Industriarbetarnas tidning

Inte dags än för sympatiåtgärder

13 april, 2016

Skrivet av Marcus Derland, Marie Edholm, Göran Widerberg

Det har har hettat till på svensk arbetsmarknad. Tre konflikter i gång – två strejker och en lockuot varslade. Ännu är det dock inte aktuellt med stödåtgärder från IF Metall, GS-facket och Pappers.

 Byggnads har i dag begärt stöd av de fyra andra förbunden inom 6F (Målarna, Fastighets, Elektrikerna och Seko).

Pappers har tidigare uttalat sitt stöd både för Byggnads och Målarna. Man har också instruerat de egna medlemmarna att inte befatta sig med arbetsuppgifter som skulle ha utförts av de strejkande. Men några andra åtgärder är inte på gång.

– Vill de begära sympatiåtgärder från oss, får de göra det i gängse ordning, säger Matts Jutterström, Pappers ordförande.

Han gör dock klart att man står helt bakom Byggnads när det gäller ”arbetsgivarnas attacker på deras kollektivavtal”.

– Även vi skulle konflikta om arbetsgivarna ville skrota exempelvis våra lokalavtal.

Pappers har, förutom Byggnads, uttalat sitt stöd till Unionen och Seko i deras förhandlingar. Inte heller där är det i dagsläget aktuellt med några sympatiåtgärder.

– Vi har heller inte fått någon begäran om det, säger Matts Jutterström.

I går bröt Byggnads och Sjöbefälsföreningens strejker ut. Förra veckan gick Målarna ut i strejk. Den 18 april bryter strejker ut på Sekos och Unionens avtalsområden om parterna inte har kommit överens om nya avtal innan dess.

Byggnads strejk har mötts av lockout från arbetsgivarparten Sveriges Byggindustrier. Enligt vd Ola Månsson pågår det en maktkamp inom LO om vilket förbund som ska sätta lönenivån i Sverige. Ola Månsson har sagt att Byggnads är ett höglöneförbund som vill dra ifrån lönemässigt på bekostnad av andra LO-förbund.

– Den uppgiften skulle jag vilja dementera. Vad jag förstår handlar Byggnads konflikt om andra frågor än lön. Det handlar bland annat om ordning och reda och om resurser för ökad jämställdhet. Jag utgår från att det är angelägna frågor för Byggnads, säger GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

Finns det anledning att känna oro för att den förhandlingsmodell som använts i 20 år är på väg att spricka?

– Kanske inte just med anledning av strejkerna som pågår nu. Men modellen har varit extra utsatt för tryck på grund av att LO-samordningen föll. Men när avtalsrörelsen är över måste vi göra en analys av hur normeringen och märket har fungerat, säger Sjöö.

Eftersom årets avtal är ettåriga är det inte långt kvar till att nästa avtalsrörelse drar i gång. Per-Olof Sjöös uppfattning är att alla LO-förbund vill hitta tillbaka till samordningen.

GS, IF Metall och Livs är de LO-förbund som ingår i industriavtalet, som brukar gå först ut i avtalsrörelsen. Det ettåriga avtal de tecknade den sista mars slutade på 2,2 procents löneökning. Efter det har även Pappers, Handels och Fastighets tecknat avtal på samma lönenivå.

GS har inte fattat något beslut om sympatiåtgärder, och har inte heller blivit ombedda att bistå i konflikterna.

Vad skulle det betyda om till exempel Byggnads får något högre löneökningar än industriavtalet gav?

– Det är en hypotetisk fråga. Oavsett hur det går måste vi göra en analys. Visar det sig att industrin blivit en språngbräda för andra förbund är det något vi måste diskutera hur vi ska hantera. Våra medlemmar kommer inte tycka att det är positivt att vi ska gå först ut i förhandlingarna. Det är en väldigt allvarlig fråga som det finns skäl att vara orolig för. Men den största utmaningen mot märket just nu är de sifferlösa avtalen, där man rundar märket genom att gå under radarn, hävdar Per-Olof Sjöö.

IF Metall håller avtalsråd under onsdagen, där man har antagit det nya avtalen. DA bad förbundsordförande Anders Ferbe om en kommentar till konfliktläget.

– Jag kommenterar aldrig andra förbunds pågående konflikter. Det har vi aldrig gjort. Vart och ett har sina medlemsuppdrag. Jag vill inte att andra ska kommentera eventuella varsel eller konflikter inom vårt förbund.

Finns det några planer på stödåtgärder från IF Metalls sida?

–  Vi har ännu inte fått några förfrågningar om sympatiåtgärder.

Skapar detta oro för att märket inte ska hålla som norm?

– Jag utgår från att alla avtalsslutande parter vet hur väl lönenormeringen fungerat och har tjänat Sverige väl i 20 år.

– Som jag förstått handlar inte Byggnads konflikt om lönenivåer. Jag kan inte svara exakt på vad deras krav är men jag noterar att de publikt inte lyft något krav på en annan nivå, säger Anders Ferbe.

Läs också: 

 Foto: WIKIMEDIA COMMONS

Strejkerna du måste känna till

 

 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också vill läsa…

Opo vill skjuta upp löneförhandlingarna

På grund av det osäkra läget i och med Coronakrisen har Opartiska ordföranden bett parterna att skjuta upp förhandlingarna om avtalen fram till den 1 oktober.

Kampen om din arbetstid

Kampen om din arbetstid

Tiden står på spel i årets avtalsrörelse. Arbetsgivarna vill ha större makt över när och hur länge du arbetar. Facket säger nej.

Arbetsgivarnas lönebud: 1,4 procent

Arbetsgivarna inom industrin har lagt fram ett gemensamt bud för de årliga löneökningarna på 1,4 procent. Budet är långt under industrifackens krav.

Avtalsrörelsen från a till ö

Avtalsrörelsen från a till ö

Vad betyder lönepott, fredsplikt, reallön? Här är guiden för dig som är vilse i avtalsspråket. Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med dina villkor att göra. Från a till ö.

Industriarbetsgivarnas svar till Pappers: Märket gäller

Pappers kan glömma fyraprocentiga lönelyft. Åtminstone om Industriarbetsgivarna får bestämma, som menar att löneökningstakten snarare måste ner under dagens märke på 2,17 procent.

GS: Arbetstiden måste bli mer förutsägbar

GS: Arbetstiden måste bli mer förutsägbar

Flexibilitet eller förutsägbarhet. Det är makten över arbetstiden som blir den heta frågan i GS-fackets förhandlingar.

Det är vi som får Sverige att funka

Det är vi som får Sverige att funka

Det råder ingen tvekan. Vi är redo för en kraftmätning med arbetsgivarna inför ett nytt avtal 2020, skriver Marie Nilsson, ordförande för IF Metall.

Pappers lämnar LO-samordningen

Pappers lämnar LO-samordningen

I likhet med Kommunal väljer även Pappers att lämna LO-samordningen. ”Det finns ingen samordning att ställa sig bakom”, sa förbundsordförande Pontus Georgsson till DA på onsdagen.

Kommunal lämnar LO-samordningen

Kommunal lämnar LO-samordningen

Kommunal väljer att dra sig ur LO-samordningen efter att inte fått igenom sina krav. Pappers: Det är djupt olyckligt.

Makt över tiden viktigt för GS medlemmar

Makt över tiden viktigt för GS medlemmar

Lönen hamnar alltid i centrum i avtalsrörelsen. Men makten över arbetstid och fritid hamnar högt på listan över vad medlemmarna tycker att GS-facket ska driva i förhandlingarna.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?