Industriarbetarnas tidning

Dubbla uppdrag för Proffice – hyr ut omställda till sina gamla jobb

19 december, 2013

Skrivet av

För ett år sedan sades de upp från Husqvarna och fick omställningsstöd av Antenn. Nu kommer en del att hyras in igen. Via Antenns eget moderbolag Proffice. – Jag förstår att folk blir förbannade och irriterade, säger Lars Nilsson, ombudsman på IF Metalls avdelning i Jönköping.

Det var i november förra året som Husqvarna gav besked om att en stor del av arbetsstyrkan skulle sägas upp, och cirka 170 av de uppsagda i Jönköping fick jobbcoachning av omställningsföretaget Antenn. Omställningsstödet finns till för att hjälpa uppsagda arbetare till nytt jobb. För varje person som deltar i omställningsstöd, får omställningsföretaget 20 000 kronor.

Nu har Husqvarna slutit ett avtal med Proffice om att bemanningsföretaget ska bli en av Husqvarnas två huvudleverantörer av personal. Enligt både Proffice och Husqvarna bygger en stor del av affären på att Proffice anställer uppsagda från Husqvarna. Proffice räknar med att hyra ut 100–150 personer till företaget.

Antenn är ett dotterbolag till Proffice. Det företag som tar hand om omställningen av de uppsagda, ingår alltså i samma koncern som det företag som sedan hyr ut personal tillbaka till sin gamla arbetsplats. Detta har en del av de uppsagda reagerat på.

– De flesta som hör av sig är de som har fått ett erbjudande om att ta en anställning i ett bemanningsföretag för att komma tillbaka och göra samma jobb, berättar Lars Nilsson, ombudsman på IF Metalls avdelning.

Han kallar konstruktionen att arbetskraft går direkt från koncernens omställningsföretag till bemanningsföretaget för ”moralisk snarare än arbetsrättslig”.

– Vi pratar om folk som betyder väldigt mycket för Husqvarna. Människor som arbetsgivaren är beroende av att de kommer tillbaka. Om Antenn sköter omställningen, och så ska de här personerna sluta, då måste ju företaget ha kontakt med Proffice för att säkerställa att de kommer tillbaka. Det är klart att det är märkligt system, det känns fel.

Det är IF Metallklubben på Husqvarna som valt Antenn som omställningsföretag.

– Egentligen har Husqvarna använt Proffice sen tio år tillbaka, men det här året har de inte varit huvudleverantör. När vi beslutade oss för Antenn utgick vi från omställningen och ingenting annat. Först senare blev det klart att Proffice blir en av de nya huvudleverantörerna, säger Annika Ögren, klubbordförande.

Anders Lilja, fabrikschef på Husqvarna, svarar på frågor via e-post.

Hur ser Husqvarna på att ett så stort antal personer går från omställning som utförts av samma koncern som sedan hyr ut de omställda till Husqvarna?

– Vi utgår ifrån att rekryteringen av personal till Huskvarna Group kommer ske på ett bra sätt.

Proffice och Antenns PR- och presschef Maria Uggla svarar också per e-post. Hon förklarar att när det blev känt att Proffice valts som en av två huvudleverantörer till Husqvarna, fick de som ville söka sig till både Proffice och den andra huvudleverantören. Hon skriver att ett 50-tal av de uppsagda rekryterades av Proffice i början av december. Hur många av de Antenn-omställda som i slutändan hyrs ut av Proffice till Husqvarna, är inte klart. ”Nya rekryteringar inleds i januari i takt med att Husqvarnas högsäsong kommer”, skriver Maria Uggla.
I övrigt besvarar Proffice kritiken så här:

”Antenn fick omställningsuppdraget i april 2013 efter att parterna tillsammans valt bolaget i konkurrens med andra omställningsbolag. Antenn arbetade således med omställning för samtliga uppsagda i åtta månader innan bemanningsuppdraget inleddes i början av december. Helt oberoende av fackets val av omställningsföretag, valde Husqvarna i november 2013 två bemanningsföretag, varav Proffice var det ena. Detta skedde i konkurrens med en rad andra företag.

Omställningsuppdraget pågår fortfarande med de personer som inte erbjöds anställning hos något av bemanningsföretagen. Under hela åttamånadersperioden har Antenn kontinuerligt genomfört individuella möten med samtliga medarbetare. Vi har också genomfört en jobbmässa på företaget där bland andra kommunen och en mängd företag från regionen deltog. Så sent som vid ett styrgruppsmöte vecka 50 med facket och Husqvarna uttryckte båda parter hur nöjda de är med Antenns omställningsarbete. Bland medarbetarna finns även de som har nya arbeten hos andra arbetsgivare.”

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.