Det våras för välfärden!

Plötsligt framträder en ny politisk dagordning bortom brott och straff-hegemonin som rått alltför länge, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein efter årets första partiledardebatt.

”Jag hyllar dem som faktiskt härdar ut”

I betraktarens öga ter sig konstnärsmyten romantisk. För de som balansera­r på dess tunna egg är den allt annat än just det, skriver Carl Linnaeus.

Foto: TT NYHETSBYRÅN

Dubbla uppdrag för Proffice – hyr ut omställda till sina gamla jobb

För ett år sedan sades de upp från Husqvarna och fick omställningsstöd av Antenn. Nu kommer en del att hyras in igen. Via Antenns eget moderbolag Proffice. – Jag förstår att folk blir förbannade och irriterade, säger Lars Nilsson, ombudsman på IF Metalls avdelning i Jönköping.

Det var i november förra året som Husqvarna gav besked om att en stor del av arbetsstyrkan skulle sägas upp, och cirka 170 av de uppsagda i Jönköping fick jobbcoachning av omställningsföretaget Antenn. Omställningsstödet finns till för att hjälpa uppsagda arbetare till nytt jobb. För varje person som deltar i omställningsstöd, får omställningsföretaget 20 000 kronor.

Nu har Husqvarna slutit ett avtal med Proffice om att bemanningsföretaget ska bli en av Husqvarnas två huvudleverantörer av personal. Enligt både Proffice och Husqvarna bygger en stor del av affären på att Proffice anställer uppsagda från Husqvarna. Proffice räknar med att hyra ut 100–150 personer till företaget.

Antenn är ett dotterbolag till Proffice. Det företag som tar hand om omställningen av de uppsagda, ingår alltså i samma koncern som det företag som sedan hyr ut personal tillbaka till sin gamla arbetsplats. Detta har en del av de uppsagda reagerat på.

– De flesta som hör av sig är de som har fått ett erbjudande om att ta en anställning i ett bemanningsföretag för att komma tillbaka och göra samma jobb, berättar Lars Nilsson, ombudsman på IF Metalls avdelning.

Han kallar konstruktionen att arbetskraft går direkt från koncernens omställningsföretag till bemanningsföretaget för ”moralisk snarare än arbetsrättslig”.

– Vi pratar om folk som betyder väldigt mycket för Husqvarna. Människor som arbetsgivaren är beroende av att de kommer tillbaka. Om Antenn sköter omställningen, och så ska de här personerna sluta, då måste ju företaget ha kontakt med Proffice för att säkerställa att de kommer tillbaka. Det är klart att det är märkligt system, det känns fel.

Det är IF Metallklubben på Husqvarna som valt Antenn som omställningsföretag.

– Egentligen har Husqvarna använt Proffice sen tio år tillbaka, men det här året har de inte varit huvudleverantör. När vi beslutade oss för Antenn utgick vi från omställningen och ingenting annat. Först senare blev det klart att Proffice blir en av de nya huvudleverantörerna, säger Annika Ögren, klubbordförande.

Anders Lilja, fabrikschef på Husqvarna, svarar på frågor via e-post.

Hur ser Husqvarna på att ett så stort antal personer går från omställning som utförts av samma koncern som sedan hyr ut de omställda till Husqvarna?

– Vi utgår ifrån att rekryteringen av personal till Huskvarna Group kommer ske på ett bra sätt.

Proffice och Antenns PR- och presschef Maria Uggla svarar också per e-post. Hon förklarar att när det blev känt att Proffice valts som en av två huvudleverantörer till Husqvarna, fick de som ville söka sig till både Proffice och den andra huvudleverantören. Hon skriver att ett 50-tal av de uppsagda rekryterades av Proffice i början av december. Hur många av de Antenn-omställda som i slutändan hyrs ut av Proffice till Husqvarna, är inte klart. ”Nya rekryteringar inleds i januari i takt med att Husqvarnas högsäsong kommer”, skriver Maria Uggla.
I övrigt besvarar Proffice kritiken så här:

”Antenn fick omställningsuppdraget i april 2013 efter att parterna tillsammans valt bolaget i konkurrens med andra omställningsbolag. Antenn arbetade således med omställning för samtliga uppsagda i åtta månader innan bemanningsuppdraget inleddes i början av december. Helt oberoende av fackets val av omställningsföretag, valde Husqvarna i november 2013 två bemanningsföretag, varav Proffice var det ena. Detta skedde i konkurrens med en rad andra företag.

