Pengarna både finns – och inte

Klart det är trevligt att få utdelning på en aktie. Men hur var det nu med att det inte finns pengar, alltså till löneökningarna, frågar sig Marcus Raihle.

”Bra med krafttag, men skydds­ombuden måste också få komma in på alla arbetsplatser”

Chefredaktör Helle Klein om arbetslivskriminaliteten.

’’Sätt stopp för Arbetsförmedlingens lekstuga’’

Fortfarande går många före detta Saab-arbetare utan sysselsättning i ett Trollhättan arbetslösheten är rekordhög. Många är besvikna över Arbetsförmedlingen. Som den Saab-arbetare som skrivit brev till Dagens Arbete. ”Dags att någon sätter stopp för Arbetsförmedlingens lekstuga”, manar han.

Brevskrivaren har jobbat på Saab i många år. Han vill inte figurera utåt med sitt namn. Han vill inte ”få en massa skit” för att han har skrivit brevet. 

Han skriver:

”Jag är en fd Saab-anställd som anser att Arbetsförmedlingen inte fungerar. Jag känner mig tvungen att lätta mitt hjärta en gång för alla och dela med mig av mina erfarenheter av Arbetsförmedlingen.”

”Det enda Arbetsförmedlingen gör är att tvinga folk att söka jobb och hota med att skvallra till förbundet så att a-kassan dras in. På alla kallelser man får till Arbetsförmedlingen så står det förtryckt längst ner att om man inte kommer så drar dom in a-kassan.”

Dessa ständiga hot. Jag sa till min handläggare att man kan ju ha förhinder. Då svarar hon: ”Det enda godkända förhindret är en jobbintervju!”

Under dom första 300 dagarna (då man får a-kassa) händer ingenting. Man ska redovisa vilka jobb man sökt via telefon till en kundtjänst som täcker hela Sverige varannan månad.

Vore det inte bättre att kontakta sin handläggare, det är ju ändå han som du har kontakt med. Var fjärde månad får du träffa din handläggare personligen då det ska göras en ny handlingsplan. Det som sägs här är typ: Fortsätt söka jobb.

På ett år så träffar du din handläggare endast tre gånger om du inte som jag får en ny handläggare hela tiden. På 18 månader har jag haft 4 handläggare. Så länge a-kassan betalar så förtar sig inte Arbetsförmedlingen för att hjälpa dom arbetslösa.

Efter att dom 300 dagarna är slut och Försäkringskassan ska ta över utbetalningen då tar det hus i helvete. Redovisa sökta jobb varje vecka och genom personligt besök på lokala Arbetsförmedlingen.

Varför denna panik? Vore det inte bättre att lägga lite mer krut i början då man precis har blivit arbetslös för ju längre tiden går desto svårare blir det?

Eftersom Arbetsförmedlingen tvingar oss arbetslösa att söka jobb för att få vår ersättning så söker många “fel” jobb bara för att klara sig då dom inte har någon utbildning alls eller väldigt gammal och alla jobb som söks kräver utbildning.

Med “fel” jobb menar jag jobb som jag varken har utbildning eller erfarenhet av. Då Arbetsförmedlingen har noll koll på vilka jobb du söker så märker dom inte detta.

Detta gör att företagen blir förbannade när dom får en massa “skräpansökningar” som tar upp deras tid. Detta gör också att företagen inte anmäler några nya jobb till Arbetsförmedlingen för att undvika en massa “skräpansökningar” som också gör att dom arbetslösa inte vet vilka jobb som är lediga.

Arbetsförmedlingen förstör för sig själva! Sluta tvinga folk att söka jobb. Låt folk endast söka dom jobb dom har rätt kvalifikationer till. För sen spelar det ingen roll om det blir 0 eller 10 jobb per månad. Det står ju i A-kasselagen att man ska söka lämpliga jobb. För mig är ett lämpligt jobb där man har rätt kvalifikationer vad gäller utbildning och erfarenhet.

En tanke vore att den arbetslöse tillsammans med sin handläggare satt ner och tillsammans gick igenom vilka jobb som vore lämpliga att söka eller vilken hjälp man kan få från Arbetsförmedlingen för att söka ett visst jobb t ex utbildning.

När det gäller utbildningar så sitter handläggarna och “googlar” på nätet. För det mesta hittar dom inga utbildningar som passar. Om Arbetsförmedlingen hade haft lite intresse i oss arbetslösa så hade dom skapat en databas där alla skolor kunde slå in var och när utbildningar startar i hela Sverige.

