Skäms inte för att själen är trasig

På arbetet måste vi kunna tala lika öppet om den psykiska ohälsan som att kroppen värker, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Vi behöver påminna oss om att de som hörs mest i sociala medier inte är flest”

Krönika, Alexandra Pascalidou. 

Foto: TT NYHETSBYRÅN

Dubbla uppdrag för Proffice – hyr ut omställda till sina gamla jobb

För ett år sedan sades de upp från Husqvarna och fick omställningsstöd av Antenn. Nu kommer en del att hyras in igen. Via Antenns eget moderbolag Proffice. – Jag förstår att folk blir förbannade och irriterade, säger Lars Nilsson, ombudsman på IF Metalls avdelning i Jönköping.

Det var i november förra året som Husqvarna gav besked om att en stor del av arbetsstyrkan skulle sägas upp, och cirka 170 av de uppsagda i Jönköping fick jobbcoachning av omställningsföretaget Antenn. Omställningsstödet finns till för att hjälpa uppsagda arbetare till nytt jobb. För varje person som deltar i omställningsstöd, får omställningsföretaget 20 000 kronor.

Nu har Husqvarna slutit ett avtal med Proffice om att bemanningsföretaget ska bli en av Husqvarnas två huvudleverantörer av personal. Enligt både Proffice och Husqvarna bygger en stor del av affären på att Proffice anställer uppsagda från Husqvarna. Proffice räknar med att hyra ut 100–150 personer till företaget.

Antenn är ett dotterbolag till Proffice. Det företag som tar hand om omställningen av de uppsagda, ingår alltså i samma koncern som det företag som sedan hyr ut personal tillbaka till sin gamla arbetsplats. Detta har en del av de uppsagda reagerat på.

– De flesta som hör av sig är de som har fått ett erbjudande om att ta en anställning i ett bemanningsföretag för att komma tillbaka och göra samma jobb, berättar Lars Nilsson, ombudsman på IF Metalls avdelning.

Han kallar konstruktionen att arbetskraft går direkt från koncernens omställningsföretag till bemanningsföretaget för ”moralisk snarare än arbetsrättslig”.

– Vi pratar om folk som betyder väldigt mycket för Husqvarna. Människor som arbetsgivaren är beroende av att de kommer tillbaka. Om Antenn sköter omställningen, och så ska de här personerna sluta, då måste ju företaget ha kontakt med Proffice för att säkerställa att de kommer tillbaka. Det är klart att det är märkligt system, det känns fel.

Det är IF Metallklubben på Husqvarna som valt Antenn som omställningsföretag.

– Egentligen har Husqvarna använt Proffice sen tio år tillbaka, men det här året har de inte varit huvudleverantör. När vi beslutade oss för Antenn utgick vi från omställningen och ingenting annat. Först senare blev det klart att Proffice blir en av de nya huvudleverantörerna, säger Annika Ögren, klubbordförande.

Anders Lilja, fabrikschef på Husqvarna, svarar på frågor via e-post.

Hur ser Husqvarna på att ett så stort antal personer går från omställning som utförts av samma koncern som sedan hyr ut de omställda till Husqvarna?

– Vi utgår ifrån att rekryteringen av personal till Huskvarna Group kommer ske på ett bra sätt.

Proffice och Antenns PR- och presschef Maria Uggla svarar också per e-post. Hon förklarar att när det blev känt att Proffice valts som en av två huvudleverantörer till Husqvarna, fick de som ville söka sig till både Proffice och den andra huvudleverantören. Hon skriver att ett 50-tal av de uppsagda rekryterades av Proffice i början av december. Hur många av de Antenn-omställda som i slutändan hyrs ut av Proffice till Husqvarna, är inte klart. ”Nya rekryteringar inleds i januari i takt med att Husqvarnas högsäsong kommer”, skriver Maria Uggla.
I övrigt besvarar Proffice kritiken så här:

”Antenn fick omställningsuppdraget i april 2013 efter att parterna tillsammans valt bolaget i konkurrens med andra omställningsbolag. Antenn arbetade således med omställning för samtliga uppsagda i åtta månader innan bemanningsuppdraget inleddes i början av december. Helt oberoende av fackets val av omställningsföretag, valde Husqvarna i november 2013 två bemanningsföretag, varav Proffice var det ena. Detta skedde i konkurrens med en rad andra företag.

