Industriarbetarnas tidning

”Man försöker låta bli att bli arg”

14 mars, 2016

Skrivet av

Förhandling pågår i tre månader. Varför tar det så lång tid? Dagens Arbete frågade en förhandlingsräv – GS avtalssekreterare Tommy Andersson.

Tommy Andersson

Ålder: Fyller 59 i år.
Aktuell: GS avtalssekreterare och ansvarig för förhandlingarna om GS nya kollektivavtal.
Många avtal går ut den sista mars.
Erfaren: Detta är den tionde avtalsrörelsen där Tommy Andersson deltar i förhandlingarna.

Opo

Sista månaden innan avtalen går ut fungerar opo (opartiska ordföranden) som förhandlingsledare och medlare mellan fack och arbetsgivare i industrin.

Vad håller ni på med under så lång tid?

– Förhandlingarna går igenom olika faser. Först en inledningsfas där vi känner lite på varandra, försöker förstå motparternas krav och skapa förståelse för våra. Det brukar kräva ett par träffar.

Och sen?

– Sen börjar själva förhandlingarna. Då träffas vi flera gånger i veckan. Vi söker öppningar för att nå våra mål samtidigt som motparten kan känna att de också har kommit framåt. Man försöker byta saker med varandra helt enkelt. Vissa frågor kan vi av principiella skäl inte släppa, andra får man vara beredd att ge sig in i. När opo (se faktaruta)) går in under sista månaden ska vi vara klara med de avtalsspecifika frågorna så att fokus kan ligga på lönen. Då kan vi kallas in på möte när som helst.

Sitter man på natten?

– Det där med nattmanglingar har avtagit. Alla inser att vi inte är särskilt kloka klockan fyra på morgonen. Men mot slutet kan det hända, under sista racet fram till en uppgörelse.

Blir du arg ibland?

– Det har hänt. Jag minns inte kring vad, men det var säkert en arbetstidsfråga. Man försöker låta bli att bli arg.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också vill läsa…

IF Metalls avtalsråd sa ja till nya avtalet

IF Metalls avtalsråd sa ja till nya avtalet

Låglönesatsning, retroaktiva löner och arbetsskadeförsäkringen debatterades när IF Metalls avtalsråd skulle anta de nyligen tecknade avtalen.

Låglöne­satsningen, nu var vi där igen

Låglöne­satsningen, nu var vi där igen

LO har fått sin låglönesatsning men parterna är oense om vad den betyder, precis som för tre år sedan. Konflikt hotar. Hur kunde det bli så här – igen?, frågar sig Dagens Arbetes Anna Julius.

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

I helgen kunde fack och arbetsgivare till sist enas om ett nytt avtal för svensk industri. Det här innebär det för dig.

Slutbud lämnat i kväll

Slutbud lämnat i kväll

Facken och arbetsgivarna inom industrin har på lördagskvällen fått ett slutbud att ta ställning till. Ett besked väntas tidigast söndag morgon.

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Pappers: Kravet på 4 procent ligger fast

Pappers: Kravet på 4 procent ligger fast

Trots lågkonjunktur och krisande tider för tidningspapper kommer Pappers fortsätta kräva fyraprocentiga lönepåslag för sina medlemmar.

Nya gymnasielagen

Ministern: De ensamkommande borde ha förberett sig bättre

Ministern: De ensamkommande borde ha förberett sig bättre

Hundratals unga ensamkommande måste hitta fasta jobb innan jul för att få stanna i Sverige. Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) tycker att Sverige varit generösa mot gruppen – men föreslår nu vissa lättnader på grund av pandemin.