Nu måste vi skapa ett hållbart Sverige

”Just in time”-filosofin har gällt såväl inom sjukvård och omsorg som i industrin. Det har gjort oss onödigt sårbara, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Digitalisering för framtiden är viktigt, men det är inte allt”

Peter Larsson om att grundläggande kunskaper kommer att behövas även i framtiden.

Matts Jutterström är förbundsordförande för Pappers.

Raljant lek med bolagspengarna

Så kan direktörernas självbild ge dem rätt att jaga och åka på fotbollsevenemang för bolagens pengar.

Matts Jutterström är förbundsordförande för Pappers.

Matts Jutterström är förbundsordförande för Pappers.

Under den senaste tiden har det i media varit en intensiv diskussion om SCA och dess ledning. Det har handlat om jakt, fotboll, formel 1 och en och annan shoppingresa i ett av bolaget leasat privatjet.
Det har handlat om hur ett svenskt och mycket anrikt skogsbolag har tillåtit sig att bygga en jaktstuga i väglöst land för 100 miljoner kronor. Dessa jaktsugna direktörer har låtit bygga en helikopterplatta, toppmoderna kök, vinkällare, nya hundgårdar samt en barack åt drevkarlar och annat tjänstefolk som de inte vill släppa in i sina salonger.

Direktörerna i SCA har nu lagt under sig ett område på 35 000 hektar. Tidigare fick anställda på SCA av lägre rang jaga på det området, det får de inte längre, det är slut med det numera, eftersom de kastat ut några lokala jaktlag för att de själva ska kunna jaga i detta väglösa land.

Om det nu hade varit deras egna pengar hade de kanske varit lite mera sparsmakade och kanske bara byggt en ”jaktkoja” för någon miljon. Men nu var det inte deras pengar, utan det var faktiskt de anställda i SCA som arbetat och bidragit med detta. För samtidigt som direktörerna jagat älg och ripa har flera hundra anställda sagts upp utifrån olika sparprogram som genomförts inom SCA.
På detta talande sätt agerar maktens arrogons, SCA är inte unika på något sätt, inte alls, utan skillnaden är väl att nu gick det väl alldeles för fort och fel.

Jag kommer själv ihåg hur Holmen agerade mot det jaktlag jag själv jagat i under många år. Någon direktör tyckte att det var väl inte så speciellt begåvat att låta ett antal pappersarbetare, sågverksarbetare och uppsagda skogsarbetare i Holmen fritt husera på bolagets mark under älgjaktstider, så därför bestämde de att nu fick det vara slut med det.

Så hux flux skulle det ordnas med kundjakter, representationsjakter. De som tidigare hade haft jakträtt sades upp av bolaget för att ordna plats åt diverse direktörer och jägmästare.De hade inte en tanke på att blanda sig med arbetare från deras fabriker och sågverk, vi var ju av lägre rang och klass, och vi passade inte in i deras koncept. Utan istället så trängde de ihop oss kvarvarande jägare på en tredjedel av marken som vi tidigare hade fått nyttjat.

Det är just denna självpåtagna bild att de äger och bestämmer, och låter sig belönas. Det kan som i SCA vara att direktörerna åker med bolagets flygplan till en EM-match i fotboll, eller ta en tripp till OS.
Och det gör de inte med sina egna pengar, utan med bolagets, som pappersarbetare, sågverksarbetare och uppsagda skogsarbetare strävat ihop. Det är helt enkelt vins-ten som arbetarna i bolaget gjort som används på detta så raljanta sätt.

För övrigt tycker jag att SD är ett fascistiskt parti.

Matts Jutterström är förbundsordförande för Pappers.

Läs mer: Förbundskrönikor | Matts Jutterström

Matts Jutterström

Vad tycker du? Diskutera krönikan här.

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Läs mer från Dagens Arbete:

Matts Jutterström 1961 – 2019

Matts Jutterström är förbundsordförande för Pappers.

Nu måste vi kämpa för Las!

KrönikaI nästa nummer av Dagens Arbete har Matts Jutterström skrivit sin sista krönika. Med anledning av hans bortgång publicerar vi den nu. I krönikan slår han fast att det är dags att stå upp för Las.

1

”En viktig röst för kollektivavtalen”

KRÖNIKADet är dags att rösta igen, och vad man än tycker om EU är det ett mycket viktigt val. Vill vi ha en union för eller mot trygga anställningar?

Svenskt Näringsliv vädrar morgonluft

Krönika”Nu utbasuneras det ena galna förslaget efter det andra, som inte på något sätt gynnar dig”, skriver Pappers förbundsordförande Matts Jutterström.

1

S behöver gå i opposition – mot S

Krönika”Socialdemokratin har gått vilse i sin anpassning till den liberala högern. Vi behöver skaka liv i den folkrörelse som en gång var”, skriver Pappers första vice ordförandeMikael Lilja.

1

Nytt år – och en ny tvär högergir

KRÖNIKA”Vi får hoppas att det nya året rymmer många bra dagar, trots blå-brun budget och en arbetsrätt på förhandlingsbordet”, skriver Pappers förbundsordförande Matts Jutterström.

Friskare arbetsliv – var god dröj

Krönika”Jakten på de sjuka fortsätter oavsett regering. Det är helt galet”, skriver Matts Jutterström, förbundsordförande för Pappers.

