Industriarbetarnas tidning

Jobb räddas på Seco Tools

5 mars, 2014

NorrköpingDet ljusnar något för Seco Tools i Norrköping: Verksamheten läggs inte ned helt. – Preliminärt så blir det väl kvar 26 tjänster, säger klubbordföranden Tony Gillberg, IF Metall.

I slutet på januari kom chockbeskedet: Verksamheten på Seco Tools i Norrköping skulle läggas ned och de 92 anställda förlora jobbet. Men efter några veckors MBL-förhandlingar ser situationen ljusare ut:

– Ingen behöver gå före 1 september. Och det ska vara en viss produktion kvar här i Norrköping, preliminärt blir det sammanlagt 26 tjänster för kollektivanställda och tjänstemän, berättar Tony Gillberg.

Några går i pension:

– Det är åtta som berörs av pensionslösningen. De får bland annat en viss procentsats av lönen fram till pensionen, jag har inte siffrorna i huvudet men alla berörda är nöjda.

Vad återstår att förhandla om?

– I vilken ordning olika verksamheter ska flyttas, det påverkar ju de som arbetar. Dessutom är vi nu inne i förhandlingarna om vilka som kommer att få stanna kvar.

Kommer det att vara möjligt för anställda att flytta med?

– Ja, en del av produktionen flyttar till Arboga, där det handlar om mellan 30–40 tjänster. Det ligger ju bara en och en halv timmas bilfärd bort, enkel resa, så dit kan man veckopendla. Eller kanske flytta. Dessutom ska en handfull tjänster flyttas till Fagersta och till Reynoldsville i Pennsylvania, USA.

Det låter inte lika dystert nu som efter det första beskedet?

– Nej, verkligen inte. Dessutom har en del företag hört av sig till mig, de anställda har sådant kompetens att de har anledning att känna sig något tryggare än andra på arbetsmarknaden här i Norrköping.

Du kanske också vill läsa…

”Skiftjobbet ger mig egentid”

”Skiftjobbet ger mig egentid”

Nattarbete kan slita på hälsan. Eller ge möjlighet att bygga en stark kropp. Sodapannebrännare Sara Lind jobbar på det senare.

Pressar yxhuvuden

Pressar yxhuvuden

Klockan är 11.38 på Hults bruk.

Halla där…

Halla där…

29-årige Marcus Davidsson från Braviken har utsetts till ny ungdomsansvarig för Pappers.

Framtiden fanns i Sverige

Framtiden fanns i Sverige

En satsning i Sverige blev ett chockbesked i Finland. Samtidigt gick en dröm i uppfyllelse. Fyra finländare valde att följa med ­maskinen från Valkeakoski till Skärblacka.

”Jag kan inte döda ett gulligt rådjur”

”Jag kan inte döda ett gulligt rådjur”

Farmor tog henne till skjutbanan – och där blev hon kvar. Operatören Pernilla Diddilié berättar om hur man blir en bra skytt och sin syn på söta rådjur.

”Sprid optimism – svartmåla inte”

Regeringen Reinfeldt misslyckades med att få a-kassavgifterna att styra lönerna. Det var en av framgångarna med årets avtalsrörelse, sa LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin på Pappers kongress på fredagseftermiddagen. – Vi lämnade ingen efter, förbunden stöttade varandra, sa hon och berättade att LO-förbunden haft åtta extra styrelsemöten under avtalsrörelsen. – Vi träffades ofta och la allt […]

Från tryggheten på bruket till springvik på förskolan

Från tryggheten på bruket till springvik på förskolan

”Svara på detta sms med JA eller NEJ” 
står det i Anne-Louise Johanssons telefon. Är hon snabb kan det betyda några timmars inhopp på ett dagis. Den trygga tillvaron på pappersbruket är ett minne blott.

”Skönt att slippa nattskiften”

”Skönt att slippa nattskiften”

– På bruket jobbade jag med maskiner och fick bra betalt. Här på dagis har jag världens ansvar för människor, men lönen är mycket lägre. Det säger Monika Fredriksson som oroar sig för ekonomin i framtiden.

”Inget samband mellan nedläggningarna”

Igår kom beskedet att Seco Tools lägger ner produktionen i Norrköping, det tredje företaget på kort tid som lämnar orten. – Vi har ingen aning om varför det händer just nu. De har i alla fall inget samband, säger Daniel Hellkvist på IF Metalls avd 26 Östergötland.

200 berörs i Sandviks sparprogram

114 anställda i Sandviken och 92 i Norrköping  berörs när Sandvik minskar produktionen inom affärsområdet Sandvik Machining Solutions (SMS). För Norrköping är detta det tredje dystra beskedet på en vecka.

Val 2022 Eftersnack om valresultatet

”Vi måste hitta det vi tror på”

”Vi måste hitta det vi tror på”

Vi har fått ett valresultat där många arbetare röstat emot sina egna intressen. I dagens känslodebatt saknar jag den ideologiska grunden, skriver Dan Strängby.

Utan kamp förtvinar våra solidariska rötter

Utan kamp förtvinar våra solidariska rötter

När få , om ens någon, upplevt fackliga kraftmätningar lockar låtsaslösningar – som fantasier om ett svenskare Sverige, skriver Volvoarbetaren Lars Henriksson.

Förloraren blir vinnare

Förloraren blir vinnare

Helle Klein: Ulf Kristerssons M förlorade stort men de ler för att regeringstaburetterna hägrar. Och nu har Sverige ett av västvärldens största högerextrema partier i regeringsmakten.

Kan valresultatet vara en välsignelse?

Kan valresultatet vara en välsignelse?

Kanske är det det som krävs, att Socialdemokraterna inte sitter vid makten utan får knyta näven i fickan och komma tillbaka starkare, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

Den anständiga högerns haveri

Den anständiga högerns haveri

Det blev som väntat en valrysare och valvakan pågår än. När detta skrivs har 1500 valdistrikts röster räknats och det är ännu mycket jämnt. Den rödgröna sidan leder och skulle detta resultat stå sig när alla röster är räknade blir Magdalena Andersson ny statsminister. Det skulle då stämma överens med både TV4:s och SVTs vallokalsundersökningar. […]

”Vi vill skapa jobb genom att leda klimatomställningen”

”Vi vill skapa jobb genom att leda klimatomställningen”

Regeringens mål är tydligt: de nya jobben som klimatomställningen skapar ska hamna i Sverige, skriver utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S) och IF Metalls ordförande Marie Nilsson.