”Vilka ges en röst och på vilkas bekostnad?”

Även om ryktet om demokratins död är kraftigt överdrivet är hoten i högsta grad hotfulla, skriver Alexandra Pascalidou.

”Värna asylrätten. Jobbinvand­ringen måste stramas åt.”

Helle Klein om hur generösa regler för arbetskraftsinvandring utnyttjas av kriminella.

Foto: TT NYHETSBYRÅN

Dubbla uppdrag för Proffice – hyr ut omställda till sina gamla jobb

För ett år sedan sades de upp från Husqvarna och fick omställningsstöd av Antenn. Nu kommer en del att hyras in igen. Via Antenns eget moderbolag Proffice. – Jag förstår att folk blir förbannade och irriterade, säger Lars Nilsson, ombudsman på IF Metalls avdelning i Jönköping.

Det var i november förra året som Husqvarna gav besked om att en stor del av arbetsstyrkan skulle sägas upp, och cirka 170 av de uppsagda i Jönköping fick jobbcoachning av omställningsföretaget Antenn. Omställningsstödet finns till för att hjälpa uppsagda arbetare till nytt jobb. För varje person som deltar i omställningsstöd, får omställningsföretaget 20 000 kronor.

Nu har Husqvarna slutit ett avtal med Proffice om att bemanningsföretaget ska bli en av Husqvarnas två huvudleverantörer av personal. Enligt både Proffice och Husqvarna bygger en stor del av affären på att Proffice anställer uppsagda från Husqvarna. Proffice räknar med att hyra ut 100–150 personer till företaget.

Antenn är ett dotterbolag till Proffice. Det företag som tar hand om omställningen av de uppsagda, ingår alltså i samma koncern som det företag som sedan hyr ut personal tillbaka till sin gamla arbetsplats. Detta har en del av de uppsagda reagerat på.

– De flesta som hör av sig är de som har fått ett erbjudande om att ta en anställning i ett bemanningsföretag för att komma tillbaka och göra samma jobb, berättar Lars Nilsson, ombudsman på IF Metalls avdelning.

Han kallar konstruktionen att arbetskraft går direkt från koncernens omställningsföretag till bemanningsföretaget för ”moralisk snarare än arbetsrättslig”.

– Vi pratar om folk som betyder väldigt mycket för Husqvarna. Människor som arbetsgivaren är beroende av att de kommer tillbaka. Om Antenn sköter omställningen, och så ska de här personerna sluta, då måste ju företaget ha kontakt med Proffice för att säkerställa att de kommer tillbaka. Det är klart att det är märkligt system, det känns fel.

Det är IF Metallklubben på Husqvarna som valt Antenn som omställningsföretag.

– Egentligen har Husqvarna använt Proffice sen tio år tillbaka, men det här året har de inte varit huvudleverantör. När vi beslutade oss för Antenn utgick vi från omställningen och ingenting annat. Först senare blev det klart att Proffice blir en av de nya huvudleverantörerna, säger Annika Ögren, klubbordförande.

Anders Lilja, fabrikschef på Husqvarna, svarar på frågor via e-post.

Hur ser Husqvarna på att ett så stort antal personer går från omställning som utförts av samma koncern som sedan hyr ut de omställda till Husqvarna?

– Vi utgår ifrån att rekryteringen av personal till Huskvarna Group kommer ske på ett bra sätt.

Proffice och Antenns PR- och presschef Maria Uggla svarar också per e-post. Hon förklarar att när det blev känt att Proffice valts som en av två huvudleverantörer till Husqvarna, fick de som ville söka sig till både Proffice och den andra huvudleverantören. Hon skriver att ett 50-tal av de uppsagda rekryterades av Proffice i början av december. Hur många av de Antenn-omställda som i slutändan hyrs ut av Proffice till Husqvarna, är inte klart. ”Nya rekryteringar inleds i januari i takt med att Husqvarnas högsäsong kommer”, skriver Maria Uggla.
I övrigt besvarar Proffice kritiken så här:

”Antenn fick omställningsuppdraget i april 2013 efter att parterna tillsammans valt bolaget i konkurrens med andra omställningsbolag. Antenn arbetade således med omställning för samtliga uppsagda i åtta månader innan bemanningsuppdraget inleddes i början av december. Helt oberoende av fackets val av omställningsföretag, valde Husqvarna i november 2013 två bemanningsföretag, varav Proffice var det ena. Detta skedde i konkurrens med en rad andra företag.

