Industriarbetarnas tidning

’’Sätt stopp för Arbetsförmedlingens lekstuga’’

12 juni, 2013

Skrivet av

Fortfarande går många före detta Saab-arbetare utan sysselsättning i ett Trollhättan arbetslösheten är rekordhög. Många är besvikna över Arbetsförmedlingen. Som den Saab-arbetare som skrivit brev till Dagens Arbete. ”Dags att någon sätter stopp för Arbetsförmedlingens lekstuga”, manar han.

Brevskrivaren har jobbat på Saab i många år. Han vill inte figurera utåt med sitt namn. Han vill inte ”få en massa skit” för att han har skrivit brevet. 

Han skriver:

”Jag är en fd Saab-anställd som anser att Arbetsförmedlingen inte fungerar. Jag känner mig tvungen att lätta mitt hjärta en gång för alla och dela med mig av mina erfarenheter av Arbetsförmedlingen.”

”Det enda Arbetsförmedlingen gör är att tvinga folk att söka jobb och hota med att skvallra till förbundet så att a-kassan dras in. På alla kallelser man får till Arbetsförmedlingen så står det förtryckt längst ner att om man inte kommer så drar dom in a-kassan.”

Dessa ständiga hot. Jag sa till min handläggare att man kan ju ha förhinder. Då svarar hon: ”Det enda godkända förhindret är en jobbintervju!”

Under dom första 300 dagarna (då man får a-kassa) händer ingenting. Man ska redovisa vilka jobb man sökt via telefon till en kundtjänst som täcker hela Sverige varannan månad.

Vore det inte bättre att kontakta sin handläggare, det är ju ändå han som du har kontakt med. Var fjärde månad får du träffa din handläggare personligen då det ska göras en ny handlingsplan. Det som sägs här är typ: Fortsätt söka jobb.

På ett år så träffar du din handläggare endast tre gånger om du inte som jag får en ny handläggare hela tiden. På 18 månader har jag haft 4 handläggare. Så länge a-kassan betalar så förtar sig inte Arbetsförmedlingen för att hjälpa dom arbetslösa.

Efter att dom 300 dagarna är slut och Försäkringskassan ska ta över utbetalningen då tar det hus i helvete. Redovisa sökta jobb varje vecka och genom personligt besök på lokala Arbetsförmedlingen.

Varför denna panik? Vore det inte bättre att lägga lite mer krut i början då man precis har blivit arbetslös för ju längre tiden går desto svårare blir det?

Eftersom Arbetsförmedlingen tvingar oss arbetslösa att söka jobb för att få vår ersättning så söker många “fel” jobb bara för att klara sig då dom inte har någon utbildning alls eller väldigt gammal och alla jobb som söks kräver utbildning.

Med “fel” jobb menar jag jobb som jag varken har utbildning eller erfarenhet av. Då Arbetsförmedlingen har noll koll på vilka jobb du söker så märker dom inte detta.

Detta gör att företagen blir förbannade när dom får en massa “skräpansökningar” som tar upp deras tid. Detta gör också att företagen inte anmäler några nya jobb till Arbetsförmedlingen för att undvika en massa “skräpansökningar” som också gör att dom arbetslösa inte vet vilka jobb som är lediga.

Arbetsförmedlingen förstör för sig själva! Sluta tvinga folk att söka jobb. Låt folk endast söka dom jobb dom har rätt kvalifikationer till. För sen spelar det ingen roll om det blir 0 eller 10 jobb per månad. Det står ju i A-kasselagen att man ska söka lämpliga jobb. För mig är ett lämpligt jobb där man har rätt kvalifikationer vad gäller utbildning och erfarenhet.

En tanke vore att den arbetslöse tillsammans med sin handläggare satt ner och tillsammans gick igenom vilka jobb som vore lämpliga att söka eller vilken hjälp man kan få från Arbetsförmedlingen för att söka ett visst jobb t ex utbildning.

När det gäller utbildningar så sitter handläggarna och “googlar” på nätet. För det mesta hittar dom inga utbildningar som passar. Om Arbetsförmedlingen hade haft lite intresse i oss arbetslösa så hade dom skapat en databas där alla skolor kunde slå in var och när utbildningar startar i hela Sverige.

Dom enstaka jobbförslag man får hemskickade och som dom föreslår att man ska söka är alltid fel då man varken har rätt utbildning eller erfarenhet. Rekordet var när vi fd Saabare skrevs in hos Arbetsförmedlingen och en kompis till mig blev beordrad att söka 10 jobb som handläggaren “matchat” fram. Kompisen hade inte rätt utbildning för något av dessa 10 jobbförslag.

Jag var på ett möte på Arbetsförmedlingen som gällde det som sker när a-kassedagarna är slut och man överförs till Försäkringskassan. Handläggaren som höll i mötet skrämde upp oss arbetslösa med att om vi inte meddelade exakt vilken dag som var den sista a-kassedagen så kunde man få mindre ersättning eller ingen ersättning alls från Försäkringskassan!

Handläggaren t o m rekommenderade oss att spara ett par a-kassedagar för att inte riskera att gå miste om ersättning. Jag satt där och tänkte, vad är det han säger, hör jag verkligen rätt? Vi lever väl på 2000-talet och inte på stenåldern så detta måste väl gå att lösa hur lätt som helst. En av mina arbetslösa kompisar har den handläggaren som höll i mötet som sin handläggare. Kompisen var överförd till Försäkringskassan när han hade 8 a-kassedagar kvar!! Vad håller dom på med?

Jag tycker det är dags att någon sätter stopp för Arbetsförmedlingens “lekstuga”. Dom styr och ställer över dom arbetslösa och tror att dom är Gud och gör man inte som dom säger så hotar dom hela tiden med att dra in din ersättning. Jag trodde att Arbetsförmedlingen var ett serviceföretag men där hade jag definitivt fel. Det skulle behövas en rejäl uppröjning både vad gäller kompetens och sättet man jobbar på. Det minsta man kan begära är väl att alla inom Arbetsförmedlingen jobbar lika.

När medierna ertappar Arbetsförmedlingen med att göra fel händer ingenting men när vi arbetslösa råkar göra något fel så dras vår ersättning in! Rättvist?”

 

Nya gymnasielagen

Ministern: De ensamkommande borde ha förberett sig bättre

Ministern: De ensamkommande borde ha förberett sig bättre

Hundratals unga ensamkommande måste hitta fasta jobb innan jul för att få stanna i Sverige. Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) tycker att Sverige varit generösa mot gruppen – men föreslår nu vissa lättnader på grund av pandemin.