Industriarbetarnas tidning

”Vi behöver fler beskrivningar om klas­samhället”

8 november, 2013

Skrivet av Rasmus Columbus

IntervjuAtt göra film av en så älskad bok som Mig äger ingen är ingen lätt uppgift. Men Kjell-Åke Andersson fick Åsa Linderborgs förtroende. Den 8 november har historien om den alkoholiserade härdarmästaren Andersson och hans dotter biopremiär.

Vad var det du fastnade för i boken, Kjell-Åke Andersson?

– Det är en jävligt fin berättelse, en kärleksfull historia om en far och hans dotter i arbetarklassen. Jag fascinerades både av den relationen och att den faktiskt utspelar sig i arbetarklassen, det är inte det vanligaste i svensk film.

– Jag har alltid varit fascinerad av barn- och ungdomsperspektivet kontra de vuxna. Om man tittar tillbaka på mina filmer – Min store tjocke far, Juloratoriet, Familjehemligheten – alla är mer eller mindre barntema upptäckte jag plötsligt.

Vad beror det på?

– Jag tror det beror på att jag hade en jävligt jobbigt barndom, med skilsmässor och skit. Jag var inte särskilt sedd eller uppskattad som barn. Så jag solidariserar mig med barn och ungdomar.

Hur var det att översätta en så älskad bok, som Mig äger ingen, till film?

– Det är naturligtvis ett jättestort ansvar jag har som regissör och medförfattare, att inte begå övergrepp mot romanen. Och det har jag verkligen försökt undvika. Men jag har också gjort min egen version, eftersom film trots allt är något annat än en roman.

Vilken är den största skillnaden mellan filmen och boken?

– Det är nog att i boken är det ett större personregister, mammans familj är till exempel jättestor. Det bestämde jag mig för att ta bort, eftersom man ska koncentrera sig på pappan och dotterns relation. 

– Sen kanske Åsa har med mer politik i boken, framförallt när det gäller mammans och dotterns relation. Jag tyckte att det var viktigare att skildra den politiska uppfostran hon får av pappan, för den är jävligt konkret. Det är klassmedvetenhet från grunden. Hon kan se hur han kämpar, men också hur han kryper. Han talar om kommunismen som idealsamhället, samtidigt som han köper konstiga möbler. Hans analys är inte genial direkt, men enkel och tydlig.

Var Mikael Persbrandt självklar i rollen som pappan?

– Jag satt och jobbade med en annan film och då satt Persbrandt i en korridor i närheten. Jag pratade om att eventuellt göra den här filmen och då sa han att ”Jag måste få göra det här, det är min historia. Det finns ingen annan som kan göra den”. Jag tyckte att han var på gränsen till för gammal, men sen fanns faktiskt ingen annan, han var självklar. Och när han började provspela mot barnen så var han fullständigt outstanding. 

– Jag är glad att han gjorde det, för han har en styrka och insikt han också. Han är en enkel kille från enkla förhållanden, så han förstår vad han gör. Det var viktigt. Och jag tror att det är en viktig film för Micke, han har sagt att den är det bästa han har gjort. Han är stolt över det här.

Har du själv arbetarklassbakgrund?

– Farsan var brevbärare och morsan jobbade i sjukhus som ung. Sedan började hon sälja grönsaker på torget i Karlstad. Så jag har en ganska enkel bakgrund.

– Det har påverkat mig på så sätt att jag har gjort en klassresa. Folk tror att det är någon glad resa, men det är ganska jobbigt. Man lämnar någonting som man är uppfostrad i och känner sig hemma i. Det är en ganska smärtsam resa som jag tror många människor gör i dag. Klassresenärer men också invandrare, det är en jävla resa det med. Så jag tror hela min socialistiska bakgrund kommer därifrån. Jag är fortfarande socialist, till skillnad mot många av mina vänsterkamrater på 60- och 70-talet.

Det har ju kommit en del filmer om klass nu, Äta sova dö bland annat…

– Inte så många faktiskt, jag saknar en del. Men Äta sova dö var min stora filmupplevelse förra året, jag tycker den är fantastisk! Både klassmedveten, jävligt rolig och otroligt inkännande, kunnig, allt! Jag hoppas hon fortsätter på den vägen, för vi behöver verkligen beskrivningar av vårt nutida klassamhälle. För vi lever ju i ett klassamhälle, även om vissa försöker säga att vi inte gör det. Och vi lever med utanförskap och förtryck och rasism och hela skiten. 

– De som jobbar med kultur måste ta sitt ansvar och visa det förtryck som råder i vårt samhälle. Det är inte bara något allmänt feelgood-Sverige vi lever i, det är något annat också. Det finns andra saker än jobbskatteavdrag.

Du kanske också vill läsa…

Nya vinklar på Palme och Sträng

Nya vinklar på Palme och Sträng

När Olof Palme uppmärksammas gäller det nästan alltid mordet. Men Palme, tillsammans med Gunnar Sträng, var med och skapade välfärdslandet Sverige. Journalisten Lennart Lund tipsar om böcker som ger nya perspektiv på dem båda.

Från debutbok till stor­satsning i amerikansk streamingtjänst

Från debutbok till stor­satsning i amerikansk streamingtjänst

DA träffade Simon Stålenhag hösten 2015, när han nått framgångar med boken Ur varselklotet. Nu har tv-serien som baseras på hans böcker premiär på Amazon Prime.

Litterär pandemi för karantänsoffan

Litterär pandemi för karantänsoffan

I tusentals år har pandemierna och farsoterna dragit genom litteraturen och lämnat lidande och död i sina spår – men även en stor portion kärlek och framtidstro. Dagens Arbete ger dig tipsen till karantänsoffan.

Det nya ljudet från Bakersfield

Det nya ljudet från Bakersfield

Miljoner fattigbönder tvingades fly sina hem och samlades i nödtorftiga läger. I dessa utanförskapsområden växte den amerikanska arbetarklassen­s musik fram: en modern, uppkäftig country and western.

Brunnsvik har fått tillbaka sin bokstuga

Brunnsvik har fått tillbaka sin bokstuga

När LO för sju år sedan stängde Brunnsviks folkhögskola slängdes bibliotekets unika boksamling i containrar. Men nu är en av arbetarrörelsens mest omskrivna kulturskatter tillbaka.

Deckarklassiker i nya kläder

Deckarklassiker i nya kläder

Omvärlden förändras, deckargåtan består. De riktigt bra kriminalhistorierna kan leva långt efter författarens död. DA:s deckarexpert Lennart Lund dyker ner i floden av nyutgivna klassiker.

MBL får liv i poesin

MBL får liv i poesin

Ombudsmannen Tomas Lundmark vet vad som rimmar på bemanningsanställd. Nu bokdebuterar han med en samling dikter om arbetet. Alla på rim såklart.

Mormors liv i bomullsfabriken

Mormors liv i bomullsfabriken

Författaren Susanna Alakoski visste att hennes mormors liv var en stor, oberättad historia. Ändå tog det henne flera decennier att skriva om de tusentals kvinnor som arbetade i bomullsfabriken.

En eldig svensk historia

En eldig svensk historia

Vedspisar och pinnstolar. De fanns där i stugorna, till synes självklara inslag bland trasmattor och kopparkittlar. Ingen har berättat deras historia – förrän nu.

Julens bästa kulturklappar

Julens bästa kulturklappar

Sällskapsspel, böcker, tid – eller ett gåvokort för fem fotbollslag i Kenya. Kolla in våra förslag till under-granen-presenter som inte kostar skjortan.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Skyddsombudens dag DA uppmärksammar dem som värnar om din arbetsmiljö

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.