Industriarbetarnas tidning

När stressen blir farlig

30 januari, 2015

Skrivet av Anna Tiberg

DilemmatMycket på jobbet? Konstant pliktkänsla och dåligt samvete? Ju tröttare du blir desto mer tar du i för att kompensera. Har du otur kan vägen leda rätt in i väggen. Vi pratade med tre experter om att undvika stressens sista stadium: utmattningssyndrom.

DET SÄGER FORSKNINGEN

  • Utmattningssyndrom (tidigare utbrändhet) innebär att man får fysiska och psykiska symtom efter långvarig stress.
  • Forskare kan visa hur de som drabbats påverkas av onormala halter av stresshormonet kortisol. Man har också kunnat mäta förändringar i hjärnan.
  • Hjärnans frontallob drabbas av funktionsnedsättning. Förmågan till koncentration, planering och arbetsminne påverkas. Det blir svårt att ”hålla många bollar i luften”.
  • Vanliga symtom är stor trötthet, sömnproblem, oro, ångest och värk.

STRESS. Enligt världshälsoorganisationen WHO så kommer stress och depression vara den största källan till  ohälsa år 2020.

RISKGRUPP. Personligheten spelar roll. Ihärdiga, envisa, högpresterande personer löper större risk att drabbas.

 

Studien visade att de som kunde byta både yrke och arbetsplats återhämtade sig bäst.

Jan Bylund, huvudskyddsombud, CA Östbergs fläkt, Avesta.

”Alla har olika gränser”

Det är viktigt att öppna sig och prata med omgivningen om hur man mår. Kontakta fack, skyddsombud, företagshälsovård, alla som kan hjälpa och ha kunskap! Stress är en komplex fråga, men mycket går att göra. Det kan handla om att få mer inflytande över sin arbetssituation, om att inte utsättas för krav som är otydliga eller orimliga, om att lyfta ett dåligt samtalsklimat. Alla behöver luft mellan sina arbetsmoment, få andas och reflektera, och alla har olika gränser.

Viktoria Lundqvist, förbundsjurist på chefsorganisationen Ledarna.

”Chefen bör vara förebild”

God psykosocial arbetsmiljö bygger på tydlig organisation. Ju högre arbetsbelastning, desto känsligare blir man för otydligheter. Arbetsbördan har betydelse, men också rädslan att inte räcka till. Man ska veta vad som förväntas av en, vem som är ansvarig för vad och hur beslutsvägarna ser ut. Industrin är bra på fysisk arbetsmiljö, det psykosociala är svårare. Företag ska jobba systematiskt med samtal om stress, på arbetsplatsträffar och enskilt. Chefen bör vara förebild, visa att det här är viktigt. Korttidsfrånvaro, fel i produktionen eller slarv med skydd kan vara varningssignaler.

Agneta Sandström, psykolog som doktorerat på utmattningssyndromets effekter.

”Sömn viktigt för friskt huvud”

Stressen är inte farlig. Det farliga är att inte återhämta sig. I första hand: var uppmärksam på sömnen. Den är avgörande för att hålla sig frisk i huvudet. Får du svårt att somna, sover lätt, känner du dig aldrig utsövd eller utvilad så är det en signal om att du behöver förändra. Och har du klappat ihop flera vändor på en arbetsplats ska du bort därifrån. Hjärnan har fått nog, man börjar skaka redan på parkeringen. Samhället hyllar de egenskaper som leder till utmattning. Forskningen har visat vad det klimatet gör med människor. Nästa steg är: Vad gör vi åt det? Nu krävs politisk vilja och förändring av våra arbetsplatser.

 ”Jag föll, jag kunde inte andas”

Han levererade alltid och värdesattes av cheferna. En dag lämnade han jobbet i ambulans. Här berättar industriarbetaren om när utmattningen tog över och hjärnan sa stopp.

”Det började för två år sedan. Arbetsbelastningen växte och samtidigt gick det inte att prata med cheferna. Jag kunde få ett nytt projekt: ’Du måste vara klar i morgon klockan tolv’. Efter en stund: ’Rensa bordet, det här ska ut klockan tio’, och sedan: ’Avbryt, det här måste gå först’. Ständig press, ständigt avbruten i uppgifter som kräver koncentration. Jag började sova sämre. Vaknade efter någon timme, klarvaken, somnade om, vaknade igen. Kunde vara uppe fem gånger per natt. Men jag hade inte självinsikten att det här går åt skogen.

En dag skulle jag skriva under ett papper och armen domnade. Sen blev rummet svartvitt. Vad händer? Jag föll, jag kunde inte andas. Blir fortfarande rädd när jag tänker på det.

När jag började läsa om utbrändhet fick jag en chock, att det var så vanligt. Det är så konstigt att företaget inte jobbar med de här frågorna. Jag har varit sjukskriven i sex månader. Kan ännu inte tänka klart. Läkaren säger att jag inte ska gå tillbaka till samma arbetsuppgifter.”

Ställ frågor till DA:s experter!
Det kan handla om arbetsrätt, privatekonomi, försäkringar, hälsa eller psykologi.

Lennart Stéen svarar på frågor om försäkringar, juristen Henric Ask svarar på frågor om arbetsrätt, läkaren Ulf Nordlund svarar på frågor om hälsa, ekonomen Annika Creutzer svarar på frågor om privatekonomi och psykologen Jonas Mosskin svarar på frågor om psykologi.

Du kanske också vill läsa…

”Ta kroppens signaler på allvar”

”Ta kroppens signaler på allvar”

”Människan är inte en bil som bara kan servas och sedan rulla vidare som om inget hänt.” Psykologen Jonas Mosskin reagerar på berättelserna om stress som strömmat in till Dagens Arbete.

”Vi latar oss för lite”

”Vi latar oss för lite”

Hjärnforskaren Agneta Sandström om att att utbrändheten ökar i vårt supereffektiva samhälle: ”Schemalägg inaktivitet i ditt liv!”

Lyssna till kroppens varningar

Lyssna till kroppens varningar

Gå in i väggen, utbränd, utmattad. Kropp och själ hänger inte med. Kolla om du är i farozonen.

”Förr eller senare brister det”

”Förr eller senare brister det”

Dagens Arbetes granskning visar att stressen sprider sig på de svenska industrigolven, många klagar på en alltmer slimmad organisation. Samtidigt fokuserar allt fler företag på den psykosociala arbetsmiljön.

”Jag är en mycket gladare skit”

”Jag är en mycket gladare skit”

Plastarbetaren Tony Fridh i Mellerud slogs ut av stressen som skiftarbetare, och av sin egen ambition. I dag mår han mycket bättre.

Skydds­ombuden sågar arbetet mot stress

För mer än hälften av IF Metalls skyddsombud är viktigaste frågan att motverka stress och för hög arbetsbelastning. Men många av dem säger att den psykosociala arbetsmiljön på jobbet fortfarande är dålig.

Varannan IF Metallare lider av stress

Varannan IF Metallare lider av stress

Över hälften av IF Metalls medlemmar känner sig stressade på jobbet minst en gång i veckan, en lika stor andel får inte påverka sitt eget arbete. Förbundets nya arbetsmiljöundersökning ger en bild av stress, sömnproblem och olust.

De lyfter frågan om stress och mobbing

De lyfter frågan om stress och mobbing

I dag anordnar organisationen Gilla jobbet en heldag i Stockholm på temat ”Den hållbara arbetsplatsen”. Bland ämnena finns mobbing, stress och konflikter på jobbet.

Stress växande orsak till arbets­skador

Allt fler GS-medlemmar skadas på grund av stress och bristande ledarskap och bara hälften tror att de klarar att jobba till pension, enligt GS nya arbetsmiljörapport.

”Det är lätt att dras med i skitsnacket”

”Det är lätt att dras med i skitsnacket”

Från stress till arbetsglädje – labbet på Stora Enso Hylte har lyckats vända trenden. Till hjälp tog de en whiteboardtavla, egentillverkade girlanger och en modig före detta polis.

