Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Ge oss en politik som skapar jobb

18 juni, 2015

Skrivet av

Nu när industrin visar tecken på att vara på väg upp ur svackan blir mitt budskap till politikerna tydligt: Släpp prestigen, ta ansvar och rusta dem som inte har arbete, så att de kan ta jobben när de kommer.

Anders Ferbe, IF Metall
Anders Ferbe är förbundsordförande i IF Metall

Sommaren var trögstartad, men nu gör den sitt segertåg genom landet. Parallellt kommer tecken på en vändning för industrin i Sverige och Europa. Investeringar är på gång inom verkstadsindustrin, bland annat inom den tunga fordonssidan. I Europa ökar byggindustrin sina beställningar av stålkonstruktioner. Malmpriserna är sakta på väg upp, även om de inte har slagit igenom i produktionen.

Om dessa tecken stämmer är en högkonjunktur på ingång. Fler företag kommer att behöva förstärka med ny kompetens. Men har vi i Sverige använt tiden av nedgång till att förädla våra kunskaper? Nej, knappast.

Den förra regeringen var inte intresserad. Den nuvarande regeringen vill gärna, men får inte gehör för en politik som banar väg för jobb inom industrin.

Händelser som fallet Kalle har följt i spåren av förlamningen. Kalle förlorade jobbet efter Saab Automobiles konkurs, sökte alla tänkbara jobb, fick några utbildningar, tog korta anställningar, men inget blev varaktigt. När han till slut på egen hand fick fram ett nystartsjobb, blev det nobben från Arbetsförmedlingen för att han hade arbetat för mycket. Om Kalle i stället hade gått hemma och skrotat skulle nystartsjobbet ha varit hans.

Var finns logiken, samhällsnyttan och det kloka i det?

Fallet Kalle visar att Sverige saknar en långsiktig arbetsmarknadspolitik. Kalle skulle naturligtvis ha fått hjälp att vässa sin kompetens under konjunkturnedgången och arbetslösheten. Tyvärr vet jag att det finns många liknande exempel från andra platser runt om i landet. Människor som vill och kämpar på egen hand, men som inte får aktivt stöd för att komma vidare.

När högkonjunkturtåget börjar rulla behövs det människor som är rustade för att ta nya positioner i industrin och i näringarna kring den. Då är det för sent att börja fundera på att starta utbildningar.

En ansvarsfull politik som levererar är vad våra medlemmar och svensk industri behöver. Det parlamentariska läget i riksdagen är komplicerat, men ingen tjänar på att alla partier duckar. För att svenska företag ska kunna dra full nytta av den högkonjunktur som sannolikt är på väg, behövs politik som ger näringslivet full utväxling. En väsentlig del är att företagen får tillgång till rätt kompetens.

Låt tiden för fyrkantighet vara över. Möjligheterna finns nu och tillfället får inte glida oss ur händerna. Ge Arbetsförmedlingen mandat och frihet att agera flexibelt för att kunna möta lokala och individuella behov. Med rätt verktyg kan kompetensförsörjning göra alla till vinnare.

Oavsett om du siktar in dig på hängmattan, badstranden, campingplatsen, fritidsbåten eller något annat, hoppas jag att du får en riktigt fin sommar! Ha det gott och ladda batterierna inför den höst som kan bli riktigt spännande.

Anders Ferbe är förbundsordförande för IF Metall.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också vill läsa…

”Etableringsjobb skyddar din lön”

”Etableringsjobb skyddar din lön”

”Avtalet om etableringsjobb kan pressa ner arbetslösheten och därmed skydda löner och villkor. Det är något helt annat än den lagstiftade lönedumpning som de borgerliga partierna vill ha, skriver IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson. 

Nya utmaningar finns alltid kvar

Nya utmaningar finns alltid kvar

Det fackliga arbetet måste alltid fortsätta. Efter en strid kommer nästa och nästa – allt för att ge bättre villkor i en ständigt ny tid.

Arbetsgivarnas återvändsgränd

Nästan alla arbetsgivare visade en glupande aptit
på mer makt över arbetstiden (läs gratisarbete)
i årets avtalsförhandlingar.

Engagemanget börjar i det lilla

Orättvisorna på jobbet finns kvar. Fler behöver kliva fram och aktivera sig.

Vi har avtal som ger unik styrka

Tack vare kollektivavtalen har Sverige under många år utvecklat unik styrka inom både arbetsliv och industri. Det ska vi fortsätta med.

Kompetens har bäst-före-datum

Med allt snabbare teknisk utveckling blir bäst-före-datum för kunskaper kortare och kortare. Därför behöver vi alla lära nytt hela tiden.

Nu håller vi ihop – det provocerar

Genom samordningen tar vi ansvar för en stabil löneökningstakt på hela den svenska arbetsmarknaden.

Vi är framtidens industri­arbetare

Den tekniska utvecklingen kräver yrkesskickliga industriarbetare. Alla industrier som vill hänga med i utvecklingen behöver praktiska teoretiker och teoretiska praktiker.

Nu går Sverige framåt igen

Efter åtta år med borgerligt styre går nu mycket åt rätt håll i politiken. Vi fortsätter att driva på – för industrijobben och för välfärden.

Värna arbetsmiljön – och affärerna

Hur reagerar chefen om jag som visstidsanställd eller inhyrd ställer kritiska frågor om säkerheten? Får jag komma tillbaka till jobbet då?

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?