”När samhällets hälsa sviktar får vi tukta oss med smoothies”Daniel Mathisen om hur hälsan blivit en fråga var och en ska lösa på egen hand.

”Fackföreningar är en del i människovärdets självförsvar”Helle Klein om civilsamhällets roll i motståndet mot nazismen.

Det finns mer att kämpa för än lön

Helle Klein, chefredaktör.

Helle Klein, chefredaktör.

ledarE Avtalsrörelsen har börjat. Det är lätt att andra frågor än lönen kommer i skymundan men frågor som arbetstid, trygghet och arbetsmiljö är minst lika viktiga.

Avtalsrörelsen 2016 har startat. Fack och arbetsgivare börjar nu forma sina avtalskrav. Det heter alltid att avtalsrörelsen kommer att bli besvärlig men frågan är om denna ändå inte har ovanligt många hinder på vägen.

Mer om det kan du läsa i artikeln Tio hot mot din löneökning. Osäkerhet och oro präglar vår tid. Kinas ekonomiska dipp påverkar världsekonomin liksom oron i vår omvärld med krig och flyktingkatastrofer. På hemma-plan heter hoten: obefintlig inflation, alltför låg produktivitet i industrin och sifferlösa avtal. Dagens Arbete kommer förstås i tidningen och på nätet (da.se) att aktivt följa avtalsrörelsen och berätta vari konfliktpunkterna ligger.

Allt i en avtalsrörelse handlar inte om lön. När IF Metall frågar sina medlemmar vad de tycker är viktigt att driva kommer frågor som har med arbetstid och arbetsmiljö upp. Medlemmarna vill exempelvis prioritera arbetstidsförkortning och gärna då som fortsatt utbyggd delpension.
Vi har tidigare skrivit om det för Pappers medlemmar viktiga ATK-kontot där man kan spara antingen i tid eller pengar eller pension. Makten över tiden är minst lika angeläget som en bra lön.

Bemanningsfrågan är också het. Bemanningsjobben har ökat på senare tid liksom visstidsanställningarna. Osäkerhet och otrygghet i arbetslivet skapar ”tystnadens kultur” vilket i sin tur befäster dåliga arbetsmiljöer. Det är skadligt för industrins framtid och förstås för enskilda människors hälsa.

Bemanningsjobben är inte enbart av ondo. Många gånger kan de vara ett bra sätt att ordna flexibilitet vid konjunktursvängningar men det vi kan se är hur de också används för att luckra upp anställningstryggheten.

Arbetsmiljöfrågan är också central. Fackföreningsrörelsen har länge uppmärksammat det absurda i att människor dör på sina jobb på grund av brister i arbetsmiljön. Dessutom ökar förslitningsskadorna inom industrin.

Men även utmattningssyndrom och depressioner, som kanske har ansetts höra tjänstemannagrupperna till, drabbar i dag industriarbetarna. Fack och arbetsgivare måste börja intressera sig för den psykosociala arbetsmiljön. Nu behöver också själen skyddas.

Jämställdheten kan inte heller smusslas undan i sifferexcercisen. Vi vet att det är kvinnorna som har de mest slitsamma och sämst betalda jobben. Det är en överlevnadsfråga för svensk industri att också vara en jämställd arbetsplats.

Avtalsrörelsen kan bli mycket spännande och väldigt avgörande.


hk@da.se

1Kommentarer

Gotfried:

Naturligtvis är det mkt annat som är viktigt, precis som du skriver men med tanke på den politik som förs så riskeras fallande disponibla inkomster och då riskeras högre arbetslöshet.
Lönen är viktig för sysselsättning vilket inte minst visats av jobbskatteavdraget samt rot och rut, reformer som nu börjar avvecklas och måste tas ut i högre lön.

Vad tycker du?

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Läs mer från Dagens Arbete:

Vägen från hatet

Vi har mycket att lära av Ludvika

LEDARECivilsamhället är avgörande i motståndet mot nazism. Fackföreningar är en del i människovärdets självförsvar, skriver Helle Klein i sin ledare.

Återvinning

Tryck på paus, Isabella Lövin

LedareDet nya direktivet är ogenomtänkt för återvinning riskerar att få förödande konsekvenser på en bransch som faktiskt i dag är riktigt bra på återvinning, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Värna framtidens pappers­arbetare

LedareBranschen står inför en gigantisk generationsväxling. Företag och fack måste hitta strategier för föryngring.

Varning för nostalgin

LedareTill arbetarrörelsens styrka hörde en gång dess förmåga att odla längtan i stället för saknaden, förmågan att bära de provisoriska utopierna utan att fastna i dogmerna.

1

Demokratin behöver sina försvarare

LEDAREVår kontinent har alltför ofta i historien härjats av nationalismens dåraktighet. Låt det inte ske igen, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

3

Rösta för ett öppet Europa

LEDAREFörsvara öppenhetens, demokratins och löntagarnas Europa i en tid när nationalismens farliga idéer är på frammarsch, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

2

DA och Expressen granskar

Sälj inte ut vår säkerhet

LedareVaktbolagen måste granskas. Kopplingarna till högerextremism är en fara för demokratin.

