Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

Det finns mer att kämpa för än lön

12 oktober, 2015

Skrivet av

Helle Klein, chefredaktör.
Helle Klein, chefredaktör.

ledarE Avtalsrörelsen har börjat. Det är lätt att andra frågor än lönen kommer i skymundan men frågor som arbetstid, trygghet och arbetsmiljö är minst lika viktiga.

Avtalsrörelsen 2016 har startat. Fack och arbetsgivare börjar nu forma sina avtalskrav. Det heter alltid att avtalsrörelsen kommer att bli besvärlig men frågan är om denna ändå inte har ovanligt många hinder på vägen.

Mer om det kan du läsa i artikeln Tio hot mot din löneökning. Osäkerhet och oro präglar vår tid. Kinas ekonomiska dipp påverkar världsekonomin liksom oron i vår omvärld med krig och flyktingkatastrofer. På hemma-plan heter hoten: obefintlig inflation, alltför låg produktivitet i industrin och sifferlösa avtal. Dagens Arbete kommer förstås i tidningen och på nätet (da.se) att aktivt följa avtalsrörelsen och berätta vari konfliktpunkterna ligger.

Allt i en avtalsrörelse handlar inte om lön. När IF Metall frågar sina medlemmar vad de tycker är viktigt att driva kommer frågor som har med arbetstid och arbetsmiljö upp. Medlemmarna vill exempelvis prioritera arbetstidsförkortning och gärna då som fortsatt utbyggd delpension.
Vi har tidigare skrivit om det för Pappers medlemmar viktiga ATK-kontot där man kan spara antingen i tid eller pengar eller pension. Makten över tiden är minst lika angeläget som en bra lön.

Bemanningsfrågan är också het. Bemanningsjobben har ökat på senare tid liksom visstidsanställningarna. Osäkerhet och otrygghet i arbetslivet skapar ”tystnadens kultur” vilket i sin tur befäster dåliga arbetsmiljöer. Det är skadligt för industrins framtid och förstås för enskilda människors hälsa.

Bemanningsjobben är inte enbart av ondo. Många gånger kan de vara ett bra sätt att ordna flexibilitet vid konjunktursvängningar men det vi kan se är hur de också används för att luckra upp anställningstryggheten.

Arbetsmiljöfrågan är också central. Fackföreningsrörelsen har länge uppmärksammat det absurda i att människor dör på sina jobb på grund av brister i arbetsmiljön. Dessutom ökar förslitningsskadorna inom industrin.

Men även utmattningssyndrom och depressioner, som kanske har ansetts höra tjänstemannagrupperna till, drabbar i dag industriarbetarna. Fack och arbetsgivare måste börja intressera sig för den psykosociala arbetsmiljön. Nu behöver också själen skyddas.

Jämställdheten kan inte heller smusslas undan i sifferexcercisen. Vi vet att det är kvinnorna som har de mest slitsamma och sämst betalda jobben. Det är en överlevnadsfråga för svensk industri att också vara en jämställd arbetsplats.

Avtalsrörelsen kan bli mycket spännande och väldigt avgörande.

En kommentar till “Det finns mer att kämpa för än lön

  • Naturligtvis är det mkt annat som är viktigt, precis som du skriver men med tanke på den politik som förs så riskeras fallande disponibla inkomster och då riskeras högre arbetslöshet.
    Lönen är viktig för sysselsättning vilket inte minst visats av jobbskatteavdraget samt rot och rut, reformer som nu börjar avvecklas och måste tas ut i högre lön.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också vill läsa…

Märket är satt. Bravo!

Mot alla odds har industrins parter kommit fram till ett långt avtal som innebär en uppväxling av löneökningarna, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Ge ungdomarna amnesti nu

Flyktingpolitiken har lagt ansvaret för de asylsökandes framtid på arbetsgivarna. Det är absurt och måste ändras.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Fortsätt förhandla

Fortsätt förhandla

Ingen vill att politiken ska rubba maktbalansen på svensk arbetsmarknad, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Första hundra åren i framtidens tjänst

Första hundra åren i framtidens tjänst

Vi har valt att visa människorna på bruken under de senaste decennierna, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Århundradets förhandling