Omställningsuppdraget pågår fortfarande med de personer som inte erbjöds anställning hos något av bemanningsföretagen. Under hela åttamånadersperioden har Antenn kontinuerligt genomfört individuella möten med samtliga medarbetare. Vi har också genomfört en jobbmässa på företaget där bland andra kommunen och en mängd företag från regionen deltog. Så sent som vid ett styrgruppsmöte vecka 50 med facket och Husqvarna uttryckte båda parter hur nöjda de är med Antenns omställningsarbete. Bland medarbetarna finns även de som har nya arbeten hos andra arbetsgivare.”

Läs mer:


at@da.se

Läs mer från Dagens Arbete:

Litterär pandemi för karantänsoffan

DA GILLARI tusentals år har pandemierna och farsoterna dragit genom litteraturen och lämnat lidande och död i sina spår – men även en stor portion kärlek och framtidstro. Dagens Arbete ger dig tipsen till karantänsoffan.

Rusning till att gå med i IF Metall

De två första dagarna i april fick IF Metall fler ansökningar om medlemskap än under hela januari.

”Vissa dagar kan jag inte ta mig upp ur sängen”

MÖTE MED”Diskbråck är nästan omöjligt att få igenom som arbetsskada.” Det var förutsättningen som juristen gav Kent Dahlin. 13 år senare fick de ändå rätt.

Coronakrisen

Ferbe om uppdraget som coronasamordnare: Många är fortfarande i chock

DA MÖTERRegeringens coronasamordnare Anders Ferbe tog fram förslaget på korttidsarbete redan före krisen. Aldrig anade han att en pandemi skulle skynda på införandet.

Stor rädsla för corona i skuggsamhället

PerspektivArbetsmiljöverket har stoppat all tillsyn. ”Vi åker inte ens ut på olyckor längre”, berättar en inspektör. Samtidigt fortsätter svartarbetet. Och människor i skuggsamhället är rädda, skriver Elinor Torp.

”Okej med korttidsarbete, bara lönetappet inte blir för stort”

EnkätMånga företag har infört korttidsarbete på grund av coronakrisen. DA frågade fyra industriarbetare: Är du beredd att gå ner i tid och inkomst för att säkra jobbet? 

ABB-facken till attack mot Wallenberg och Gardell

Facken på ABB tycker att beslutet att dela ut 18 miljarder till aktieägarna är provocerande. De varnar styrelsen ”för att dra ner företagets varumärke i smutsen genom att agera oetiskt.”

2

Staten ger företag bidrag även vid uppsägningar

Företag som säger upp personal har rätt att få statligt stöd enligt reglerna om korttidspermittering. Något som upprör IF Metall. ”Själva poängen är att företagen inte ska behöva säga upp”, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

1

Höjda utdelningar – trots krisen

PERSPEKTIVDA:s Harald Gatu minns den bistra krisvåren 2009 då aktieutdelningarna frös inne. I dag slirar börsföretagen på hur det blir.

2

Facket på Scania vill ha korttidsavtal på plats innan helgen

Ingen lösning om korttidsarbete på plats ännu, när Scania meddelar att de stänger ner i Sverige. ”Allt händer så fort och vi har inte alla svar”, säger IF Metall-klubbens ordförande i Södertälje, Michael Lyngsie.

”Nu är tid för solidaritet, inte höga aktie­utdelningar”

DEBATTDet är oerhört provocerande att företag tar del av ett krispaket finansierat av våra medlemmars skattepengar ena stunden för att sedan dela ut vinster till aktieägarna i nästa, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö.

1

Nu stänger stora delar av industri-Sverige

När fordonsjättar som Volvo Cars, Scania och AB Volvo stoppar produktionen berörs uppåt hundra tusen anställda runtom i landet. 

