Skugg­samhället är livsfarligtDen växande arbetslivskriminaliteten hotar både marknadsekonomin och människovärdet, skriver Helle Klein.

”Att fylla 50 – i vår tid är det lika gammalt som Bockstens­mannen”Carl-Einar Häckner om att ta emot sin ålder.

Matts Jutterström är förbundsordförande för Pappers.

Den skenheliga alliansen

Matts Jutterström är förbundsordförande för Pappers.

Matts Jutterström är förbundsordförande för Pappers.

Alliansen och den reaktionära högern har vaknat till liv i och med uppsägningen av Saudiavtalet.

Det finns inte många fördelar med alliansen, men en fördel har då ialla fall Carl Bildt som moderat­politiker, nämligen att han så tydligt och klart talar om att mänskliga rättigheter alltid ska underordnas storföretagens intressen. Den reaktionära högern är tillbaka i full skepnad när de kritiserar Margot Wallström och socialdemokraternas politik i utrikesfrågan, senast nu i frågan om att säga upp av­talet om handel med Saudi­arabien.

Alliansen och den reaktionära högern har skrikit sig hesa över att Sverige håller på att skaffa sig en utrikespolitik som är en arvtagare till Olof Palmes modiga politik i utrikesfrågor.

Svenska företagsledare och diverse skribenter höll på att grotta ner sig i en kaskad av ogenomtänkt och gnälligt klagande på vad Margot Wallström och regeringen gör, när de plötsligt fick ta del av Washington Post i USA. Tidningen hyllade Margot Wallström och regeringen. ”Äntligen någon som talar klarspråk om Saudiarabien!”, utropade de.

Det är då man blir så trött när Carl Bildt tar till orda, och försöker mästra ett helt folk för att deras regering äntligen tagit bladet från munnen. Saudiarabien är ett av de länder i världen där man offentligt piskar folk, och håller sig med en rättskipning som saknar motstycke i en modern värld.

Man blir bara så förbannad att när Carl Bildt och Sveriges främsta industriledare endast bryr sig om sin vinst och blundar för en regim som med piskning och halshuggning förtrycker sitt folk.

Då är det skönt att Margot Wallström går emot den förhärskande doktrinen, som struntar i kvinnor, hur palestinier och kurder har det och sätter mänskliga rättigheter före profit och vinstintressen.

Det går inte att som Carl Bildt på ett tjusigt sätt ha en massa övertygelser om att ingen borde halshuggas, eller piskas för att de utövar det fria ordet, eller att kvinnor inte får köra bil och inte själva får välja vilka kläder de ska bära när de lämnar bostaden.
I stället för att göra något konkret ska vi huka och tycka att det är ju hemskt det här, men vi handlar gärna med dem och förser dessa länder med vapen så att de kan skjuta sitt eget folk.

Därför är det gott att vi fått en utrikesminister med civilkurage och som vågar stå upp emot dessa mörkermän och domedagsprofeter och som vågar agera.
Äntligen säger jag, har vi fått en utrikespolitik som står på folkets sida och vi har fått en modig demokratisk utrikesminister och bevare oss väl från Carl Bildts ”kalla kriget-politik”.
För övrigt så tycker jag att SD är ett fascistiskt parti.

Matts Jutterström är förbundsordförande för Pappers.

Matts Jutterström

Vad tycker du? Diskutera krönikan här.

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Läs mer från Dagens Arbete:

Drogerna ska bort – inte människorna

KRÖNIKAVi måste hjälpas åt att få bort alkohol och droger från våra arbetsplatser – och se till att de som fastnat i missbruk får hjälp, skriver Marie Nilsson är förbundsordförande för IF Metall.

Vi ska vara med och rädda världen

KRÖNIKAIndustrin utmålas ofta som en miljöbov. Det är en gammalmodig syn, skriver IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

”Att må bra ska vara en självklarhet”

KrönikaFör mig är det självklart att hållbarhet ska gälla även personal, våra medlemmar, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

”Ta hand om de nya på jobbet”

KrönikaJag är nyvald förbundsordförande, det är på riktigt, inte ens när jag nyper mig i armen försvinner det, skriver Pontus Georgsson, förbundsordförande för Pappers.

”Sommarjobbarna är industrins framtid”

KrönikaSommaren är här, och med den chansen för unga människor att påbörja sitt arbetsliv. Se till att stötta dem som sätter foten på industrigolvet för första gången, skriver Marie Nilsson, förbundsordförande för IF Metall.

Matts Jutterström 1961 – 2019

Matts Jutterström är förbundsordförande för Pappers.

Nu måste vi kämpa för Las!

KrönikaI nästa nummer av Dagens Arbete har Matts Jutterström skrivit sin sista krönika. Med anledning av hans bortgång publicerar vi den nu. I krönikan slår han fast att det är dags att stå upp för Las.

