”Fira demokratin och lär av historien”Helle Klein bloggar om demokratins 100-årsjubileum: Måtte liberaler och socialdemokrater än en gång visa prov på mod.

”Är det verkligen människorna eller samhället – och arbetsmarknaden – det är fel på?”Krönika, Daniel Mathisen.

Spräng mansrollens murar!

GästkrönikaHur ser det ut om 100 år? Mannen som frågade hade just hört mig berätta hur jämställdhet och välfärdssamhället drivit varandras utveckling de senaste 50 åren i Sverige på ett kvällsseminarium i en lokal inte olik ett klassiskt svenskt församlingshem i ryska Kaliningrad.

Ingen liten fråga. Men väl så intressant. Svaret är att jag är orolig. Inte för kvinnorna – men för männen. 

Många tycker att det går långsamt med jämställdheten. Och på många sätt har vi långt kvar. 

Ändå har kvinnan flyttat fram sina positioner på mannens arena med rejäla kliv om man jämför med huruvida mannen avancerat på kvinnans domäner – i princip ingenting. De senaste hundra åren har kvinnan tagit allt större makt, både över sitt liv och i samhället, berättar Arne Järnelöv på Insitutet för Framtidsstudier i den lilla skriften ”Amazonia”.

För 150 år sedan hade kvinnor inte egen äganderätt i Sverige. För 100 år sedan fick svenska kvinnor inte rösta. För 50 år sedan tog vi makt över vår kropp och barnafödandet med hjälp av p-piller och aborträtt. 

När det gäller yrken har kvinnor tagit sig in i snart sagt alla traditionellt manliga branscher: från präster till soldater, från gruvarbetare till ingenjörer. 

60 procent av de som utexamineras från universiteten i EU är kvinnor och dominansen gäller inte bara västvärden: I Kina är 55 procent av studenterna som går ut tekniska utbildningar kvinnor. I Sverige sjunker skolresultaten för pojkar så pass att Statens Offentliga Utredningar påtalar det som problem (SOU 2014:6).

Kvinnor har tillägnat sig ekonomisk makt, fysisk makt, utbildningsmakt och klivit in och tagit plats på den arbetsmarknad som tidigare var förbehållen män.  

Nu har det i och för sig funnits en del maktfördelning att ta av när det gäller att balansera upp läget, det ska gudarna veta.

Men ändå, vad har männen gjort på kvinnans arena under samma tid? Alldeles för lite. Visst finns män som är dagisfröknar, undersköterskor och hemtjänstbiträden. Men inte lika många som kvinnor som är poliser och lastbilsförare. Och attityden till män i kvinnodominanta yrken … ja, det känns som att det fortfarande skaver rätt bra på många håll. 

Den oro jag uttryckte för den ryske framtidsspanaren har inte bara sin grund i rättvisekrav. Det är ju också så att arbetsmarknaden förändras. Till kvinnornas fördel.

En undersökning av platsannonserna på tidigt 50-tal respektive 00-tal som Dagens Nyheter gjort visar att krav som ”frisk, stark och ärlig” dominerar på 50-talet. På 2000-talet söks snarare: ”serviceinriktade lagspelare med social och emotionell intelligens”. Det vill säga: kommunikation och relationer, klassiskt kvinnliga egenskaper. 

En lastbilsförare ska inte bara köra bil utan även ta hand om kundrelationer.

Världen förändras i rasande takt. Det är som det är och det är (för det mesta) bra. Men det innebär att vi måste förändras med den, och inte fastna i förlegade synsätt på vad som är ”en riktig karl”.

Män, ta plats! Ta plats på kvinnornas arenor, utveckla er ”kvinnliga kompetens”. Ta itu med bilden av manligheten. Se till att den tjänar er – inte hindrar er från jobbmöjligheter och egen utveckling.

Kvinnor har vunnit på att ta plats på männens arenor. Det har givit oss större möjligheter och förflyttat kvinnorollen. Samma möjlighet måste ges männen. Det är hög tid att spränga mansrollens murar. I synnerhet när de traditionellt manliga (industri)jobben blir allt färre.