Korttidsavtal klart på Scania

IF Metalls medlemmar skickas hem från jobbet mellan 25 mars och 13 april, samtidigt som lönerna minskas med 7,5 procent.

GS sluter avtal om korttidsarbete

På onsdagen slöt GS ett central avtal om korttidsarbete med motparterna inom industrin. ”Vi betraktar det här som en tillfällig åtgärd”, säger GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin jobbar för att få fram material till vården

”Vi jobbar dygnet runt”, säger Kristina Bengtsson på ACE Protection, som gör andningsskydd.

Inför coronan är vi alla lika – men industriarbetare kan inte jobba hemifrån

PerspektivDA:s arbetsmiljöreporter Elinor Torp reflekterar över coronasmittan, och listar tre viktiga punkter om din arbetsmiljö i dessa tider.

IF Metall tecknar flera avtal om korttidsarbete

IF Metall har anpassat flera avtal för att regeringens nya förslag om korttidsarbete ska kunna tecknas. Och fler branscher ges nu möjlighet till korttidsarbete.

AB Volvo stänger fabriken i Tuve

Volvo Lastvagnar stänger fabriken i Tuve i Göteborg på måndag och 15 dagar framåt.

Så får du lättast fyr på brasan

DA testar: TändstålEn specialslipad knivrygg är bäst när elden tänds med tändstål. Metallbrickorna som följer med håller inte måttet, enligt de sjöscouter som testat.

Ångesten tog över Tommys liv

LEVA MED DIAGNOSMänniskor är olika, och det är bra, har Volvoarbetaren Tommy Jeansson alltid tyckt. Ändå tvekade han att berätta varför han hela livet känt sig annorlunda.

1

DA GRANSKAR VUXENUTBILDNINGEN

Elever på Lernia: oroliga att vi skadas

VUXENUTBILDNINGSlipdamm, thinnerångor, dålig skyddsutrustning och nästan ingen teori alls. Så beskriver Alicia och andra elever sina skoldagar på Lernias fordonsutbildning i Växjö. Nu befarar Alicia att hon har fått skador för livet.

Lernia: Vi ser över detta och åtgärdar bristen

Lernias rektor i Växjö hänvisar DA till kommunikationschefen Katarina Devell i Stockholm. Här är hennes svar på frågorna om brister på Lernias vuxenutbildning i Växjö.

Foto: David Lundmark

Ett småskaligt hantverk

ÖgonblicketKlockan är 09.47 på Karlskrona lampfabrik.

EU-kommissionens nya ordförande Ursula von der Leyen. Foto: Ludovic Marin, AP

EU:s minimilön – ett hot mot svenska löner

DA reder utEU:s planer på att införa en lag om minimilön kan, i värsta fall, leda till kraftiga lönesänkningar i Sverige.

IF Metalls kongress skjuts fram

IF Metall skjuter upp sin kongress till sent i höst, beslutade förbundsstyrelsen på onsdagen.

Avtal 2020

Pontus Georgsson

Pappers: Slopa aktieutdelningarna

Företagen inom massa- och pappersindustrin bör avstå från aktieutdelningar. Det anser Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson som nu tecknat avtal om korttidsarbete med Industriarbetsgivarna.

Industrin skjuter upp avtalsrörelsen

Facken inom industrin och arbetsgivarna säger ja till att skjuta fram avtalsrörelsen. Även Pappers förlänger avtalet. ”Vi befinner oss mitt i en pandemi. Det är inte läge att bråka om löner och villkor”, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

LO och Svenskt Näringsliv: Förläng alla avtal

LO och Svenskt Näringsliv är överens. Nu uppmanar de alla fackförbund och arbetsgivarorganisationer att skjuta upp årets avtalsrörelse till hösten.

Opo vill skjuta upp löneförhandlingarna

På grund av det osäkra läget i och med Coronakrisen har Opartiska ordföranden bett parterna att skjuta upp förhandlingarna om avtalen fram till den 1 oktober.

”Tre öre mer i timmen. Annars strejkar vi”

Kollektivavtalets dagGideon Hazard kunde knappast förutse vilken historisk betydelse han skulle spela när han krävde tre öre mer i timmen.

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.