Skugg­samhället är livsfarligtDen växande arbetslivskriminaliteten hotar både marknadsekonomin och människovärdet, skriver Helle Klein.

”Att fylla 50 – i vår tid är det lika gammalt som Bockstens­mannen”Carl-Einar Häckner om att ta emot sin ålder.

Foto: TT NYHETSBYRÅN

Dubbla uppdrag för Proffice – hyr ut omställda till sina gamla jobb

För ett år sedan sades de upp från Husqvarna och fick omställningsstöd av Antenn. Nu kommer en del att hyras in igen. Via Antenns eget moderbolag Proffice. – Jag förstår att folk blir förbannade och irriterade, säger Lars Nilsson, ombudsman på IF Metalls avdelning i Jönköping.

Det var i november förra året som Husqvarna gav besked om att en stor del av arbetsstyrkan skulle sägas upp, och cirka 170 av de uppsagda i Jönköping fick jobbcoachning av omställningsföretaget Antenn. Omställningsstödet finns till för att hjälpa uppsagda arbetare till nytt jobb. För varje person som deltar i omställningsstöd, får omställningsföretaget 20 000 kronor.

Nu har Husqvarna slutit ett avtal med Proffice om att bemanningsföretaget ska bli en av Husqvarnas två huvudleverantörer av personal. Enligt både Proffice och Husqvarna bygger en stor del av affären på att Proffice anställer uppsagda från Husqvarna. Proffice räknar med att hyra ut 100–150 personer till företaget.

Antenn är ett dotterbolag till Proffice. Det företag som tar hand om omställningen av de uppsagda, ingår alltså i samma koncern som det företag som sedan hyr ut personal tillbaka till sin gamla arbetsplats. Detta har en del av de uppsagda reagerat på.

– De flesta som hör av sig är de som har fått ett erbjudande om att ta en anställning i ett bemanningsföretag för att komma tillbaka och göra samma jobb, berättar Lars Nilsson, ombudsman på IF Metalls avdelning.

Han kallar konstruktionen att arbetskraft går direkt från koncernens omställningsföretag till bemanningsföretaget för ”moralisk snarare än arbetsrättslig”.

– Vi pratar om folk som betyder väldigt mycket för Husqvarna. Människor som arbetsgivaren är beroende av att de kommer tillbaka. Om Antenn sköter omställningen, och så ska de här personerna sluta, då måste ju företaget ha kontakt med Proffice för att säkerställa att de kommer tillbaka. Det är klart att det är märkligt system, det känns fel.

Det är IF Metallklubben på Husqvarna som valt Antenn som omställningsföretag.

– Egentligen har Husqvarna använt Proffice sen tio år tillbaka, men det här året har de inte varit huvudleverantör. När vi beslutade oss för Antenn utgick vi från omställningen och ingenting annat. Först senare blev det klart att Proffice blir en av de nya huvudleverantörerna, säger Annika Ögren, klubbordförande.

Anders Lilja, fabrikschef på Husqvarna, svarar på frågor via e-post.

Hur ser Husqvarna på att ett så stort antal personer går från omställning som utförts av samma koncern som sedan hyr ut de omställda till Husqvarna?

– Vi utgår ifrån att rekryteringen av personal till Huskvarna Group kommer ske på ett bra sätt.

Proffice och Antenns PR- och presschef Maria Uggla svarar också per e-post. Hon förklarar att när det blev känt att Proffice valts som en av två huvudleverantörer till Husqvarna, fick de som ville söka sig till både Proffice och den andra huvudleverantören. Hon skriver att ett 50-tal av de uppsagda rekryterades av Proffice i början av december. Hur många av de Antenn-omställda som i slutändan hyrs ut av Proffice till Husqvarna, är inte klart. ”Nya rekryteringar inleds i januari i takt med att Husqvarnas högsäsong kommer”, skriver Maria Uggla.
I övrigt besvarar Proffice kritiken så här:

”Antenn fick omställningsuppdraget i april 2013 efter att parterna tillsammans valt bolaget i konkurrens med andra omställningsbolag. Antenn arbetade således med omställning för samtliga uppsagda i åtta månader innan bemanningsuppdraget inleddes i början av december. Helt oberoende av fackets val av omställningsföretag, valde Husqvarna i november 2013 två bemanningsföretag, varav Proffice var det ena. Detta skedde i konkurrens med en rad andra företag.

