”Det handlar inte om pengar”
Ove Pettersson tycker dagens dom från Arbetsdomstol var halvdan, men är nöjd med att det slogs fast att Benteler gjorde fel. ”För mig handlar det inte om pengarna, någon måste ta fighten. Det blev jag.”
Industriarbetarnas tidning
22 mars, 2016
Skrivet av Elinor Torp
Vem har inte tagit med sig en penna hem från jobbet? Är det stöld? En anställd blev nyligen avskedad för att ha tagit godis ur en automat i personalmatsalen. Värdet på det stulna saknar betydelse.
Kulturen.
Gör klart vad som gäller! Skriv ner reglerna. Arbetsgivare kan inte plötsligt statuera exempel genom att sätta dit någon. Det håller inte rättsligt. Om kulturen har tillåtit medarbetare att ta med sig pennor hem kan inte den anställde straffas.
Bevisen.
Arbetsgivaren har bevisbördan. Påstår företaget att någon har stulit måste företaget bevisa det. Finns det på film? Har vittnen sett stölden? Vad visar den tekniska undersökningen?
Rätten.
Arbetsdomstolen ser strängt på stölder. Lång och prickfri tjänst spelar ingen roll. Värdet på det stulna har inte heller betydelse. Snatteri finns inte som begrepp i arbetslivet. Oärlighet straffas hårt, visar AD-domar.
Dan Holke, vd och chefsjurist på LO-TCO Rättsskydd.
”Stöld på jobbet är nästan alltid saklig grund för avskedande. Värdet spelar inte så stor roll.Arbetsgivaren behöver inte tåla att någon stjäl, men måste bevisa att en stöld har begåtts. Sedan finns gränsfall, typ när någon har lånat hem något över helgen. Viktigt är att det finns regler för hur hemlån ska gå till. Att få med sig en penna hem är knappast att betrakta som stöld. Som nyanställd är det viktigt att ta reda på vad som gäller. Det är farligt att lita på arbetskamrater som kanske gör på ett visst sätt som egentligen inte är okej om man läser reglerna. Det behövs ingen policy, det är så självklart att det är allvarligt att stjäla. Men en policy som hanterar gränsfallen är bra.”
Niklas Beckman, arbetsrättsjurist på Svenskt Näringsliv.
Ett avtal om anställning bygger på att parterna är lojala och kan lita på varandra. Att stjäla från sin arbetsgivare har Arbetsdomstolen sett som ett väldigt allvarligt brott mot lojalitetsplikten. Det är därför normalt grund för avsked oavsett vilket värde den stulna egendomen har. Som arbetsgivare bör man tänka på att en anklagelse om stöld är allvarlig och om den anställde nekar måste arbetsgivaren kunna bevisa stölden. Det behövs ingen särskild policy eller uttalade regler. Ibland kan det vara viktigt att i förebyggande syfte tydligt göra klart var gränserna går, exempelvis om det rör sig om ett utbrett beteende hos personalen.”
Tomas Devenyi, säkerhetsinformatör på Stöldskydds-
föreningen.
Mörkertalet är stort. Det kan vara pärmar, toalettpapper, diskmedel, pennor till barnens skolarbeten, sånt som man har nytta av hemma och som man tänker, det drabbar ju ingen fattig. Det är påtagligt hur få företag som har en säkerhetspolicy. Man förlitar sig på det sunda förnuftet, vilket väldigt många har, men problemet är ju de som inte har det, så det är en ganska svajig grund att stå på. Arbetsgivaren måste göra klart vad som gäller. Det kan vara så enkelt som att ”de föremål som finns på den här arbetsplatsen tillhör företaget”. Indirekt så är det precis allting från ett gem till den stora servern. Det har inte med värde att göra.”
Efter trettio år på Ikea får Håkan sparken. Han misstänks ha stulit godis. Nu blir han ett fall för Arbetsdomstolen.
En eftermiddag på Ikea, sommaren 2015. Håkan tar några äpplen och apelsiner ur fruktkorgen innan han går hem. Han stoppar ner dem i väskan och lämnar arbetsplatsen.
Mitt emot fruktkorgen i personalmatsalen står en automat med godis och mat där de anställda kan köpa varor med hjälp av ett kort. Håkan har aldrig använt kortet. Han brukar ha lunchlåda med sig till jobbet.
Det är Håkans version.
Ikeas version: En kollega ser servicearbetaren Håkan stå vid automaten med dörren öppen. Han tar ut godis. Håkan anklagas för stöld och avskedas. LO-TCO Rättsskydd hävdar att det är lögn, ett sätt för möbelföretaget att bli av med honom. Ikea å sin sida säger sig ha vittnet som såg Håkan vid godisautomaten.
Ord står mot ord.
Och det är inte första gången en anställd anklagas för att ha stulit just godis. Utan tillåtelse hämtade tre Cloetta- anställda chokladaskar från lagret. De avskedades. Men Arbetsdomstolen gick på fackets linje. Arbetsgivaren hade länge godkänt att personalen på fabriken fick äta godis. Reglerna var oklara.
Hur det går för Håkan och Ikea avgörs i Arbetsdomstolen under året.
Fotnot: Håkan heter egentligen något annat.
Lennart Stéen svarar på frågor om försäkringar, juristen Henric Ask svarar på frågor om arbetsrätt, läkaren Ulf Nordlund svarar på frågor om hälsa, ekonomen Annika Creutzer svarar på frågor om privatekonomi och psykologen Jonas Mosskin svarar på frågor om psykologi.