest osynliga arbeterskor, pigorna. Reportageserien om pigornas vardag väckte stor uppmärksamhet, och blev också en bok, En piga bland pigor. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Fira jul med pärlor från de små förlagen

I god tid inför julen bullar bokhandlarna upp med alla succéer i glansiga omslag från de stora förlagen. Men i skymundan finns en annan bokmarknad – de små förlagens verksamhet som likt härdig vintergröna lever genom förläggarnas entusiasm och hängivna kärlek till boken. Och genom en och annan Nobelpristagare.

Foto: THEO ELIAS

22 förslag för att stoppa skitlivet

BokHur motverkar man den allt mer utbredda osäkerheten på arbetsmarknaden? Shadé Jalali och Mats Wingborg presenterar 22 olika förslag i sin rapport Stoppa skitlivet, som släpptes i onsdags.

Guy Standing berättar om hur otryggheten i arbetslivet gör människor desorienterade. ”Människor vet helt enkelt inte vad de borde göra. Borde jag nätverka lite mer? Borde jag vidareutbilda mig? Eller kolla min mejl och se om något jobb dykt upp? Fler och fler människor lider av den stressen.” Foto: THEO ELIAS

”Stoppa inte det tillfälliga – stoppa helvetet”

PorträttOsäkra jobb En ny klass växer fram över hela världen. Den består av bemanningsanställda, timvikarier och migrantarbetare och facket måste börja lyssna till dem. Det anser Guy Standing, författare till boken Prekariatet – den nya farliga klassen.

Mikael Persbrandt och Saga Samuelsson i huvudrollerna i filmatiseringen av Mig äger ingen. Foto: FILM I VÄST

”Vi behöver fler beskrivningar om klassamhället”

IntervjuAtt göra film av en så älskad bok som Mig äger ingen är ingen lätt uppgift. Men Kjell-Åke Andersson fick Åsa Linderborgs förtroende. Den 8 november har historien om den alkoholiserade härdarmästaren Andersson och hans dotter biopremiär.

Foto: TT NYHETSBYRÅN

Sanningen bakom skandalen

Politik amp; samhälleAvvisningen av egyptierna Ahmed Agiza och Mohammad Alzery 2001 hör till de största politiska skandalerna i vår moderna historia.

Revolution!

Ur en kulsprutas munstycke strömmar vita duvor, statstelevisionens byggnad sprängs och gula skyltar visar vägen till Tahrirtorget. Det är revolution igen!

Åsa Larsson har sålt över 1 miljon böcker i Sverige och översatts till 20 språk. Hon säger att hon drömmer om att skriva en skräckroman som gör att ingen vågar gå ut i skogen. I dag talar man om den svenska deckarvågen som Nordic Crime. Det kanske blir en Nordic Horror också. Foto: LARS THULIN

Därför mördar Åsa helst i Kiruna

Snö, mörker och ett fruset lik. En björn som ryter med blodig käft. Åsa Larsson vet hur hon ska fånga läsarna. Hennes deckare säljs över hela världen. Vi följer med henne på en resa till Kiruna, barndomsstaden där hon hämtar sina berättelser.

Foto: SCANPIX (Montage)

Med ved som religion

Snart är det dags. Senvintern eller tidig vår, i god tid innan lövsprickningen, är den bästa tiden att hugga. Innan fukten fyller och tynger träden och förlänger torktiden. Innan myggen och knotten.

Foto: STOCKHOLM STADSMUSEUM

Strejktalare dömdes till straffarbete på Långholmen

Sverige har haft politiska fångar. De flesta hamnade på Långholmen. En ung metallarbetare var en av dem.

Klantigt 1. Fruktstöld som fick omfattande följder. Klantigt 2. Dick Rowe, skivbolagsdirektören på Decca, ångrade kanske att han tackade nej till Beatles. Klantigt 3. Det hade varit smartare att lämna trähästen utanför Trojas murar.   Foto: SCANPIX

Vilken miss!

Woah! En jättehäst i trä! Den måste 
vi släpa innanför stadsmuren! Den trojanske kungen Priamos måste varit en av historiens största klantskallar, när han fattade det beslutet.

Idén om demokratiska företag får många att tänka på forna Sovjet. Det vill Bo Rothstein och hans kollegor ändra på med sin nya anotolgi.  Foto: B BABANOV

Hög tid att prata om det

Fler länder än någonsin styrs demokratiskt. Samtidigt pratas det allt mindre om ekonomisk demokrati. Varför är det så? Och hur skulle en ekonomisk demokrati se ut i praktiken? Frågorna ställs i en ny antologi.

När verkligheten 
överträffar dikten

Osäkerhet, stress, anpassning och rotlöshet. Boken Skitliv kritiserar den nya, otrygga arbetsmarknaden – men boken trycktes av arbetare med lika dåliga villkor. När det upptäcktes fick upplagan tryckas om.

Illustrationer: ULF LUNDKVIST

Orden som tar plats

När blev fisken fiskpinne? Visste du att det 
varit möjligt att stå i bostadskö ända sedan 1956? 
Dagens Arbete guidar genom de svenska 
nyorden från atombomb till överklassafari.

Arbetarsonen Kent Werne: ”Kanske har jag lättare att berätta om hur vanligt folk lever och tänker utan skygglappar.”  Foto: OLA HÅKANSSON

Den amerikanska mardrömmen

En amerikan som faller, faller hårt. Och allt färre lyckas med resan uppåt. USA är inte längre möjligheternas land. Författaren och skogsarbetarsonen Kent Werne vet. Han har pratat med vanligt folk som tagit smällen.

”Sociala problem – går de att fixa”

Efter flera skildringar av fattigdom ger författaren och krönikören Susanna Alakoski ut en bok om sin egen uppväxt. "Alla måste få frågor om sina liv och livssituationer. Och man måste lyssna på berättelserna", säger hon.

Hyllningar utan nyanser

Två kvinnor, två socialdemokrater, två kronprinsessor – den ena villig, den andra ovillig. Mona Sahlin och Margot Wallström är huvudpersoner i två av höstens aktuella politiska böcker.

Svåra val i stålstaden

Italien, sommaren 2001. Berlusconi är nyvald, euron ska införas och på andra sidan Atlanten ska tvillingtornen snart rasa.

Illustration: MARIA RAYMONDSDOTTER

7 rysliga pocketar till lata dagar

Den som inte vill flytta sig från stranden i sommar kan med dessa pocketdeckares hjälp ta sig till Sydafrika, Australien, Island, Kanada eller den idylliska engelska landsbygden. Och för den som tröttnar på sommarvädret utspelas två av deckarna i värsta vintermiljö.

”Jag vill tipsa om alla böcker om Annika Bengtzon”

I serien om ljudböcker har turen kommit till Peter Jonsson på Outokumpu, som lyssnar på ljudböcker när han cyklar till järnverket. – Jag vill inte tipsa om bara en, utan alla Liza Marklunds deckare med Annika Bengtzon i huvudrollen. Men måste jag ta en, så får det bli Den röda vargen.

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.