Dom enstaka jobbförslag man får hemskickade och som dom föreslår att man ska söka är alltid fel då man varken har rätt utbildning eller erfarenhet. Rekordet var när vi fd Saabare skrevs in hos Arbetsförmedlingen och en kompis till mig blev beordrad att söka 10 jobb som handläggaren “matchat” fram. Kompisen hade inte rätt utbildning för något av dessa 10 jobbförslag.

Jag var på ett möte på Arbetsförmedlingen som gällde det som sker när a-kassedagarna är slut och man överförs till Försäkringskassan. Handläggaren som höll i mötet skrämde upp oss arbetslösa med att om vi inte meddelade exakt vilken dag som var den sista a-kassedagen så kunde man få mindre ersättning eller ingen ersättning alls från Försäkringskassan!

Handläggaren t o m rekommenderade oss att spara ett par a-kassedagar för att inte riskera att gå miste om ersättning. Jag satt där och tänkte, vad är det han säger, hör jag verkligen rätt? Vi lever väl på 2000-talet och inte på stenåldern så detta måste väl gå att lösa hur lätt som helst. En av mina arbetslösa kompisar har den handläggaren som höll i mötet som sin handläggare. Kompisen var överförd till Försäkringskassan när han hade 8 a-kassedagar kvar!! Vad håller dom på med?

Jag tycker det är dags att någon sätter stopp för Arbetsförmedlingens “lekstuga”. Dom styr och ställer över dom arbetslösa och tror att dom är Gud och gör man inte som dom säger så hotar dom hela tiden med att dra in din ersättning. Jag trodde att Arbetsförmedlingen var ett serviceföretag men där hade jag definitivt fel. Det skulle behövas en rejäl uppröjning både vad gäller kompetens och sättet man jobbar på. Det minsta man kan begära är väl att alla inom Arbetsförmedlingen jobbar lika.

När medierna ertappar Arbetsförmedlingen med att göra fel händer ingenting men när vi arbetslösa råkar göra något fel så dras vår ersättning in! Rättvist?”

 

Läs mer:


hg@da.se

Läs mer från Dagens Arbete:

Läderindustrin i Bangladesh

Miljökata­strofen som flyttade

REPORTAGELädergarverierna i Bangladesh blev ökända för att ha förorenat en flod och en stadsdel. Staten tvingade dem att flytta från huvud­staden Dhaka. Nu förgiftas ytterligare en flod.

1

DA:s prover avslöjar gifter i vattnet

Reningsverket är för litet och gifter läcker ut i floden. Farligt avfall läggs på hög. Dagens Arbetes egna prover avslöjar en ny miljökatastrof. 

Han vill starta ett miljövänligt garveri

Mitt i miljökatastrofen finns en strimma av hopp. Tulin Hossain drömmer om att skapa världens miljö­vänligaste garveri i sin hemby, med maskiner från svenska Bölebyn.

Kända skomärken döljer lädrets ursprung

Filippa K, Acne studios och Rizzo skor redovisar inte öppet från vilka fabriker lädret till deras skor kommer. Det framkommer i en rapport från Fair action.

Avtal 2020

Förhandlingar om försäkringar igång – kamp mot klockan

LO kräver tjänstepension till fler och mindre krångel vid arbetsskador. Förhandlingarna om avtalsförsäkringarna ska vara på plats innan de vanliga avtalsförhandlingarna är klara.

Arbetsgivarnas lönebud: 1,4 procent

Avtal 2020Arbetsgivarna inom industrin har lagt fram ett gemensamt bud för de årliga löneökningarna på 1,4 procent. Budet är långt under industrifackens krav.

4

Vem vinner matchen?

Avtal 2020Lönen, flexibiliteten och arbetsmiljö är några de stora frågorna som står på spel i avtalsrörelsen.

2

Avtalsrörelsen från a till ö

OrdlistaVad betyder lönepott, fredsplikt, reallön? Här är guiden för dig som är vilse i avtalsspråket. Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med dina villkor att göra. Från a till ö.

DA GRANSKAR SKUGGSAMHÄLLET

Splittrad insats mot kriminella företagare

Da reder utKriminella har infiltrerat arbetsmarknaden. Pengar tvättas, seriösa företagare slås ut och människor utnyttjas. Två olika satsningar ska bekämpa brottsligheten. Men de samarbetar inte och sekretessregler försvårar arbetet.

1

”Kriminella arbetsgivare måste bort”

PerspektivArbetslivskriminaliteten har fått politisk uppmärksamhet. På kort tid har många med makt vaknat, skriver Dagens Arbetes Elinor Torp.

