Låglönesatsningen, nu var vi där igen
LO har fått sin låglönesatsning men parterna är oense om vad den betyder, precis som för tre år sedan. Konflikt hotar. Hur kunde det bli så här – igen?, frågar sig Dagens Arbetes Anna Julius.
Industriarbetarnas tidning
Det har har hettat till på svensk arbetsmarknad. Tre konflikter i gång – två strejker och en lockuot varslade. Ännu är det dock inte aktuellt med stödåtgärder från IF Metall, GS-facket och Pappers.
Byggnads har i dag begärt stöd av de fyra andra förbunden inom 6F (Målarna, Fastighets, Elektrikerna och Seko).
Pappers har tidigare uttalat sitt stöd både för Byggnads och Målarna. Man har också instruerat de egna medlemmarna att inte befatta sig med arbetsuppgifter som skulle ha utförts av de strejkande. Men några andra åtgärder är inte på gång.
– Vill de begära sympatiåtgärder från oss, får de göra det i gängse ordning, säger Matts Jutterström, Pappers ordförande.
Han gör dock klart att man står helt bakom Byggnads när det gäller ”arbetsgivarnas attacker på deras kollektivavtal”.
– Även vi skulle konflikta om arbetsgivarna ville skrota exempelvis våra lokalavtal.
Pappers har, förutom Byggnads, uttalat sitt stöd till Unionen och Seko i deras förhandlingar. Inte heller där är det i dagsläget aktuellt med några sympatiåtgärder.
– Vi har heller inte fått någon begäran om det, säger Matts Jutterström.
I går bröt Byggnads och Sjöbefälsföreningens strejker ut. Förra veckan gick Målarna ut i strejk. Den 18 april bryter strejker ut på Sekos och Unionens avtalsområden om parterna inte har kommit överens om nya avtal innan dess.
Byggnads strejk har mötts av lockout från arbetsgivarparten Sveriges Byggindustrier. Enligt vd Ola Månsson pågår det en maktkamp inom LO om vilket förbund som ska sätta lönenivån i Sverige. Ola Månsson har sagt att Byggnads är ett höglöneförbund som vill dra ifrån lönemässigt på bekostnad av andra LO-förbund.
– Den uppgiften skulle jag vilja dementera. Vad jag förstår handlar Byggnads konflikt om andra frågor än lön. Det handlar bland annat om ordning och reda och om resurser för ökad jämställdhet. Jag utgår från att det är angelägna frågor för Byggnads, säger GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö.
Finns det anledning att känna oro för att den förhandlingsmodell som använts i 20 år är på väg att spricka?
– Kanske inte just med anledning av strejkerna som pågår nu. Men modellen har varit extra utsatt för tryck på grund av att LO-samordningen föll. Men när avtalsrörelsen är över måste vi göra en analys av hur normeringen och märket har fungerat, säger Sjöö.
Eftersom årets avtal är ettåriga är det inte långt kvar till att nästa avtalsrörelse drar i gång. Per-Olof Sjöös uppfattning är att alla LO-förbund vill hitta tillbaka till samordningen.
GS, IF Metall och Livs är de LO-förbund som ingår i industriavtalet, som brukar gå först ut i avtalsrörelsen. Det ettåriga avtal de tecknade den sista mars slutade på 2,2 procents löneökning. Efter det har även Pappers, Handels och Fastighets tecknat avtal på samma lönenivå.
GS har inte fattat något beslut om sympatiåtgärder, och har inte heller blivit ombedda att bistå i konflikterna.
Vad skulle det betyda om till exempel Byggnads får något högre löneökningar än industriavtalet gav?
– Det är en hypotetisk fråga. Oavsett hur det går måste vi göra en analys. Visar det sig att industrin blivit en språngbräda för andra förbund är det något vi måste diskutera hur vi ska hantera. Våra medlemmar kommer inte tycka att det är positivt att vi ska gå först ut i förhandlingarna. Det är en väldigt allvarlig fråga som det finns skäl att vara orolig för. Men den största utmaningen mot märket just nu är de sifferlösa avtalen, där man rundar märket genom att gå under radarn, hävdar Per-Olof Sjöö.
IF Metall håller avtalsråd under onsdagen, där man har antagit det nya avtalen. DA bad förbundsordförande Anders Ferbe om en kommentar till konfliktläget.
– Jag kommenterar aldrig andra förbunds pågående konflikter. Det har vi aldrig gjort. Vart och ett har sina medlemsuppdrag. Jag vill inte att andra ska kommentera eventuella varsel eller konflikter inom vårt förbund.
Finns det några planer på stödåtgärder från IF Metalls sida?
– Vi har ännu inte fått några förfrågningar om sympatiåtgärder.
Skapar detta oro för att märket inte ska hålla som norm?
– Jag utgår från att alla avtalsslutande parter vet hur väl lönenormeringen fungerat och har tjänat Sverige väl i 20 år.
– Som jag förstått handlar inte Byggnads konflikt om lönenivåer. Jag kan inte svara exakt på vad deras krav är men jag noterar att de publikt inte lyft något krav på en annan nivå, säger Anders Ferbe.
Läs också:
Strejkerna du måste känna till