Industriarbetarnas tidning

Kolla in årets udda högtider

7 januari, 2014

Skrivet av

BokTro inte att vi numera bara firar jul, påsk och midsommarafton. 
Eller fars, mors och kanelbullens dag. Nu ska vi även tänka 
på musarmen, fira moroten och ta en musikfri dag.

När ni läser detta har vi just firat både nyårsafton och den i mångas fall nationella bakfylledagen – nyårsdagen.

Denna dag kallas också den internationella pizzadagen.
Kanske en omedveten dubbeltydighet om man så säger.

Tulpanen äras i mitten av januari och den tjugonde i samma månad infaller lösenordsbytardagen. Instiftad av en stor datatidning för att uppmärksamma behovet av ökad internetsäkerhet och vikten av att byta lösenord lite då och då.

Föreningarna Nordulv och Svenska Rovdjursföreningen har utropat den 4 februari till Vargens dag.

På Vargens dag vill de att man ska tända ett ljus för en levande landsbygd och ett komplett ekosystem

De vill att man då ska tända ett ljus för en levande landsbygd och ett komplett ekosystem.

Bara ett par dagar senare infaller samernas nationaldag. Den firas sedan 1992, för att hedra den första samiska kongressen som hölls just den 6 februari 1917 i Trondheim.

Internationella musarmsdagen firas sista dagen i februari.

Den uppmärksammades första gången 2001 av en grupp människor som alla led av musarm på grund av repetitiva rörelser. Att det just blev den 29 februari, beror på att datumet är det enda som varieras i almanackan.

Tänk skottår.

Allt detta med förklaringar därtill, står att läsa om i Lena Mellander Fogelbergs faktaspäckade bok 365 – hela årets traditioner, folktro och nya temadagar (Känguru/Lind & Co).

Hennes genomgång visar att var och varannan dag i almanackan finns något att uppmärksamma.

Här blandas religiösa högtidsdagar med kräft- och surströmmingspremiärer och många av firardagarna, både välkända och nytillkomna, lyfter fram viktiga och angelägna frågor.

FN är flitigt förekommande. De står bakom dagar då sånt som social rättvisa, tillgången på sötvatten (dricksvatten), demokrati och mänskliga rättigheter ska uppmärksammas lite extra.

Världshälsoorganisationen (WHO) sätter ljuset på problemen med diabetes, självmord, hepatit, rökning, för att ta några exempel.

Den 14 juni har de utsett till den internationella blodgivardagen.

Internationella arbetsorganisationen, ILO, har sedan 2002 gjort oss uppmärksamma på barnarbete världen runt och alldeles extra den 12 juni.

ILO slår också ett slag för arbetsmiljön den 28 april.

Men det finns lyckligtvis en mängd mer lättsamma dagar.

På kanelbullens dag, som infaller den 4 oktober, råder en viss trängsel. Den delas med Djurens dag och ibland även med Frimärkets dag.

K-bullens dag har firats sedan 1999, då Hembakningsrådet hade jubileum och ville lyfta fram ett traditionellt, svenskt, bakverk.

Sedan 2003 har dagen funnits med i den svenska almanackan.

Som en protest mot detta, instiftades därför Kladdkakans dag den 7 november.

Nu är det inte bara bakverk (gräddtårtan, liksom pepparkakan har naturligtvis också egna dagar) som firas.

Går man igenom Lena Mellander Fogelbergs bok hedras moroten, mjölken, falukorven, ölet, köttbullen, kaffet, ägget, potatisen, kåldolmen, fetaosten och ostkakan med egna dagar.

I sammanhanget kan nämnas att det var krigarkungen Karl den XII som efter sin turkiska sejour återkom till Sverige med både kaffe och kåldolmar. Kåldolmens dag infaller därför den 30 november för att hedra kungens dödsdag.

Köttbullen är en klassiker från 1700-talet som återfinns i Cajsa Wargs kokbok från denna tid. Köttbullens dag introducerades dock först 2008 av kommunalrådet Mikael Johansson (S) vid invigningen av Konsum Värmlands charkfabrik i Kil.

Dagen, den 23 augusti, har firats sen dess.

Men det finns mer. Som Star Wars-dagen den 4 maj. Då firar fans över hela världen.

Datumet är valt utifrån en ordvits; En replik ur filmen, ”May the force be with you” har ändrats till ”May the Fourth be with you” – alltså den 4 maj.

Alla vänsterhänta uppmärksammas i mitten av augusti  och i början av maj ska man skratta sig fri och lycklig på den stora Världsskrattdagen. Denna startades av indiern Madan Kataria 1995. Hans skrattyogaklubb garvade då loss rejält i en park i Bombay och har fått sina efterföljare.

Det finns också dagar som vill befria oss från musik, mobiler och bilar. Sånt som hör den moderna tiden till.

Och sista lördagen i mars ska vi släcka lyset.

