Industriarbetarnas tidning

Debattartiklar är texter som tar ställning. Åsikterna är skribenternas egna.

Nej till dödsolyckor på jobbet!

18 januari, 2016

nils-debattDebatt

Kalle tar på sig skorna, pussar frugan och barnen innan han sätter sig i bilen för att åka till jobbet. Detta var det sista som familjen hörde ifrån Kalle. Kalle är en fiktiv person men kan vara en av de 38 personer som miste livet under 2015 i arbetet.

Debattörerna:
IF Metalls regionala skyddsombud Avd 28 Västra Skaraborg genom Nils Farken, RSO Norra Skaraborg (bilden).

Vi inom IF Metall driver på för en nolltolerans mot dödsolyckor i arbetslivet. Denna nolltolerans skulle även bidra till att arbetsmiljön skulle förbättras avsevärt för våra medlemmar ute på företagen. Vi ser att pressen och stressen ökar i samband med att produktiviteten måste öka. En nolltolerans skulle öka företagens benägenhet att förebygga olyckor.

Den 31 mars 2015 kommer det en ny föreskrift från Arbetsmiljöverket som handlar om just den psykosociala arbetsmiljön som är en bidragande orsak till många olyckor på arbetsplatserna. Att vara stressad och känna att man inte hinner med gör att man gärna tar genvägar och olyckan är framme. Detta vet vi gäller inom alla arbetsområden inte bara inom industrin.

Nu på måndag den 18 jan är dagen då vi inom i IF Metall kommer att uppmärksamma Nolltolerans mot dödsolyckor inom arbetslivet. Vi som regionala skyddsombud kommer att ägna en tanke åt de som satte livet till i arbetslivet. Vi gör detta för våra kamraters skull. Vi gör detta för att vi vill att alla skall kunna komma hem efter jobbet till sin familj.

Så gör som vi den 18 januari. Stanna upp lite i arbetet och tänk på dem som inte kom hem under 2015. Tänk på de familjer som har mist en mamma eller en pappa.

IF Metalls regionala skyddsombud Avd 28 Västra Skaraborg genom Nils Farken, RSO Norra Skaraborg.

2 kommentarer till “Nej till dödsolyckor på jobbet!

  • Håller med om 0-tolerans,det är också viktigt med engagerade, intresserade och aktiva skyddsombud,inte bara ett namn på pappret.

  • Vi som kom hem, men som står ensam med önskan om att få utrett vad vi misstänker (vet) skadat oss, kanske både fysiskt och psykiskt, där ingenting görs eller som i mitt fall: Arbetsgivaren kastade min psykosociala beskrivning över axeln och ombudsmannen talade om för mig att jag inte skulle räkna med att han skulle göra det som jag krävde. Det var detsamma som arbetsmiljölagen anser ska göras för att jag ska kunna återvända i arbete. Eller de utredningar som måste göras för att försäkringskassan ska kunna besluta huruvida jag varit utsatt för skadlig inverkan i mitt arbete och därigenom har arbetsskada/skador, inget av det som beskrivs i lagstiftningen som styr arbetet med utredning av rehabilitering/arbetsanpassning eller arbetsskador är gjort i mitt ärende.

    Det har vid åtskilliga tillfällen fått mig att tänka på att fly detta jordeliv och helvetet jag står mitt i. Det finns en logisk och mycket självklar arbetsmiljölag, men sedan så finns det många människor som trots att de inte ens tittat åt nämnda lagstiftning har bestämts sig för att de har VETO, och när dessa får både fack och försäkringskassa med sig så kan man som jag stå utan någon som helst utredning efter 13 års skrikande i öknen. Och jag misstänker starkt att de som skulle ha hjälpt mig istället gör allt de kan för att mörka faktumet inför mig, nämligen den utbredda inkompetens som råder och som dessvärre fortfarande drabbar mig!

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Mer åsiktsmaterial

”Gör läxan, Morgan Johansson”

”Gör läxan, Morgan Johansson”

Osanna klyschor när Morgan Johansson svarar på hanteringen av de unga ensamkommande och nya gymnasielagen, skriver Marga Sandström från organisationen Världen i Värmland.

Därför måste vi lära av Kinas industripolitik

Därför måste vi lära av Kinas industripolitik

Kajsa Borgnäs: Coronapandemin, klimatkrisen och Kinas stora tekniska framsteg visar att vi behöver en mer aktiv industripolitik.

Vad SR-bossen borde ha sagt

Vad SR-bossen borde ha sagt

Sveriges Radio är inte en rasistisk arbetsplats. Men rasismen finns även där, skriver Alexandra Pascalidou.

Stoppa smittan allas ansvar

Läget är allvarligt. Det vi i somras trodde skulle vara en höst av lättnader för att allt gick åt rätt håll har nu förbytts i djup oro över en smittspridning som bara ökar. En andra våg tycks obönhörligen ha svept över Europa liksom Sverige. Regeringen och folkhälsomyndigheten inför därför nu stränga restriktioner som innebär att […]

Krokodilen som blev för stor

Krokodilen som blev för stor

Alla behöver motstånd för att komma vidare, skriver Stefan Eriksson.

Arbetsmiljö på undantag i pandemin

Arbetsmiljö på undantag i pandemin

Färre medlemmar har haft kontakt med sitt skyddsombud eller samtalat med sin närmaste chef om arbetsmiljön under pandemin. Det är en trend som måste brytas.

