Industriarbetarnas tidning

Bemanningsavtalet på väg att formaliseras

25 maj, 2015

Skrivet av Göran Widerberg Marie Edholm

14 LO-förbund ska säga ja innan det nya bemanningsavtalet gäller. IF Metall, GS och Pappers hör till de förbund som formellt har antagit det nya ettåriga avtalet.

Det nya bemanningsavtalet är preliminärt till dess att samtliga LO-förbunds respektive förbundsstyrelser godkänt det, en process som fortfarande pågår då alla ännu inte har haft sammanträden. IF Metall och GS hör till de förbund som har sagt ja, liksom Pappers som hade styrelsemöte i fredags.

– Nu fasas även det här avtalet in i den stora avtalsrundan 2016 och det är bra, säger Mikael Jansson, avtalsombudsman på Pappers.

Det nya avtalet omfattar löner och allmänna anställningsvillkor för tiden 1 maj 2015 till den 30 april 2016.
Mikael Jansson konstaterar att avtalet ligger i paritet med andra avtal vad gäller löneökningar – det blev 2,5 procent mot LO:s krav på 2,8 procent.

Förbunden fick dock inte igenom sitt krav att slopa den lägre av de två garantilönenivåerna i avtalet. Även fortsättningsvis finns en nivå för kvalificerade yrkesarbetare och en för övriga, där de nya nivåerna ligger på 110 respektive 103 kronor per timme.

Facken fick inte igenom kravet på garantilön under de timmar en bemanningsanställd är tillgänglig. Inför förhandlingarna menade de att orimliga situationer kan uppstå då en person först är tillgänglig i upp till nio timmar och sedan skickas ut på uppdrag i åtta timmar utan att få någon ersättning för timmarna i beredskap. Facken fick inte igenom någon förändring, men har inte släppt frågan och vill se någon form av reglering framöver. Parterna har bildat en gemensam arbetsgrupp som ska se över frågan inför nästa års förhandlingar.

IF Metall är det LO–förbund som har flest medlemmar under bemanningsavtalet – runt 7 000 medlemmar. Inom GS är inhyrning mycket begränsad och för Pappers är det i dag är det främst tre arbetsplatser, Figeholm (ABB), Norrköping (Fitesa) och Mölnlycke som mer regelbundet anlitar bemanningsföretag.

2 kommentarer till “Bemanningsavtalet på väg att formaliseras

  • Jag skulle som medlem av metallfacket gå ur omedelbart! Vad sysslar era ombudsmän med? Mer än springa efter arbetsgivarns pipa!

  • Jag förstår inte hur man fortfarande kan få ha 88 timmars arbetsveckor? Varför i hela fridens namn har inte facken agerat som ett fack och sagt stopp för detta? De bemanningsanställdas villkor är sämre än vad man hade på 1800-talet i Sverige. Det står både i LO:s stadgar och i varje förbunds stadgar att all ”människor är lika mycket värda”. Hur är det då förenligt med att man ser till att b(mannings)lage alltid då har sämre villkor än vad lagen säger. Dessutom får det LO att dumpa villkoren på arbetsplatserna ute på företagen. Hur är det förenligt med det fackliga löftet? Hade vi inte haft ett bemanningsavtal, så hade mer än 80 procent av problemen i branschen försvunnit. Vi hade maximalt kunnat bli schemalagda på 48 timmar i veckan. Vi hade fått lön för varje timme vi satt på jour. Vi hade inte kunnats skickas runt som pingisbollar, och behandlats som kreatur.

    Jag tycker personligen att de andra förbunden inte ska skriva under bemanningsavtalet. Kräv att det ska bli bemanningsfritt på era avtalsområden. Ha lite yrkesstolthet för era medlemmars skull, det är nämligen de som ni säljer ut totalt annars. Både inhyrda daglönare, och egna medlemmar på kundföretagen.

    Att fackförbunden ens går på detta ordet flexibilitet, vilket är en myt skapat för att just pappersvändare utan verklighetsförankring ska tro att det är fullständigt omöjligt att tänka. Att dessa skriver på ett sådant här avtal är för mig totalt ofattbart.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Varför får jag lägre helglön?

Hur kan helglönen i bemanningsavtalet vara 50 kronor lägre i timmen än vad de fast anställda får? Det undrar en läsare. Jurist Henric Ask svarar.

Nytt avtal för klart för bemannings­anställda

Med bara några timmar till godo kunde varslet avstyras. Nu är ett nytt bemanningsavtal på plats. En överenskommelse om pensionerna var en viktig pusselbit.

1 000 bemannings­anställda kan tas ut i strejk

1 000 bemannings­anställda kan tas ut i strejk

LO-förbunden varslar om konflikt inom bemanningsområdet.

IF Metall väljer samordning i avtalsrörelsen

IF Metall väljer samordning i avtalsrörelsen

IF Metalls avtalsråd har antagit både LO-samordningen och Facken inom industrins avtalsplattform.

Tvist om helglön – nu stäms bemanningsföretag

Tvist om helglön – nu stäms bemanningsföretag

Anställda på bemanningsföretaget Adecco har gått miste om helgersättning, enligt IF Metall. Nu stämmer fackförbundet Adecco inför Arbetsdomstolen, AD. ”Ett pilotfall”, säger IF Metalls förbundsjurist Darko Davidovic.

