Industriarbetarnas tidning

Historien bakom fuskarnas ansikten

27 maj, 2014

Skrivet av Göran Eiderberg

Fred Lorz tog bilen till maraton-segern i St Louis OS 1904 medan mer miljömedvetna Rosie Ruiz klev av tunnelbanan strax före målgången i New York Maraton 1979. Två fuskare i sportens underbara värld.

”De bästa sportögonblicken består av närmast olidlig spänning och prestationer som tänjer gränserna för vad som är möjligt för människan att utföra”, skriver Janne Adéen i Tidernas värsta idrottsskandaler (Semic). 

Författaren har skrivit om fotboll och OS tidigare, men i nya boken har han samlat ett axplock ”fusk, tabbar, moraliska övertramp och ren idioti”. Kort sagt: Han har nosat på idrottens bakgårdar. 

Adéen har haft ett styvt jobb när han botaniserat bland förbjudna substanser, fuskare, råa överfall och felaktiga beslut, otursamma idrottsmän och tveksamma arrangörsinsatser. 

För sportens värld är inte alltid så underbar. 

Författaren påminner oss om OS i Montreal 1976, där den östtyske simtränaren Rolf Glaser ställdes inför frågan: 

– Varför har era damsimmare så djupa röster? 

Svaret blev: ”De är här för att simma, inte för att sjunga.” 

Ett stycke anabol, svart humor. 

Östtyskland tog den gången elva guld av tretton möjliga och Kornelia Ender, som själv tog fyra guld, har i efterhand berättat att hon fick regelbundna injektioner av anabola steroider från 13 års ålder. 

Det östtyska dopningsprogrammet omfattade vid den här tidpunkten runt 10 000 idrottare i olika grenar. 

Janne Adéen låter oss också minnas andra stordopare som världens bästa sprinter Marion Jones, Ben Johnson, hundrameterslöparen med de gula ögonvitorna som fälldes inte bara en utan två gånger, cyklisten Tommy Simpson som i Tour de France 1967 segnade ner och dog av en överdos amfetamin och konjak. 

Här finns berättelsen om skandalen i Lahtis-VM 2001 när sex finska skidåkare visade att den finska sisun byggde på läkemedlet hemohes och bloddopning (epo). 

Idrotten har haft sina bråkstakar. Manchester United-spelaren 

Eric Cantonas utbrott är en klassiker. Utvisad i en match mot Crystal 

Palace och på väg av planen hånades han av en Palace-supporter. 

Något brast och Cantona rusade upp på läktaren och kung-fu sparkade häcklaren i bröstet. Avstängning och böter naturligtvis. 

Vår egen diskusjätte Ricky Bruch tog avsked från sporten genom att örfila upp den dåvarande förbundskaptenen. 

Hockey-VM i Wien 1977 går till historien då Kanadas lag reducerades till ett gäng vedhuggare, som gjorde allt för att skada sina motståndare. Ryssarna gjorde vid det här tillfället 19–2 på Kanada i två matcher. 

En av de värsta spelarna, Wilf Paiement, blev fem år senare den förste spelaren i NHL att dömas i domstol för vad han gjort på isen. 

Under läsningen av Janne Adéens ”skandalbok” häpnar man över dessa idrottsmän och kvinnors besatthet av att vinna till varje pris. 

Hur kul kan det vara att åka till ett OS med en specialpreparerad värja, som ryssen Boris Onisjtjenko gjorde i Mexiko? Med en elkontakt i värjan registrerades träffar på motståndaren som aldrig tog. 

Eller golfaren David Robertson, som i kvalet till British Open 1985, vid fem tillfällen flyttade bollen närmare hålet. 

Han stängdes av på livstid. 

Livstids avstängning fick också vår bilåkande maratonlöpare Fred Lorz. Han benådades dock för att några år senare vinna Boston Maraton. Guldmedaljen i St Louis fick han lämna över till tvåan, Thomas Hicks, som under loppet stärkt sig med några äggvitor och stryknin vid ett par tillfällen. Plus lite konjak. 

Rosie Ruiz, maratonlöparen som tog tunnelbanan, fortsatte hamna i trassel. Det sista hon gjorde på fri fot var att sälja kokain till två poliser. 

Du kanske också vill läsa…

Nya vinklar på Palme och Sträng

När Olof Palme uppmärksammas gäller det nästan alltid mordet. Men Palme, tillsammans med Gunnar Sträng, var med och skapade välfärdslandet Sverige. Journalisten Lennart Lund tipsar om böcker som ger nya perspektiv på dem båda.

