Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

Alla ska ha rätt till ett säkert jobb

28 april, 2015

Skrivet av

Helle Klein, chefredaktör.
Helle Klein, chefredaktör.

Varje dödsolycka är en för mycket. Runtom i världen tänder vi i dag ett ljus för alla dem som dött på jobbet. Kampen för bättre arbetsmiljö är nödvändig globalt likaväl som lokalt.

Varje år sedan 1984 hålls ”Workers Memorials Day” den 28 april runtom i världen för att hylla alla som dött på jobbet men också lyfta fram kampen för livet, för bättre arbetsmiljö och säkra jobb. Numera är det också FN-organet ILO:s världsdag för det förebyggande arbetsmiljöarbetet.

Kampen för bättre arbetsmiljö och människovärdiga arbeten måste drivas hela tiden och överallt i världen, också i Sverige. Vi är i vårt land förskonade jämfört med hur det ser ut på många andra håll. Sedan decennier har vi ett välutvecklat arbetsmiljöarbete.

Ändå dör folk på jobbet även här. I fjol dog ett femtiotal personer. Och bara under det första kvartalet i år har åtta personer dött på jobbet.

Dagens Arbete har under lång tid skrivit om arbetsmiljön inom industrin och vi har kunnat notera att arbetsplatsolyckorna och dödsfallen ökat i takt med att det blir alltmer slimmade organisationer och alltfler entreprenörsjobb och inhyrda. Vinstjakten har tummat på säkerheten. Det är djupt oroväckande.

Dödsolyckorna är toppen på ett isberg, därunder finns alla dem som skadas eller slits ned av tunga lyft, enahanda arbetsmoment och så vidare. Det är framförallt kvinnor i industrin som får de sämsta jobben med de lägsta lönerna. Bland kvinnorna ökar exempelvis belastningsskadorna. Här behöver både fack och arbetsgivare låta arbetsmiljöarbetet få en genusanalys.

Politiskt har arbetsmiljöfrågan tyvärr inte stått högt i kurs på senare år. Under regeringen Reinfeldt lades Arbetslivsinstitutet ned där den angelägna arbetsmiljöforskningen bedrevs samtidigt som man sparade rejält på resurserna till Arbetsmiljöverket.

Nu har den nya rödgröna regeringen lovat att satsa på arbetsmiljön. Redan i vårbudgeten finns ökade anslag till Arbetsmiljöverket. Det är utmärkt för det behövs fler inspektörer. Det statliga bidraget till utbildning av regionala skyddsombud ökar också. Dessutom satsar regeringen på arbetslivsforskningen med fokus på kvinnors arbetsmiljö.

Allt detta är bra och nödvändigt, men inte tillräckligt. Förhoppningsvis blir det mer i höstbudgeten och framförallt behöver det tas ett grepp om arbetslivsforskningen – kanske dags att återuppväcka Arbetslivsinstitutet eller skapa ett nytt forskningscentra? Arbetsmiljöverket måste också få resurser att börja bry sig mer om den psykosociala arbetsmiljön.

IF Metalls och andra fackförbunds kamp för ”nolltolerans mot dödsolyckor” har satt arbetsmiljöfrågorna i fokus. Nu är det dags att se att det inte bara är kroppen som tar stryk utan också själen. Statistiken talar sitt tydliga språk – alltfler sjukskrivs på grund av stress, utmattning eller mobbing – också inom industrin.

Ofta hör det ihop –  slimmade organisationer och ökad press skapar både en fysiskt och psykiskt usel arbetsmiljö och i båda fallen kan det leda till döden.

I dag tänder vi ett ljus för alla som dött på jobbet. Varje dödsolycka är en för mycket. Alla måste ha rätt till ett säkert jobb – för både kropp och själ.

Kommenera ledaren här.

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Kamratstödet behövs – mer än någonsin

Kamratstödet behövs – mer än någonsin

Facket måste bli det sammanhang där sorgen kan bearbetas, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Gör verklighet av nollvisionen

Gör verklighet av nollvisionen

Ingen ska behöva skadas eller dö på jobbet. Industrins konkurrenskraft hör samman med arbetarnas hälsa, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Pinsamt att regeringen inte har koll på döds­olyckorna”

”Pinsamt att regeringen inte har koll på döds­olyckorna”

Debatt Regeringspartierna har lagt allt fokus på gängvåld och har varken koll på hur situationen ser ut eller en politik för att lösa alla de stora problem arbetslivet står inför, skriver Arvid Vikman Rindevall, (S). Om skribenten: Arvid Vikman Rindevall är heltidspolitiker i Stockholms stadshus med ansvar för arbetsmarknads-, personal-, och jämställdhetsfrågor. När den nya […]

Det är också en styrka att vara pragmatisk

Det är också en styrka att vara pragmatisk

Ett medlemskap i Nato behöver inte betyda att vårt arbete för fred och mot kärnvapen behöver tystna. I bästa fall kan det bli tvärt om, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Nano kan bli en ny asbestskandal

Facken och arbetsgivarna måste lära sig att hantera nano på ett säkert sätt. Det brådskar, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Arbetarna avgörande i kampen för klimatet

Industrin har alltför länge varit en miljöbov men är i dag helt avgörande för att få bukt med utsläppen av växthusgaser, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Snabba cash i truck-Sverige

Oseriösa arbetsgivare blundar. Skumraskutbildare säljer. Arbetare skadas. Handeln måste stoppas, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Arbets­platserna ser inte ut som när lagarna skrevs”

”Arbets­platserna ser inte ut som när lagarna skrevs”

Lagstiftaren och domstolarna behöver lära sig om den förändring som skett på arbetsmarknaden, skriver åklagaren Christer B Jarlås.

