Industriarbetarnas tidning

Skilda världar i arbetsmiljöarbetet

11 maj, 2016

Skrivet av

Fitesa i Norrköping tillverkar en fiberväv till blöjor och ägaren finns i dag i Brasilien. Innan dess hade tillverkaren sin huvudägare i Storbritannien. Svenskägt har de inte varit sedan slutet av 1980-talet. Foto: Sara Kroon
Fitesa i Norrköping tillverkar en fiberväv till blöjor och ägaren finns i dag i Brasilien. Innan dess hade tillverkaren sin huvudägare i Storbritannien. Svenskägt har de inte varit sedan slutet av 1980-talet. Foto: Sara Kroon

Hur påverkas arbetsmiljön när företagen lyder under länder med andra lagar och regler? Fitesa i Norrköping har brasilianska ägare.

– Utformningen av lokaler sker centralt utan möjlighet till påverkan, säger huvudskyddsombudet Stefan Andersson.

Köps och säljs

Fitesa tillverkar ytskiktet till blöjor, en fiberväv. Företaget har sitt huvudkontor i Brasilien, men finns på flera ställen i världen som Kina, USA och Mexiko.

Fram till 1988 var företaget svenskt. Holmen blev Modo. Sedan dess har fibervävstillverkaren haft en rad olika ägare från andra länder.

92%

av medlemmarna i Pappers arbetar i internationella koncerner (12 002 av 13 066).

För trettio år sedan var de Holmen. Sedan dess har utländska ägare avlöst varandra. Medarbetarna på det som i dag heter Fitesa har seglat under flera olika flagg. Svenskt har de inte varit sedan 1988.

Det får konsekvenser på arbetsmiljön. På gott och ont. Facket centralt har ringat in det internationella ägandet som en prioriterad arbetsmiljöfråga. Att inflytandet och möjligheten att påverka minskar, är den stora farhågan. Delvis stämmer det säger Stefan Andersson som jobbar fackligt på Fitesa i Norrköping:

– Inköp av maskiner, en viktig del inom processindustrin, sker centralt utan lokal medverkan. Förklaringen är att man får bättre pris om man gör stora inköp.

Det kommer färdiga lösningar med andra ord. Och det finns inget utrymme för förändringar.

– Man får det man får. Det kan vara en nackdel för arbetsmiljön, säger Stefan Andersson.

En annan förändring över tid är vid olyckor.

– Det är mer fokus på individens eget beteende.

”Det är mer fokus på individens eget beteende vid olyckor än tidigare. Det är en skillnad”, säger Stefan Andersson, samordnande huvudskyddsombud på Fitesa.
”Det är mer fokus på individens eget beteende vid olyckor än tidigare. Det är en skillnad”, säger Stefan Andersson, samordnande huvudskyddsombud på Fitesa.

Den trenden märks överallt i industrin, det handlar om ett nytt tänk. Arbetsgivarna tittar mer på hur den enskilde har betett sig. Även det på gott och ont, menar Stefan Andersson. Enligt svensk arbetsmiljölagstiftning ska ju arbetsgivarna först och främst se till rutinerna och förutsättningarna för att jobba säkert. Inte börja med att lasta individen.

Olika länder har också olika mått på vad som är en arbetsplatsolycka. I en del länder krävs läkarbesök innan händelsen blir godkänd som arbetsplatsolycka med frånvaro. Det är snävare regler. Då ser det i statistiken ut som om färre olyckor inträffat, och individen kan bli utan ersättning.

– I andra länder kan man driva skadestånd mot arbetsgivare om det händer en olycka. Det kan vi inte i Sverige. Här finns försäkringar som ska täcka om man gör sig illa. Därför är det viktigt att vi följer de regler som finns i Sverige, säger Lasse Wåhlstedt som jobbar internationellt på Pappers förbundskontor i Stockholm.

Positivt med det internationella ägandet är att alla anställda på Fitesa har fått gå en utbildning i säkerhetsbaserat beteende, SBB. Och från koncernledningen har det kommit krav på att arbetsplatsen måste certifiera sig enligt engelsk arbetsmiljöstandard.