”Viktigaste är att du är medlem i något fack”

”Viktigaste är att du är medlem i något fack”

Som inhyrd till olika arbetsplatser kan det vara svårt att veta – vilket fack ska du tillhöra? DA frågar Mats Jägbro, GS-ombudsman med ansvar för bemanningsavtalet.

Bemanningens pris

Bemanningens pris

För 20 år sedan var tanken att det skulle användas för att klara tillfälliga toppar. I dag har det blivit en permanent lösning, antalet bemanningsanställda har tiofaldigats. För många är det en väg in på arbetsmarknaden. Andra fastnar i en ­evighet av osäkra uppdrag. Som Antonio.

Klart med nytt bemanningsavtal

Bemanningsavtalet är klart. Ett treårigt avtal på 6,5 procent. Två nyheter är avsättningar till extrapension och en arbetsgrupp som ska se över arbetsmiljön.

Var är debatten, var är kraven?

Var är debatten, var är kraven?

”Bemanningsavtalet är mer eller mindre ett bevis på att facket har misslyckats med att kontrollera villkoren”, skriver Sara Flink om avtalet som löpte ut i dag.

LO-facken säger upp bemanningsavtal

(UPPDATERAD) LO-förbunden säger upp bemanningsavtalet, eftersom de bemanningsanställda inte erbjuds samma villkor som fast anställda.

Avtal 2023

Irene Wennemo: Höjda chefslöner försvårar avtalsrörelsen

Irene Wennemo: Höjda chefslöner försvårar avtalsrörelsen

Om de allra högsta cheferna får kraftigt höjda ersättningar under avtalsrörelsen blir det svårare för parterna att komma överens, säger Medlingsinstitutets generaldirektör Irene Wennemo.

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen vill se en löneökning på 2,0 procent. De föreslår ett engångsbelopp enligt tysk modell om 3000 kronor. De vill även öka företagens makt över arbetstiden.

”Låt protester bli årets julklapp till ledningen”

”Låt protester bli årets julklapp till ledningen”

När våra företrädare lämnar oss med svältlöner så måste vi ta saken i våra egna händer och protestera, som resten av världen gör, skriver sex IF Metall-medlemmar.

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers ställer sig bakom LO-samordningen. Det blev klart under förbundsmötet i Uddevalla på söndagen. ”Det känns bra!”, säger Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

GS säger ja till avtalskrav

GS säger ja till avtalskrav

GS ställer sig bakom de framlagda kraven inför kommande avtalsrörelse.

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

Många tyckte att avtalskraven var för låga men IF Metalls avtalsråd röstade ändå ja till att vara med i Facken inom industrins och LO:s plattformar. 

Vilse i avtalsspråket?

Vilse i avtalsspråket?

Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med dina villkor att göra.

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

Vi gick ner i lön vid krisen 2008, och lät oss permitteras under pandemin, samtidigt som företagen tog ut jättevinster. Vi måste visa ledamöterna på IF Metalls kongress att vi inte tänker nöja oss med luft i plånboken, skriver IF Metall-medlemmen Andreas Köhler.

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Varken Industriarbetsgivarna eller Trä- och möbelföretagen tycker att Facken inom industrins lönekrav är rimliga. ”Vi betraktar världen ur olika perspektiv.”

Dagens Arbetes poddar Lyssna på de senaste avsnitten

Arbetarrörelsens hitlåt från förr

Arbetarrörelsens hitlåt från förr

När den svenska arbetarrörelsen växte fram var Ungdomsmarschen hiten nr 1. En sång som då slog både Internationalen och Arbetets söner, och som sjöngs på alla möten.

Hej Socialdemokrat! – här är den indragna vallåten från 1968

Hej Socialdemokrat! – här är den indragna vallåten från 1968

1968 fick Socialdemokraterna 50,1 procent av rösterna i riksdagsvalet. Men det var knappast tack vare kampanjlåten ”Hej Socialdemokrat!”. Kalle Lind berättar.

Den bortglömda Linje 2-sången

Den bortglömda Linje 2-sången

Lyssna på Linje 2-sången från kärnkraftsomröstningen 1980. Dagens Arbetes reporter Jonas Nordling har grävt i arkivet – och pratat med linje 2-generalen.

Facket och näringslivet vill se snabbare grön omställning

Facket och näringslivet vill se snabbare grön omställning

Det största hindret för den gröna omställningen är att beslutsfattare och allmänhet inte tror att den kommer att kunna genomföras. Lyssna på podden med Marie Nilsson, Svante Axelsson och Helle Klein.

Fackets starka motstånd mot nazismen

Fackets starka motstånd mot nazismen

Författaren Anna-Lena Lodenius gästar Dagens Arbete Historia. Tillsammans med Harald Gatu och Helle Klein utforskar hon hur arbetarrörelsen hanterat högerextremismen historiskt. Författaren Mats Wingborg ger en nutida internationell utblick.

Facket och flyktingarna

Facket och flyktingarna

Svenska facken smugglade flyktingar, pengar och information under andra världskriget. Norska motståndsmän fick bo i ett hus i centrala Stockholm under täckmanteln att de var grafiska ombudsmän.

Hoten mot de svenska industrijobben

Hoten mot de svenska industrijobben

Svensk basindusti exporterar 90 procent av produkterna. Så hur drabbas Sverige när länder som USA vill rädda sina egna industrijobb? Och hur går det med den gröna omställningen när energikrisen slagit till?