Ge för guds skull inte politikerna möjlighet att skapa oreda på arbetsmarknaden för lång tid framöver, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Bra jobb­satsningar i höstbudgeten

Magdalena Anderssons spara i ladorna har bytts mot satsa järnet. Det är helt rätt, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Låt industrin bli det gröna navet

Med rätt satsningar kan återhämtningen efter coronakrisen bli språngbrädan som åstadkommer den nödvändiga klimatomställningen, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Vänd oron till framtidstro

Politiken, liksom parterna på arbetsmarknaden, måste nu se till att människor återfår hoppet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Gör inte upp med Moderaterna

Lagom till sommarsemestern verkar en regeringskris segla upp. Kommer Miljöpartiet att lämna regeringssamarbetet på grund av flyktingpolitiken? Nu behöver det inte gå så illa. Men frågan om migrationen är onekligen svårlöst och har många dimensioner. Jag måste erkänna att jag inte riktigt begriper Socialdemokraternas agerande just nu. I januariöverenskommelsen beslutade regeringsmajoriteten om att en parlamentarisk […]

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall i las-uppgörelse med PTK och Svenskt Näringsliv

IF Metall i las-uppgörelse med PTK och Svenskt Näringsliv

IF Metall och Kommunal ansluter sig till överenskommelsen om anställningsskydd och kompetensutveckling som PTK och Svensk Näringsliv kom överens om tidigare i höstas.

Kompetensutveckling en del av modellen

Kompetensutveckling en del av modellen

Anställningstryggheten måste inte offras för kompetensutvecklingen, som ju båda parter vinner på. I slutbudet i las-förhandlingarna finns ett bra förslag – genomför det!

Politisk armbrytning om tryggheten

Politisk armbrytning om tryggheten

Om vi ska kunna vända på debatten måste fler löntagare göra sin röst hörd.

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Nya gymnasielagen

Fast jobb eller utvisning

Fast jobb eller utvisning

De fick en andra chans till ett liv i Sverige. Men villkoren var hårda. Dagens Arbete har följt killarna som bokstavligen slåss för sin överlevnad på den svenska arbetsmarknaden.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Tio avtal inom IF Metalls områden – så mycket blir det i kronor

Tio avtal inom IF Metalls områden – så mycket blir det i kronor

Här är tio avtal inom IF Metalls avtalsområden som är färdiga. Dagens Arbete visar vad det innebär i procent och kronor.

IF Metalls avtalsråd sa ja till nya avtalet

IF Metalls avtalsråd sa ja till nya avtalet

Låglönesatsning, retroaktiva löner och arbetsskadeförsäkringen debatterades när IF Metalls avtalsråd skulle anta de nyligen tecknade avtalen.

Låglöne­satsningen, nu var vi där igen

Låglöne­satsningen, nu var vi där igen

LO har fått sin låglönesatsning men parterna är oense om vad den betyder, precis som för tre år sedan. Konflikt hotar. Hur kunde det bli så här – igen?, frågar sig Dagens Arbetes Anna Julius.

Enkät: Så tycker vi om industriavtalet

Enkät: Så tycker vi om industriavtalet

Avtalet landade ok utifrån omständigheterna. Det säger tre industriarbetare Dagens Arbete pratat med.

Stor besvikelse i Pappers avdelningar

Stor besvikelse i Pappers avdelningar

”Jag vill ge en saftig känga till dem som satte märket”, säger Claes Nöid på Fiskeby Board.

Inga extra pengar till Pappers

Inga extra pengar till Pappers

Pappers var nära att gå ut i konflikt, men gav till slut upp kampen om högre löneökningar.

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

I helgen kunde fack och arbetsgivare till sist enas om ett nytt avtal för svensk industri. Det här innebär det för dig.

Pappers förhandlar fortfarande

Pappers förhandlar fortfarande

Är det klart vilka nya löner som gäller nu inom industrin? Nej, Pappers förhandlar fortfarande. Avtalsrörelsen är ännu inte över. Ett dygn efter att det normerande Industriavtalet skrevs under saknas det fortfarande ett avtal för massa- och pappersindustrin. Igår förhandlade Pappers avtalsdelegation med Industriarbetsgivarna till långt in på kvällen, dock utan resultat. Förhandlingarna ajournerades och […]