Enträget förhandlande gav extra i potten på Scania
IF Metallklubbarna på Scania har förhandlat fram ett lönepåslag på 3,3 procent. 0,6 procentenheter mer än det centrala avtalet.
Industriarbetarnas tidning
14 mars, 2016
Skrivet av Marie Edholm
Förhandling pågår i tre månader. Varför tar det så lång tid? Dagens Arbete frågade en förhandlingsräv – GS avtalssekreterare Tommy Andersson.
Ålder: Fyller 59 i år.
Aktuell: GS avtalssekreterare och ansvarig för förhandlingarna om GS nya kollektivavtal.
Många avtal går ut den sista mars.
Erfaren: Detta är den tionde avtalsrörelsen där Tommy Andersson deltar i förhandlingarna.
Sista månaden innan avtalen går ut fungerar opo (opartiska ordföranden) som förhandlingsledare och medlare mellan fack och arbetsgivare i industrin.
Vad håller ni på med under så lång tid?
– Förhandlingarna går igenom olika faser. Först en inledningsfas där vi känner lite på varandra, försöker förstå motparternas krav och skapa förståelse för våra. Det brukar kräva ett par träffar.
Och sen?
– Sen börjar själva förhandlingarna. Då träffas vi flera gånger i veckan. Vi söker öppningar för att nå våra mål samtidigt som motparten kan känna att de också har kommit framåt. Man försöker byta saker med varandra helt enkelt. Vissa frågor kan vi av principiella skäl inte släppa, andra får man vara beredd att ge sig in i. När opo (se faktaruta)) går in under sista månaden ska vi vara klara med de avtalsspecifika frågorna så att fokus kan ligga på lönen. Då kan vi kallas in på möte när som helst.
Sitter man på natten?
– Det där med nattmanglingar har avtagit. Alla inser att vi inte är särskilt kloka klockan fyra på morgonen. Men mot slutet kan det hända, under sista racet fram till en uppgörelse.
Blir du arg ibland?
– Det har hänt. Jag minns inte kring vad, men det var säkert en arbetstidsfråga. Man försöker låta bli att bli arg.