Varför får jag lägre helglön?
Hur kan helglönen i bemanningsavtalet vara 50 kronor lägre i timmen än vad de fast anställda får? Det undrar en läsare. Jurist Henric Ask svarar.
Industriarbetarnas tidning
14 LO-förbund ska säga ja innan det nya bemanningsavtalet gäller. IF Metall, GS och Pappers hör till de förbund som formellt har antagit det nya ettåriga avtalet.
Det nya bemanningsavtalet är preliminärt till dess att samtliga LO-förbunds respektive förbundsstyrelser godkänt det, en process som fortfarande pågår då alla ännu inte har haft sammanträden. IF Metall och GS hör till de förbund som har sagt ja, liksom Pappers som hade styrelsemöte i fredags.
– Nu fasas även det här avtalet in i den stora avtalsrundan 2016 och det är bra, säger Mikael Jansson, avtalsombudsman på Pappers.
Det nya avtalet omfattar löner och allmänna anställningsvillkor för tiden 1 maj 2015 till den 30 april 2016.
Mikael Jansson konstaterar att avtalet ligger i paritet med andra avtal vad gäller löneökningar – det blev 2,5 procent mot LO:s krav på 2,8 procent.
Förbunden fick dock inte igenom sitt krav att slopa den lägre av de två garantilönenivåerna i avtalet. Även fortsättningsvis finns en nivå för kvalificerade yrkesarbetare och en för övriga, där de nya nivåerna ligger på 110 respektive 103 kronor per timme.
Facken fick inte igenom kravet på garantilön under de timmar en bemanningsanställd är tillgänglig. Inför förhandlingarna menade de att orimliga situationer kan uppstå då en person först är tillgänglig i upp till nio timmar och sedan skickas ut på uppdrag i åtta timmar utan att få någon ersättning för timmarna i beredskap. Facken fick inte igenom någon förändring, men har inte släppt frågan och vill se någon form av reglering framöver. Parterna har bildat en gemensam arbetsgrupp som ska se över frågan inför nästa års förhandlingar.
IF Metall är det LO–förbund som har flest medlemmar under bemanningsavtalet – runt 7 000 medlemmar. Inom GS är inhyrning mycket begränsad och för Pappers är det i dag är det främst tre arbetsplatser, Figeholm (ABB), Norrköping (Fitesa) och Mölnlycke som mer regelbundet anlitar bemanningsföretag.
När den svenska arbetarrörelsen växte fram var Ungdomsmarschen hiten nr 1. En sång som då slog både Internationalen och Arbetets söner, och som sjöngs på alla möten.
Jag skulle som medlem av metallfacket gå ur omedelbart! Vad sysslar era ombudsmän med? Mer än springa efter arbetsgivarns pipa!
Jag förstår inte hur man fortfarande kan få ha 88 timmars arbetsveckor? Varför i hela fridens namn har inte facken agerat som ett fack och sagt stopp för detta? De bemanningsanställdas villkor är sämre än vad man hade på 1800-talet i Sverige. Det står både i LO:s stadgar och i varje förbunds stadgar att all ”människor är lika mycket värda”. Hur är det då förenligt med att man ser till att b(mannings)lage alltid då har sämre villkor än vad lagen säger. Dessutom får det LO att dumpa villkoren på arbetsplatserna ute på företagen. Hur är det förenligt med det fackliga löftet? Hade vi inte haft ett bemanningsavtal, så hade mer än 80 procent av problemen i branschen försvunnit. Vi hade maximalt kunnat bli schemalagda på 48 timmar i veckan. Vi hade fått lön för varje timme vi satt på jour. Vi hade inte kunnats skickas runt som pingisbollar, och behandlats som kreatur.
Jag tycker personligen att de andra förbunden inte ska skriva under bemanningsavtalet. Kräv att det ska bli bemanningsfritt på era avtalsområden. Ha lite yrkesstolthet för era medlemmars skull, det är nämligen de som ni säljer ut totalt annars. Både inhyrda daglönare, och egna medlemmar på kundföretagen.
Att fackförbunden ens går på detta ordet flexibilitet, vilket är en myt skapat för att just pappersvändare utan verklighetsförankring ska tro att det är fullständigt omöjligt att tänka. Att dessa skriver på ett sådant här avtal är för mig totalt ofattbart.