Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

Färre ska göra samma sak fast snabbare

15 april, 2014

Skrivet av

LedareStatsministern tycker att vi bör arbeta tills vi är 75 år. Nyligen kom Pensionsgruppen med förslaget att staten ska inleda diskussion med arbetsmarknadens parter om att höja pensionsåldern. Det talas om rätten att arbeta till 69 års ålder.

Pensionssystemet behöver ses över av många skäl. Att stora delar av vår pension ligger och skvalpar på börsen är i sig oroväckande. En utveckling med en allt äldre befolkning där färre ska försörja fler sätter förstås också systemets trovärdighet på prov.

Pensionsfrågan är dock i högsta grad en klassfråga. 

Få industriarbetare klarar i dag att arbeta till 65 års ålder. Snittpensioneringen för en LO-medlem ligger på 61–62 år. Undersökningar visar att bland industriarbetarna vill fler pensionera sig tidigare i dag av hälsoskäl.

Frågan om höjd pensionsålder hör ihop med frågan om arbetslivet. Bygger det på kortsiktighetens vinstmaximering eller är det långsiktigt hållbart?

Statsminister Reinfeldts vurmande för höjd pensionsålder rimmar illa med regeringens nedskärningar på arbetsmiljöarbetet. Utvecklingen går nämligen åt helt fel håll. 

IF Metall har låtit Statistiska Centralbyrån (SCB) mäta hur medlemmarna uppfattar sin arbetssituation. Dagens Arbete kan nu presentera resultatet av den senaste mätningen. Det är illavarslande siffror. Nästan var tredje IF Metall-medlem har problem med belastningsskador. 

Tunga jobb, enformiga arbetsuppgifter och hård press – så ser det nya slimmade arbetslivet ut för många i dag. De som arbetar på bilverkstäder hör till de hårt drabbade. Utvecklingen mot allt större bilar gör att mekanikernas arbeten blir tyngre. Kropparna tar stryk. Fallet Scania i Södertälje som DA skriver om är oroväckande.

Belastningsskador är en klassfråga men också en könsfråga. Kvinnorna i industrin arbetar ofta i de sämsta arbetsmiljöerna. 

Tvätteriarbetaren Joy berättar för DA, att hon har så ont att hon inte kan lyfta sin son när hon möter honom på förskolan. Efter nio år på tvätteriet har kroppen tagit stryk. Enligt SCB-mätningen har 46 procent av tvätteriarbetarna besvär av belastningsskador. Hur ska Joy och hennes kamrater orka jobba till pensionen när de redan är långtidssjukskrivna på grund av förslitningar?

I dag ska färre göra samma sak fast snabbare inom industrin. Slimmade, anorektiska arbets-organisationer innebär en hälsofara för arbetarna. De bemanningsanställda sätts ofta på de mest enformiga jobben och i slavsystemets logik ligger tystnadens kultur. Få vågar protestera när anställningarna är osäkra.

Arbetsgivarna har huvudansvaret för arbetsmiljön och politiken har ansvar att ge resurser till forskning och skyddsinspektioner. Arbetsmiljön borde bli en het valfråga.

Men facket måste också självkritiskt fundera över om kampen lite för ofta bara har handlat om kronor och ören och för lite om kropp och hälsa. 

Devisen om Hållbart arbete måste bli till handling. Hög tid att stoppa rovdriften på människor.

Läs äldre ledare här.

 

Du kanske också vill läsa…

Människovärdet står på spel

Människovärdet står på spel

Kortsiktiga vinstintressen har skapat ett ohållbart och mänskligt ovärdigt arbetsliv som nu också visar sig vara samhällsfarligt i coronasmittans tid, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Jämställdhetskampen börjar på arbetsplatsen

Jämställdhetskampen börjar på arbetsplatsen

”Det är på arbetsplatserna det händer”, säger IF Metalls ordförande Marie Nilsson som bjudit in till frukostsamtal om jämställdhet i dag på Internationella Kvinnodagen. IF Metall har i år ett nationellt tema för sitt fackliga arbete: Kvinnors situation i industrin. #metoo-rörelsen blev en väckarklocka för i princip alla samhällssektorer. Locket kunde lyftas och decennier av […]

Förnyelsens vindar blåser i facket

Förnyelsens vindar blåser i facket

Det blåser förnyelsens vindar. I helgen som gick fick Sverige en kardinal och ett svenskt VM-guld i hockey. Men nästan lika stort var valet av ny ordförande hos IF Metall.

Bravo LO

”Den nygamla modellen för lönesättningen är ett smart sätt att komma till rätta med den kontroversiella frågan om låglönesatsning”, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Strejk för ”industrins undersköterskor”

Tvätteriarbetarna som främst är kvinnor har de sämsta lönerna och arbetar i de sämsta arbetsmiljöerna inom industrin. Det är hög tid att de får bättre villkor och det är nödvändigt för facket att ta denna strid. Allt tal om jämställdhet och solidaritet skulle annars bara vara tomma ord.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Fortsätt förhandla

Ingen vill att politiken ska rubba maktbalansen på svensk arbetsmarknad, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Första hundra åren i framtidens tjänst

Första hundra åren i framtidens tjänst

Vi har valt att visa människorna på bruken under de senaste decennierna, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Århundradets förhandling

Ge för guds skull inte politikerna möjlighet att skapa oreda på arbetsmarknaden för lång tid framöver, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Bra jobb­satsningar i höstbudgeten

Magdalena Anderssons spara i ladorna har bytts mot satsa järnet. Det är helt rätt, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.