Omställningsuppdraget pågår fortfarande med de personer som inte erbjöds anställning hos något av bemanningsföretagen. Under hela åttamånadersperioden har Antenn kontinuerligt genomfört individuella möten med samtliga medarbetare. Vi har också genomfört en jobbmässa på företaget där bland andra kommunen och en mängd företag från regionen deltog. Så sent som vid ett styrgruppsmöte vecka 50 med facket och Husqvarna uttryckte båda parter hur nöjda de är med Antenns omställningsarbete. Bland medarbetarna finns även de som har nya arbeten hos andra arbetsgivare.”

Läs mer:


at@da.se

Läs mer från Dagens Arbete:

Foto: Adam Daver

En sista vända med svarven

ÖgonblicketKlockan är 13.41 på Xylem Emmaboda

Knarket i industrin

Droger på arbetsplatsen hotar arbetarens trygghet

DEBATTUnder för lång tid har politiken inte tagit det växande problemet med droger på arbetsplatsen på allvar, skriver riksdagspolitikern Mattias Jonsson (S).

Måste jag kissa när andra ser på?

Koll påDrogtester av anställda ökar och fler åker fast. Bra för säkerheten, men vad händer med den personliga integriteten? Vad är du skyldig att göra – och vad händer om någon testar positivt?

5

”Jag vill försöka vara drogfri”

Viktor fuskade sig genom drogtest flera gånger. Efter en överdos kom vändpunkten. Kompisen Pontus hade inte samma tur. Han dog.

1

Dagens Arbete granskar knarket i industrin

Fabriksgolven är knarklangarnas nya arena. Polisen står handfallen. Dagens Arbete granskar knarket i industrin. Läs de anställdas berättelser om hur de knarkat på jobbet.

2

”Allt gick att få tag på inne på Volvo”

Folk gick in på toaletten och knarkade. I nästan ett år jobbade Josef på Volvo i Göteborg – sida vid sida med påtända kollegor.

SKR: Hindrar lagen att missbrukare söker vård?

I 31 år har det varit olagligt att använda droger i Sverige. Men effekterna av lagen blev inte vad man önskade. Nu vill Sveriges Kommuner och Regioner att lagen utreds igen.

1

Ny föreskrift sågas: ”Fler uppsägningar att vänta”

Nu kan det bli svårare att få rehabilitering för alkoholmissbruk och andra beroendesjukdomar, menar fackliga företrädare. En ny föreskrift från Arbetsmiljöverket sågas.

Polisen om knarket innanför industri­grindarna

Arbetsgivarens tillstånd är inte tillräckligt för att polisen ska kunna bekämpa droger inne på arbetsplatser. Klas Johansson, regionchef för polisregion Väst, svarar på DA:s frågor om knarket i industrin.

”Jag var ständigt rädd för att åka på ett drogtest”

Vägen tillbakaChristoffer fick ett ultimatum: Behandlingshem eller sparken. SSAB hade fått nog av hans knarkande. Men redan när Christoffer packade väskan tänkte han på att bli hög igen.

”Arbetsgivaren ska ha ansvaret för drogrehabilite­ringen”

DEBATTLagen säger att arbetsgivaren har rehabiliteringsansvar för ”Alkohol och andra berusningsmedel”. Vi vill att rutiner för rehabilitering även ska omfatta narkotikamissbruk, skriver IF Metalls förbundsjurist Darko Davidovic.

1

Gasutsläppet höll på att ta Claes liv

GasutsläppSkyddsmasken hjälpte inte. Claes Karlsson fick ingen luft och sprang för sitt liv. – Jag tänkte bara bort, bort, bort, säger han.

Så får du rätt pengar

Koll på Sedan 2013 har de flesta industriarbetare delpension. Du ska få extra inbetalning till tjänstepensionen. Men alla arbetsgivare betalar inte, och det är bara du som kan kolla att det blir rätt. Vi hjälper dig!

MBL får liv i poesin

Ombudsmannen Tomas Lundmark vet vad som rimmar på bemanningsanställd. Nu bokdebuterar han med en samling dikter om arbetet. Alla på rim såklart.