Litterär pandemi för karantänsoffan

I tusentals år har pandemierna och farsoterna dragit genom litteraturen och lämnat lidande och död i sina spår – men även en stor portion kärlek och framtidstro. Dagens Arbete ger dig tipsen till karantänsoffan.

Det nya ljudet från Bakersfield

Miljoner fattigbönder tvingades fly sina hem och samlades i nödtorftiga läger. I dessa utanförskapsområden växte den amerikanska arbetarklassen­s musik fram: en modern, uppkäftig country and western.

Deckarklassiker i nya kläder

Omvärlden förändras, deckargåtan består. De riktigt bra kriminalhistorierna kan leva långt efter författarens död. DA:s deckarexpert Lennart Lund dyker ner i floden av nyutgivna klassiker.

En eldig svensk historia

Vedspisar och pinnstolar. De fanns där i stugorna, till synes självklara inslag bland trasmattor och kopparkittlar. Ingen har berättat deras historia – förrän nu.

Julens bästa kulturklappar

Sällskapsspel, böcker, tid – eller ett gåvokort för fem fotbollslag i Kenya. Kolla in våra förslag till under-granen-presenter som inte kostar skjortan.

Anne-Marie Höglund på sin första fjällvandring norr om Hemavan hösten 2009.

Höjden av återhämtning

Tidspress och höga krav – ibland går det bara inte längre. Anne-Marie Höglund berättar om hur naturen hjälpte henne att läka, och tipsar om böcker och en film för sönderstressade själar.

Jonas Löfvenberg på antikvariatet Alfa i Stockholm. Har du inte ett bra antikvariat där du bor är det enkelt att köpa begagnade böcker på nätet via till exempel antikvariat.net. Foto: David Lundmark

Hitta vägen till mästerverken

Att läsa en klassiker – låter det tungt? Det behöver det inte vara. DA guidar dig till mästerverken som varken är tjocka eller svåra.

Pocketsommar

Sommar, äntligen tid att läsa! Redaktionen tipsar dig om 16 böcker till semestern.

Holmes, Poirot, Bond – och Lisbeth Salander

Den fjärde delen i den hyllade Millenniumserien har skapat mediehysteri över hela världen.DA:s Lennart Lund visar att det är ett gammalt trick att återuppliva gamla hjältar, även om författaren är död.

Arbetsrätt Striden om las

”Använd strejken mot försämringarna som föreslås”

Det finns ingen anledning att sätta sig vid ett förhandlingsbord där försämringar kommer att bli vägledande, skriver sex tidigare förtroendevalda inom IF Metall.

”Vi förhandlar för att stärka tryggheten”

En stark industri kräver yrkesskickliga industriarbetare med uppdaterade kunskaper och trygga jobb, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Facklig självmordsstategi att förhandla las under fredsplikt”

Om vi inte åtminstone försöker använda fackets enda motmakt när grundläggande intressen hotas så kommer allt fler att ställa sig frågan varför de alls ska vara organiserade, skriver Volvoarbetaren och skribenten Lars Henriksson.

LO-förbunden eniga: Las-förhandlingarna återupptas

På ett extrainsatt representantskap på fredagen beslutades att förhandlingarna om las, lagen om anställningsskydd, ska fortsätta.

Pontus Georgsson

Pappers vill ha en ”tredje väg” i las-förhandlingarna

Pappers planerar att säga nej till fortsatta förhandlingar om anställningstryggheten. I stället föreslår förbundet en ”tredje väg” – att föra in frågan i avtalsrörelsen.

Industriarbetsgivarna: Vi ska inte förhandla utifrån politikernas förslag

Mer fokus på kompetens än turordning. Det hoppas Industriarbetsgivarnas förhandlingschef Per Widolf blir resultatet när parterna de närmaste månaderna ska förhandla om anställningsskyddet.

Öppnare förhandlingar ska lösa vårens LO-kaos

En rejäl omstart, mer insyn och inflytande och några röda linjer som inte får korsas – så hoppas LO läka ihop sprickan som uppstått under diskussionerna om arbetsrätten.

Kom två minuter för sent – fick inte jobba kvar på Textilia

Nebije kom några minuter för sent vid två tillfällen. Det räckte för att inte få ett nytt kontrakt på Textilia i Rimbo. Där är en tredjedel av arbetsstyrkan visstidsanställd – en otrygghet som tär.