Industriarbetarnas tidning

Facken tecknar avtal med Electrolux

22 maj, 2014

Skrivet av Kristina Wallin

ItalienKraftigt ökad produktionstakt men inga uppsägningar eller lönesänkningar. Företaget ska också investera 1,35 miljarder svenska kronor på sina italienska fabriker de närmaste tre åren.

Nu har facken och Electrolux i Italien kommit överens och skrivit under ett avtal. Produktionstakten måste öka kraftigt, men ingen kommer att förlora jobbet, lönerna sänks inte och företaget investerar 1,35 miljarder svenska kronor på sina italienska fabriker de närmaste tre åren. Ledningen har fått igenom att de förtroendevalda måste sänka sitt fackliga arbete på betald arbetstid med drygt hälften, och företaget har helt kontrollen över när arbetarna får ta semester.

Den italienska regeringen hade gått in som medlare, och har även lovat ekonomiska bidrag och stöd för dem som självmant vill byta jobb. De tre stora metallfackens ledningar jublar över resultatet, medan fabrikernas förtroendevalda talar om oro för det ökade tempot.

Electrolux ville ursprungligen sänka lönerna kraftigt och avskeda 1200 av de 6000 anställda på de fem fabrikerna i Italien. Protesterna började i februari i år med två veckors total blockad av fabrikerna och arbetarna har sedan dess strejkat 150 timmar och övervakat portarna dygnet runt, för att begränsa Electrolux möjlighet att föra ut varor.

”Vi ska hålla ut en minut längre än företagsledningen” har varit arbetarnas motto under protesterna.

Du kanske också vill läsa…

Höjda utdelningar – trots krisen

Höjda utdelningar – trots krisen

DA:s Harald Gatu minns den bistra krisvåren 2009 då aktieutdelningarna frös inne. I dag slirar börsföretagen på hur det blir.

”Några över 55 år erbjöds 3000 kronor”

”Några över 55 år erbjöds 3000 kronor”

Britta Åhs-Niska blev efter 45 år av med jobbet när Electrolux flyttade tillverkningen utomlands. Nu är hon pensionär och nybliven hundägare.

I Spanien och Tyskland fi ck sparkade Electrolux-arbetare mer än en årslön. I Sverige fick de a-kassa och en dammsugare. När Continental lade ner fabriken i Österrike blev det fem gånger dyrare än i Gislaved per anställd. Sverige är uppsägningarnas lågprisland (publicerad i juni 2006).

Electrolux lovar ”riktat stöd” till trotjänarna

Hanteringen av trotjänarna på Electrolux fabrik i Mariestad har upprört känslorna. Nu säger företaget att man jobbar för ett ”riktat stöd” till de äldre som inte får avgångspension.

Electrolux har pensionerat 52-åringar

”I Mariestad gäller det som inte gällde i Fuenmayor, Florens, Nürnberg, Västervik eller Motala. Såvida inte vitvarujätten bjuder på något oväntat veckorna före jul”, skriver DA:s Harald Gatu i en analys hur vitvarujätten har hanterat sina trotjänare.

”Uruselt av Electrolux”

Erik Andersson, IF Metalls förbundsansvarige för Electrolux, är upprörd över vitvarujättens behandling av trotjänarna i Mariestadfabriken, som Dagens Arbete skrivit om. I morgon möter han koncernledningen.

En film som berör

Dagens Arbete skrev nyligen om trotjänarna på Electrolux i Mariestad som nu får sparken och inte får någon avgångspension. Min medarbetare Isak Krantz har gjort en liten film om denna berörande berättelse. Den har visats över 8800 gånger nu och diskuteras och delas på många forum. Här kan du se filmen. Electrolux borde skämmas.

Fabrikens trotjänare kammar noll

Fabrikens trotjänare kammar noll

Snart har sista kyl­skåpet tillverkats på Electrolu­x i Mariestad. För dem som jobbat här i över 40 år väntar cv-skrivande och arbetslöshet. Pension – det är för dyrt tycker företaget.

Platschefen: Jag följer bara policyn

Kritiken från de anställda är hård mot Magnus Karlsson, platschef på Electrolux i Mariestad. ”Det råder helt olika förutsättningar”, säger han angående skillnaden mellan Motala och Mariestad.

Ja till facket vid Electrolux i USA

Ja till facket vid Electrolux i USA

De anställda vid Electrolux spisfabrik i Memphis, USA, har med stor majoritet sagt ja till att företrädas av facket. Det är också en markering mot företagets platschef, som tidigare har sagt att ”facket inte behövs på den här fabriken”.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen