Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

SD visar sitt rätta ansikte

16 december, 2014

Skrivet av

hellefriOm någon har tvivlat på SD:s rasistiska och fascistiska idéarv bör det nu inte längre finnas några frågetecken. SD är inte och har aldrig varit ett parti som alla andra.

Sverigedemokraternas Björn Söder intervjuades i Dagens Nyheter (14/12). Niklas Orrenius, som följt SD under många år, gör en djuplodande intervju med partiets ledande ideolog. Söder får lägga ut texten om SD:s nationalism och om sin syn på svenskhet. Han gör klart att judar och samer visserligen kan vara svenska medborgare men de tillhör inte den svenska nationen.

Jag tror att de flesta med judiskt ursprung som blivit svenskar lämnar sin judiska identitet, säger Söder bland annat till DN.

Om någon tidigare har tvivlat på SD:s rasistiska och fascistiska idéarv bör det nu inte längre finnas några frågetecken. Sverigedemokraterna är inte och har aldrig varit ett parti som alla andra. Det går en avgrundsdjup gräns mellan de sju demokratiska partierna och SD.

Nu kräver flera partier Söders avgång som vice talman i riksdagen. Det är rätt men varför i all sin dar släppte man fram honom som talman tidigare i höstas? Det Söder säger i DN är inget nytt utan har upprepats många gånger i SD:s historia och kan läsas i nuvarande partiprogram. Socialdemokraterna har med statsminister Löfven i spetsen börjat tala klartext om SD och benämner partiet som nyfascistiskt. Helt rätt, men varför gjordes inte denna markering redan under valrörelsen inför valet i september?

Hur som helst är det bra om alla de demokratiska partierna nu kan vara överens om att vägra låta normaliseringen av SD fortgå.

Orrenius artikel i DN bör läsas av alla samhällsintresserade medborgare. Ingen kan sen komma och säga att man inget visste. Intervjusammanhanget är Sverigedemokraternas kommun- och landstingskonferens i Västerås där hundratals lokala SD-politiker har samlats. Björn Söder föreläser om SD:s ideologi där nationalismen är själva hörnstenen. Det är alltså inte Orrenius som hittar på att fråga om nationalismen utan det är Söder som lär upp sina partiarbetare i detta ruggiga idéarv.

Söder använder nationsbegreppet ungefär som 30-talets nazister använde rasbegreppet. Folkgemenskapen inkluderar inte alla i Sverige, inte ens alla medborgare. Judar, samer, araber osv utgör ”andra nationer” i den svenska nationen, menar Söder. Det är lika otäckt och avskyvärt tankegods nu som då.

Han citerar den konservativa 1700-talsfilosofen Herders tankar om ”folksjälen”. Istället för höger-vänsterkamp tänker sig SD en strid mellan värdekonservativa patrioter och kosmopolitiska kulturradikaler. En ”pursvensk” industriarbetare har i denna världsbild mer gemensamt med direktören på fabriken än med sin arbetskamrat som har rötter i Mellanöstern. Klasskamp är inget för fascister.

Den politiska debatten får gärna bli mer ideologisk. För arbetarrörelsens del är det hög tid att tydliggöra vänster-högerdimensionen i politiken. Det gäller också att formulera ett alternativ till SD:s unkna nationalism. Lojaliteten till Sverige bör handla om lojalitet till vår demokrati, till konstitutionen, till de gemensamt fattade lagarna och till allas lika människovärde, inte om grumliga tankar om svenskhet, kultur och folk.

Återupprätta idén om samhället och medborgarskapstanken.

En kommentar till “SD visar sitt rätta ansikte

Vad tycker du? Diskutera ledaren här.

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också vill läsa…

Syna SD i sömmarna

Syna SD i sömmarna

SD vill skära ner nära tio miljarder på arbetsmarknads-området. Gå aldrig på att det skulle vara ett arbetarvänligt parti, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Ge skydds­ombuden tillträdesrätt

Ge skydds­ombuden tillträdesrätt

Bättre samverkan mellan myndigheter är ett viktigt steg för att komma tillrätta med arbetslivskriminaliteten. Men också att skyddsombuden nu får tillträde till alla arbetsplatser, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Alltid minnas, aldrig normalisera

Plötsligt har det där brunblå blocket som ansågs omöjligt för några år sedan blivit verklighet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Arbetarrörelsen behöver sin historia

Strax före jul kom ett dystert besked: Arbetarrörelsens arkiv, ARAB måste skära ned kraftigt på bemanningen. Framförallt kommer tjänsterna på själva biblioteket att skäras ned. ARAB låg tidigare i anslutning till LO-borgen men har under de senaste tio åren legat ute i Huddinge, nära Södertörns högskola. Tyvärr har arkivet under en längre tid dragits med […]

Grattis Centern!

Så kastade Erik Ullenhag till slut in handduken och gratulerade Nyamko Sabuni till partiledarskapet. Visserligen har hon inte valts än men på fredag lär Liberalernas extra partistämma välja henne som efterträdare till Jan Björklund. Det är en sorglig utveckling för liberalismen och för svensk politik. Samtidigt blir det allt tydligare vad striden kommer att handla […]

Liberaler och rödgröna måste bilda allians

”Kampen mot nationalkonservatismen måste fortsätta både här hemma och i EU”, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Rösta för ett öppet Europa

Försvara öppenhetens, demokratins och löntagarnas Europa i en tid när nationalismens farliga idéer är på frammarsch, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Prata politik utanför parlamentet

Helle Klein om Reformisterna och reaktionerna på S högersväng i regeringsbildningen.

Tänk efter nu, Vänsterpartiet

Just som Liberalerna beslutade att släppa fram en Löfven-regering ryktades det att Vänsterpartiet kan tänka sig att rösta nej. Det vore verkligen sensationellt och mycket olyckligt. Ilskan inom Vänsterpartiet är fullt förståelig. Mittenöverenskommelsens formulering om att V inte ska få något inflytande över den politiska inriktningen under den kommande mandatperioden är idiotisk och onödig. Den […]

Politik i besvikelsens epok

”Viljan att ta ansvar för landet har drivit Stefan Löfvens kompromissvilja långt. För långt i vissa stycken kan man på goda grunder tycka. Men vad hade varit alternativet?” skriver Helle Klein.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?