Industriarbetarnas tidning

Arbetsförmedlingen: Fler måste få utbildning

16 december, 2013

Skrivet av Jeanette Herulf och Anna Tiberg

Ge oss utbildning i stället för samtal med coacher. Det säger flera av dem som Dagens Arbete intervjuat om omställningsstödet TSL. Både TSL själva och Arbetsförmedlingen lyfter frågan om fler möjligheter till utbildning, framför allt för äldre.

– För mig hade det varit bra med en datautbildning, säger Tommy Österberg, 58, som sades upp när Seskarösågen gick i konkurs förra sommaren.

– Att få sådant där Officekörkort. Lära sig Excel. Men det fick jag inte. Eller maskinförarutbildning, då hade jag nog fått jobb. För sådana jobb finns det här, säger han i Dagens Arbetes granskning av omställningsföretagen.

TSL, som administrerar omställningsstödet, har tagit upp frågan om att utbildning skulle kunna ingå som en del av systemet. De har lagt fram idén, bland annat, i samtal med statssekreterare och representanter för de politiska partierna. TSL har bland annat föreslagit att omställningen skulle kunna innehålla utbildning och praktik, och vill att staten skjuter till medel till TSL.

Och när TSL låtit Sifo undersöka vad som hänt med deltagarna tre år efter omställningsstödet, är det tydligt vilken grupp som har svårast att få jobb. 20 procent var fortfarande arbetssökande.

”Många av de som fortfarande är arbetssökande är över 50 år och saknar gymnasiekompetens, två faktorer som vi vet har ett avgörande inflytande på möjligheterna att hitta ett nytt jobb” skriver TSL i rapporten Hur gick det sen? Tre år efter jobbcoachning, och trycker på att samhället bör erbjuda system för kompetensutveckling mitt i yrkeslivet.

Tord Strannefors är prognoschef på Arbetsförmedlingen. Han håller med om att de äldre som saknar utbildning har en stor utmaning framför sig. Det är inte bara TSL-systemet som har små möjligheter att erbjuda utbildning. Arbetsförmedlingens möjligheter att utbilda de arbetslösa är också jämförelsevis låga.

– Även om möjligheten till utbildning via Arbetsförmedlingen har ökat något, var vi nere på historiskt låga nivåer av utbildning för några år sedan, så nivån är även i dag låg, säger Tord Strannefors.

Men han tror inte att det skulle räcka med korta utbildningar av den typen som Tommy Österberg från Seskarösågen vill ha. Många av de arbetslösa arbetarna över 50 år behöver mer än så.

– Vi har en förhållandevis stor grupp som saknar gymnasiekompetens. Det är nog det stora problemet i dag, och där har vi aldrig haft något bra utbildningsvapen. Den här gruppen har sakta men säkert byggts upp hos oss. Den utgör nästan 30 procent av de arbetslösa i dag.

– Man måste konstruera någon form av utbildningssatsning till den här gruppen, för att göra dem mer anställningsbara. Och kanske också hitta på något sätt stimulera fram fler enkla jobb. Det finns personer i den här gruppen som inte vill eller kan studera.

Arbetsförmedlingens uppdrag har förändrats de senaste åren. Myndigheten ska prioritera dem som står långt från arbetsmarknaden, och har fått ta över grupper som tidigare fick ersättning från Försäkringskassan. Samtidigt har Arbetsförmedlingen fått ett större ansvar för att hjälpa nyanlända invandrare att få jobb.

– Uppdraget att matcha har försvårats väldigt mycket. Det finns ett större gap mellan kompetensen hos de arbetslösa, och de lediga platserna, säger Tord Strannefors.

– Där måste vi bli bättre för att klara en generationsväxling men också för att klara arbetade timmar långsiktigt, och då är vi inne på hela välfärdspolitiken.  Därför är det så viktigt att få ner strukturarbetslösheten, så att den inte ligger kvar och skvalpar. Den debatten är minst lika viktig tycker jag, som att höja pensionsåldern. Man har en förmåga att bara prata om att vi måste jobba längre. Vi måste också prata om vad vi kan göra för få in de här grupperna på arbetsmarknaden.

Fotnot: Man talar om strukturarbetslöshet när det är grupper i samhället som inte får jobb för att de, till exempel, saknar rätt kompetens och/eller är äldre. När det blir fler lediga arbeten är det andra som får jobben. Arbetslösheten i de grupperna påverkas mindre av konjunkturen.