2

Vi måste spänna bågen hårdare

Krönika”Är det någon grupp i detta samhälle som lever på knivs­eggen av stenhård konkurrens är det pappersarbetaren”, skriver Pappers förbundsordförande Matts Jutterström.

1

Vi fortsätter kampen framåt

KrönikaEn ny tid, med en ny riksdag ställer nya krav på förbundet.

Nu har du chansen att välja rättvist

”Det är dags att välja vilket samhälle vi ska ha. Ett som dras isär eller håller ihop”, skriver Pappers förbundsordförande Matts Jutterström.

”Det gäller att vi väljer rätt väg”

KRÖNIKA”Det är alltid ­pengarna som styr, det har jag lärt mig under alla år, men när ska kapitalägarna bli nöjda?”, skriver Matts Jutterström, förbundsordförande för Pappers.

”Valrörelsen har skötts som om vi vore kunder på en marknad”

Krönika”Med solen kommer en debatt om ökade bensinpriser” skriver Pappers förbundsordförande Matts Jutterström.

”Marx tankevärld är grunden för arbetarrörelsen”

Krönika ”Vi måste återigen utveckla våra arbetsplatser för att få inflytande över vår dagliga tillvaro”, skriver Pappers förbundsordförande Matts Jutterström.

Därför skäller borgarna på facket

KRÖNIKADen nyliberala politiken är inte bara emot stark stat och offentlig sektor. På område efter område lägger de borgerliga partierna sig i det som är parternas avtalsområde.

1

DA GRANSKAR VUXENUTBILDNINGEN

”Vi behöver politik – inte mer marknad”

DebattAtt privatisera Arbetsförmedlingen är att gå åt precis fel håll. En fungerande vuxenutbildning och matchning behöver en stabil arbetsmarknadspolitik, skriver Pappers förbundsordförande Matts Jutterström.

2

Det goda samhället är för alla

KRÖNIKAAtt vi lever i ett solidariskt samhälle beror inte på tur, utan på politisk vilja. Därför är det extra sorgligt när toppolitiker sprider sitt klassförakt.

”S har tappat bort pensionerna”

KrönikaPensionen kan bli en viktig konfliktfråga för Socialdemokraterna. Men i stället kommer en överenskommelse full av frågetecken.

Nytt år – fortsatt facklig kamp

KRÖNIKAYtterligare ett år har gått, med fackliga med- och motgångar. Arbetet mot orättvisor är bästa botemedlet mot fascism och värdekonservativa idéer.

Timbros fullständiga galenskap

KRÖNIKAEnligt Timbro-högern behöver vi befrias från semestern eftersom den är så oflexibel för oss.

1

Håll fingrarna borta från lönerna!

KrönikaAlliansens förslag om inträdesjobb är ett försök att runda kollektivavtalet och införa lagstadgad ingångslön. Det måste stoppas.

Arbetsmiljö­arbete – inget för Alliansen

Krönika”Alliansen och SD har aktivt medverkat till att stoppa de reformer som skulle ha stärkt skyddsombudens styrka på arbetsplatsen”, skriver Pappers förbundsorförande Matts Jutterström.

1

Orättvisorna måste minskas – nu!

KRÖNIKA20 år av växande klyftor har urholkat förtroendet för samhället. Nu måste arbetarrörelsen ta ett samlat grepp om jämlikhetsfrågan.

Vad vill den oheliga alliansen?

KRÖNIKAAlliansen upprepar gång på gång att regeringens politik för att stötta de svaga är skadlig för Sverige. Men den egna sakpolitiken har man lämnat därhän.

Begränsa dig, Jan Björklund!

KrönikaRätten att strejka är en grund i den svenska modellen. Att basunera ut att den ska begränsas är att försöka bryta ner den.

Lönerna på pappersbruken

"Arbetsgivarna ska betala för det du offrar"

KRÖNIKADet är självklart att pappersarbetare ska ha bra betalt - och rimliga arbetsscheman, skriver Pappers förbundsordförande Matts Jutterström.

Upp till bevis nu, Socialdemokrater

KRÖNIKASocialdemokraterna måste visa att de verkligen för en rättvis politik. Sjuka måste få rehabilitering och stöd, inte jagas som fuskare.

1

Jämlikheten kräver högre sjuktak

KRÖNIKASocialdemokraterna behöver plocka fram sin gamla 80-tals-paroll ”Ökad jämlikhet” och gå från ord till handling.

Se upp för falska frälsare

KRÖNIKANär politiken samlas i mitten och det som upplevs som vallöften bryts kommer längtan efter politiska frälsare. Det är en farlig längtan.

SD är inte din vän, löntagare!

KRÖNIKANär SD röstar med Alliansen är det inte bara rasismen som avslöjar dem, utan också föraktet för löntagarnas arbete med att bygga en gemensam välfärd.

Alltid nåt jävelskap på gång

KrönikaNär SCA ska styckas upp av riskkapitalbolag på Jerseyöarna är det inte för pappersarbetarnas bästa. Det är därför vi måste förstå vår gemensamma styrka.

Rötmånad i politiken – året runt

KrönikaInom politiken är rötmånaden inte begränsad till augusti – det kommer nya tokiga förslag hela tiden. Nu senast om enkla jobb och ökade avgifter för lastbilstransporter.

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.