Industriarbetarnas tidning

Perspektiv är kommenterande texter. Analys och ställningstagande är skribentens.

Electrolux har pensionerat 52-åringar

25 november, 2016

Skrivet av

ANALYS Electrolux har sina principer. Men den som följt koncernens nedläggning av fabrikerna i Västeuropa har svårt att se hur de följs. Ena dagen förtidspension för alla över 52 år. Andra dagen inte en pensionsdag för dem som ännu inte fyllt 62 år och en månad.

Nyligen kom ett glatt budskap från  vitvarujätten. Det går ganska bra, trots den tuffa marknad där priser pressas och där inga tillverkare gör några fantasivinster. För det tredje kvartalet redovisade Electrolux en 20-procentig ökning av vinsten – mätt som rörelseresultat – jämfört med i fjol. 1,8 miljarder kronor plus. Med den noteringen nosar man på det finansiella mål som det länge siktats mot, men som så sällan uppnåtts: 6 procents rörelsemarginal.

Just det finansiella målet har varit koncernens ledstjärna i snart tjugo år, alltsedan den dag Michael Treschow tog över ledningen. Som vinstmaskin hade koncernen hackat betänkligt under några 90-talsår. 1997 skärptes vinstkraven, femtio fabriker lades ned, 12 000 jobb försvann.

Men det räckte inte. 2004 kom det ”omstruktureringsprogram” som på allvar skulle flytta masstillverkningen av spisar, dammsugare, diskmaskiner, kylskåp och tvättmaskiner från Västeuropa till Östeuropa, från USA till Mexiko. Ett mångårigt program där Electrolux kom att stänga fabrik efter fabrik. Tiotusentals arbetare skickades hem. Vissa gick ut genom fabriksgrindarna med flera årslöner på fickan, andra fick nöja sig med en dammsugare.

En av fabrikerna som offrades i omstruktureringsprogrammet låg i spanska Fuenmayor, i utkanten av Riojadistriktet. Där tillverkade Electrolux kylskåp. När nedläggningsbeskedet kom började de anställda leva fan. De ville, sa de, göra nedläggningen så dyr som möjligt. Allra helst olönsam.

De mobiliserade till demonstrationer med brinnande likkistor, de strejkade, ockuperade motorvägen intill. I åtta månader pågick aktionerna. Sedan kom facket och Electrolux överens.

Arbetarna blev trots allt rätt nöjda med utgången. I synnerhet den fjärdedel av personalstyrkan som fyllt 52 år. De pensionerades med 70 procent av lönen. Alla de andra fick 52 dagslöner för varje anställningsår, max fyra årslöner. Samtliga 450 anställda fick dessutom ett engångsbelopp som motsvarade nära nog en halv årslön.

I en annan fabrik som stängde, i italienska Florens, kunde alla över 55 år gå hem med pension.

Samtidigt stred 1 750 Electroluxanställda i tyska Nürnberg mot företagets planer. Det blev koncernens dittills i särklass dyraste nedläggning: två miljarder kronor. Samtliga fick i snitt en halv miljon kronor var i avgångsvederlag. De som var äldre än 53 år pensionerades med 79 procent av lönen.

I Västervik gick de anställda hem med en dammsugare de själva hade tillverkat. Men de fick ändå någonting som inte Mariestadsarbetarna kan räkna med – pension från 60 år. Några år senare kunde de Motalaarbetare som fyllt 59 gå hem som pensionärer.

I Mariestad gäller det som inte gällde i Fuenmayor, Florens, Nürnberg, Västervik eller Motala. I Mariestad håller Electrolux benhårt vid sin policy: 62 år och en månad. Såvida inte vitvarujätten bjuder på något oväntat veckorna före jul.

2 kommentarer till “Electrolux har pensionerat 52-åringar

  • Hur kan electrolux bete sig så fruktansvärt klantigt som i Mariestad. Personalen har varit lojala under hela tiden. SKÄRPNING ELECTROLUX

  • Det är dags att Electrolux tar sitt ansvar, finns det pengar till höga chefer bör det finnas till de som daragit miljader till vinster till aktieägarna.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Electrolux lovar ”riktat stöd” till trotjänarna

Hanteringen av trotjänarna på Electrolux fabrik i Mariestad har upprört känslorna. Nu säger företaget att man jobbar för ett ”riktat stöd” till de äldre som inte får avgångspension.

Fabrikens trotjänare kammar noll

Fabrikens trotjänare kammar noll

Snart har sista kyl­skåpet tillverkats på Electrolu­x i Mariestad. För dem som jobbat här i över 40 år väntar cv-skrivande och arbetslöshet. Pension – det är för dyrt tycker företaget.

