Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

Hoppfulla protester mot SD

9 april, 2014

Skrivet av

SD-ledaren Jimmie Åkesson är på arbetsplatsturné. En turné kantad av protester och bråk liksom hat och hot. Det inger både oro och hopp.

Företrädare för Kommunal, Vårdförbundet och Läkarförbundet skriver på Aftonbladets debattsidor att det är både bra och naturligt att deras medlemmar protesterar mot SD-ledaren Jimmie Åkessons besök på arbetsplatser inom vården, omsorgen och räddningstjänsten.

På senare tid har läkare, sjuksköterskor och brandmän protesterat mot Sverigedemokraternas arbetsplatsturné. Dagens Arbete har tidigare skrivit om hur industriarbetare protesterat mot besök av Jimmie Åkesson på Volvo CE i Eskilstuna. Fackklubben var där mycket kritisk mot att företaget lät Åkesson förlägga sin valturné till deras arbetsplats.

Det är oerhört glädjande att se dessa löntagarprotester mot det främlingsfientliga partiets framfarter och mot den normaliseringsprocess som pågår när det gäller Sverigedemokraterna. SD är inte ett parti som andra. Det är och förblir ett parti som vilar på rasistisk och nazistisk grund. Självklart är det provocerande för den absoluta majoriteten medborgare att ett sådant parti som inte delar den grundläggande idén om människors lika värde intar deras arbetsplatser. I synnerhet som SD-ledaren själv har sagt att det handlar om en valturné där SD ska försöka sno väljare från Socialdemokraterna. Arbetsplatserna är alltså noggrant utvalda för detta syfte.

Det är också utmärkt att de fackliga företrädarna stöttar sina modiga medlemmar som vågar protestera mot SD.

Tyvärr följer hot och hat mot dem som vågar stå upp mot rasism och främlingsfientlighet i dag. SD-svansen är inte nådig i sitt näthat som det uttrycks på sajter som Avpixlat. Vi är många inom politik, journalistik, fackföreningar, människorättsorganisationer etc. som utsätts för hatet från Åkessons fanclub. Det är djupt olustigt och fullkomligt oacceptabelt.

Regelrätta mordhot har nu också uttalats mot en av de protesterande läkarna i Umeå och mot vårdpersonal i Skåne. Det är förfärligt och visar att SD aldrig kan betraktas som ett vanligt demokratiskt parti.

– SD:s svans ska ge fan i att hota våra medlemmar, säger LO-ordförande Karl-Petter Thorwaldsson till Aftonbladet.

LO har problem med att stödet för SD är starkt i deras medlemsgrupper även om det har minskat på senare tid. Fackföreningsrörelsen har all anledning att lägga in en ytterligare växel och fortsätta kampen mot SD på arbetsplatserna. Det handlar om att benämna partiet för vad det är och tydliggöra att SD är ett arbetarfientligt parti som i riksdagen ständigt röstar med högern.

Protesterna mot Åkessons arbetsplatsturné inger trots allt hopp och här finns något för svensk fackföreningsrörelse att bygga vidare på.

Fler än industriarbetare, undersköterskor, brandmän, sjuksköterskor och läkare borde protestera mot SD. Tänk om 2014 blev året då en bred löntagarprotest mot främlingsfientlighetens insteg i svensk politik och arbetsliv formades.

Så kan vi värna idén om det gemensamma i en tid när främlingsfientliga krafter predikar särskiljandet och att grupp ska ställas mot grupp.

Så kan vi tillsammans skingra mörkret och stå upp för människovärdet.

Läs äldre ledare här.

Du kanske också vill läsa…

Syna SD i sömmarna

Syna SD i sömmarna

SD vill skära ner nära tio miljarder på arbetsmarknads-området. Gå aldrig på att det skulle vara ett arbetarvänligt parti, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Ge skydds­ombuden tillträdesrätt

Ge skydds­ombuden tillträdesrätt

Bättre samverkan mellan myndigheter är ett viktigt steg för att komma tillrätta med arbetslivskriminaliteten. Men också att skyddsombuden nu får tillträde till alla arbetsplatser, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Alltid minnas, aldrig normalisera

Plötsligt har det där brunblå blocket som ansågs omöjligt för några år sedan blivit verklighet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Arbetarrörelsen behöver sin historia

Strax före jul kom ett dystert besked: Arbetarrörelsens arkiv, ARAB måste skära ned kraftigt på bemanningen. Framförallt kommer tjänsterna på själva biblioteket att skäras ned. ARAB låg tidigare i anslutning till LO-borgen men har under de senaste tio åren legat ute i Huddinge, nära Södertörns högskola. Tyvärr har arkivet under en längre tid dragits med […]

Grattis Centern!

Så kastade Erik Ullenhag till slut in handduken och gratulerade Nyamko Sabuni till partiledarskapet. Visserligen har hon inte valts än men på fredag lär Liberalernas extra partistämma välja henne som efterträdare till Jan Björklund. Det är en sorglig utveckling för liberalismen och för svensk politik. Samtidigt blir det allt tydligare vad striden kommer att handla […]

Liberaler och rödgröna måste bilda allians

”Kampen mot nationalkonservatismen måste fortsätta både här hemma och i EU”, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Rösta för ett öppet Europa

Försvara öppenhetens, demokratins och löntagarnas Europa i en tid när nationalismens farliga idéer är på frammarsch, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Prata politik utanför parlamentet

Helle Klein om Reformisterna och reaktionerna på S högersväng i regeringsbildningen.

Tänk efter nu, Vänsterpartiet

Just som Liberalerna beslutade att släppa fram en Löfven-regering ryktades det att Vänsterpartiet kan tänka sig att rösta nej. Det vore verkligen sensationellt och mycket olyckligt. Ilskan inom Vänsterpartiet är fullt förståelig. Mittenöverenskommelsens formulering om att V inte ska få något inflytande över den politiska inriktningen under den kommande mandatperioden är idiotisk och onödig. Den […]

Politik i besvikelsens epok

”Viljan att ta ansvar för landet har drivit Stefan Löfvens kompromissvilja långt. För långt i vissa stycken kan man på goda grunder tycka. Men vad hade varit alternativet?” skriver Helle Klein.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?