Märket är satt. Bravo!

Mot alla odds har industrins parter kommit fram till ett långt avtal som innebär en uppväxling av löneökningarna, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Ge ungdomarna amnesti nu

Flyktingpolitiken har lagt ansvaret för de asylsökandes framtid på arbetsgivarna. Det är absurt och måste ändras.

Avtal 2023

Irene Wennemo: Höjda chefslöner försvårar avtalsrörelsen

Irene Wennemo: Höjda chefslöner försvårar avtalsrörelsen

Om de allra högsta cheferna får kraftigt höjda ersättningar under avtalsrörelsen blir det svårare för parterna att komma överens, säger Medlingsinstitutets generaldirektör Irene Wennemo.

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen vill se en löneökning på 2,0 procent. De föreslår ett engångsbelopp enligt tysk modell om 3000 kronor. De vill även öka företagens makt över arbetstiden.

”Låt protester bli årets julklapp till ledningen”

”Låt protester bli årets julklapp till ledningen”

När våra företrädare lämnar oss med svältlöner så måste vi ta saken i våra egna händer och protestera, som resten av världen gör, skriver sex IF Metall-medlemmar.

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers ställer sig bakom LO-samordningen. Det blev klart under förbundsmötet i Uddevalla på söndagen. ”Det känns bra!”, säger Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

GS säger ja till avtalskrav

GS säger ja till avtalskrav

GS ställer sig bakom de framlagda kraven inför kommande avtalsrörelse.

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

Många tyckte att avtalskraven var för låga men IF Metalls avtalsråd röstade ändå ja till att vara med i Facken inom industrins och LO:s plattformar. 

Vilse i avtalsspråket?

Vilse i avtalsspråket?

Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med dina villkor att göra.

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

Vi gick ner i lön vid krisen 2008, och lät oss permitteras under pandemin, samtidigt som företagen tog ut jättevinster. Vi måste visa ledamöterna på IF Metalls kongress att vi inte tänker nöja oss med luft i plånboken, skriver IF Metall-medlemmen Andreas Köhler.

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Varken Industriarbetsgivarna eller Trä- och möbelföretagen tycker att Facken inom industrins lönekrav är rimliga. ”Vi betraktar världen ur olika perspektiv.”

Dagens Arbetes poddar Lyssna på de senaste avsnitten

Arbetarrörelsens hitlåt från förr

Arbetarrörelsens hitlåt från förr

När den svenska arbetarrörelsen växte fram var Ungdomsmarschen hiten nr 1. En sång som då slog både Internationalen och Arbetets söner, och som sjöngs på alla möten.

Hej Socialdemokrat! – här är den indragna vallåten från 1968

Hej Socialdemokrat! – här är den indragna vallåten från 1968

1968 fick Socialdemokraterna 50,1 procent av rösterna i riksdagsvalet. Men det var knappast tack vare kampanjlåten ”Hej Socialdemokrat!”. Kalle Lind berättar.

Den bortglömda Linje 2-sången

Den bortglömda Linje 2-sången

Lyssna på Linje 2-sången från kärnkraftsomröstningen 1980. Dagens Arbetes reporter Jonas Nordling har grävt i arkivet – och pratat med linje 2-generalen.

Facket och näringslivet vill se snabbare grön omställning

Facket och näringslivet vill se snabbare grön omställning

Det största hindret för den gröna omställningen är att beslutsfattare och allmänhet inte tror att den kommer att kunna genomföras. Lyssna på podden med Marie Nilsson, Svante Axelsson och Helle Klein.

Fackets starka motstånd mot nazismen

Fackets starka motstånd mot nazismen

Författaren Anna-Lena Lodenius gästar Dagens Arbete Historia. Tillsammans med Harald Gatu och Helle Klein utforskar hon hur arbetarrörelsen hanterat högerextremismen historiskt. Författaren Mats Wingborg ger en nutida internationell utblick.

Facket och flyktingarna

Facket och flyktingarna

Svenska facken smugglade flyktingar, pengar och information under andra världskriget. Norska motståndsmän fick bo i ett hus i centrala Stockholm under täckmanteln att de var grafiska ombudsmän.

Hoten mot de svenska industrijobben

Hoten mot de svenska industrijobben

Svensk basindusti exporterar 90 procent av produkterna. Så hur drabbas Sverige när länder som USA vill rädda sina egna industrijobb? Och hur går det med den gröna omställningen när energikrisen slagit till?