Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

Alla ska ha rätt till ett säkert jobb

28 april, 2015

Skrivet av

Helle Klein, chefredaktör.
Helle Klein, chefredaktör.

Varje dödsolycka är en för mycket. Runtom i världen tänder vi i dag ett ljus för alla dem som dött på jobbet. Kampen för bättre arbetsmiljö är nödvändig globalt likaväl som lokalt.

Varje år sedan 1984 hålls ”Workers Memorials Day” den 28 april runtom i världen för att hylla alla som dött på jobbet men också lyfta fram kampen för livet, för bättre arbetsmiljö och säkra jobb. Numera är det också FN-organet ILO:s världsdag för det förebyggande arbetsmiljöarbetet.

Kampen för bättre arbetsmiljö och människovärdiga arbeten måste drivas hela tiden och överallt i världen, också i Sverige. Vi är i vårt land förskonade jämfört med hur det ser ut på många andra håll. Sedan decennier har vi ett välutvecklat arbetsmiljöarbete.

Ändå dör folk på jobbet även här. I fjol dog ett femtiotal personer. Och bara under det första kvartalet i år har åtta personer dött på jobbet.

Dagens Arbete har under lång tid skrivit om arbetsmiljön inom industrin och vi har kunnat notera att arbetsplatsolyckorna och dödsfallen ökat i takt med att det blir alltmer slimmade organisationer och alltfler entreprenörsjobb och inhyrda. Vinstjakten har tummat på säkerheten. Det är djupt oroväckande.

Dödsolyckorna är toppen på ett isberg, därunder finns alla dem som skadas eller slits ned av tunga lyft, enahanda arbetsmoment och så vidare. Det är framförallt kvinnor i industrin som får de sämsta jobben med de lägsta lönerna. Bland kvinnorna ökar exempelvis belastningsskadorna. Här behöver både fack och arbetsgivare låta arbetsmiljöarbetet få en genusanalys.

Politiskt har arbetsmiljöfrågan tyvärr inte stått högt i kurs på senare år. Under regeringen Reinfeldt lades Arbetslivsinstitutet ned där den angelägna arbetsmiljöforskningen bedrevs samtidigt som man sparade rejält på resurserna till Arbetsmiljöverket.

Nu har den nya rödgröna regeringen lovat att satsa på arbetsmiljön. Redan i vårbudgeten finns ökade anslag till Arbetsmiljöverket. Det är utmärkt för det behövs fler inspektörer. Det statliga bidraget till utbildning av regionala skyddsombud ökar också. Dessutom satsar regeringen på arbetslivsforskningen med fokus på kvinnors arbetsmiljö.

Allt detta är bra och nödvändigt, men inte tillräckligt. Förhoppningsvis blir det mer i höstbudgeten och framförallt behöver det tas ett grepp om arbetslivsforskningen – kanske dags att återuppväcka Arbetslivsinstitutet eller skapa ett nytt forskningscentra? Arbetsmiljöverket måste också få resurser att börja bry sig mer om den psykosociala arbetsmiljön.

IF Metalls och andra fackförbunds kamp för ”nolltolerans mot dödsolyckor” har satt arbetsmiljöfrågorna i fokus. Nu är det dags att se att det inte bara är kroppen som tar stryk utan också själen. Statistiken talar sitt tydliga språk – alltfler sjukskrivs på grund av stress, utmattning eller mobbing – också inom industrin.

Ofta hör det ihop –  slimmade organisationer och ökad press skapar både en fysiskt och psykiskt usel arbetsmiljö och i båda fallen kan det leda till döden.

I dag tänder vi ett ljus för alla som dött på jobbet. Varje dödsolycka är en för mycket. Alla måste ha rätt till ett säkert jobb – för både kropp och själ.

Kommenera ledaren här.

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också vill läsa…

Gör verklighet av nollvisionen

Gör verklighet av nollvisionen

Ingen ska behöva skadas eller dö på jobbet. Industrins konkurrenskraft hör samman med arbetarnas hälsa, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Noll är en livsviktig siffra

Noll är en livsviktig siffra

Trafiken och arbetsmiljön har mycket att lära av varandra, skriver DA:s krönikör, Peter Larsson, civilingenjör och senior rådgivare hos Sveriges ingenjörer.

Arbetsmiljöarbetet står på spel

Förutom välfärden är frågor som rör arbetslivet något som påverkar de allra flesta medborgare. Ändå står de inte i centrum för valdebatten. När man diskuterar trygghet är det bara brott och straff, gängkriminalitet och terrorbrott som lyfts fram medan det faktum att otryggheten i arbetslivet är betydligt mer utbredd. Fler dör av jobbrelaterade skäl än […]

Ingen ska behöva dö av jobbet

Ingen ska behöva dö av jobbet

”De yngsta på arbetsplatsen är de som är allra mest oroliga för att skada sig”, skriver IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Oseriöst av Samhalls VD

Helle Klein om VD Monica Lingegårds uttalanden i Radio Samhall.

Staten måste återupprätta Samhall

Staten måste återupprätta Samhall

”Det tyck som att en ekonomistisk säljkultur har etsat sig fast så att de människor som var tänkta att få en möjlighet i stället slås ut. Nu måste politikerna agera”, skriver  Helle Klein i en ledare om Dagens arbetes granskning av Nya Samhall. 

Vår granskning av Samhall

Vår granskning av Samhall i nya numret av Dagens Arbete har hittills fått ett stort genomslag. I går, söndag, började vi publicera en del av granskningen – dels vår nyhet om samhallarbetarna som plockar isär militära granater, dels om samhallarbetarna som tvingas stå utomhus i usel arbetsmiljö och sortera elskrot. Rapport gjorde ett stort inslag […]

Djupt ovärdigt, Nya Samhall

Många kan vittna om dålig arbetsmiljö hos Samhall med enformiga jobb och ökade prestationskrav. De redan svaga pressas till det yttersta.

Allt stöd till Samhallsarbetarna

Allt stöd till Samhallsarbetarna

I årets avtalsrörelse enades LO-förbunden om en låglönesatsning. Anställda med lön under 24 000 kr/månaden skulle få ett särskilt lyft. Detta slöt sen industrins parter avtal om – ett avtal som betraktas som normerande för alla i den svenska lönerörelsen. Almega tycker dock inte att Samhalls anställda ska få del av denna låglönesatsning. Till skillnad […]

Rädda livsviktig forskning

Dagens Arbete har i flera artiklar berättat om att isocyanatforskningen i Hässleholm är hotad. Den här veckan tar regeringen beslut i frågan. ”Det blir beslut på tisdag eller torsdag. Och då kommer det att framgå hur regeringen ser på detta, säger Lars Olof Mikaelsson, handläggare på utbildningsdepartementet. Isocyanater finns i färg och lim bland annat […]

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.