Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

Bedrövligt, Svenskt Näringsliv

12 maj, 2014

Skrivet av

Svenskt Näringslivs nya VD, Carola Lemne, har presenterat sig för omvärlden. I en stort uppslagen artikel på DN debatt påstår hon att Socialdemokraterna och LO vill bromsa invandringen. Det är förstås nonsens.

Tyvärr speglar Lemnes debattinlägg en oroväckande tendens att politisera frågan om arbetskraftsinvandring på ett sätt som bara gagnar de inskränkta krafterna.

Miljöpartiet och regeringen gjorde upp om att liberalisera reglerna för arbetskraftsinvandring. Det handlade i grunden om den goda idén att öppna upp för fler arbetstagare med utländsk bakgrund. Det hette också att med hjälp av generösare regler skulle högutbildad arbetskraft komma Sverige till del.

Tyvärr var reformen alltför ogenomtänkt.

Bristerna har visat sig i ett cyniskt utnyttjande av utländsk arbetskraft där oseriösa arbetsgivare bidrar till både lönedumping och att kollektivavtalsmodellen är under gungning. Medierna har avslöjat fall på fall med berättelser om slavliknande arbetsvillkor och usla arbetsmiljöer. Om detta kan utländska skogsarbetare, bärplockare, restaurangarbetare och byggnadsarbetare vittna.

Inte heller är det ”kompetensinvandrare” (som Lemne kallar de) som dominerat de senaste årens arbetskraftinvandring. Tvärtom har den stora ökningen av beviljade arbetstillstånd skett inom traditionella yrken och det är där felaktigheter och inhumant utnyttjande framförallt sker.

Ett av de stora problemen är att det arbetserbjudande som arbetsgivaren ger arbetaren inte är juridiskt bindande. Därför kan oseriösa företagare locka arbetskraft med guld och gröna skogar. När arbetarna sen har fått sitt arbetstillstånd och får ut sin första lön visar det sig att den är betydligt lägre än vad som sagts. Den som arbetar är i beroendeställning till arbetsgivaren. Om man klagar riskerar man att sändas hem.

Efter massiv kritik har Miljöpartiet och regeringen försökt rätta till de värsta avarterna. I slutet av april berättade migrationsminister Tobias Billström att regeringen och Miljöpartiet nu kommit överens om att strama upp reglerna för arbetstillstånd.

Carola Lemne ser dock inga problem utan allt tycks handla om missförstånd och falsk propaganda från LO. Men det är inte bara LO utan även TCO och SACO har påpekat brister i systemet liksom Migrationsverket som konstaterar att det förekommer ”ett omfattande missbruk av regelverket rörande arbetskraftsinvandring”.  Anser Lemne att även dessa ”fiskar i grumligt vatten”?

Att fackföreningsrörelsen alltid kommer att stå upp för idén att kollektivavtal bör gälla alla, oavsett bakgrund, är en självklarhet. Det handlar inte om att vilja stänga gränser utan om att värna en öppenhet där jämlikhet råder, inte slaveri. Fackliga rättigheter och arbetsrätt är inget som bara ska gälla svenska arbetare.

Det är bedrövligt att Svenskt Näringsliv inte vill hjälpa till att bekämpa avarterna på arbetsmarknaden, avarter som i själva verket leder till snedvriden konkurrens. Något som borde ligga i näringslivets intresse att motverka.

Skapandet av oordning på arbetsmarknaden där grupp ställs mot grupp banar väg för främlingsfientliga krafter som vill stoppa invandringen. Carola Lemne sjunger öppenhetens lov men bidrar i praktiken till inskränktheten.

Det är mycket bekymmersamt.

 Läs äldre ledare här.

Du kanske också vill läsa…

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Fortsätt förhandla

Fortsätt förhandla

Ingen vill att politiken ska rubba maktbalansen på svensk arbetsmarknad, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Århundradets förhandling

Ge för guds skull inte politikerna möjlighet att skapa oreda på arbetsmarknaden för lång tid framöver, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Första hundra åren i framtidens tjänst

Första hundra åren i framtidens tjänst

Vi har valt att visa människorna på bruken under de senaste decennierna, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Bra jobb­satsningar i höstbudgeten

Magdalena Anderssons spara i ladorna har bytts mot satsa järnet. Det är helt rätt, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Låt industrin bli det gröna navet

Med rätt satsningar kan återhämtningen efter coronakrisen bli språngbrädan som åstadkommer den nödvändiga klimatomställningen, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Vänd oron till framtidstro

Politiken, liksom parterna på arbetsmarknaden, måste nu se till att människor återfår hoppet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Vi förhandlar för att stärka tryggheten”

”Vi förhandlar för att stärka tryggheten”

En stark industri kräver yrkesskickliga industriarbetare med uppdaterade kunskaper och trygga jobb, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Gör inte upp med Moderaterna

Lagom till sommarsemestern verkar en regeringskris segla upp. Kommer Miljöpartiet att lämna regeringssamarbetet på grund av flyktingpolitiken? Nu behöver det inte gå så illa. Men frågan om migrationen är onekligen svårlöst och har många dimensioner. Jag måste erkänna att jag inte riktigt begriper Socialdemokraternas agerande just nu. I januariöverenskommelsen beslutade regeringsmajoriteten om att en parlamentarisk […]

Människovärdet står på spel

Kortsiktiga vinstintressen har skapat ett ohållbart och mänskligt ovärdigt arbetsliv som nu också visar sig vara samhällsfarligt i coronasmittans tid, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?