”Reglerna är inhumana– och rent idiotiska”

”Reglerna är inhumana– och rent idiotiska”

Vi har bekostat de ensamkommandes utbildning och de är redo att börja jobba, men nu kan det sluta med ett utvisningsbeslut, skriver Klara Patzauer, ordförande för föreningen Världen i Värmland.

Den ständigt aktuella liberalen

Den ständigt aktuella liberalen

I en tid när liberalismen sällan betonar människors ekonomiska möjligheter att uppnå frihet behöver vi Kerstin Hesselgren, skriver författaren Jan-Ewert Strömbäck.

Aldrig glömma och alltid bekämpa rasismens idéer

9 november. Minnet av novemberpogromen, den sk Kristallnatten, i nazityskland manar oss att aldrig aldrig upphöra att bekämpa rasismen och antisemitismen varhelst den dyker upp och att alltid värna Människovärdet och demokratin. Det som utspelar sig i USA dessa dagar visar hur snabbt det fullkomligt otänkbara kan bli en normalitet. Gränser förflyttas och extremismens vulgariteter […]

Hoppet om ett annat USA har tänts i kväll

Så kom då äntligen beskedet. Alla stora medier och TV-kanaler i USA, inklusive det annars så Trumpvänliga Fox News, har utropat Joe Biden till vinnare i valet. USA:s nästa president kommer att vara Demokraternas kandidat och världen kan dra en suck av lättnad. De senaste dygnens väntan på rösträkningen alltmedan den sittande presidenten twittrar allt […]

Du kanske också vill läsa…

”Las-utredningen lever inte upp till kravet på balans”

”Las-utredningen lever inte upp till kravet på balans”

Utredningens förslag, så som det är formulerat nu, kan aldrig bli ett skarpt lagförslag så länge Socialdemokraterna har makten, skriver S-gruppen i riksdagens arbetsmarknadsutskott.

”Gå ut och se verkligheten, Svenskt Näringsliv”

”Gå ut och se verkligheten, Svenskt Näringsliv”

Förra året dog nästa 50 arbetare på våra arbetsplatser och 130 000 anmälningar om skador lämnades in. Att då komma med förslag som sätter oss arbetare i en ännu sämre sits är förödande, skriver det regionala skyddsombudet Claes Thim.

”Bristerna i sjuk­försäkringen måste åtgärdas – nu”

”Bristerna i sjuk­försäkringen måste åtgärdas – nu”

Vi kräver nu att regeringen går vidare med de utredningsförslag som tagits fram – annars riskerar ännu fler löntagare att kastas ut i fattigdom, skriver Mattias Vepsä, riksdagsledamot (S) och Mirja Räihä, ordförande LO-distriktet i Stockholms län.

”Nu måste vi se till att kompetensutveckling också sker”

”Nu måste vi se till att kompetensutveckling också sker”

Trots att korttidsarbete används i stor omfattning sker nästan inga kompetensutvecklande insatser. Vi parter är överens om att det är viktigt – nu måste vi också se till att det blir verklighet, skriver avtalssekreterarna för Pappers, GS och IF Metall tillsammans med Industriarbetsgivarna.

”En modernisering – tillbaka till underkastelse och otrygghet”

”En modernisering – tillbaka till underkastelse och otrygghet”

Därför blir förslaget en loska i ansiktet på föreningsrätten, skriver Gabriel Jöngren, ordförande i Pappers Avdelning 78.

”Vuxen­utbildningen kan rusta oss ur krisen”

”Vuxen­utbildningen kan rusta oss ur krisen”

Tillsammans måste vi både möta den akuta krisen och förbereda oss för vändningen med snabb omställning. Då är möjligheterna till utbildning otroligt viktiga, skriver Gunilla Svantorp och Tomas Kronståhl,  ledamöter (S) i riksdagens utbildningsutskott.

”Småföretagen kan inte vänta till 2022”

”Småföretagen kan inte vänta till 2022”

För att få fart på svensk ekonomi efter coronakrisen måste småföretagens kostnader för att säga upp personal minska redan före 2022, skriver Lise-Lotte Argulander, arbetsrättsexpert på Företagarna.

”Skamligt L och C – förslaget är allt annat än liberalt”

”Skamligt L och C – förslaget är allt annat än liberalt”

Att ta bort anställningstryggheten och med den yttrandefriheten, är den raka motsatsen till liberal politik, skriver sex företrädare för GS-facket.

”Arbete är en fundamental mänsklig rättighet”

”Arbete är en fundamental mänsklig rättighet”

Arbetsmarknadspolitiken måste bli mer aktiv igen, inte avvecklas, skriver Ulf Dahlsten, tidigare  statssekreterare hos Olof Palme och författare till boken ”Efter Coronan. Svensk Modell i Kris”.

”Vi arbetare vill inte få det som vi konstnärer har det”

”Vi arbetare vill inte få det som vi konstnärer har det”

Kan du uppge ett enda rimligt skäl att som anställd arbetare lämna din enda möjlighet att påverka ditt arbete, skriver ventilationsmontören och konstnären Jörgen Karlsson.

Nya gymnasielagen

Ministern: De ensamkommande borde ha förberett sig bättre

Ministern: De ensamkommande borde ha förberett sig bättre

Hundratals unga ensamkommande måste hitta fasta jobb innan jul för att få stanna i Sverige. Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) tycker att Sverige varit generösa mot gruppen – men föreslår nu vissa lättnader på grund av pandemin.