Du kanske också vill läsa…

Över hälften får jobb direkt

Många har fått jobb och de flesta är nöjda med stödet. Tendenserna pekar på en ljus framtid för omställningsavtalet. Omställningsavtalet, som är undertecknat av LO och Svenskt Näringsliv, ska hjälpa uppsagda arbetare att få ett nytt jobb. Stödet hanteras av Trygghetsfonden TSL, medan den konkreta hjälpen utförs på beställning av specialiserade leverantörer som till exempel […]

”Jag blir så in i helvete förbannad”

– Samhället håller på att krackelera. Jag blir så in i helvete förbannad, sa LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson på seminariet om LO:s rapport Två år efter SAAB-kraschen. Han syftade på Arbetsförmedlingens urholkade uppdrag.

Vem vinner på TSL?

Hälften av de personer som kontaktade ett bemanningsföretag fick jobb inom en vecka. Det är siffror som manar till eftertanke! Slå det om ni kan, Arbetsförmedlingen, skriver Bemanningsföretagen/Almega i sin blogg.

Josefin är omställd för 80 000 – men kvar på samma jobb

Josefin är omställd för 80 000 – men kvar på samma jobb

Josefin Holmsgaard har coachats till ”nytt jobb” fyra gånger på sju år, bara för att gå tillbaka till sin gamla arbetsplats. För varje coachning har ett omställningsföretag dragit in 20 000 kronor. Och Josefin är inte ensam. – Fult och fel. Det känns missvisande, säger Willy Tunér, klubbordförande på Volvo CE i Arvika.

Trixande med statistik bakom coachföretags fina jobbsiffror

Trixande med statistik bakom coachföretags fina jobbsiffror

Omställningsföretagens resultat höjs till skyarna av fack och arbetsgivare: ”8 av 10 arbetare får nytt jobb” Men statistiken är missvisande. Många får tillbaka sitt gamla jobb. Andra erbjuds inhopp på bemanningsföretag.

Vaccinera facket mot mutkulturen

För några år sedan avslöjades en stor muthärva i Göteborgs stad. Då gällde det en byggherre som fixade avtal med kommunen genom generösa gåvor till förvaltningens tjänstemän och politiker.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Opinion

”Ljugande politiker är ett hot mot demokratin”

”Ljugande politiker är ett hot mot demokratin”

Jan Scherman: När Ebba Busch ljuger om sitt festande mitt i en coronakris använder hon sig av samma metod som Donald Trump

Skulle Boden bota min resångest?

Skulle Boden bota min resångest?

Den värsta resfebern lugnas av ett nattåg mot Norrland, skriver Anneli Jordahl.

”Vi måste aktivt skydda demokratin”

”Vi måste aktivt skydda demokratin”

Även vi bör återuppta diskussionen om att förbjuda militanta nazistorganisationer som NMR, skriver journalisten Lisa Bjurwald

Sverige är på rätt väg ur krisen

Sverige är på rätt väg ur krisen

Att förstärkningen av a-kassan blir kvar är en seger för tryggheten, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Ni har tystat oss bit för bit, LKAB”

”Ni har tystat oss bit för bit, LKAB”

Brukspatronen har satt kniven i det sista av Malmbergets levande kulturscen, skriver musikern Johan Airijoki.

Självklart väljer vi medlemmarnas sida

Självklart väljer vi medlemmarnas sida

När vi tar strid för varandra visar vi att vi är en kamporganisation, skriver Pontus Georgsson.

Livets gång syns bara från sidan

Livets gång syns bara från sidan

Det är hjärtat som visar oss vägen. Och hundar, skriver Carl-Einar Häckner.

”Metoo gav oss mod – och viktiga verktyg”

”Metoo gav oss mod – och viktiga verktyg”

Kvar efter metoo finns något viktigare än debatten om rätten att skuldbelägga enskilda personer, skriver sex förtroendevalda i IF Metall.

Vi är på väg in i ett nytt läge

Vi är på väg in i ett nytt läge

När vi i Sverige skryter lite extra säger vi att vi är världsmästare i omställning, skriver Peter Larsson.

Bra jobb­satsningar i höstbudgeten

Magdalena Anderssons spara i ladorna har bytts mot satsa järnet. Det är helt rätt, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.