Industriarbetarnas tidning

25 000 kan ha fått fel ersättning

12 maj, 2014

Skrivet av

DA AVSLÖJARArbetsförmedlingen har haft en felaktig rutin som gjort att upp emot 25 000 arbetslösa de senaste två åren inte haft möjlighet att söka aktivitetsstöd från Försäkringskassan. I stället har de drabbade haft försörjningsstöd eller sjukersättning. Anledningen är en felaktig rutin hos Arbetsförmedlingen.

Fakta aktivitetsstöd:

  • Aktivitetsstöd är pengar du får när du deltar i ett arbetsmarknadspolitiskt program. Det är Arbetsförmedlingen som hjälper dig att få en plats på ett program. När du har fått det är det Försäkringskassan som betalar ut pengarna.

Du kan få aktivitetsstöd om du:

  • deltar i ett arbetsmarknadspolitiskt program som Arbetsförmedlingen anvisat dig till
  • har fyllt 25 år, eller har fyllt 18 år och har rätt till ersättning från en a-kassa eller deltar i programmet unga med funktionshinder.

Källa: Försäkringskassan

Dagens Arbete kan nu avslöja Arbetsförmedlingens bristande rutiner kring aktivitetsstödet. Upp emot 25 000 arbetslösa har anvisats till olika arbetsmarknadsprogram utan att Försäkringskassan har meddelats. Det är Försäkringskassan som tar beslut om aktivitetsstöd. Därför har arbetslösa gått miste om möjligheten att söka aktivitetsstöd. De drabbade personerna har i stället haft andra ersättningsformer som rehabiliteringsersättning, sjuk- eller aktivitetsersättning, försörjningsstöd och avgångsvederlag. Ytterligare en grupp som kan vara drabbade är intagna som haft ersättning under sin tid på anstalt.

Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg har gett en kommentar på Arbetsförmedlingens intranät:

– Arbetsförmedlarna har arbetat utifrån rutiner som vi har haft. Ingen enskild medarbetare kan lastas för det som har hänt utan det är en rutin som har levt kvar och som inneburit att vi har gjort fel. Arbetssättet kom till för att för att arbetssökande inte skulle drabbas negativt av de komplexa systemstöd och regelverk som Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan hade då, säger han.

Siffran 25 000 personer kommer från Joakim Jarnryd, verksamhetsområdeschef på Försäkringskassan.

– Siffran 25 000 personer är det senaste jag har hört, säger han.

Det var Försäkringskassan som först upptäckte felaktigheterna med aktivitetsstödet.

– Vi har upptäckt att det inte kommit över rätt information till oss från Arbetsförmedlingen, säger han.

Joakim Jarnryds bedömning är att de flesta som drabbats ändå har haft samma ersättningsnivå, trots att de inte haft möjlighet att söka aktivitetsstöd.

– Jag tror risken för att någon fått för lite ersättning är liten. Snarare kan det handla om att arbetssökande har fått för hög ersättning.

Arbetsförmedlingen bedömer att det är komplicerat att korrigera felaktigheterna i efterhand. I sina interna dokument skriver myndigheten:

”För de allra flesta skulle en rättning kunna ge långtgående konsekvenser med återbetalningskrav som resultat.”

Arbetsförmedlingen kommer att bemanna en särskild telefonlinje för arbetssökande som har frågor. Alla som drabbats kommer att också att få ett brev med information från Arbetsförmedlingen.

Du kanske också vill läsa…

Varför drogs mitt aktivitetsstöd in?

Jag går på aktivitet sedan två år tillbaka, men i somras drog Försäkringskassan in mitt aktivitetsstöd. Varför ska jag gå på en aktivitet när jag inte får någon ersättning?

Pengarna till aktivitetsstöd räcker inte

Pengarna till aktivitetsstöd räcker inte

Arbetsförmedlingens hårdbantning har lett till att aktivitetsstödet på vissa orter bara räcker till dem som står allra längst från arbetsmarknaden. En som drabbas är Anders, som plötsligt gick miste om sin arbetsträning.

Regeringen ändrar reglerna för nollklassning

Regeringen ändrar reglerna för nollklassning

Regeringen inför ett rådrum på 25 dagar för att arbetslösa inte ska åka ur sjukförsäkringen. ”Det nuvarande systemet skapar helt orimliga konsekvenser”, kommenterar socialminister Annika Strandhäll.

