Industriarbetarnas tidning

Etiska fonder stannar i Stora Enso

19 mars, 2014

Skrivet av Ville Henrik-Klemens

Swedbank har redan plockat bort Stora Enso från sina hållbarhetsfonder. Folksam, AMF Pension och KPA Pension behåller dock sitt ägande under villkor. – Vi vill se en tydlig handlingsplan och resultat inom en snar framtid, annars säljer vi av, säger hållbarhetschefen Eva Axelsson.

Avslöjandet om att barn utnyttjas till att samla in returpapper på soptippar av Stora Ensos leverantörer i Pakistan har satt stark press på företaget. Den svenskfinska skogs- och pappersjätten marknadsför sig som ett ansvarsfullt företag och har tidigare ingått i en rad olika fonder för hållbart sparande. Men tvivel om företagets arbete med hållbarhetsfrågor har väckts redan innan avslöjandet om barnarbete och flera av investerarna har sett över sina innehav. Förra veckan beslöt Swedbank Robur att sälja ut Stora Enso från sina hållbarhetsfonder.

– Stora Enso visste hur vanligt det är att barn utnyttjas för att samla in returpapper i Pakistan. När de gick in i landet borde de ha haft dessa barns bästa för ögonen, men någon tydlig strategi för att förhindra barnarbete fanns inte, säger Anna Nilsson, chef för hållbarhetsanalys på Swedbank Robur.

Förpackningsfabriken Bulleh Shah ägs till 35 procent av Stora Enso. Enligt Veckans affärer och TV4:s Kalla Fakta arbetar barn så små som fyra år under hemska förhållanden med att samla in returmaterial som används för att producera nya förpackningar på fabriken. Stora Enso måste nu göra insatser för de barn som har utnyttjats i deras leverantörsled, tycker Anna Nilsson. Om de bör överge Bulleh Shah eller inte ser hon som en underordnad fråga.

– Det viktiga är att de inte överger de barn som har utnyttjats. De bör se till så att de får gå i skolan och stötta föräldrarna till att hitta alternativa sätt att samla in returmaterial på så att de slipper arbeta på soptipparna, säger Anna Nilsson.

AMF Pension, Folksam och KPA Pension däremot har tills vidare valt att behålla Stora Enso även efter avslöjandet om barnarbete i Pakistan.

Annelie Götbring, hållbarhetsansvarig på AMF, säger att utnyttjandet av barn är oacceptabelt och strider mot AMF:s etiska principer. AMF har kallat representanter från Stora Enso till ett möte i Stockholm inom ett par veckor för att diskutera bolagets agerande och deras åtgärdsplaner. KPA Pension har etiska placeringskriterier för hela bolagets innehav men hållbarhetschefen Eva Axelsson bedömer att de har större möjligheter att påverka om de behåller sina aktier i företaget.

– Barnarbete är helt oacceptabelt. Vi har valt att behålla vårt ägande i Stora Enso men vi vill se en tydlig handlingsplan och resultat inom en snar framtid, annars säljer vi av, säger Eva Axelsson som är hållbarhetschef på KPA Pension.

Eva Axelsson tycker framför allt att det är upprörande att investeringarna gjordes trots att Stora Enso visste att det förekom barnarbete i leverantörskedjan.

– Däremot ser vi positivt på att Stora Enso och Bulleh Shah nu börjat jobba för att utbilda, revidera och certifiera sina leverantörer, för att motverka barnarbete, säger hon.

Kan man inte förvänta sig en nolltollerans mot barnarbete, och att Stora Enso bryter med de leverantörer som utnyttjat barn?

– Nej, att bara säga upp avtalet med leverantörerna är inte rätt väg att gå. Vi vill att man jobbar både kortsiktigt för att eliminera barnarbete i leverantörskedjan och se till så att barnen får gå i skolan, men också långsiktigt med att hitta andra försörjningsgrunder för föräldrarna. Men det arbetet kommer att ta tid och kräver att man bygger upp ett samarbete med lokala aktörer på plats, säger Eva Axelsson.

