Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Nu måste vi visa vår styrka!

3 december, 2015

Skrivet av Per-Olof Sjöö

Per-Olof Sjöö är förbundsordförande i GS.
Per-Olof Sjöö är förbundsordförande i GS.

Krönika Nästa år ska tre miljoner löntagare i Sverige få nya avtal. Mycket talar för att avtalsrörelsen 2016 kommer att bli en nagelbitare.

För det första lyckades vi inte få ihop samordningen mellan LO-förbunden. Detta innebär att LO-förbunden kommer att förhandla utan ett gemensamt ramverk och utan gemensamma krav. Mycket har redan skrivits om detta debacle, men i praktiken behöver det inte innebära kaos i lönebildningen.
Kaoset lurar dock bakom hörnet om vi får en situation där lönebildningens fundament rubbas. Vi har sedan slutet av 90-talet haft en ordning där internationellt konkurrensutsatt industri normerar löneökningar på svensk arbetsmarknad. Det är en ordning som lett till en väldigt god reallöneutveckling för Sveriges alla löntagare.

Facken inom industrin (där GS ingår) har poängterat vikten av att industrins normering även fortsättningsvis får gehör på resten av arbetsmarknaden. Det är nämligen ett riskfyllt experiment att spela med medlemmarnas reallöneutveckling.

Problemet med normeringen är att det är svårt med relativa löneförändringar. En av de största utmaningarna på svensk arbetsmarknad är löneskillnader mellan män och kvinnor. Det är i mångt och mycket denna fråga som slitit på LO:s förbund i uppspelet till avtalsrörelsen.

GS har varit tydliga med att det går att förena en industrinormering med en extra satsning på till exempel Kommunals undersköterskor. Det förutsätter dock att resten av arbetsmarknaden inte drar iväg. Vi kan nämligen inte göra industriarbetares löneökningar till golv för alla andra. Allt detta är komplicerat men jag hoppas att vi kan hantera detta i kommande avtalsrörelse.

För det andra har vi en situation där omvärldsanalysen skiljer sig väldigt mycket mellan oss och våra motparter. Det är i sig inte så konstigt, men en av fyrbåkarna i lönebildningen har hittills varit Riksbankens inflationsmål. Det har varit en viktig utgångspunkt i avtalsförhandlingarna de senaste åren. Redan tidigt i somras flaggade arbetsgivarna för att det inte längre går att utgå från att Riksbanken kan hålla inflationsmålet. Sant är att inflationen länge understigit två-procentmålet, men från fackligt håll utgår vi från det. Helt enkelt för att alternativet är sämre.

Med arbetsgivarnas resonemang skulle vi nämligen ta höjd för högre löneökningar om inflationen vore högre än två procent. Detta förhållningssätt skulle leda till en större osäkerhet och riskera en långsiktigt god reallöneutveckling.

Från fackligt håll måste vi tänka långsiktigt, värna reallön och sysselsättning. Det är ett ansvarsfullt sätt att förvalta medlemmarnas pund och gagnar svensk industri. Låt oss hoppas att arbetsgivarna svarar upp mot detta.
Det viktigaste av allt i kommande avtalsrörelse är dock vår egen mobilisering. GS är inte starkare än det vi åstadkommer gemensamt. Så låt oss därför visa vår styrka.
Gemensam styrka!

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också vill läsa…

Dags för ett bättre normaltillstånd

Dags för ett bättre normaltillstånd

När vi söker oss ur krisen måste vi ta tillfället i akt att stärka välfärden. Det är rimligt att de företag som tagit emot stöd tar ett större ansvar framöver, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö.

Låt parterna ta hand om las

Låt parterna ta hand om las

En av de få saker vi vet säkert just nu är att arbetslösheten stiger, och väntas stiga ännu mer. Därför måste regeringen också ompröva kravet på ändringarna i anställningsskyddet, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö.

Vad är prislappen för folkhälsa?

Marknaden står handfallen inför den kris som coronaviruset skapat. De marknadsekonomiska instrumenten fungerar inte när det är andra värden än rent ekonomiska som ska in i ekvationen, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

”Nu är tid för solidaritet, inte höga aktieutdelningar”

Det är oerhört provocerande att företag tar del av ett krispaket finansierat av våra medlemmars skattepengar ena stunden för att sedan dela ut vinster till aktieägarna i nästa, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö.

”Räta på ryggen, alla välfärds­arbetare”

Det gäller att arbetsgivarna förstår att utan ert kunnande skulle inte en enda produkt lämna utlastningen. Det ska synas i de nya kollektivavtalen, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö.

Tacka facket för 5 000 mer i månaden

Att välja bort facket för att det är för dyrt är ett vanligt argument. Och samtidigt så fel – det skulle kosta oss så mycket mer om facket inte fanns, skriver GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

Årtiondets första utmaningar är här

Det är inte lätt att sia om framtiden. Men klart är att två stora fackliga utmaningar väntar oss redan i närtid. Ett nytt kollektivavtal och förhandlingarna om arbetsrätten, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Häng med oss på avtalsäventyret!

Någon arbetsgivare undrade vilken verklighet vi lever i när vi redovisade avtalskraven. Svaret är att vi – till skillnad från vissa – är fast förankrade på moder jord.

Här är striderna vi måste utkämpa

Här är striderna vi måste utkämpa

Våra arbetsvillkor hotas just nu av flera olika politiska förslag. Nu gäller det att vi håller ihop och bemöter dem, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Är det här verkligen liberal politik?

Man kan bli förbannad på S när de lägger fram en budget för rika män. Men ännu mer på de liberala partierna som kräver dessa kompromisser, skriver Per-Olof Sjöö, förbundsordförande för GS-facket.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.