Industriarbetarnas tidning

Saab-uppsagda underkänner Arbetsförmedlingen

19 december, 2013

RapportFörvirring och besvikelse över Arbetsförmedlingens insats. Men många pluspoäng till omställningsföretaget Startkraft. Det är huvuddragen i intervjuer med före detta Saab-arbetare som ingår i LO-rapporten ”Två år efter SAAB-kraschen”.

Läs också det brev som kom till redaktionen i våras:

’’Sätt stopp för Arbetsförmedlingens lekstuga’’

Rapporten presenterades på ett seminarium i dag, torsdag, exakt två år efter att Saab gick i konkurs. 3 000 personer blev av med sina jobb, varav 1 400 metallare.

Rapportförfattaren Anna Danielsson Öberg har gjort djupintervjuer med 17 arbetare. Hon har också intervjuat representanter från Startkraft, kommunen, Arbetsförmedlingen och facket.

Intervjuerna visar att arbetarna generellt sett inte är nöjda med Arbetsförmedlingens insats. De talar om att det var svårt att få tag på handläggarna, att vissa av dem var nonchalanta och att det till och med hände att handläggaren inte dök upp på avtalad tid.

Flera personer blev ställda när de förstod att de inte skulle få någon hjälp från Arbetsförmedlingen. De kände inte till förmedlingens ändrade uppdrag, som innebär att man bara ger stöd till vissa prioriterade grupper. Personer som anses ha lätt att få ett nytt jobb får högst ett möte med en handläggare, sen ska de klara sig själva.

Mötena med omställningsföretaget Startkrafts coacher beskrivs som meningsfulla. Det var skönt att prata av sig, få tänka fritt vad framtiden kan innehålla. Och få hjälp med att formulera ett ordentligt cv.

Samtidigt säger en del av de intervjuade att coacherna var hysteriskt positiva, att alla fick samma hurtfriska råd, oavsett vem man var eller var man befann sig.

Facket får också kritik i rapporten. Dålig information nämns och bristande uppföljning bland dem som inte fick några jobb. Jolanta Walkow, som är en av de intervjuade, säger så här:

– Man blir så otroligt ensam som arbetslös. Ingen kontakt med facket eller gamla arbetskamrater. Vi som är arbetslösa jobbar stenhårt hela dagarna med att leta jobb och studera. Men ingen bryr sig. Vi behöver stöd, men nu finns det inget.

Rapporten beskriver också betydelsen av pengarna till omställning som kom från EU:s globaliseringsfond. Det var 90 miljoner kronor som öppnade helt nya möjligheter att erbjuda utbildning och praktik till de uppsagda.

Leif Håkansson, IF Metalls ombudsman i Trollhättan, som deltog i seminariet, var nöjd med Startkrafts insatser. Han, och andra deltagare, tycker att omställningsföretagen som jobbar för TSL  (Startkraft i det här fallet) borde ha större möjligheter att hjälpa med utbildning. Saab-arbetarna hade tur och fick pengar från globaliseringsfonden, men det gäller inte andra uppsagda arbetare.

Rapportens författare Anna Danielsson Öberg fick frågan om hon tyckte att omställningsarbetet på Saab fick ett bra resultat.

– Det är så många som har långt kvar till ett tryggt jobb. Om man ser det så är svaret nej. Men samtidigt, vad kan man begära i en region med så hög arbetslöshet?

Du kanske också vill läsa…

Kassako på löpande band

Kassako på löpande band

År 1979 rullade det på för svensk bilindustri.

Saab-kvinnorna lade i en ny växel

Saab-kvinnorna lade i en ny växel

Dagens Arbete firar 20 år med ett fullmatat jubileumsnummer. Möt bland andra Pia, Pia och Sylvia som med flera tusen andra förlorade jobben vid Saabs jättekonkurs. Sen dess har det gått sex år.

Så gör Sverige pengar på Colombias fred

Så gör Sverige pengar på Colombias fred

Colombia ser äntligen freden inom räckhåll efter femtio år av gerillakrig. Saab, Scania, Atlas Copco och Ericsson ser mer än så. För dem hägrar stora affärsmöjligheter.

”Vi är ju här för att jobba”

”Vi är ju här för att jobba”

Efter flera sorger startar nu ett nytt kapitel för biltillverkaren Nevs. Efter sommaren nästa år ska företaget börja tillverka elbilar i gamla Saab-fabriken. ”Det känns hur bra som helst”, säger metallklubbens ordförande Stefan Larsson.

Bloggen ger Tony ny kraft

Bloggen ger Tony ny kraft

Tony Fridh i Mellerud är en av många som slagits ut av stressen. Han hittade ett verktyg för att hantera själens kaos: att skriva.

Jobben tillbaka – och en ursäkt

Återanställning och en personlig ursäkt av företagsledningen. Det erbjuds nu alla de som sas upp på bildelsfabriken IAC i Färgelanda under kritiserade omständigheter i julas. Efter känsliga förhandlingar står det klart att samtliga fyrtio uppsagda på Saabs underleverantör IAC Group i Färgelanda erbjuds återanställning på företaget. Lennart Pettersson, ombudsman på IF Metall, har tillsammans med […]

Ovissheten sätter press på Saab­anställda

Bilarbetarna vid Saab i Trollhättan har länge kastats mellan hopp och förtvivlan. Får någon köpa, vill någon köpa? Den utdragna ovissheten har satt en nästan omänsklig press på de berörda. – Osäkerheten i sig leder ofta till ångest, och det är en dålig sak. Det kan generera en massa problem, säger Töres Theorell, professor emeritus […]

Spyker enda kandidaten

Spyker Cars är nu den enda kandidaten till att överta Saab. På måndag bestämmer sig GM om förhandlingarna ska fortsätta eller om likvideringen ska fullföljas. Det uppger nyhetsbyrån Bloomberg som hänvisar till två källor med god insyn i processen. Enligt uppgiftslämnarna har Spyker erbjudit GM 75 miljoner dollar i kontanter plus ytterligare 325 miljoner dollar […]

”Ungdomar har fel bild av industrin”

”Skitig, grå och monoton”. Det är den bild ungdomar i allmänhet har av industrin. En helt felaktig bild, ansåg deltagarna i seminariet ”Tro sjutton att de unga skyr industrin” i Almedalen på måndagen. – Ska vi kunna locka ungdomar till industrin måste vi alla hjälpas åt och skapa rätt bild av industrijobben. Det handlar om […]

Genii höjer budet på Saab

Genii ger inte upp. Vi kommer att förbättra vårt bud ytterligare, säger Geniis talesman Lars Carlström. – Jag har inte fått någon information att Spyker skulle vara den enda kvarvarande kandidaten, säger han. – Jag utgår från att vi fortfarande är en het kandidat till att överta Saab. Gruppen med det Luxemburg-baserade investmentbolaget Genii Capital […]

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.