Avtal 2023

Irene Wennemo: Höjda chefslöner försvårar avtalsrörelsen

Irene Wennemo: Höjda chefslöner försvårar avtalsrörelsen

Om de allra högsta cheferna får kraftigt höjda ersättningar under avtalsrörelsen blir det svårare för parterna att komma överens, säger Medlingsinstitutets generaldirektör Irene Wennemo.

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen vill se en löneökning på 2,0 procent. De föreslår ett engångsbelopp enligt tysk modell om 3000 kronor. De vill även öka företagens makt över arbetstiden.

”Låt protester bli årets julklapp till ledningen”

”Låt protester bli årets julklapp till ledningen”

När våra företrädare lämnar oss med svältlöner så måste vi ta saken i våra egna händer och protestera, som resten av världen gör, skriver sex IF Metall-medlemmar.

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers ställer sig bakom LO-samordningen. Det blev klart under förbundsmötet i Uddevalla på söndagen. ”Det känns bra!”, säger Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

GS säger ja till avtalskrav

GS säger ja till avtalskrav

GS ställer sig bakom de framlagda kraven inför kommande avtalsrörelse.

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

Många tyckte att avtalskraven var för låga men IF Metalls avtalsråd röstade ändå ja till att vara med i Facken inom industrins och LO:s plattformar. 

Vilse i avtalsspråket?

Vilse i avtalsspråket?

Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med dina villkor att göra.

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

Vi gick ner i lön vid krisen 2008, och lät oss permitteras under pandemin, samtidigt som företagen tog ut jättevinster. Vi måste visa ledamöterna på IF Metalls kongress att vi inte tänker nöja oss med luft i plånboken, skriver IF Metall-medlemmen Andreas Köhler.

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Varken Industriarbetsgivarna eller Trä- och möbelföretagen tycker att Facken inom industrins lönekrav är rimliga. ”Vi betraktar världen ur olika perspektiv.”

Dagens Arbetes poddar Lyssna på de senaste avsnitten

Arbetarrörelsens hitlåt från förr

Arbetarrörelsens hitlåt från förr

När den svenska arbetarrörelsen växte fram var Ungdomsmarschen hiten nr 1. En sång som då slog både Internationalen och Arbetets söner, och som sjöngs på alla möten.

Hej Socialdemokrat! – här är den indragna vallåten från 1968

Hej Socialdemokrat! – här är den indragna vallåten från 1968

1968 fick Socialdemokraterna 50,1 procent av rösterna i riksdagsvalet. Men det var knappast tack vare kampanjlåten ”Hej Socialdemokrat!”. Kalle Lind berättar.

Den bortglömda Linje 2-sången

Den bortglömda Linje 2-sången

Lyssna på Linje 2-sången från kärnkraftsomröstningen 1980. Dagens Arbetes reporter Jonas Nordling har grävt i arkivet – och pratat med linje 2-generalen.

Facket och näringslivet vill se snabbare grön omställning

Facket och näringslivet vill se snabbare grön omställning

Det största hindret för den gröna omställningen är att beslutsfattare och allmänhet inte tror att den kommer att kunna genomföras. Lyssna på podden med Marie Nilsson, Svante Axelsson och Helle Klein.

Fackets starka motstånd mot nazismen

Fackets starka motstånd mot nazismen

Författaren Anna-Lena Lodenius gästar Dagens Arbete Historia. Tillsammans med Harald Gatu och Helle Klein utforskar hon hur arbetarrörelsen hanterat högerextremismen historiskt. Författaren Mats Wingborg ger en nutida internationell utblick.

Facket och flyktingarna

Facket och flyktingarna

Svenska facken smugglade flyktingar, pengar och information under andra världskriget. Norska motståndsmän fick bo i ett hus i centrala Stockholm under täckmanteln att de var grafiska ombudsmän.

Hoten mot de svenska industrijobben

Hoten mot de svenska industrijobben

Svensk basindusti exporterar 90 procent av produkterna. Så hur drabbas Sverige när länder som USA vill rädda sina egna industrijobb? Och hur går det med den gröna omställningen när energikrisen slagit till?