1

Gör verklighet av nollvisionen

LEDAREIngen ska behöva skadas eller dö på jobbet. Industrins konkurrenskraft hör samman med arbetarnas hälsa, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Usel slogan, bra politik

Ledare”Arbetarrörelsens EU-valrörelse behöver andas framtidstro och möjligheter om den ska entusiasmera några väljare”, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Värna om Saltsjöbadsandan

LedareDen svenska modellen är bästa skyddet mot extremismens söndrande av demokratin.

Skuldfällan

Ovärdigt för ett välfärdsland

LEDARE”Fokus måste nu sättas på kreditinstitutens och inkassoföretagens ansvar”, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

4

Intet nytt, allting nytt

Ledare”När riksdagen röstar ned Ulf Kristersson (M) som statsminister har inget nytt hänt. Ändå är det startskottet för en helt ny era i svensk politik”, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

1

Fortsätt vara folkrörelse, facket!

LedareFacken måste bli folkbildare och diskutera samhällsfrågor med medlemmarna. Inte bara vart fjärde år.

Principlöshetens Allians

Ledare”Tyvärr ger nu Centern och Liberalerna upp idén om att aldrig låta sig bli beroende av SD”, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein efter att Allianspartierna presenterat talmanskandidat.

6

En röst på SD är en röst för kaos

LEDARE”Sverigedemokraterna är inte ett arbetarparti. Gå inte på missnöjets locktoner”, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

9

Valet handlar om framtiden

LEDARELyssna inte på domedagsprofeterna utan på dem som vill bygga vidare på det vi har. Låt inte det brunblåa blocket med SD i spetsen riva sönder Sverige.

3

DA GRANSKAR SKUGGSAMHÄLLET

Laglöst arbetsliv är livsfarligt

LedareDen borgerliga regeringen luckrade upp reglerna för arbetskraftsinvandring. Fram växte skuggsamhället, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Politik är att vilja, inte att följa

LedareDet går bra för Sverige nu, men hur blir det efter valet? Det är den oron som bör odlas. Lämna SD:s dagordning och prata om det socialdemokratiska samhällsbygget som hör till världens bästa samhällsidé, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

2

Val 2018 | Pensionen

Pensionsåldern är en klassfråga

LEDAREMånga industriarbetare börjar jobba redan i tonåren. Att säga till dessa att de måste arbeta längre är ett hån, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

2

DEN GLOBALA TEXTILINDUSTRIN

Våra kläder är ohållbara

Ledare”Bakom varje klädesplagg finns en livshistoria som alltför ofta handlar om rena slavarbetet. Vi måste börja fråga vem som sytt vår tröja”, skriver chefredaktör Helle Klein.

Val 2018 | Sjukförsäkringen

Ett helt sjukt system

LEDARESjukpenning. Regeringen måste ändra reglerna för sjukförsäkringen. Begreppet ”normalt förekommande arbete” leder till rättsosäkra och omänskliga beslut.

6

DA GRANSKAR VUXENUTBILDNINGEN

Utbildningskaos hotar industrin

LEDARE”Att allianspartierna inte i första hand tänker på arbetarnas väl och ve är inget att förvånas över men att de så uppenbart struntar i företagens bästa är uppseendeväckande”, skriver Helle Klein.

FACKET FÖR UNGA

Facket måste våga förändring

LEDAREDe unga lär sig att facket inte är för dem. Det om något hotar den svenska modellen, skriver Helle Klein.

I Kata Dalströms liv hittar jag min dröm

LedarkrönikaJeanette Herulf läser en bok om Kata Dalström och längtar efter tron på solidaritet och jämlikhet.

Strejkrätten

Rör inte strejkrätten

LedareDen segdragna konflikten i Göteborgs hamn måste kunna lösas utan lagändring, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

4

Största problemet är inte pensionerna

LEDARKRÖNIKA”Borde vi inte börja med att göra jobben mer attraktiva, säkrare ur arbetsmiljösynpunkt innan vi kräver av människorna att de jobbar mer?”, skriver Jeanette Herulf.

2

DET NYA SAMHALL

Staten måste återupprätta Samhall

Ledare”Det tyck som att en ekonomistisk säljkultur har etsat sig fast så att de människor som var tänkta att få en möjlighet i stället slås ut. Nu måste politikerna agera”, skriver  Helle Klein i en ledare om Dagens arbetes granskning av Nya Samhall. 

Djupt ovärdigt, Nya Samhall

LEDAREMånga kan vittna om dålig arbetsmiljö hos Samhall med enformiga jobb och ökade prestationskrav. De redan svaga pressas till det yttersta.

13

”Kläm åt fifflare i stället för funktionsnedsatta”

LEDARKRÖNIKAVisst kan vi få hjälp att klara vardagen, men beroende kommer vi alltid att vara. Sätt åt de ekonomiska fifflarna men släng inte ut barnet med badvattnet, skriver Jeanette Herulf.

Kvinnan tiger ej längre i församlingen

LEDARE#metoo-rörelsen skakar just nu om större delen av det svenska samhället. Vittnesmålen från kvinnor i alla olika branscher är både skrämmande och befriande. 

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.