Omställningsuppdraget pågår fortfarande med de personer som inte erbjöds anställning hos något av bemanningsföretagen. Under hela åttamånadersperioden har Antenn kontinuerligt genomfört individuella möten med samtliga medarbetare. Vi har också genomfört en jobbmässa på företaget där bland andra kommunen och en mängd företag från regionen deltog. Så sent som vid ett styrgruppsmöte vecka 50 med facket och Husqvarna uttryckte båda parter hur nöjda de är med Antenns omställningsarbete. Bland medarbetarna finns även de som har nya arbeten hos andra arbetsgivare.”


at@da.se

Läs mer från Dagens Arbete:

”Det är ungefär som att fiska”

PROFILENMikael Rönnvall hade aldrig kört motorsåg tidigare. Men för tre år sedan bestämde han sig för att testa motorsågskonst.

Avtal 2020

KI tror på oförändrad löneökning

Återhållsamma löneökningar kan hålla arbetslösheten nere, men gör det samtidigt svårt att nå inflationsmålet. I sin lönebildningsrapport spår Konjunkturinstitutet att vårens avtal landar på samma nivå som sist.

Marcus Bolin

Han är ny avtalsansvarig på Pappers

Ny ansvarigFyraprocentigt lönelyft. Plus bättre pensioner och mindre övertid. Pappers inledde årets avtalsrörelse med en rivstart – och en ny ansvarig, Marcus Bolin.

Från filmen om märket.

Striden om märket

VIDEO: MÄRKETIndustrins modell för lönesättning är under press. Dagens Arbete förklarar varför, och visar i en film vad märket är.

Vad är viktigast i avtalsrörelsen?

DA frågarVilka frågor är viktigast att ditt fackförbund driver i avtalsförhandlingarna? Vi frågade några industriarbetare vad de tycker. Nu vill vi även höra DIN åsikt!

2

Världsekonomin och klimatet påverkar avtalsrörelsen

PerspektivSnart börjar dragkampen om din nya lön. Förr varnade man att alltför höga löneökningar skulle sänka ekonomin. Nu kommer hotet från helt andra håll: Trumps tullar och klimatet, skriver Harald Gatu.

Ring of fire

ÖGONBLICKET  Klockan är 16.48 i den brandskadade skogen i Kårböle i Hälsingland.

Är det här verkligen liberal politik?

KRÖNIKAMan kan bli förbannad på S när de lägger fram en budget för rika män. Men ännu mer på de liberala partierna som kräver dessa kompromisser, skriver Per-Olof Sjöö, förbundsordförande för GS-facket.

1

Kvinnornas löner ökar för sakta

KRÖNIKALönerna i kvinno- och mansdominerade jobb måste värderas lika. Men det får inte innebära att vi ger avkall på våra krav mot att få större del av företagens vinster, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Drogerna ska bort – inte människorna

KRÖNIKAVi måste hjälpas åt att få bort alkohol och droger från våra arbetsplatser – och se till att de som fastnat i missbruk får hjälp, skriver Marie Nilsson är förbundsordförande för IF Metall.

”Metoo-rörelsen gav skjuts åt föreskriften”

DA MÖTERUnder sina fem år på Arbetsmiljöverkets har Erna Zelmin-Ekenhem sett hur de psykosociala arbetsmiljöproblemen uppmärksammats allt mer.

DA GRANSKAR SKUGGSAMHÄLLET

Bortstädad: Mannen som försvann

BortstädadHan kom från Mongoliet, skadades allvarligt. Och försvann från landet. Han är bara en av många som mist eller nästan mist sitt liv i Sveriges nya laglösa arbetsliv.

Tidslinje: Så har skuggsamhället vuxit fram

TidslinjeEn rad politiska beslut har lett fram till ett laglöst arbetsliv där människor utnyttjas. Kontroller har slopats och det har lett till ökat fusk. Terrordådet på Drottninggatan blev en ögonöppnare.