Så har skuggsamhället vuxit fram

TidslinjeEn rad politiska beslut har lett fram till ett laglöst arbetsliv där människor utnyttjas. Kontroller har slopats och det har lett till ökat fusk. Terrordådet på Drottninggatan blev en ögonöppnare.

Virtuell värld skyddar montörer

SÄKER TEKNIKVR-glasögon och smarta kläder ska förhindra att du blir skadad på jobbet.

Hur ska Volvo undvika att hamna vid sidan av?

PerspektivKinesiska Geely kan slå ihop sina bägge biltillverkare Volvo Cars och Geely Automotive till ett gemensamt bolag. Ännu ett tecken på att bilindustrin står inför sitt ”iPhone-ögonblick”, skriver DA:s Harald Gatu.

Petter Lindström

”Jag känner fortfarande hur solen värmer”

I tjugoårsåldern blev Petter Lindströms syn allt sämre och i dag är han helt blind. Han är IF Metall-ordförande på Samhall i Tierp och klarar det mesta – även om det finns saker som han saknar.

Striden om arbetsrätten

De startar budkavle för turordningsreglerna i Las

Hallå där, Jan-Olov Carlsson, IF Metalls klubbordförande på Volvo lastvagnar i Umeå, som varit med och dragit en igång en budkavle till försvar för turordningsreglerna i Las.

2

IF Metall släpper bok om industrins framtid

De vill sätta industrin i centrum av samhällsdebatten – samt inspirera och provocera.

Utredare: Förtydliga ”normalt förekommande arbete”

SjukförsäkringBegreppet normalt förekommande arbete har kritiserats för att vara vagt. Ändå kan det avgöra vem som får sjukpenning eller inte. Nu föreslås en lagändring som ska förtydliga begreppet.

1

Långt från centrum

BildreportageJens Olof Lasthein skildrar Europas geografiska utkanter.

Ladda ner senaste e-DA här!

Dagens Arbete finns som gratis e-tidning. Här finns också ett sökbart arkiv två år bakåt, du når lätt våra inlästa reportage och kan länka till spännande vidareläsning. Här kan du ladda ner appen.

3

Knarket i industrin

Sju industriföretag: så drogtestar vi vår personal

EnkätHur företagen hanterar drogtester och om någon åker fast skiljer sig åt. DA frågade sju stora industriföretag om drogtester och rehabilitering.

Maries son dog av en överdos

Marie hade förberett sig på det värsta. Men när sonen Pontus varit drogfri i flera veckor började hon hoppas.

Efter överdosen – här möts Viktor och Marie

DA dokumentärMarie förlorade sin son Pontus i en drogöverdos för snart två år sedan. Viktor, hans kompis, tog också en överdos vid samma tid, men överlevde. DA var med när de möttes igen, ett och ett halvt år efter Pontus begravning.

Måste jag kissa när andra ser på?

Koll påDrogtester av anställda ökar och fler åker fast. Bra för säkerheten, men vad händer med den personliga integriteten?

7

Knarkfynd på toalett på SSAB

Knark har hittats inne i SSAB:s lokaler i Borlänge. Företaget har gjort en polisanmälan och kommer nu att utöka med fler drogtester på arbetsplatsen. 

”Jag vill försöka vara drogfri”

Viktor fuskade sig genom drogtest flera gånger. Efter en överdos kom vändpunkten. Kompisen Pontus hade inte samma tur. Han dog.

1

Dagens Arbete granskar knarket i industrin

Fabriksgolven är knarklangarnas nya arena. Polisen står handfallen. Dagens Arbete granskar knarket i industrin. Läs de anställdas berättelser om hur de knarkat på jobbet.

2

”Allt gick att få tag på inne på Volvo”

Folk gick in på toaletten och knarkade. I nästan ett år jobbade Josef på Volvo i Göteborg – sida vid sida med påtända kollegor.

Skyddsom­buden är livsviktiga

KRÖNIKASedan några månader tillbaka pågår en het debatt om de regionala skyddsombuden. För IF Metall råder det ingen tvekan om att regionala skyddsombud är ovärderliga, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Foto: Adam Daver

En sista vända med svarven

ÖgonblicketKlockan är 13.41 på Xylem Emmaboda

Gasutsläppet höll på att ta Claes liv

GasutsläppSkyddsmasken hjälpte inte. Claes Karlsson fick ingen luft och sprang för sitt liv. – Jag tänkte bara bort, bort, bort, säger han.

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.