Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

Alla ska ha rätt till ett säkert jobb

28 april, 2015

Skrivet av

Helle Klein, chefredaktör.
Helle Klein, chefredaktör.

Varje dödsolycka är en för mycket. Runtom i världen tänder vi i dag ett ljus för alla dem som dött på jobbet. Kampen för bättre arbetsmiljö är nödvändig globalt likaväl som lokalt.

Varje år sedan 1984 hålls ”Workers Memorials Day” den 28 april runtom i världen för att hylla alla som dött på jobbet men också lyfta fram kampen för livet, för bättre arbetsmiljö och säkra jobb. Numera är det också FN-organet ILO:s världsdag för det förebyggande arbetsmiljöarbetet.

Kampen för bättre arbetsmiljö och människovärdiga arbeten måste drivas hela tiden och överallt i världen, också i Sverige. Vi är i vårt land förskonade jämfört med hur det ser ut på många andra håll. Sedan decennier har vi ett välutvecklat arbetsmiljöarbete.

Ändå dör folk på jobbet även här. I fjol dog ett femtiotal personer. Och bara under det första kvartalet i år har åtta personer dött på jobbet.

Dagens Arbete har under lång tid skrivit om arbetsmiljön inom industrin och vi har kunnat notera att arbetsplatsolyckorna och dödsfallen ökat i takt med att det blir alltmer slimmade organisationer och alltfler entreprenörsjobb och inhyrda. Vinstjakten har tummat på säkerheten. Det är djupt oroväckande.

Dödsolyckorna är toppen på ett isberg, därunder finns alla dem som skadas eller slits ned av tunga lyft, enahanda arbetsmoment och så vidare. Det är framförallt kvinnor i industrin som får de sämsta jobben med de lägsta lönerna. Bland kvinnorna ökar exempelvis belastningsskadorna. Här behöver både fack och arbetsgivare låta arbetsmiljöarbetet få en genusanalys.

Politiskt har arbetsmiljöfrågan tyvärr inte stått högt i kurs på senare år. Under regeringen Reinfeldt lades Arbetslivsinstitutet ned där den angelägna arbetsmiljöforskningen bedrevs samtidigt som man sparade rejält på resurserna till Arbetsmiljöverket.

Nu har den nya rödgröna regeringen lovat att satsa på arbetsmiljön. Redan i vårbudgeten finns ökade anslag till Arbetsmiljöverket. Det är utmärkt för det behövs fler inspektörer. Det statliga bidraget till utbildning av regionala skyddsombud ökar också. Dessutom satsar regeringen på arbetslivsforskningen med fokus på kvinnors arbetsmiljö.

Allt detta är bra och nödvändigt, men inte tillräckligt. Förhoppningsvis blir det mer i höstbudgeten och framförallt behöver det tas ett grepp om arbetslivsforskningen – kanske dags att återuppväcka Arbetslivsinstitutet eller skapa ett nytt forskningscentra? Arbetsmiljöverket måste också få resurser att börja bry sig mer om den psykosociala arbetsmiljön.

IF Metalls och andra fackförbunds kamp för ”nolltolerans mot dödsolyckor” har satt arbetsmiljöfrågorna i fokus. Nu är det dags att se att det inte bara är kroppen som tar stryk utan också själen. Statistiken talar sitt tydliga språk – alltfler sjukskrivs på grund av stress, utmattning eller mobbing – också inom industrin.

Ofta hör det ihop –  slimmade organisationer och ökad press skapar både en fysiskt och psykiskt usel arbetsmiljö och i båda fallen kan det leda till döden.

I dag tänder vi ett ljus för alla som dött på jobbet. Varje dödsolycka är en för mycket. Alla måste ha rätt till ett säkert jobb – för både kropp och själ.

Kommenera ledaren här.

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Kamratstödet behövs – mer än någonsin

Facket måste bli det sammanhang där sorgen kan bearbetas, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Gör verklighet av nollvisionen

Gör verklighet av nollvisionen

Ingen ska behöva skadas eller dö på jobbet. Industrins konkurrenskraft hör samman med arbetarnas hälsa, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Snabba cash i truck-Sverige

Oseriösa arbetsgivare blundar. Skumraskutbildare säljer. Arbetare skadas. Handeln måste stoppas, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Arbets­platserna ser inte ut som när lagarna skrevs”

”Arbets­platserna ser inte ut som när lagarna skrevs”

Lagstiftaren och domstolarna behöver lära sig om den förändring som skett på arbetsmarknaden, skriver åklagaren Christer B Jarlås.

Noll är en livsviktig siffra

Noll är en livsviktig siffra

Trafiken och arbetsmiljön har mycket att lära av varandra, skriver DA:s krönikör, Peter Larsson, civilingenjör och senior rådgivare hos Sveriges ingenjörer.

Arbetsmiljöarbetet står på spel

Förutom välfärden är frågor som rör arbetslivet något som påverkar de allra flesta medborgare. Ändå står de inte i centrum för valdebatten. När man diskuterar trygghet är det bara brott och straff, gängkriminalitet och terrorbrott som lyfts fram medan det faktum att otryggheten i arbetslivet är betydligt mer utbredd. Fler dör av jobbrelaterade skäl än […]

Ingen ska behöva dö av jobbet

Ingen ska behöva dö av jobbet

”De yngsta på arbetsplatsen är de som är allra mest oroliga för att skada sig”, skriver IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Oseriöst av Samhalls VD

Helle Klein om VD Monica Lingegårds uttalanden i Radio Samhall.

Staten måste återupprätta Samhall

Staten måste återupprätta Samhall

”Det tyck som att en ekonomistisk säljkultur har etsat sig fast så att de människor som var tänkta att få en möjlighet i stället slås ut. Nu måste politikerna agera”, skriver  Helle Klein i en ledare om Dagens arbetes granskning av Nya Samhall. 

Vår granskning av Samhall

Vår granskning av Samhall i nya numret av Dagens Arbete har hittills fått ett stort genomslag. I går, söndag, började vi publicera en del av granskningen – dels vår nyhet om samhallarbetarna som plockar isär militära granater, dels om samhallarbetarna som tvingas stå utomhus i usel arbetsmiljö och sortera elskrot. Rapport gjorde ett stort inslag […]

Opinion

I väntan på laddning halvvägs till Sunne

I väntan på laddning halvvägs till Sunne

Krönika På macken bland Teslas laddstolpar blir det svenska klassamhället synligt, skriver Anneli Jordahl.

”Så kan fusk och slarv med asbest stoppas”

”Så kan fusk och slarv med asbest stoppas”

Vi måste städa upp EU:s arbetsmarknad från skitföretagare som riskerar arbetarnas hälsa, skriver Europaparlamentarikern Johan Danielsson, S.

Bekämpa antisemitismen i den digitala världen

I förra veckan hölls Förintelsekonferensen i Malmö. Internationella politiska ledare lovade att aktivt bekämpa antisemitismen och rasismen som tyvärr växer runtom i Europa. Sveriges regering satsar nästan 100 miljoner i nästa års budget på denna angelägna kamp för människovärde och demokrati. Till den svenska regeringens satsningar hör bland annat fortsatt arbete med att bekämpa hatbrott […]

”Helheten i överenskommelsen är bra”

”Helheten i överenskommelsen är bra”

Vi ska ha en levande debatt, men det är den valda förbundsstyrelsen som svarar för verksamheten mellan kongresserna. Vårt uppdrag därifrån är att komma till rätta med otrygga anställningar, skriver IF Metalls Marie Nilsson och Veli-Pekka Säikkälä.

”Beslutet om trygghet borde ligga i våra händer”

”Beslutet om trygghet borde ligga i våra händer”

IF Metalls medlemmar bör, precis som journalistförbundets, få rösta om vi ska ansluta oss till las-överenskommelsen, skriver fem industriarbetare.

Högt spel om människors trygghet

Högt spel om människors trygghet

Pontus Georgsson: När till och med Arbetsdomstolen har farhågor om lagförslaget kring ett nytt anställningsskydd borde det vara självklart att ta till sig av kritiken innan besluten hastas fram.