Omställningsuppdraget pågår fortfarande med de personer som inte erbjöds anställning hos något av bemanningsföretagen. Under hela åttamånadersperioden har Antenn kontinuerligt genomfört individuella möten med samtliga medarbetare. Vi har också genomfört en jobbmässa på företaget där bland andra kommunen och en mängd företag från regionen deltog. Så sent som vid ett styrgruppsmöte vecka 50 med facket och Husqvarna uttryckte båda parter hur nöjda de är med Antenns omställningsarbete. Bland medarbetarna finns även de som har nya arbeten hos andra arbetsgivare.”

Läs mer:


at@da.se

Läs mer från Dagens Arbete:

DA GRANSKAR SKUGGSAMHÄLLET

Ministerns möte med skuggsamhället

Nya arbetsmarknadsministern Eva Nordmark fick följa med på en inspektion – det blev en ögonöppnare. ”En av de illegala arbetarna bodde på biltvätten.” Nu vill hon ta krafttag mot arbetslivskriminaliteten.

Människoexploatering prövas i rätten för första gången

PerspektivDen nya lagen om människoexploatering sätts på prov i ett aktuellt rättsfall. En fällande dom kan bli vägledande, skriver DA:s Elinor Torp, som bevakar den utbredda arbetslivskriminaliteten i Sverige.

Arbetsgivaren som ville vara laglig

ArbetslivskriminalitetAnto försökte göra rätt. Men konkurrerades ut av kriminella. Bolaget som anlitat hans firma var skyldigt honom miljoner. Svensk domstol lyfte inte ett finger, vittnar han om. Skulderna växte. Än i dag har Anto svårt att höra ljudet av kuvert som öppnas.

3

Tjänstepension

Anders, 22, sparar till pensionen

TjänstepensionNär Anders Engberg, 22, förstod att inga premier betalas in till tjänstepensionen innan 25 års ålder slängde han ihop en kalkyl. Resultatet – det kan betyda en miljon kronor mindre när han går i pension.

Det här behöver du ha koll på om pensionen

PensionstipsSatsa på att jobba så många år som möjligt – det är viktigare än att spara till pensionen, tycker pensionsekonomen Kristina Kamp

10 frågor om tjänstepension

DA reder utVad är tjänstepension, vem har rätt till den och när betalas den ut?

Elbilen banar väg för industripolitiken

PERSPEKTIVI dag säljs inte många elbilar. Ändå håller elbilen på att utlösa stora skälvan i världens viktigaste bilnation Tyskland. Samtidigt har utvecklingen fått EU att brådstörtat damma av en gammal goding: industripolitiken.

Avtal 2020

Här tjänar kvinnorna tusenlappar mindre i månaden

Löneglappet mellan könen krymper långsamt. Inom GS är skillnaden allra störst på tidningsavtalet. Där tjänar kvinnor 5 200 kronor mindre i månaden än män.

Pappers krav: kortare arbetstid för skiftarbetare

Pappers ska nu driva kravet på kortare arbetstid för skiftarbetare i avtalsrörelsen. Därmed vann Avdelning 111 Grycksbo över förbundsstyrelsen efter viss debatt.

4

GS säger ja till samordning

GS-fackets förbundsmöte beslutade att anta både LO-samordning och Facken inom industrins avtalsplattform.

Teknikföretagen byter förhandlingschef

Strax innan avtalsrörelsen inleds på allvar meddelar Teknikföretagen att deras förhandlingschef Anders Weihe slutar.

1

IF Metall väljer samordning i avtalsrörelsen

IF Metalls avtalsråd har antagit både LO-samordningen och Facken inom industrins avtalsplattform.

Ordföranden för Facken inom industrin

Industrifacken kräver 3,0 procent

Det finns ingen anledning att växla ned löneökningstakten. Det anser Facken inom industrin som kräver 3,0 procent på ett år.

1

Nu avgörs om LO får driva sina krav på bättre försäkringar

AvtalsförsäkringarDet låter som en byråkratisk detalj – men det kan vara avgörande för vad du får i pension eller ersättning om du blir sjuk av jobbet. Nu avgörs striden om förhandlingsordningen.