Ett bra ställe att börja är föräldraledighet och föräldraskap. Inget bygger ens sociala och kommunikativa färdigheter som umgänget med ett barn. Och då blir du i förlängningen den som påverkar just hur samhället ser ut om hundra år.

Ulrika Fjällborg

Läs mer från Dagens Arbete:

100 år av facklig kamp i skogen

Krönika”Mycket har blivit bättre, men mycket är också samma som när Skogsarbetareförbundet bildades 1918. Att organisera arbetet så skogsarbetarna blir rättvist belönade, den stafettpinnen bär vi vidare”, skriver Per-Olof Sjöö, förbundsordförande för GS-facket.

”Jobbet ska inte ge dig hjärtklappning”

KRÖNIKA”Om så många mår så dåligt, är det verkligen människorna eller samhället – och arbetsmarknaden – det är fel på?”, skriver Daniel Mathisen.

1

Samma lugn som i livmodern

KRÖNIKA Krönikören Carl Linnaeus om varför han egentligen samlar på hårdrocksgrejer.

INDUSTRI PÅ HÖGVARV

Tony Fridh. Foto: Sacharias Källdén

”Det är förbannat lätt att ryckas med”

GÄSTKRÖNIKA”Med svensk industri på högvarv så är mitt liv som ’utbränd överlevare’ en resa genom ett minfält av möjligheter.” Industriarbetaren Tony Fridh, som tidigare bloggat om stress, uppmanar oss att ta makten över vår egen tid – innan någon annan gör det.

”Skyddsombud, agera”

GÄSTKRÖNIKAIndustriarbetaren och ultralöparen Kennet Bergqvist har smärtsamt fått uppleva att träning utan rejäl vila mellan passen är en dålig idé. Nu vill han se samma kunskap i det alltmer stressade arbetslivet och föreslår ett nytt nyckeltal i arbetsgivarnas kalkyler: Återhämtning.

Att håna någons hem är inte ok

KRÖNIKA”’Sveriges fulaste stad’ är utsedd. Men vilka är det som har gjort det?” Författaren Anneli Jordahl reagerar på att det nästan alltid är arbetarstäder som utnämns till något nedsättande.

5

”Att rensa är att bli fri”

Krönika”Visst är det svårt att släppa taget om gamla favoriter. Men det är ju inte i prylarna som minnena sitter”, skriver DA:s krönikör Lina Haskel.

”Vi kan bygga något bättre”

Krönika”Någonstans längs vägen glömde vi helt enkelt bort hur viktigt det gemensamma är. Ett motmedel till kapitalismens isärdragning, alternativ till rasismens splittring”, skriver DA:s krönikör Daniel Mathisen.

Att släppa taget och gå vidare

Krönika”Många människor vill ju begripa allt, men ibland kan det faktiskt vara rent skadligt”, skriver krönikören och sågverksarbetaren Stefan Eriksson.

Vill du ha lite kärlek?

KrönikaNågon gång då och då, måste jag ta en ordentlig stund med mamma.

Matts Jutterström är förbundsordförande för Pappers.

Nu har du chansen att välja rättvist

”Det är dags att välja vilket samhälle vi ska ha. Ett som dras isär eller håller ihop”, skriver Pappers förbundsordförande Matts Jutterström.

Rösta inte fram sämre villkor!

Krönika”Vi kan inte blunda för vilka konsekvenser ett regeringsskifte kan få för arbetslivet”, skriver GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

Valet är nu – och det är ditt!

KRÖNIKA”Visst finns det brister i Sverige. Men den svartmålning som vissa partier gör av vårt samhälle i stort stämmer helt enkelt inte”, skriver Marie Nilsson, förbundsordförande för IF Metall.

”Din framtid står inte mot min”

”Din framtid står inte mot min. Tvärtom blir den större om fler är med och formar den”, skriver krönikören Daniel Mathisen, som har läst Fatemeh Khavaris bok ”Jag stannar till slutet”.