Enligt Anna Nilsson på Swedbank Robur handlade beslutet att plocka bort Stora Enso inte bara om barnarbete i Pakistan. Swedbank har i flera år varit skeptiska till Stora Ensos bristande arbete för att motverka kränkningar av mänskliga rättigheter och miljöförstöring i sin verksamhet också i andra länder. Anna Nilsson nämner specifikt Stora Ensos eukalyptusplantager i Kina, där kinesiska staten exproprierat mark av fattiga bönder för att sälja eller hyra ut till bolaget. Mika Koskinens dokumentärfilm ”den tysta skogen” visade förra året hur bybor under hot och våld ska ha tvingats att sälja sin mark för att göra plats för de stora plantagerna.

Tveksamheterna till hur markaffärerna i Kina hade gått till fick flera investerare att reagera. Nordea valde förra året att sälja ut Stora Enso ur sin hållbarhetsfond Swedish Stars efter att ha skickat ett team till Guanxi i Kina för att studera bolagets verksamhet där. De fann då att bolagets underleverantörer inte levde upp till deras hållbarhetskrav. Också den norska pensionsjätten SPP valde då att plocka bort Stora Enso ur sin fond SPP Global Top 100 som ska samla de bästa bolagen ur ett hållbarhetsperspektiv. SEB sålde ut Stora Enso ur hållbarhetsfonden ”SEB Etisk Sverigefond” i oktober förra året.

Däremot har bankerna kvar Stora Enso i sina fonder utan hållbarhetsprofil. Till exempel är Nordea trots att de förra året sålde av en del av sitt innehav fortfarande av de största svenska ägarna i Stora Enso. Via mejl från sin pressavdelning uppger Nordea att de för en dialog med Stora Enso, men de vill inte kommentera om avslöjandet om barnarbete i Pakistan lett till att de har ställt några specifika krav på företaget.

Läs mer:

Per-Olf Sjöö: ”Det handlar om mer än barnarbete”

Jan-Henrik Sandberg  ”Halvhjärtad ursäkt av Stora enso”

Ett stort antal fackliga representanter skriver i en gemensam debattartikel i Dagens Industri:Nu krävs trovärdighet av Stora Ensos ledning

Du kanske också vill läsa…

Tuffa tider för tidningspapper

Tuffa tider för tidningspapper

På Ortviken och Hylte riskerar nu uppemot 800 pappersarbetare att mista sina jobb.

Så är dagsformen på bruken

Så är dagsformen på bruken

Hitta din arbetsplats i årets genomgång av Sveriges pappersbruk.

140 i Hylte kan förlora jobbet

140 i Hylte kan förlora jobbet

Stora Enso ska omorganisera och lägger då ner en tidningspappersmaskin i halländska Hylte.

”Lediga veckor kan jag vara  med bandet”

”Lediga veckor kan jag vara med bandet”

Är det roligt att spela gitarr? Det ville Eki Kumpulainen ta reda på i sina tonår i Skutskär. Svaret ledde honom upp på scen och ut i världen med bandet Demonical.

Tommy kör som en borstbindare

Tommy kör som en borstbindare

Skogsarbetaren Tommy Halvardsson är på fritiden en av landets få borstbindare. Han berättar vad som krävs för att göra en ­borste. Och hur han hamnade här.

Sju industriföretag: så drogtestar vi vår personal

Hur företagen hanterar drogtester och om någon åker fast skiljer sig åt. DA frågade sju stora industriföretag om drogtester och rehabilitering.

Nya trähusfabriken ska ge 60 jobb

Nya trähusfabriken ska ge 60 jobb

Trähusbyggandet har blomstrat i och med de senaste årens byggboom. Nu sjunker bostadsbyggandet, men träbranschen satsar. Snart startar nya fabriken i Långshyttan.

Perfekt eller defekt?

Perfekt eller defekt?

Klockan är 12.30 på Stora Enso i Fors.

”Folk mår inte bra”

”Folk mår inte bra”

Hjulen går för fullt i den svenska massa- och pappersbranschen, men baksidan är ökad stress och oro. Få klagar över fysisk arbetsmiljö, men många hävdar att den psykosociala är ett allt större bekymmer. Vi for till Fors bruk utanför Avesta .

”Jag vill gå med i facket!”

”Jag vill gå med i facket!”

Klockan är 12.04 på Stora Enso, Skutskär.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?