2

Facket slåss för jobben i Tidaholm

JOBBFLYTTNobia investerar två miljarder kronor i en ny produktionsanläggning utanför Jönköping. Facket på den nu nedläggningshotade Tidaholmsfabriken slåss för att investeringen ska göras där i stället.

Sofia sadlade om till fransstylist

PROFILENSofia Hansemyr tröttnade på jobbet som maskinoperatör på Sandvik. Hon lärde upp sig till fransstylist, startade en salong och sade till sist upp sig.

3 000–4 000 husvagnar senare

ÖGONBLICKET Klockan är 10.47 på Solifer Polar i Dorotea.

Bildreportage

Ingen klaustrofobi. Varvs­arbetaren Johan Forsander är svetsare och perfektionist. Den här dagen jobbar han djupt inne i ångfartyget Bohusläns trånga ångpanna. Foto: Sören Håkanlind

Sista varvet

BildreportagetFotografen Sören Håkanlind skildrar verksamheten på Gotenius Varv. I dag är det enda varvet som finns kvar den gamla varvsstaden Göteborg.

1

Stora arbetsmiljörisker på tunga industrier

ARBETSMILJÖNio av tio tunga industrier har brister i arbetsmiljön. Det konstaterar Arbetsmiljöverket efter inspektioner av 480 kemi- och processintensiva företag.

Riskerna som skapar dödsolyckor

ArbetsmiljöNär de högsta riskerna för alla åtta faktorer sammanfaller ökar sannolikheten att skadas och dö på jobbet 25 gånger.

Med satiren som livsstil

EWK-vinnareKarin Sunvisson är grundli­g i sitt arbete. I Stockholm kan hon inte bo. Det är för dyrt. Hon har valt en livsstil som ger henne frihete­n att låta bilderna ta den tid de behöver.

Sandra hittar de glömda försäkringspengarna

DA MÖTERSandra Särnholm älskar att prata försäkringar och hitta glömda pengar åt medlemmar. Det är inte alltid hon är välkommen till arbetsplatserna, men det gör henne bara mer beslutsam.

”När facket syns kommer frågorna”

BILDA KLUBBVad är vitsen med en fackklubb på jobbet, och hur startar man en? På Lexit i Mölnlycke har den nya klubben redan gjort skillnad.

Från hunddagis till fackordförande

UNG 2020 För åtta år sedan drev Gabriel Jöngren ett hunddagis och visste knappt vad facket var för något. I dag är han processoperatör och ­ordförande för Pappers avdelning i Mariestad.

Micke Holm

”Lite pirrigt känns det”

MusikJulen närmar sig och nu tändas alla julshower igen. I en av dem står industriarbetaren Micke Holm på scen.

Här är lönerna på svenska pappersbruk 2019

Listor – snittlönerDe anställda på Swedpaper i Gävle drar in de högsta lönerna i Pappers. Det visar Dagens Arbetes kartläggning för 2019. Och generellt gäller att löneskillnaderna mellan toppen och botten ökar.

1

Industrin och klimatet

Drönarbild över marken som förbereds för bygget av Northvoltfabriken

Vägen till en ny bilindustri

OmvandlingenI elbilssamhället är det de nya företagen som driver utvecklingen. Men vad händer med de tusentals anställda som är beroende av den gamla förbränningsmotorn?

Gustav Gustafsson med stor pappersrulle

Jakten på en fossilfri chipspåse

Plastens rykte har störtdykt. Suget efter förnybart material ökar och sätter press på förpackningsföretagen. OptiPack i Sunne satsar för att vara med i omställningen.

Verktyg med gummi skyddar montörerna

ARBETSMILJÖVibrationsskador har länge plågat svenska industriarbetare. Men kanske finns en enkel lösning? På Volvo i Arvika pågår ett forskningsprojekt för att ta fram verktyg som inte skadar montörerna.

DA testar: Bästa stolsryggsäckarna

DA testarLånga dagar i skogen kräver en rejäl ryggsäck och en bra stol – lyckligtvis går de att kombinera. På älgjaktens första dag samlades Finntorps jaktlag för att ta reda vilken stolsryggsäck du ska köpa.

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.