Peder har full koll på papperen

BESKYDDARENHan har startat pappersbruk, jobbat för polisen och räddat mängder av saker till eftervärlden. Möt Peder Werner, papperskonservator.

Ovisst igen för Berg o Berg

Det senaste året har personalen på Berg o Berg först fått ett nedläggningsbesked, för att sedan räddas i sista stund. Nu ska företaget vräkas från lokalerna.

Delpension

Arbetsgivare missar betala in pensionspengar

Har du koll på att du får pengar till den nya delpensionen? Anställda kan förlora tusenlappar när arbetsgivare missar att betala in premien. Vi visar hur du kollar ditt pensionsbesked.

”Det är skönt att komma ifrån jobbet”

Sugen på att jobba mindre när du blir äldre? Möjligheten finns, men det är svårt för de flesta att få det att gå runt ekonomiskt. I stålindustrin, däremot, har man sparat extra till pensionen länge.

”Skulle gärna vara mer med barnbarnen”

På Svenska Fönster i Edsbyn är det inte ovanligt att gå ner i tid när pensionsåldern närmar sig. En riktig långhelg varannan vecka kan göra de sista yrkesåren lite lättare.

Läs allt om avtal 2020 här

Ladda ner senaste e-DA här!

Dagens Arbete finns som gratis e-tidning. Här finns också ett sökbart arkiv två år bakåt, du når lätt våra inlästa reportage och kan länka till spännande vidareläsning. Här kan du ladda ner appen.

2
Motorer i Volvo Cars fabrik i Skövde.

Skövdefacket försiktigt positivt till nya motorbolaget

Facket på Volvo Cars motorfabrik i Skövde är försiktigt positivt till Geelys planer på att lägga tillverkningen av förbränningsmotorer i ett eget bolag – ser möjligheter att växa. Men det finns en oro att man missar elektrifieringen.

Franska gruvarbetare demonstrerar

Franska gruvarbetare kan få skadestånd

I Frankrike kan de som har jobbat med farliga ämnen få skadestånd för att de är oroliga för att bli sjuka. 731 franska gruvarbetare har fått stöd för sina krav i Högsta Domstolen.

Giftig mark

Arbete pågår – då stoppas saneringen

MiljöskuldDe anställda på Ovako i östgötska Boxholm jobbar på giftig mark. En undersökning har varnat för risker med förorenat damm, men företaget gör en annan bedömning.

Här blev det övertid

ÖGONBLICKETKlockan är 12.50 på Metsä board i Husum. Ett lager till en växellåda har plötsligt pajat.

DA:s reporter kan få pris för bevakningen av Skuggsamhället

TidskriftsprisetElinor Torp kan bli Årets journalist. Hon nomineras för sitt envisa arbete med att belysa den underbevakade skuggvärlden på en bitvis helt laglös arbetsmarknad.

Robotiseringen av arbetslivet

Ibrahim Baylan talar på Industridagen

Näringsministern: Sverige kan slå världen med häpnad – om vi lyckas med omställningen

AutomatiseringÖverge inte människorna i den tekniska utvecklingen. Det vore förödande för vårt land, varnade näringsminister Ibrahim Baylan när han på måndagen talade inför Industridagen.

”Ser fram emot att Hitachi tar över”

VAD HÄNDE SEN?Lorenz Karlsson på ABB i Öjebyn hade tillsammans med Niclas Nilsson räddat fabriken från nedläggning. Men hur blev det efteråt?

Ta rygg på Kommunal – slopa bidraget till S

DEBATTArgumentet att Socialdemokraternas politik är den bästa för LO:s medlemmar faller platt. Vilken politik som är bäst för den ena och den andra är inte upp till någon kongress att besluta om, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

1

”Det är bara att lyssna på forskarna”

DA MÖTERStefan Ekdahl, operatör på Stora Enso i Fors, var en av initiativtagarna till att Pappers införde en miljöpolicy i somras. Och – han lever som han lär.

Gruppbild, prisutdelning

Höganäs får Industrins jämställdhetspris

Höganäs AB får priset för sitt ”strategiska och breda arbete” för jämställdhet. Fredrik Emilson, vd: ”Vi är ett inkluderande företag.”

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.