Industriarbetarnas tidning

Pressar yxhuvuden

18 februari, 2021

Skrivet av

Ögonblicket. Klockan är 11.38 på Hults bruk.

Noggrannhet. Smeden Marcus Israelsson håller om sin vänstra axel med högerhanden. Han masserar sig själv när han väntar på att den rektangulära stålbiten som ska bli ett yxhuvud värms med induktion till 1 200 grader. Bakom honom väntar pressen på att få börja jobba med stålämnet. När det är dags för Marcus in det glödgade stålet i pressen. Nu gäller det att vara exakt i rörelserna så yxhuvudet blir jämnt smitt. 

Fem år har det hunnit bli här på Hults bruk och en bra dag hinner han med 200 yxor.  

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.