Jag slår inte dövörat till, Ronny

GÄSTKRÖNIKA”Förr delade Ronny och jag en och samma berättelse, den gamla arbetarrörelsens. Men den har vittrat sönder, förtunnats.” Författaren och förre LO-ombudsmannen Olle Sahlström pratar invandring med en gammal arbetskamrat och försöker förstå – hur ska vi hitta tillbaka till hopp och solidaritet igen?

1

Hårdrock och dagdrömmeri

KRÖNIKA”Musiken väckte en längtan efter världen, långt från diskbänksrealism och vardagligheter”, skriver Carl Linnaeus.

1

Länge leve byfilosoferna!

Krönika”Politikerna har tappat nerven som gör det knepiga glasklart”, skriver Anneli Jordahl.

Ingen väljer flykten

Krönika”Samhällen med tvärbrant ojämlikhet och permanent fattigdom skapar dem: människorna i rörelse. Att tvingas fly från det bekanta är en djupt mänsklig erfarenhet”, skriver Daniel Mathisen.

”Här är orden som vridit om vårt samhälle”

Gästkrönika”Andrum.” ”Flexibilitet.” Författaren Kristian Lundberg läser boken ”En nyliberal ordlista” och förfasas över hur orden har förvridit vårt sätt att tänka.

”De e bara å klappa till”

GÄSTKRÖNIKA”Vi vet alla att våld föder våld. Men vem står upp för det förebyggande fredsbygget?” Författaren Olle Sahlström, tidigare ombudsman på LO, funderar över varför den svenska broschyren om kris och krig så hårt lyfter fram det militära hotet, samtidigt som politiker tävlar om ge mest till upprustning.

Kamp mot laglöst spoilande

Lina HaskelDagens teknikutveckling ställer nya krav på alla oss tittare, skriver Lina Haskel.

”Lyssna på idolerna – men tänk själv”

KrönikaKrönikören Stefan Eriksson hyllar världens alla inspiratörer, men påpekar att resultatet av deras inspiration kan bli lite vad som helst.

Bara nio måltider från rena anarkin

KrönikaDet gäller att ha en plan B om allt går åt helsike, skriver DA-krönikören och sågverksarbetaren Stefan Eriksson.

1

”Tekniken kan ge bättre arbetsmiljö”

Krönika”Vad ska man tycka om ett armband som kan övervaka dig men också förebygga förslitning?” DA:s nya krönikör Darja Isaksson skriver om digitaliseringen som varken är ond eller god.

Fascinerande om den dolda staden mitt myllret

Krönika”Brygger lyckas förmedla det som måste vara en djupt känd kärlek, inte bara till det judiska utan också till Göteborg, hamnstaden som blev en hemstad för vissa.” Skribenten Kristian Lundberg låter sig bli uppslukad av Karin Bryggers bok ”Visst kan man dansa efter Auschwitz”.

Musik räddar liv

Krönika”Varje gång som jag sänker skivnålen på mitt knastriga vinylexemplar av Vol. 4 är det som att Black Sabbath bara finns till för mig”, skriver Carl Linnaeus.

”Fler måste våga sträcka på ryggen”

KRÖNIKAKlasskomplexet lyser rakt igenom under en anställningsintervju. Men med större självförtroende kommer modet att ställa krav. Så mycket av den kollektiva organiseringen handlar om att stärka det där självförtroendet, skriver krönikören Daniel Mathisen.

DA GRANSKAR VUXENUTBILDNINGEN

”Vi behöver politik – inte mer marknad”

DebattAtt privatisera Arbetsförmedlingen är att gå åt precis fel håll. En fungerande vuxenutbildning och matchning behöver en stabil arbetsmarknadspolitik, skriver Pappers förbundsordförande Matts Jutterström.

2

Ungdomarna som inte räknas

KRÖNIKAAtt bo i ytterområden och vara ung är att behöva räkna med att inte få hjälp, skriver författaren Anneli Jordahl.

1

”Digitali­seringen är inget kafferep”

KRÖNIKATeknikskiftet som sker nu kommer att kräva ett starkt folkligt engagemang, inte minst på arbetsmarknaden. Men lyckas vi hålla ihop kan det bli riktigt bra.

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.