Industriarbetarnas tidning

Inte dags än för sympatiåtgärder

13 april, 2016

Skrivet av Marcus Derland, Marie Edholm, Göran Widerberg

Det har har hettat till på svensk arbetsmarknad. Tre konflikter i gång – två strejker och en lockuot varslade. Ännu är det dock inte aktuellt med stödåtgärder från IF Metall, GS-facket och Pappers.

 Byggnads har i dag begärt stöd av de fyra andra förbunden inom 6F (Målarna, Fastighets, Elektrikerna och Seko).

Pappers har tidigare uttalat sitt stöd både för Byggnads och Målarna. Man har också instruerat de egna medlemmarna att inte befatta sig med arbetsuppgifter som skulle ha utförts av de strejkande. Men några andra åtgärder är inte på gång.

– Vill de begära sympatiåtgärder från oss, får de göra det i gängse ordning, säger Matts Jutterström, Pappers ordförande.

Han gör dock klart att man står helt bakom Byggnads när det gäller ”arbetsgivarnas attacker på deras kollektivavtal”.

– Även vi skulle konflikta om arbetsgivarna ville skrota exempelvis våra lokalavtal.

Pappers har, förutom Byggnads, uttalat sitt stöd till Unionen och Seko i deras förhandlingar. Inte heller där är det i dagsläget aktuellt med några sympatiåtgärder.

– Vi har heller inte fått någon begäran om det, säger Matts Jutterström.

I går bröt Byggnads och Sjöbefälsföreningens strejker ut. Förra veckan gick Målarna ut i strejk. Den 18 april bryter strejker ut på Sekos och Unionens avtalsområden om parterna inte har kommit överens om nya avtal innan dess.

Byggnads strejk har mötts av lockout från arbetsgivarparten Sveriges Byggindustrier. Enligt vd Ola Månsson pågår det en maktkamp inom LO om vilket förbund som ska sätta lönenivån i Sverige. Ola Månsson har sagt att Byggnads är ett höglöneförbund som vill dra ifrån lönemässigt på bekostnad av andra LO-förbund.

– Den uppgiften skulle jag vilja dementera. Vad jag förstår handlar Byggnads konflikt om andra frågor än lön. Det handlar bland annat om ordning och reda och om resurser för ökad jämställdhet. Jag utgår från att det är angelägna frågor för Byggnads, säger GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

Finns det anledning att känna oro för att den förhandlingsmodell som använts i 20 år är på väg att spricka?

– Kanske inte just med anledning av strejkerna som pågår nu. Men modellen har varit extra utsatt för tryck på grund av att LO-samordningen föll. Men när avtalsrörelsen är över måste vi göra en analys av hur normeringen och märket har fungerat, säger Sjöö.

Eftersom årets avtal är ettåriga är det inte långt kvar till att nästa avtalsrörelse drar i gång. Per-Olof Sjöös uppfattning är att alla LO-förbund vill hitta tillbaka till samordningen.

GS, IF Metall och Livs är de LO-förbund som ingår i industriavtalet, som brukar gå först ut i avtalsrörelsen. Det ettåriga avtal de tecknade den sista mars slutade på 2,2 procents löneökning. Efter det har även Pappers, Handels och Fastighets tecknat avtal på samma lönenivå.

GS har inte fattat något beslut om sympatiåtgärder, och har inte heller blivit ombedda att bistå i konflikterna.

Vad skulle det betyda om till exempel Byggnads får något högre löneökningar än industriavtalet gav?

– Det är en hypotetisk fråga. Oavsett hur det går måste vi göra en analys. Visar det sig att industrin blivit en språngbräda för andra förbund är det något vi måste diskutera hur vi ska hantera. Våra medlemmar kommer inte tycka att det är positivt att vi ska gå först ut i förhandlingarna. Det är en väldigt allvarlig fråga som det finns skäl att vara orolig för. Men den största utmaningen mot märket just nu är de sifferlösa avtalen, där man rundar märket genom att gå under radarn, hävdar Per-Olof Sjöö.

IF Metall håller avtalsråd under onsdagen, där man har antagit det nya avtalen. DA bad förbundsordförande Anders Ferbe om en kommentar till konfliktläget.

– Jag kommenterar aldrig andra förbunds pågående konflikter. Det har vi aldrig gjort. Vart och ett har sina medlemsuppdrag. Jag vill inte att andra ska kommentera eventuella varsel eller konflikter inom vårt förbund.

Finns det några planer på stödåtgärder från IF Metalls sida?

–  Vi har ännu inte fått några förfrågningar om sympatiåtgärder.

Skapar detta oro för att märket inte ska hålla som norm?

– Jag utgår från att alla avtalsslutande parter vet hur väl lönenormeringen fungerat och har tjänat Sverige väl i 20 år.

