Industriarbetarnas tidning

IF Metall stämmer Astra – igen

23 april, 2014

Skrivet av

IF Metall stämmer åter igen Astra Zeneca inför Arbetsdomstolen. En anställd har inte fått de belöningspengar han lovats. Trots att facket tidigare vunnit i domstol vägrar Astra Zeneca fortfarande att öppna plånboken.

Dagens Arbete har tidigare skrivit om den anställde vars förslag gjorde att Astra Zeneca kunde producera mer medicin.

Facket hänvisar till att enligt en beräkning som gjordes för flera år sedan har mannen rätt till flera miljoner kronor i ersättning.

Mannen fick 20 000 kronor i ”uppmuntringspeng” från företaget. Efter det lovade företaget att utvecklingsavtalets belöningsmodell skulle tillämpas. Trots att avtalet sagts upp några månader tidigare.

I den tidigare domen skriver Arbetsdomstolen att Astra Zeneca är skyldigt att tillämpa bestämmelserna om ersättningen i utvecklingsavtalet.

Avtalet innebar bland annat att ett förslag skulle ersättas med den summa som motsvarar halva första årets vinst, minus kostnaderna. Men facket och arbetsgivarsidan har olika syn på huruvida förslaget är beräkningsbart.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.