Nollklassade får rätt till livränta

Även den som är arbetsskadad och har noll kronor i sjukpenninggrundande inkomst (SGI) kan ha rätt till livränta. Det slår Högsta förvaltningsdomstolen fast i en vägledande dom och kräver att Försäkringskassan gör en ny prövning.

Ing-Britt Vikström får rätt till sjukpenning

Ing-Britt Vikström får rätt till sjukpenning

I dag kom domen som kan avgöra vem som får sjukpenning och inte. Ing-Britt Vikström fick rätt mot Försäkringskassan. ”Det är ofattbart nästan”, säger hon.

”Jag försöker stötta dem så gott jag kan”

”Jag försöker stötta dem så gott jag kan”

Jan-Olov Johansson har länge arbetat som försäkringshandläggare på IF Metall. Men jobbet har bara blivit svårare. Nu möter han så många som nekats sjukpenning att han är rädd att inte hinna hjälpa alla.

IF Metall: Sjuk­försäkringen måste bli bättre

Sex av tio av IF Metalls medlemmar oroas enligt en ny undersökning för att inte klara ekonomin vid en längre tids sjukdom. ”Socialdemokraterna måste visa att vi kan lita på dem i den här frågan”, säger förbundsordförande Marie Nilsson.

”Politikerna avgör vem som kan arbeta”

”Politikerna avgör vem som kan arbeta”

”Vem som anses frisk nog att arbeta beror i slutändan på politiska beslut, inte på läkares eller myndigheters bedömningar”, skriver reportern Rasmus Lygner med anledning av den intensiva debatt som dragit igång efter DA:s granskning.

”Stupstocken är ett oärligt sätt att få ner siffrorna”

”Att återinföra den bortre tidsgränsen som Moderaterna vill göra är inget annat än ett bedrövligt sätt att behandla sjuka och ett oärligt sätt att få ner siffrorna”, skriver Lisbeth Forsberg, från föreningen Solrosuppropet.

”Hanteringen av sjuka är ovärdig”

För att få ner kostnaderna för sjukpenningen kan man jobba med att förebygga ohälsa och satsa på rehabilitering för de som drabbas. Eller så kan man göra som nu: börja i fel ände och friskförklara de som inte kan jobba. Det är ovärdigt, skriver Tomas Lundmark är ombudsman för IF Metall Södra Västerbotten.

Döden på jobbet

Varje år dör runt 50 människor i olyckor på jobbet. Genom de anhöriga visar vi vilka de omkomna var. I snitt tar det tusen dagar innan åtal väcks. En lång väntan för de sörjande.

De kom inte hem från arbetet

Förra året omkom 46 personer i olyckor på jobbet. Här berättar anhöriga om människorna bakom statistiken.

Föräldrarna: Man vittrar sönder

Olle Andersson Larsson och Christina Andersson fick vänta ett och halvt år innan åtalet lades ner. Ingen ställs till svars för deras son Robins död.

Utdragen väntan för de anhöriga

Efter en dödsolycka tar det i snitt 1000 dagar innan åtal väcks, visar Dagens Arbetes genomgång. Sedan kan det dröja över ett år innan domen kommer.

Åklagaren: Förstår att det kan upplevas som lång tid

Dödsolyckor är svåra att utreda, säger Jörgen Lindberg, vice kammarchef och vice chefs­åklagare vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, Rema.

Kammaråklagaren: De här ärendena måste prioriteras upp

Varken polis eller politiker prioriterar dödsolyckor i arbetslivet. ”De långa utredningstiderna är oacceptabla”, säger Kammaråklagare Christer Forssman.

Ministern: Företag ska inte leka med människors liv

Straffa företag som försummar säkerheten, och ge skyddsombuden rätt förutsättningar. Så vill arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) förhindra att människor dör på jobbet.

Osäkert anställda vågar sällan larma

Ryckigheten i det nya arbetslivet är en stor för­klaring till varför dödsolyckorna sker. Hur arbetet är organiserat, skriver Elinor Torp.

Kamratstödet behövs – mer än någonsin

Facket måste bli det sammanhang där sorgen kan bearbetas, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.