Osäkert anställda vågar sällan larma
Ryckigheten i det nya arbetslivet är en stor förklaring till varför dödsolyckorna sker. Hur arbetet är organiserat, skriver Elinor Torp.
Industriarbetarnas tidning
Holmens bruk i Braviken åtalas för dödsolyckan i augusti 2011 då en 47-årig operatör omkom. Arbetsmiljöåklagare Bengt Svensson yrkar företagsbot på en miljon kronor för arbetsmiljöbrott och vållande till annans död. Företaget har erkänt gärningen och godtar företagsboten.
Olyckan inträffade natten till den 18 augusti vid vedlinjen. Operatören skulle se till att stockarna matades in i en maskin där de höggs till flis. Ibland fastnade stockarna i inmatningshålet till huggmaskinen. Operatörerna skulle då få loss stockarna med hjälp av båtshake, timmersax eller travers.
När olyckan inträffade arbetade 47-åringen ensam. Han hittades avliden under en takbalk och takdelar som rasat ned på honom. Enligt brottsplatsundersökningen hade han försökt få loss en stock med hjälp av traversen, som fastnat i det löst liggande innertaket och en löst liggande stålbalk. Balken och delar av taket hade då rasat ner och träffade operatören i huvudet.
Den ansvarige chefen för avdelningen där olyckan inträffade har tidigare delgivits misstanke om arbetsmiljöbrott och vållande till annans död. Även han har erkänt gärningen och godtagit ett strafföreläggande med villkorlig dom samt 60 dagsböter à 570 kronor (alltså 34 200 kronor) samt 500 kronor till brottsofferfonden.
Med hänvisning till att företaget erkänt gärningen har åklagaren föreslagit Norrköpings tingsrätt att målet avgörs utan vanlig rättegång med muntliga förhandlingar i form av vittnen med mera. Istället vill Bengt Svensson att tingsrätten avgör målet enbart på handlingarna – den skriftliga bevisningen i form av brottsplatsundersökning, obduktionsprotokoll och liknande. Så skedde exempelvis efter dödsolyckan i Karlskoga 2011 då företaget Bharat Forge Kilsta AB erkände sig skyldigt och godtog den yrkade förtagsboten på samma belopp – en miljon kronor.
Men så vill inte Norrköpings tingsrätt ha det.
– Det kommer att bli en muntlig huvudförhandling, säger tingsfiskalen Marie Ejderbrandt.
Varför?
– Vi har inte bedömt att det är lämpligt att avgöra målet på handlingarna med hänvisning till att det yrkas ett så högt belopp.
Någon närmare förklaring ger inte tingsrätten och Holmen Papers advokat Anders Lorenzon är förvånad:
– Vi har medgivit att brott begåtts och godtagit yrkandet om företagsbot. Och det har vi meddelat tingsrätten.
Tid för muntlig förhandling är ännu inte bestämd. På tingsrätten tror man inte att det blir rättegång före årsskiftet.