Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Nya ord – men det mesta är sig likt

5 november, 2015

Skrivet av Per-Olof Sjöö

Per-Olof Sjöö är förbundsordförande i GS.
Per-Olof Sjöö är förbundsordförande i GS.

Sänkta trösklar och vardagsjobb. När Allianspartierna omprövar sin arbetsmarknadspolitik handlar det om nya ord för gammal politik.

Just nu pågår det en kamp om arbetsmarknadsfrågorna i svensk politik. De gamla allianspartierna omprövar nu så sakteliga sin politik och landar alltmer i traditionella borgerliga ståndpunkter.

Tycker du att jag är ute och cyklar? Det kan bero på att de placerar sina gamla ståndpunkter i nya förpackningar.

Som en ren medlemsservice följer därför här ett antal exempel som är viktiga att hålla i minnet:

Moderaternas stämma beslutade att partiet ska verka för att reformera lagen om anställningsskydd (las).

Nyckelordet här är reformera. I detta sammanhang är det liktydigt med ett försämrat anställningsskydd för Sveriges löntagare.

”Det måste bli lättare att anställa.” Ett mycket vanligt argument från Allianshåll. Ha då i åtanke att det i själva verket betyder att det måste bli lättare att säga upp folk. Det är nämligen ett obegripligt borgerligt faktum att det är las turordningsregler som gör att arbetsgivare tvekar att anställa.

De flesta allianspartier pratar ofta om att sänka trösklarna. Detta är ett uttryck för att göra det enklare att ta första steget in på arbetsmarknaden. I borgerlig sinnesvärld betyder det lägre ingångslöner.

Ett svårslaget rekord på samma tema är Svenskt Näringslivs försök att etablera ordet vardagsjobb. Ett vardagsjobb är inte det jobb du går till på måndagsmorgonen. Nej, det är i Svenskt Näringslivs värld ett jobb som skulle skapas om bara lönerna vore lite lägre.

Det går att göra denna lista ännu längre. Min poäng är att ord har betydelse. Hur man förpackar ett budskap har stor inverkan på hur det tas emot. Det är också viktigt att framstå som modern och att politiken andas framtid. Därför är det väldigt viktigt att vi öppnar förpackningen och luktar på innehållet.

Om man gör det är det lätt att förstå att högerns politik måste förpackas på ett nytt sätt.

Lönesänkningar och försämrat anställningsskydd är verkligen inga banbrytande politiska förslag. Tvärtom är det till stor del en tillbakagång till den höger vi känner sedan gammalt. Lite unket helt enkelt.

Man kan tycka vad man vill om detta men på ett sätt är det skönt att det mesta är sig likt igen i borgerlighetens Sverige.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också vill läsa…

Dags för ett bättre normaltillstånd

Dags för ett bättre normaltillstånd

När vi söker oss ur krisen måste vi ta tillfället i akt att stärka välfärden. Det är rimligt att de företag som tagit emot stöd tar ett större ansvar framöver, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö.

Låt parterna ta hand om las

Låt parterna ta hand om las

En av de få saker vi vet säkert just nu är att arbetslösheten stiger, och väntas stiga ännu mer. Därför måste regeringen också ompröva kravet på ändringarna i anställningsskyddet, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö.

Vad är prislappen för folkhälsa?

Marknaden står handfallen inför den kris som coronaviruset skapat. De marknadsekonomiska instrumenten fungerar inte när det är andra värden än rent ekonomiska som ska in i ekvationen, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

”Nu är tid för solidaritet, inte höga aktieutdelningar”

Det är oerhört provocerande att företag tar del av ett krispaket finansierat av våra medlemmars skattepengar ena stunden för att sedan dela ut vinster till aktieägarna i nästa, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö.

”Räta på ryggen, alla välfärds­arbetare”

Det gäller att arbetsgivarna förstår att utan ert kunnande skulle inte en enda produkt lämna utlastningen. Det ska synas i de nya kollektivavtalen, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö.

Tacka facket för 5 000 mer i månaden

Att välja bort facket för att det är för dyrt är ett vanligt argument. Och samtidigt så fel – det skulle kosta oss så mycket mer om facket inte fanns, skriver GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

Årtiondets första utmaningar är här

Det är inte lätt att sia om framtiden. Men klart är att två stora fackliga utmaningar väntar oss redan i närtid. Ett nytt kollektivavtal och förhandlingarna om arbetsrätten, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Häng med oss på avtalsäventyret!

Någon arbetsgivare undrade vilken verklighet vi lever i när vi redovisade avtalskraven. Svaret är att vi – till skillnad från vissa – är fast förankrade på moder jord.

Här är striderna vi måste utkämpa

Här är striderna vi måste utkämpa

Våra arbetsvillkor hotas just nu av flera olika politiska förslag. Nu gäller det att vi håller ihop och bemöter dem, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Är det här verkligen liberal politik?

Man kan bli förbannad på S när de lägger fram en budget för rika män. Men ännu mer på de liberala partierna som kräver dessa kompromisser, skriver Per-Olof Sjöö, förbundsordförande för GS-facket.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.