Industriarbetarnas tidning

Volvo lastvagnar ökar takten

2 juni, 2016

Skrivet av

Volvo Lastvagnar Göteborg ökar takten rejält i höst.  Då ska 105 lastbilar tillverkas per dygn mot dagens 60. Ett nytt kvällsskift sätts in. IF Metall räknar med 300-500 nya jobb.

Volvo Lastvagnar i Göteborg kommer att öka takten i produktionen med nästan 50 procent under hösten. Från dagens 60 lastbilar per dygn upp till 75 i ett första steg för att sedan öka till 105 lastbilar per dygn.

– Vi kommer att sätta oss i en första förhandling med företaget i nästa vecka, säger Ove Holmström, ledamot i IF Metalls klubbstyrelse på Volvo i Göteborg.

Idag arbetar 800 – 900 personer med montering på lastbilsfabriken i Tuve. Bedömningen från IF Metall är att företaget kommer behöva ta in 300 – 500 personer.

– Siffran är en uppskattning. Det beror på hur produktionen läggs upp och annat. Vi vet ännu inte om det blir fastanställningar, visstidsanställningar eller inhyrd personal, säger Ove Holmström.

– Vi är 800 – 900 på monteringen idag. Med den ökning i takt vi står inför är det en rimlig bedömning att vi behöver ta in 300 – 500 personer.

IF Metall ser helst att det blir fastanställningar. Dagens totala arbetsstyrka bland de kollektivanställda ligger på ungefär 1 400 personer varav cirka 180 inhyrda.

– Det börjar bli svårt att få tag på folk i Göteborgstrakten. Volvo Personvagnar har redan anställt ett par tusen, säger Ove Holmström.

Jan Strandhede är PR- och informationsansvarig på Volvo Lastvagnar.

– Vi kan bekräfta att vi står i begrepp att öka tillverkningstakten på Tuve som ett resultat av bra försäljning. Det kommer att innebära rekryteringar, men vi ber att få återkomma med närmare detaljer, skriver Jan Strandhede i mejl till Dagens Arbete.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Bonusmiljonerna berör inte bara några chefer

Bonusmiljonerna berör inte bara några chefer

117 miljoner kronor extra till Volvocheferna. En liten del av helheten, men en stor fråga för ett företag som vill gå i takt med tiden, skriver Harald Gatu.

”Hur var det med hedern och samvetet när krisstödet söktes”

”Hur var det med hedern och samvetet när krisstödet söktes”

Om du skickar in en ansökan om a-kassa måste du på heder och samvete intyga att du verkligen är arbetslös. Precis som företag som söker krisstöd intygar att de är i en djup ekonomisk kris, skriver industriarbetaren Kennet Bergqvist.

”Bra Karl-Petter, men ta ett steg till”

”Bra Karl-Petter, men ta ett steg till”

Jag saknar fortfarande en tydlighet från LO:s styrelse om turordningsreglerna i las, skriver Jan-Olov Carlsson, IF Metallklubben på Volvo Lastvagnar Umeå.

AB Volvo stänger fabriken i Tuve

AB Volvo stänger fabriken i Tuve

Volvo Lastvagnar stänger fabriken i Tuve i Göteborg på måndag och 15 dagar framåt.

Ännu inget större tapp i produktionen

Ännu inget större tapp i produktionen

Än så länge märks inga eller få störningar på de största svenska industriföretagen. Men läget kan förändras snabbt. ”Om någon hostar här inne kan andra bli förbannade”, säger Glenn Bergström.

”Kompetensutveckling kan inte ställas mot trygghet”

”Kompetensutveckling kan inte ställas mot trygghet”

Det vore absurt om vi resonerande om vad vi ska offra för att få en säker arbetsmiljö. Samma inställning borde vi ha kring anställningstryggheten, skriver Jan-Olov Carlsson på Volvo Lastvagnar i Umeå.

De startar budkavle för turordningsreglerna i Las

De startar budkavle för turordningsreglerna i Las

Hallå där, Jan-Olov Carlsson, IF Metalls klubbordförande på Volvo lastvagnar i Umeå, som varit med och dragit en igång en budkavle till försvar för turordningsreglerna i Las.

”Det minst onda är inte nog!”

”Det minst onda är inte nog!”

Är ”det minst onda alternativet” tillräckligt skäl till att förlama nödvändig kamp mot samhällets orättvisor, skriver Jan-Olov Carlsson, ordförande för IF Metallklubben vid Volvo Lastvagnar i Umeå. 

Klockan 14.37, Volvo Lastvagnar

Klockan 14.37, Volvo Lastvagnar

Klockan är 14.37 på Volvo Lastvagnar, Tuve, Göteborg.

Det litterära andningshålet

Det litterära andningshålet

På dagarna krigar Jan-Olov Carlsson för bättre villkor för medlemmarna på Volvo Lastvagnar. På kvällar och helger beger han sig till ett bokcafé och förkovrar sig i litteratur. Jan-Olov Carlsson berättar om bokcaféet som blivit hans plats för avkoppling och pepp.