Avtal 2020

Pappers avtalskrav: ”Vår bransch tål fyra procent”

Fyraprocentiga löneökningar, utökad ATK och högre delpension. Det är några krav som Pappers lämnade över till Industriarbetsgivarna under fredagen.

Industriarbetsgivarnas svar till Pappers: Märket gäller

Pappers kan glömma fyraprocentiga lönelyft. Åtminstone om Industriarbetsgivarna får bestämma, som menar att löneökningstakten snarare måste ner under dagens märke på 2,17 procent.

3

Arbetstid en stridsfråga i avtalskraven

Större möjligheter att variera arbetstiden och höjt övertidsuttag. Det vill Teknikarbetsgivarna se. IF Metall möter med krav på det motsatta.

Kampen om flexibiliteten har börjat – igen

PERSPEKTIVArbetstid, bemanning, lön. Där står slaget om flexibiliteten. Om den handlar avtalsrörelsen, skriver DA:s Harald Gatu.

GS: Arbetstiden måste bli mer förutsägbar

Flexibilitet eller förutsägbarhet. Det är makten över arbetstiden som blir den heta frågan i GS-fackets förhandlingar.

Vad är viktigast i avtalsrörelsen?

DA frågarVilka frågor är viktigast att ditt fackförbund driver i avtalsförhandlingarna? Vi frågade några industriarbetare vad de tycker. Nu vill vi även höra DIN åsikt!

4

Läroböckerna i ekonomi stämmer inte längre

PerspektivVi har sett det förr i avtalsrörelsens upptakt. Dagarna före jul överlämnar parterna detaljerade krav till varandra. Men den här gången är ingenting är som förut. Läroböckerna stämmer inte längre, skriver DA:s Harald Gatu.

1

Guds hus byter roll

BildreportagetPrecis som Sverige genomgick Norge en väckelserörelse i slutet av 1800-talet och första hälften av 1900-talet. Och det byggdes mötes­lokaler över hela landet. I dag avvecklas de norska ”bönehusen” i allt snabbare takt.

Striden om arbetsrätten

Mattias Dahl på Svenskt Näringsliv och Torbjörn Johansson på LO

Överens om fortsatta Las-förhandlingar

Allmän visstid ska ersättas, omställningsstödet ska förstärkas och a-kassan stöpas om helt – det är en del av innehållet i den avsiktsförklaring som parterna kommit överens om inför fortsatta förhandlingar.

5

Kommer mitt jobb att bli mindre tryggt nu?

Kris inom LO, anklagelser om svek och lögner. När facket förhandlar med arbetsgivarna om anställningstryggheten har det väckt ilska och rädsla. Men vad handlar förhandlingarna om? DA guidar dig.

”Vi borde vara mer öppet kritiska till S”

REPLIK | LASDet handlar inte så mycket om intern information som att förbundet behöver visa sin ståndpunkt i den offentliga debatten när självklara fackliga frågor får stryka på foten, skriver Jan-Inge Ogenfalk i ett svar till IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

1

”Vi gör allt för att nå ut i de kanaler vi förfogar över”

REPLIK | LASVi delar inte bilden av att förbundet varit tyst i  debatten om januariavtalet och Las, och om informationen har drunknat i mediebruset är det beklagligt. Det skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson om kritiken.

”Er tystnad slår oss med häpnad”

DEBATT | LASDet hörs inte ett knyst från IF Metalls ledning, varken om att S genom januariavtalet säljer ut politiken, eller nu senast om turerna i förhandlingarna om las. Vi frågar oss varför, skriver flera tidigare förtroendevalda från IF Metall i Linköping.

1

Den sanna berättelsen om en näthinne­avlossning

GästkrönikaEfter en akut ögonoperaration går det att dra några viktiga slutsatser om samhället vi lever i. Och om svenskans vackraste ord, skriver Dan Strängby.

2

8 000 namn mot flytt av fabrik

Inför några hundra personer fick Marbodals vd Fredrik Nyström ta emot en namninsamling mot flytten av fabriken i Tidaholm. ”Vi vill att de ska tänka om och tänka rätt”, säger Charlotte Svensson.

Stora brister i Lernias yrkesutbildning Liljeholmen

YrkesutbildningTrots att deltagarna på yrkesutbildningarna på Lernia i Liljeholmen har larmat om stora brister tog det skolledningen över ett år att agera.

1
Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.