– Händer det en olycka i Brasilien kan det bli så att alla ska vidta samma åtgärd. Om någon ramlar ner från en stege till exempel så ska vi inte använda stege för det arbetsmomentet. Det tycker jag är bra, säger Stefan Andersson.

– Men det kan upplevas som lite osvenskt, med generella regler.

”Utländska företag ska följa de lagar vi har här i Sverige”

När allt fler företag ingår i utländska koncerner kan inflytandet minska och det fackliga arbetet försvåras. Det internationella ägandet är en prioriterad arbets­miljö­fråga för Pappers. Men ombudsman Lasse Wåhlstedt påminner om att:

  • Företag som finns i Sverige ska jobba efter den lagstiftning och de avtal vi har här. Det gäller bland annat försäkringar.
  • Individen lastas oftare när det gäller arbetsmiljö. Det måste facket bevaka och driva i Arbetsdomstolen.
  • Arbetsgivare är inte alltid lika pigga på samverkan som tidigare. Då är det viktigt att skyddsombud ställer krav, rätt krav.
  • Facket lokalt bör vara med i projekt så tidigt som möjligt för att kunna påverka så att det blir en säker arbetsmiljö. Det blir viktigare och viktigare med en levande lokal organisation ute på arbetsplatserna.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också vill läsa…

Han ser varför döds­olyckorna sker

Han ser varför döds­olyckorna sker

Michael Nilsson ser mönstret. Varför döds­olyckor sker. Han är inspektör på Arbetsmiljöverket och har i mer än tjugo år utrett vad som leder fram till tragedin i just industrin.

57 eller 38 olycksfall? Det beror på hur man räknar

57 eller 38 olycksfall? Det beror på hur man räknar

Pappersbranschen är på väg att införa ett nytt system för att rapportera arbetsskador. Facket oroar sig för att olyckor ska ”mörkas” och äventyra medlemmarnas försäkringsskydd. Så blir det alls inte, svarar arbetsgivarna.

Olyckan är en ständig väckarklocka

Olyckan är en ständig väckarklocka

Varje svensk dödsolycka väcker jobbiga minnen på Södra Cell i Mönsterås. DA besöker en arbetsplats med mängder av truckar och lastbilar i ständig rörelse – där man numera bötfäller säkerhetssyndarna.

Billingsfors byter beteende

Billingsfors byter beteende

Orderböckerna är fulla på bruket, samtidigt som skyddsombuden vill vässa säkerheten. Deras verktyg kallas beteendebaserat säkerhetsarbete. DA for till Dalsland för att fatta vad det betyder.

”Entreprenören hade ju ansvaret”

”Entreprenören hade ju ansvaret”

Intresset för att vara med på Nordkalk-rättegången är så stort att Luleå tingsrätt har fått öppna ännu en sal. I dag förhördes den åtalade före detta platschefen.

Hänglås säkrar robotarna

Hänglås säkrar robotarna

Över 1 000 nya hänglås har höjt säkerheten vid tillfälliga stopp hos robotar och andra maskiner på IMI Hydronic i Annelund utanför Herrljunga.

”Vi har en nollvision för olyckor”

Nordkalk ser inte några problem med att fortsätta använda samma rengöringsmetod som vid olyckan, säger kommunikationschef Eva Feldt i en intervju med DA. Företaget säger att man numera jobbar betydligt mer med förebyggande arbetsmiljöarbete.

”Vi kan inte bara säga att vi haft otur”

Samma koncern – men arbetsmiljöstatistiken skiljer kraftigt. På SSAB:s område i Luleå har fem personer dött de senaste fem åren, på anläggningen i Borlänge är siffran noll under samma tid. DA frågar huvudskyddsombuden om skillnaderna på det som ska vara ”världens säkraste stålföretag”.

Global manifestation mot död och stress på jobbet

Global manifestation mot död och stress på jobbet

I går kväll klämdes en arbetare på SSAB ihjäl av en travers. I dag, på Workers Memorial Day, hålls en tyst minut för honom och miljoner andra som årligen dör av arbetsrelaterade olyckor eller sjukdom. Men i dag är också världsdagen för förebyggande arbetsmiljöarbete. Årets tema: stress.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Skyddsombudens dag DA uppmärksammar dem som värnar om din arbetsmiljö

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.