Platschefen: Jag följer bara policyn

Kritiken från de anställda är hård mot Magnus Karlsson, platschef på Electrolux i Mariestad. ”Det råder helt olika förutsättningar”, säger han angående skillnaden mellan Motala och Mariestad.

Arbetarna inväntar företagets hållbara lösning

I går kom beskedet att Electrolux stänger kylskåpstillverkningen i Mariestad. Samtidigt lovar företaget att hitta en ”hållbar lösning” för fabriken. Spåren efter nedläggningarna i Västervik och Motala förskräcker.

”Uruselt av Electrolux”

Erik Andersson, IF Metalls förbundsansvarige för Electrolux, är upprörd över vitvarujättens behandling av trotjänarna i Mariestadfabriken, som Dagens Arbete skrivit om. I morgon möter han koncernledningen.

Vad händer med a-kassan?

En läsare undrar: Vad händer med a-kassan när riktåldern ändras? Jurist Henric Ask svarar.

Vill få bort åldersgränser för avtalspension

Vill få bort åldersgränser för avtalspension

IF Metall ska jobba hårdare för att alla ska få avtalspension inbetald hela arbetslivet. ”Det är ruskigt viktigt”, säger Jonas Seppälä som var en av dem som gick upp och talade för motionerna.

Skattesmäll för 65-åringar – ”Man får leva på nudlar”

Skattesmäll för 65-åringar – ”Man får leva på nudlar”

Skogsarbetaren Lars Jacobsson är en av runt 100 000 nyblivna pensionärer som får se sitt grundavdrag gå upp i rök nästa år. ”Pengarna räcker inte, jag går back varje månad”, säger han.

Kan vi dela på en tjänst?

Kan vi dela på en tjänst?

Två arbetskamrater som båda är 57 år funderar på om de skulle kunna gå i deltidspension och dela på en tjänst. Jurist Henric Ask reder ut vad som gäller.

Lättare för äldre att få ersättning

Lättare för äldre att få ersättning

Utsliten av jobbet eller kroniskt sjuk vid 60? Nu är det lättare för äldre att få sjukersättning om arbetsförmågan är försämrad.

NATTENS ARBETE

Pusslet går ihop tack vare nattis

Pusslet går ihop tack vare nattis

Allt färre kommuner erbjuder barnomsorg som har öppet på kvällar och nätter. Men gjuteriarbetaren Jenny Fredin har haft tur. ”Tack vare nattis. Annars vet jag inte hur det hade gått”, säger hon.

Avtal 2023

Strejkar vi svenskar för lite?

Strejkar vi svenskar för lite?

Samförstånd före strejk har länge varit den svenska modellen i praktiken. Men är fackens hot om strejk en nödvändig muskelträning för facken för att hålla sig i trim? Och vilka frågor är så viktiga att facket bör gå ut i strejk?

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Många minns hur en kraschad bank på andra sidan jordklotet kan stoppa produktionen och skicka ut tusentals i arbetslöshet. Är det annorlunda den här gången?

Nej till förslag om treårigt avtal

Nej till förslag om treårigt avtal

Facken inom industrin säger nej till förslaget om ett treårigt avtal – ”med tanke på det osäkra läget i världen och inflationen”.

”Det är vår tur att få det bättre”

”Det är vår tur att få det bättre”

Vi LO-medlemmar måste få kompensation för det vi stått tillbaka för under de senaste åren, skriver Rainor Melander, Pappers avdelningsordförande på Väja bruk.

Missnöje med lågt lönekrav

Missnöje med lågt lönekrav

Inflationen äter upp löneökningarna. På industrier runt om i landet frågar sig många: Varför är det vi arbetare som ska ta smällen?

Så lyckades tyska facket få högre löner

Så lyckades tyska facket få högre löner

Hur lönerna ökar i konkurrentlandet Tyskland påverkar svensk avtalsrörelse. Men vad betyder de siffror som slungas nedifrån kontinenten? DA reder ut vad som hände när 3,9 miljoner tyska verkstadsarbetare fick ett nytt kollektivavtal.

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Varken Industriarbetsgivarna eller Trä- och möbelföretagen tycker att Facken inom industrins lönekrav är rimliga. ”Vi betraktar världen ur olika perspektiv.”

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Ett ettårigt avtal med löneökningar på 4,4 procent. Mer till de med lägst löner, och ytterligare avsättningar till flexpension. Det föreslår Facken inom industrin ska vara kraven i avtalsrörelsen.