– Som jag förstått handlar inte Byggnads konflikt om lönenivåer. Jag kan inte svara exakt på vad deras krav är men jag noterar att de publikt inte lyft något krav på en annan nivå, säger Anders Ferbe.

Läs också: 

 Foto: WIKIMEDIA COMMONS

Strejkerna du måste känna till

 

 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Låglöne­satsningen, nu var vi där igen

Låglöne­satsningen, nu var vi där igen

LO har fått sin låglönesatsning men parterna är oense om vad den betyder, precis som för tre år sedan. Konflikt hotar. Hur kunde det bli så här – igen?, frågar sig Dagens Arbetes Anna Julius.

Slutbud lämnat i kväll

Slutbud lämnat i kväll

Facken och arbetsgivarna inom industrin har på lördagskvällen fått ett slutbud att ta ställning till. Ett besked väntas tidigast söndag morgon.

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Opo vill skjuta upp löneförhandlingarna

På grund av det osäkra läget i och med Coronakrisen har Opartiska ordföranden bett parterna att skjuta upp förhandlingarna om avtalen fram till den 1 oktober.

Kampen om din arbetstid

Kampen om din arbetstid

Tiden står på spel i årets avtalsrörelse. Arbetsgivarna vill ha större makt över när och hur länge du arbetar. Facket säger nej.

Arbetsgivarnas lönebud: 1,4 procent

Arbetsgivarna inom industrin har lagt fram ett gemensamt bud för de årliga löneökningarna på 1,4 procent. Budet är långt under industrifackens krav.

Avtalsrörelsen från a till ö

Avtalsrörelsen från a till ö

Vad betyder lönepott, fredsplikt, reallön? Här är guiden för dig som är vilse i avtalsspråket. Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med dina villkor att göra. Från a till ö.

Industriarbetsgivarnas svar till Pappers: Märket gäller

Pappers kan glömma fyraprocentiga lönelyft. Åtminstone om Industriarbetsgivarna får bestämma, som menar att löneökningstakten snarare måste ner under dagens märke på 2,17 procent.

GS: Arbetstiden måste bli mer förutsägbar

GS: Arbetstiden måste bli mer förutsägbar

Flexibilitet eller förutsägbarhet. Det är makten över arbetstiden som blir den heta frågan i GS-fackets förhandlingar.

Det är vi som får Sverige att funka

Det är vi som får Sverige att funka

Det råder ingen tvekan. Vi är redo för en kraftmätning med arbetsgivarna inför ett nytt avtal 2020, skriver Marie Nilsson, ordförande för IF Metall.

Sjuka Samhall

Samhall får i år 6,6 miljarder kronor från staten för att utveckla människor med funktionsnedsättningar. De väljer medarbetare som klarar det hårda arbetet ute hos kunderna. Andra sorteras bort. Unga funktionshindrade hamnar utanför arbetslivet.

Unga slås ut – platsar inte på Samhall

Statskontoret slog larm för flera år sedan – fel personer slussas till Samhall. Men ingenting har hänt. Unga med funktionsnedsättning hamnar utanför arbetslivet.
De sociala företagen som tar emot människor med svåra funktionshinder har svårt att klara konkurrensen med statliga Samhall.

”Jag dög inte åt Samhall”

Hos Anna Ytell i Hudiksvall jobbar människor som sorterats bort. Ingen av dem har ens fått frågan om att få komma till Samhall.

Arbetsförmedlare: Samhall ska i princip ha friska människor

Arbetsförmedlare vittnar om att Samhall styr, mer än vad det statliga bolaget självt hävdar.
”Många inskrivna är överhuvudtaget inte aktuella för Samhall, för Samhall tar inte emot dem”, säger en arbetsförmedlare.

Dagens Arbete granskar Samhall

Statsägda Samhall får miljarder varje år för att utveckla människor med funktionshinder. Men idag styr affärerna.
Kunden är i fokus och medarbetarnas hälsa sätts på spel, särskilt under pandemin. Många är rädda. Men flera väljer nu att vittna.

Underbemanning tär på Samhalls personal

Samhall i Karlstad har varit framgångsrikt att vinna kunder. Men personalen räcker inte till. Varje morgon träffas driftledarna för att få ihop folk till alla uppdragen. ”Vi bara kör”, säger Robert Hallstensson.

Dags att agera, närings­ministern

Helle Klein: ”Det sociala företaget blev ett vinstjagande bemanningsbolag som förstör både människor och marknad.”

Samhall struntar i smittan

Människor i riskgrupp städar ­äldreboenden, mat­affärer och gym. Utan skydd. De trängs på bussar och i små fikarum. Samhalls städare glömdes bort under pandemin.

HR styr allt men slipper ta ansvaret

Dagens Arbetes Elinor Torp om en yrkesgrupp som bestämmer allt mer, utan att behöva stå till svars. Det visar sig inte minst i granskningen av Samhall.