Då infaller Earth Hour – en timme för jorden – en internationell miljökampanj som uppmanar våra politiker att ta klimatfrågan på allvar .

Sen är det första april.

Du kanske också vill läsa…

Nya vinklar på Palme och Sträng

När Olof Palme uppmärksammas gäller det nästan alltid mordet. Men Palme, tillsammans med Gunnar Sträng, var med och skapade välfärdslandet Sverige. Journalisten Lennart Lund tipsar om böcker som ger nya perspektiv på dem båda.

Litterär pandemi för karantänsoffan

I tusentals år har pandemierna och farsoterna dragit genom litteraturen och lämnat lidande och död i sina spår – men även en stor portion kärlek och framtidstro. Dagens Arbete ger dig tipsen till karantänsoffan.

Det nya ljudet från Bakersfield

Miljoner fattigbönder tvingades fly sina hem och samlades i nödtorftiga läger. I dessa utanförskapsområden växte den amerikanska arbetarklassen­s musik fram: en modern, uppkäftig country and western.

Deckarklassiker i nya kläder

Omvärlden förändras, deckargåtan består. De riktigt bra kriminalhistorierna kan leva långt efter författarens död. DA:s deckarexpert Lennart Lund dyker ner i floden av nyutgivna klassiker.

En eldig svensk historia

Vedspisar och pinnstolar. De fanns där i stugorna, till synes självklara inslag bland trasmattor och kopparkittlar. Ingen har berättat deras historia – förrän nu.

Julens bästa kulturklappar

Sällskapsspel, böcker, tid – eller ett gåvokort för fem fotbollslag i Kenya. Kolla in våra förslag till under-granen-presenter som inte kostar skjortan.

Anne-Marie Höglund på sin första fjällvandring norr om Hemavan hösten 2009.

Höjden av återhämtning

Tidspress och höga krav – ibland går det bara inte längre. Anne-Marie Höglund berättar om hur naturen hjälpte henne att läka, och tipsar om böcker och en film för sönderstressade själar.

Jonas Löfvenberg på antikvariatet Alfa i Stockholm. Har du inte ett bra antikvariat där du bor är det enkelt att köpa begagnade böcker på nätet via till exempel antikvariat.net. Foto: David Lundmark

Hitta vägen till mästerverken

Att läsa en klassiker – låter det tungt? Det behöver det inte vara. DA guidar dig till mästerverken som varken är tjocka eller svåra.

Pocketsommar

Sommar, äntligen tid att läsa! Redaktionen tipsar dig om 16 böcker till semestern.

Holmes, Poirot, Bond – och Lisbeth Salander

Den fjärde delen i den hyllade Millenniumserien har skapat mediehysteri över hela världen.DA:s Lennart Lund visar att det är ett gammalt trick att återuppliva gamla hjältar, även om författaren är död.

Arbetsrätt Striden om las

”Använd strejken mot försämringarna som föreslås”

Det finns ingen anledning att sätta sig vid ett förhandlingsbord där försämringar kommer att bli vägledande, skriver sex tidigare förtroendevalda inom IF Metall.

”Vi förhandlar för att stärka tryggheten”

En stark industri kräver yrkesskickliga industriarbetare med uppdaterade kunskaper och trygga jobb, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Facklig självmordsstategi att förhandla las under fredsplikt”

Om vi inte åtminstone försöker använda fackets enda motmakt när grundläggande intressen hotas så kommer allt fler att ställa sig frågan varför de alls ska vara organiserade, skriver Volvoarbetaren och skribenten Lars Henriksson.

LO-förbunden eniga: Las-förhandlingarna återupptas

På ett extrainsatt representantskap på fredagen beslutades att förhandlingarna om las, lagen om anställningsskydd, ska fortsätta.

Pontus Georgsson

Pappers vill ha en ”tredje väg” i las-förhandlingarna

Pappers planerar att säga nej till fortsatta förhandlingar om anställningstryggheten. I stället föreslår förbundet en ”tredje väg” – att föra in frågan i avtalsrörelsen.

Industriarbetsgivarna: Vi ska inte förhandla utifrån politikernas förslag

Mer fokus på kompetens än turordning. Det hoppas Industriarbetsgivarnas förhandlingschef Per Widolf blir resultatet när parterna de närmaste månaderna ska förhandla om anställningsskyddet.

Öppnare förhandlingar ska lösa vårens LO-kaos

En rejäl omstart, mer insyn och inflytande och några röda linjer som inte får korsas – så hoppas LO läka ihop sprickan som uppstått under diskussionerna om arbetsrätten.

Kom två minuter för sent – fick inte jobba kvar på Textilia

Nebije kom några minuter för sent vid två tillfällen. Det räckte för att inte få ett nytt kontrakt på Textilia i Rimbo. Där är en tredjedel av arbetsstyrkan visstidsanställd – en otrygghet som tär.