Industriarbetarnas tidning

Fotbollshistoria på nytt sätt

27 januari, 2014

Skrivet av

Sverige missade ju fotbolls-VM i Brasilien.  Därmed tillåts vi lugnt luta oss tillbaka och njuta av själva spelet. Utan påfrestande nervositet, utan uppslitande engagemang.

Inte samma sak, visst. Men vad gör det när mästerskapen äntligen spelas i fotbollens högborg, Brasilien? Ett land med en fotbollshistoria värd att berätta och som också säger så mycket om det landet.

Det är länge sedan nu, 64 år sedan Brasilien senast hade fotbolls-VM. Den gången gick de till final mot ett svajigt Uruguay. Segern skulle bara bli en formsak. Trodde man.

Laget var så uppskrivet och självsäkert att det tilläts flytta från den enskilt belägna villan utanför Rio till ett myllrande centrum eftersom så många Rio-bor ville lyckönska spelarna. Dagen innan finalen bjöds fruarna in och vissa spelare hamnade på barer där alla ville bjuda.

Morgonen därpå konstaterade läkaren att en svårt bakfull Juvenal hade för mycket alkohol i blodet för att kunna spela. Men reserven var skadad. Återstod att snabba på tillnyktringen hos den spyende stjärnbacken.

Inför avspark var det meningen att laget i lugn och ro skulle ladda upp och fylla på kroppens bränsleförråd. Men då kom de en efter en för hyllningstal: Socialdemokraternas presidentkandidat, Sao Paolos guvernör, utbildningsministern …

Det blev inte mycket i magarna förrän det var dags att bege sig av till stadion. På vägen dit råkade chauffören ramma porten till stadsparken varvid lagkaptenen Augusto slog huvudet i sätet och tvingades bli omplåstrad medan chauffören undersökte skadorna på bussen.

Uruguay vann med 2–1.Uruguays vinstmål var en riktig målvaktstavla vilket förföljde den arme målvakten Barbosa livet ut. Och än i dag, långt efter hans död.

Efter mardrömsfinalen fick han inte närma sig ett brasilianskt landslag eftersom han ansågs bringa olycka med sig. Nu äntligen ska den arme Barbosa föräras en staty. Men den kommer att resas efter VM i sommar, för säkerhets skull.

Om denna vidskepelse och fotboll, om politik och fotbollsfanatism i Brasilien berättar journalisten Henrik Brandão Jönsson på ett sätt som ingen tidigare har gjort. Han hänger med kokainsnortande Corinthians-supportrar som fixar biljetter genom att råna svartabörshajarna, han besöker Romario, svenskdödaren från VM 94, som nu blivit politiker, han berättar storyn om dribblingskonstnären Garrincha och hans svenske son, hur Pelé blåstes, hur det gick för landslagets kommunistiske förbundskapten under den hårdföra militärdiktaturen och vi får möta den nye frälsaren, Neymar.

Den bästa bok om brasiliansk fotboll och en av de mest underhållande böckerna om Brasilien jag läst. Och det känns för ett ögonblick som om det inte spelade någon roll att Sverige inte kvalificerade sig.

Du kanske också vill läsa…

Nya vinklar på Palme och Sträng

Nya vinklar på Palme och Sträng

När Olof Palme uppmärksammas gäller det nästan alltid mordet. Men Palme, tillsammans med Gunnar Sträng, var med och skapade välfärdslandet Sverige. Journalisten Lennart Lund tipsar om böcker som ger nya perspektiv på dem båda.

Litterär pandemi för karantänsoffan

Litterär pandemi för karantänsoffan

I tusentals år har pandemierna och farsoterna dragit genom litteraturen och lämnat lidande och död i sina spår – men även en stor portion kärlek och framtidstro. Dagens Arbete ger dig tipsen till karantänsoffan.

Det nya ljudet från Bakersfield

Det nya ljudet från Bakersfield

Miljoner fattigbönder tvingades fly sina hem och samlades i nödtorftiga läger. I dessa utanförskapsområden växte den amerikanska arbetarklassen­s musik fram: en modern, uppkäftig country and western.

Deckarklassiker i nya kläder

Deckarklassiker i nya kläder

Omvärlden förändras, deckargåtan består. De riktigt bra kriminalhistorierna kan leva långt efter författarens död. DA:s deckarexpert Lennart Lund dyker ner i floden av nyutgivna klassiker.

En eldig svensk historia

En eldig svensk historia

Vedspisar och pinnstolar. De fanns där i stugorna, till synes självklara inslag bland trasmattor och kopparkittlar. Ingen har berättat deras historia – förrän nu.

Julens bästa kulturklappar

Julens bästa kulturklappar

Sällskapsspel, böcker, tid – eller ett gåvokort för fem fotbollslag i Kenya. Kolla in våra förslag till under-granen-presenter som inte kostar skjortan.

Höjden av återhämtning

Höjden av återhämtning

Tidspress och höga krav – ibland går det bara inte längre. Anne-Marie Höglund berättar om hur naturen hjälpte henne att läka, och tipsar om böcker och en film för sönderstressade själar.

Hitta vägen till mästerverken

Hitta vägen till mästerverken

Att läsa en klassiker – låter det tungt? Det behöver det inte vara. DA guidar dig till mästerverken som varken är tjocka eller svåra.

Pocketsommar

Pocketsommar

Sommar, äntligen tid att läsa! Redaktionen tipsar dig om 16 böcker till semestern.

Holmes, Poirot, Bond – och Lisbeth Salander

Holmes, Poirot, Bond – och Lisbeth Salander

Den fjärde delen i den hyllade Millenniumserien har skapat mediehysteri över hela världen.DA:s Lennart Lund visar att det är ett gammalt trick att återuppliva gamla hjältar, även om författaren är död.

Döden på jobbet

Varje år dör runt 50 människor i olyckor på jobbet. Genom de anhöriga visar vi vilka de omkomna var. I snitt tar det tusen dagar innan åtal väcks. En lång väntan för de sörjande.

De kom inte hem från arbetet

Förra året omkom 46 personer i olyckor på jobbet. Här berättar anhöriga om människorna bakom statistiken.

Föräldrarna: Man vittrar sönder

Olle Andersson Larsson och Christina Andersson fick vänta ett och halvt år innan åtalet lades ner. Ingen ställs till svars för deras son Robins död.

Utdragen väntan för de anhöriga

Efter en dödsolycka tar det i snitt 1000 dagar innan åtal väcks, visar Dagens Arbetes genomgång. Sedan kan det dröja över ett år innan domen kommer.

Åklagaren: Förstår att det kan upplevas som lång tid

Dödsolyckor är svåra att utreda, säger Jörgen Lindberg, vice kammarchef och vice chefs­åklagare vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, Rema.

Kammaråklagaren: De här ärendena måste prioriteras upp

Varken polis eller politiker prioriterar dödsolyckor i arbetslivet. ”De långa utredningstiderna är oacceptabla”, säger Kammaråklagare Christer Forssman.

Ministern: Företag ska inte leka med människors liv

Straffa företag som försummar säkerheten, och ge skyddsombuden rätt förutsättningar. Så vill arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) förhindra att människor dör på jobbet.

Osäkert anställda vågar sällan larma

Ryckigheten i det nya arbetslivet är en stor för­klaring till varför dödsolyckorna sker. Hur arbetet är organiserat, skriver Elinor Torp.

Kamratstödet behövs – mer än någonsin

Facket måste bli det sammanhang där sorgen kan bearbetas, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.