Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

Alla ska ha rätt till ett säkert jobb

28 april, 2015

Skrivet av

Helle Klein, chefredaktör.
Helle Klein, chefredaktör.

Varje dödsolycka är en för mycket. Runtom i världen tänder vi i dag ett ljus för alla dem som dött på jobbet. Kampen för bättre arbetsmiljö är nödvändig globalt likaväl som lokalt.

Varje år sedan 1984 hålls ”Workers Memorials Day” den 28 april runtom i världen för att hylla alla som dött på jobbet men också lyfta fram kampen för livet, för bättre arbetsmiljö och säkra jobb. Numera är det också FN-organet ILO:s världsdag för det förebyggande arbetsmiljöarbetet.

Kampen för bättre arbetsmiljö och människovärdiga arbeten måste drivas hela tiden och överallt i världen, också i Sverige. Vi är i vårt land förskonade jämfört med hur det ser ut på många andra håll. Sedan decennier har vi ett välutvecklat arbetsmiljöarbete.

Ändå dör folk på jobbet även här. I fjol dog ett femtiotal personer. Och bara under det första kvartalet i år har åtta personer dött på jobbet.

Dagens Arbete har under lång tid skrivit om arbetsmiljön inom industrin och vi har kunnat notera att arbetsplatsolyckorna och dödsfallen ökat i takt med att det blir alltmer slimmade organisationer och alltfler entreprenörsjobb och inhyrda. Vinstjakten har tummat på säkerheten. Det är djupt oroväckande.

Dödsolyckorna är toppen på ett isberg, därunder finns alla dem som skadas eller slits ned av tunga lyft, enahanda arbetsmoment och så vidare. Det är framförallt kvinnor i industrin som får de sämsta jobben med de lägsta lönerna. Bland kvinnorna ökar exempelvis belastningsskadorna. Här behöver både fack och arbetsgivare låta arbetsmiljöarbetet få en genusanalys.

Politiskt har arbetsmiljöfrågan tyvärr inte stått högt i kurs på senare år. Under regeringen Reinfeldt lades Arbetslivsinstitutet ned där den angelägna arbetsmiljöforskningen bedrevs samtidigt som man sparade rejält på resurserna till Arbetsmiljöverket.

Nu har den nya rödgröna regeringen lovat att satsa på arbetsmiljön. Redan i vårbudgeten finns ökade anslag till Arbetsmiljöverket. Det är utmärkt för det behövs fler inspektörer. Det statliga bidraget till utbildning av regionala skyddsombud ökar också. Dessutom satsar regeringen på arbetslivsforskningen med fokus på kvinnors arbetsmiljö.

Allt detta är bra och nödvändigt, men inte tillräckligt. Förhoppningsvis blir det mer i höstbudgeten och framförallt behöver det tas ett grepp om arbetslivsforskningen – kanske dags att återuppväcka Arbetslivsinstitutet eller skapa ett nytt forskningscentra? Arbetsmiljöverket måste också få resurser att börja bry sig mer om den psykosociala arbetsmiljön.

IF Metalls och andra fackförbunds kamp för ”nolltolerans mot dödsolyckor” har satt arbetsmiljöfrågorna i fokus. Nu är det dags att se att det inte bara är kroppen som tar stryk utan också själen. Statistiken talar sitt tydliga språk – alltfler sjukskrivs på grund av stress, utmattning eller mobbing – också inom industrin.

Ofta hör det ihop –  slimmade organisationer och ökad press skapar både en fysiskt och psykiskt usel arbetsmiljö och i båda fallen kan det leda till döden.

I dag tänder vi ett ljus för alla som dött på jobbet. Varje dödsolycka är en för mycket. Alla måste ha rätt till ett säkert jobb – för både kropp och själ.

Kommenera ledaren här.

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Kamratstödet behövs – mer än någonsin

Kamratstödet behövs – mer än någonsin

Facket måste bli det sammanhang där sorgen kan bearbetas, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Gör verklighet av nollvisionen

Gör verklighet av nollvisionen

Ingen ska behöva skadas eller dö på jobbet. Industrins konkurrenskraft hör samman med arbetarnas hälsa, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Pinsamt att regeringen inte har koll på döds­olyckorna”

”Pinsamt att regeringen inte har koll på döds­olyckorna”

Debatt Regeringspartierna har lagt allt fokus på gängvåld och har varken koll på hur situationen ser ut eller en politik för att lösa alla de stora problem arbetslivet står inför, skriver Arvid Vikman Rindevall, (S). Om skribenten: Arvid Vikman Rindevall är heltidspolitiker i Stockholms stadshus med ansvar för arbetsmarknads-, personal-, och jämställdhetsfrågor. När den nya […]

Det är också en styrka att vara pragmatisk

Det är också en styrka att vara pragmatisk

Ett medlemskap i Nato behöver inte betyda att vårt arbete för fred och mot kärnvapen behöver tystna. I bästa fall kan det bli tvärt om, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Nano kan bli en ny asbestskandal

Facken och arbetsgivarna måste lära sig att hantera nano på ett säkert sätt. Det brådskar, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Arbetarna avgörande i kampen för klimatet

Industrin har alltför länge varit en miljöbov men är i dag helt avgörande för att få bukt med utsläppen av växthusgaser, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Snabba cash i truck-Sverige

Oseriösa arbetsgivare blundar. Skumraskutbildare säljer. Arbetare skadas. Handeln måste stoppas, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Arbets­platserna ser inte ut som när lagarna skrevs”

”Arbets­platserna ser inte ut som när lagarna skrevs”

Lagstiftaren och domstolarna behöver lära sig om den förändring som skett på arbetsmarknaden, skriver åklagaren Christer B Jarlås.

Märket är satt. Bravo!

Mot alla odds har industrins parter kommit fram till ett långt avtal som innebär en uppväxling av löneökningarna, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Ge ungdomarna amnesti nu

Flyktingpolitiken har lagt ansvaret för de asylsökandes framtid på arbetsgivarna. Det är absurt och måste ändras.

IF Metalls kongress

Tydligt att IF Metall vill ses som ett förbund i tiden

Tydligt att IF Metall vill ses som ett förbund i tiden

Grön omställning och kvinnors villkor är kärnfrågor som hade varit främmande på IF Metalls kongresser förr i tiden. DA:s Anna Julius ser tillbaka på fem dagars kongress – och 14 års bevakning av IF Metall.

Besluten att ha koll på från IF Metalls kongress

Besluten att ha koll på från IF Metalls kongress

Förbundsstyrelsen ska verka för högkostnadsskydd för tandvård, ett Samhall utan vinstintresse och stärkt avtalspension. Det var några av besluten på IF Metalls kongress.

”Många har fått föra fram sin talan”

”Många har fått föra fram sin talan”

Fem ombud sammanfattar sina intryck från IF Metalls kongress.

Bryter tabu kring förlossnings­skador – fick förbundsstyrelsen att ändra sig

Bryter tabu kring förlossnings­skador – fick förbundsstyrelsen att ändra sig

Tusentals kvinnor lider i tystnad av sina förlossningsskador på arbetsplatser runt om i Sverige. Susanna Svenssons starka berättelse fick förbundsstyrelsen att svänga. IF Metall tillsätter nu en arbetsgrupp för att belysa problematiken.

Vill få bort åldersgränser för avtalspension

Vill få bort åldersgränser för avtalspension

IF Metall ska jobba hårdare för att alla ska få avtalspension inbetald hela arbetslivet. ”Det är ruskigt viktigt”, säger Jonas Seppälä som var en av dem som gick upp och talade för motionerna.

Nya utmaningar för metall­facket i Kenya när industrin ställer om

Nya utmaningar för metall­facket i Kenya när industrin ställer om

Hallå där Rose Omamo, generalsekreterare för Amalgamated Union of Kenya Metal Workers (AUKMW), en av de internationella gästerna under IF Metalls kongress.

”Rå jargong sitter inte i väggarna, den sitter i människorna”

”Rå jargong sitter inte i väggarna, den sitter i människorna”

Pia Johansson från avdelning 13 Bergslagen fick hela kongressen att applådera när hon talade om sexism och trakasserier. Dessutom fick hon tillsammans med andra talare förbundsstyrelsen att ändra sig.

Attackerna på facken i Belarus fördöms av IF Metalls kongress

Attackerna på facken i Belarus fördöms av IF Metalls kongress

I skuggan av Rysslands anfallskrig mot Ukraina har förtrycket hårdnat i Belarus. IF Metalls kongress fördömer regimens attacker på oberoende fackförbund och arresteringar av fackliga ledare.

”Se er i spegeln – mångfalden saknas”

”Se er i spegeln – mångfalden saknas”

Ferenc Kovacs från valberedningen lämnade över en spegel till förbundsstyrelsen, och bad dem se om människor med utomeuropeisk bakgrund syntes i den.

”Vi måste skriva stadgar som håller över tid”

”Vi måste skriva stadgar som håller över tid”

Om man ska vara förtroendevald inom IF Metall måste man dela förbundets värderingar, beslutade kongressen. Men Hans Andersson, avdelning 4 Mitt i Norrland, var rädd att bestämmelsen kan utnyttjas på fel sätt.

”Vi är bara vanliga arbetare som vill ha högre lön”

”Vi är bara vanliga arbetare som vill ha högre lön”

På måndagsmorgonen reste IF Metall-medlemmen Andreas Köhler från Karlstad till Göteborg för att protestera mot industriavtalet och fackens lönebud.