1

”En viktig röst för kollektivavtalen”

KRÖNIKADet är dags att rösta igen, och vad man än tycker om EU är det ett mycket viktigt val. Vill vi ha en union för eller mot trygga anställningar?

Svenskt Näringsliv vädrar morgonluft

Krönika”Nu utbasuneras det ena galna förslaget efter det andra, som inte på något sätt gynnar dig”, skriver Pappers förbundsordförande Matts Jutterström.

1

S behöver gå i opposition – mot S

Krönika”Socialdemokratin har gått vilse i sin anpassning till den liberala högern. Vi behöver skaka liv i den folkrörelse som en gång var”, skriver Pappers första vice ordförandeMikael Lilja.

1

Nytt år – och en ny tvär högergir

KRÖNIKA”Vi får hoppas att det nya året rymmer många bra dagar, trots blå-brun budget och en arbetsrätt på förhandlingsbordet”, skriver Pappers förbundsordförande Matts Jutterström.

Friskare arbetsliv – var god dröj

Krönika”Jakten på de sjuka fortsätter oavsett regering. Det är helt galet”, skriver Matts Jutterström, förbundsordförande för Pappers.

2

Fackligt arbete på liv och död

Krönika”Varje arbetsplatsolycka måste utredas grundligt och de ansvariga ställas till svars,” skriver Marie Nilsson, förbundsordförande för IF Metall.

Vi måste spänna bågen hårdare

Krönika”Är det någon grupp i detta samhälle som lever på knivs­eggen av stenhård konkurrens är det pappersarbetaren”, skriver Pappers förbundsordförande Matts Jutterström.

1

Era berättelser gör skillnad

KRÖNIKAIF Metalls krav står fast– oavsett vilken regering det blir.

Vi fortsätter kampen framåt

KrönikaEn ny tid, med en ny riksdag ställer nya krav på förbundet.

Vi bygger starkt för framtiden

KRÖNIKAVårt förbund har goda förutsättningar att växa.

Nu har du chansen att välja rättvist

”Det är dags att välja vilket samhälle vi ska ha. Ett som dras isär eller håller ihop”, skriver Pappers förbundsordförande Matts Jutterström.

”Det gäller att vi väljer rätt väg”

KRÖNIKA”Det är alltid ­pengarna som styr, det har jag lärt mig under alla år, men när ska kapitalägarna bli nöjda?”, skriver Matts Jutterström, förbundsordförande för Pappers.

”Valrörelsen har skötts som om vi vore kunder på en marknad”

Krönika”Med solen kommer en debatt om ökade bensinpriser” skriver Pappers förbundsordförande Matts Jutterström.

Inträdesjobben är inte lösningen

KrönikaDet är viktigt att de som ska in på arbetsmarknaden har en lön som det går att leva på.

”Marx tankevärld är grunden för arbetarrörelsen”

Krönika ”Vi måste återigen utveckla våra arbetsplatser för att få inflytande över vår dagliga tillvaro”, skriver Pappers förbundsordförande Matts Jutterström.

Välfärden är vår viktigaste valfråga

KrönikaSverige har råd med – och ska ha – en sjukförsäkring som går att lita på. Det är ett krav vi måste kunna ställa på vårt samhälle.

1

Därför skäller borgarna på facket

KRÖNIKADen nyliberala politiken är inte bara emot stark stat och offentlig sektor. På område efter område lägger de borgerliga partierna sig i det som är parternas avtalsområde.

1

DA GRANSKAR VUXENUTBILDNINGEN

”Vi behöver politik – inte mer marknad”

DebattAtt privatisera Arbetsförmedlingen är att gå åt precis fel håll. En fungerande vuxenutbildning och matchning behöver en stabil arbetsmarknadspolitik, skriver Pappers förbundsordförande Matts Jutterström.

2

Det goda samhället är för alla

KRÖNIKAAtt vi lever i ett solidariskt samhälle beror inte på tur, utan på politisk vilja. Därför är det extra sorgligt när toppolitiker sprider sitt klassförakt.

”S har tappat bort pensionerna”

KrönikaPensionen kan bli en viktig konfliktfråga för Socialdemokraterna. Men i stället kommer en överenskommelse full av frågetecken.

Nytt år – fortsatt facklig kamp

KRÖNIKAYtterligare ett år har gått, med fackliga med- och motgångar. Arbetet mot orättvisor är bästa botemedlet mot fascism och värdekonservativa idéer.

Naivt – eller farligt, Svenskt Näringsliv

KRÖNIKASvenskt Näringsliv förskräcker med sitt inspel om att fackets inflytande över arbetsmiljön bör minska.

Industri och välfärd stärker Sverige

Krönika.Det går inte att tala om den offentliga sektorn som tärande och den privata sektorn som närande. Det är en gammalmodig syn.

Timbros fullständiga galenskap

KRÖNIKAEnligt Timbro-högern behöver vi befrias från semestern eftersom den är så oflexibel för oss.

1
Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.