Industriarbetarnas tidning

Storstrejken fortsätter i Sydafrika

11 juli, 2014

Majoriteten av det sydafrikanska metallfackets Numsas medlemmar säger nej till arbetsgivarnas senaste bud, skriver flera nyhetsbyråer på fredagen.Landets president har uppmanat parterna till ett snabbt avslut på strejken, nu inne på sin tionde dag. Numsa meddelar sitt officiella svar på söndag.

Parterna har förhandlat under större delen av veckan, under medling av landets arbetsmarknadsdepartement, och det har kommit ett nytt bud från arbetsgivarna, som Numsa har haft ute på remiss hos sina lokala organisationer.

Svaren därifrån visar att facken i sju av landets nio regioner säger nej till budet, rapporterar nyhetsbyrån Reuters och citerar två olika fackliga källor, som också uppger att facket fortsätter att vara öppet för fortsatta samtal med arbetsgivarna. Numsa kommer att redogöra för sin hållning på en presskonferens på söndag.

Numsa har enligt medierapporter sänkt sitt lönekrav från 15 till 12 procent och vill ha ett ettårigt avtal. Arbetsgivarnas senaste bud för ett treårigt avtal skulle, skriver Reuters, ge 10 procent i år, 9,5 procent nästa år och 9 procent 2016.

Det är oklart om det är lönedelen som gör att de regionala facken är emot eller om det gäller några av Numsas övriga krav. De gäller bland annat ett hyresbidrag till alla, rätt till vidareutbildning och ett förbud mot arbetsmäklare, ett slags bemanningsföretag som hyr ut tillfällig arbetskraft till ofta betydligt lägre löner än för fastanställda.

Tills vidare fortsätter alltså strejken, som omfattar 220 000 av Numsas medlemmar. Enligt nyhetsbyrån Bloombergs kostar konflikten industrin 190 miljoner kronor per dag och drabbar 12 000 företag – däribland biltillverkaren GM, Afrikas ledande förpackningsbolag Nampak och den ryska ståljätten Evraz.

Bil- och stålindustrin är viktiga motorer för den sydafrikanska ekonomin, som under första kvartalet krympte för första gången sedan 2009. Därför uppmanade president Jacob Zuma i går i ett tal parterna att skyndsamt göra slut på konflikten. Han fördömde i samma tal våldet och skadegörelsen som följt i strejkens spår – redan tidigare i veckan hade närmare 100 personer arresterats.

Du kanske också vill läsa…

Strejkledaren som blev president

Strejkledaren som blev president

Han besökte gruvorna i norra Sverige för att hämta fackligt stöd mot apartheidregimen, han skulle efterträda Mandela men blev i stället en omstridd miljardär. Harald Gatu berättar om Cyril Ramaphosas väg från kåkstaden till presidentpalatset.

Bengt kan få sydafrikanskt pris

Sydafrikanska LO hedrar det svenska facket för stödet under apartheid-regimen. Bengt Jakobsson, chef för Metalls internationella avdelning 1987-2001, har nominerats till det prestigefyllda Elijah Barayi-priset. Utmärkelsen är uppkallad efter landsorganisationen Cosatus första ordförande. Den delas ut till personer som gjort viktiga insatser under rasåtskillnads-regimen. Bland annat har Nelson Mandela fått det. Priset delas ut i […]

GS inspireras av Sydafrika i kampen mot rasism

Fackligt internationellt arbete handlar ofta om att Sverige ger stöd och hjälp utomlands. Nu gör fackförbundet GS tvärtom och hämtar inspiration från Sydafrika – hur motverkar man rasism? – Ni står inför en svår utmaning, säger Thabani Mdlalose. Han är vice generalsekreterare i det sydafrikanska facket för arbetare i bland andra energi-, pappers-, trä- och […]

80 000 i gruvstrejk för högre lön

80 000 gruvarbetare i de sydafrikanska guldgruvorna strejkar för högre löner. De strejkande kräver 60 procents lönelyft för underjordsarbetarna.

Avtal i sikte efter en veckas strejk

Det sydafrikanska metallfacket Numsa och arbetsgivarna går idag in i nya förhandlingar efter en veckas strejk. En nyckelfråga är minimilöner och bemanningsföretag.

Sydafrikas regering vill få ett slut på storstrejken

På fjärde dagen av storstrejken i Sydafrika sade metallfacket Numsa nej till ett höjt lönebud, samtidigt som regeringen har inlett samtal med båda parter för att lindra de ekonomiska effekterna för landet.

Jobben flyttar – Irland mer flexibelt

Element Six vill lägga ner diamantfabriken i Robertsfors och flytta produktion till Irland och Sydafrika. Där är flexibiliteten större, enligt företaget. Men ännu är inte hoppet ute för de 173 anställda.

Regnbågslandet – en kärlekssaga

Regnbågslandet – en kärlekssaga

Per-Anders Petterssons bilder visar Sydafrikas hårt vunna frihet. Om optimismen – och livet på marginalen.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen