Industriarbetarnas tidning

Ferbe om fortsättningen: Medlemmarna bestämmer

13 september, 2016

Skrivet av

IF Metall håller kongress i maj nästa år. Då är förbundsordförande Anders Ferbe 63 år – men vill inte säga om han vill fortsätta leda förbundet. Bara valberedningen kan ställa den frågan, säger han.

Bollen ligger enligt Anders Ferbe nu hos förbundets medlemmar och dess företrädare.

– Det är avdelningarna i IF Metall, medlemmarna och medlemmarnas företrädare, som får diskutera och fundera på hur de vill se en framtida förbundsstyrelse och förbundsledning. Det är en process som sedan valberedningen tar hand om och som de i slutändan lägger fram som ett förslag till kongressen.

Vad vill du själv?

– Det viktigaste är att det ska finnas ett gediget stöd och förtroende för den förbundsstyrelse och förbundsledning som väljs.

Om du nu får frågan att vilja fortsätta som förbundsordförande – hur ställer du dig då?

– Det finns bara en som ställer den frågan och det är valberedningen.

Vad tycker du om uppdraget som förbundsordförande?

– Jag tycker att det är ett fantastisk ärofullt och roligt uppdrag. Det är en ynnest att få vara förbundsordförande i IF Metall. Jag känner att det är en ära att få träffa medlemmar och förtroendevalda, anställda och arbetsgivare runt om i landet på alla typer av industrier, och att kunna konstatera att vi har ett förbund med världens bästa industriarbetare i världens bästa fackförening. Det ger mig energi.

 Med tanke på hur du har beskrivit ditt uppdrag så låter du rätt sugen på att fortsätta?

– Man ska komma ihåg att mandatet för oss som är valda går ut vid nästa kongress. Vi i förbundsledningen och förbundsstyrelsen ger alla järnet för förbundet och medlemmarnas bästa fram till kongressen i maj 2017. Då ska kongressen utvärdera vårt arbete och välja de som bäst ska leda förbundet de kommande åren.

Vad är du mest nöjd med som förbundsordförande?

– Att vi har avvärjt attackerna mot våra kollektivavtal, kunnat behålla en lönebildning i balans och klarat fortsatta reallöneökningar för medlemmarna. Vi har också en fortsatt position som ett starkt och viktigt fackförbund hos beslutsfattare och allmänhet. Vi försöker att ligga steget före, söker lösningar och förbättringar på utmaningar och problem tidigt. Det ser jag som en viktig del i mitt uppdrag.

Har det funnits några motgångar?

– Under åren 2006-2014 var motgångarna många. När högerregeringen vann valet 2006 drabbades många av våra medlemmar stenhårt av de politiska besluten, men också vi som fackförbund. Därefter kom finanskrisen och med det en ökad arbetslöshet bland våra medlemmar. Det var 100 000 industrijobb som försvann och den dåvarande regeringen, som inte trodde på industrin, stod passiva och tomhänta. Det var riktigt illa. Nu är det definitivt bättre. Det tiopunktsprogram för ny industrialisering som vi presenterade på vår förra kongress har omsatts i politik, i och med regeringens strategi.

Som vice förbundsordförande fick Anders Ferbe med kort varsel efterträda Stefan Löfven när denne utsågs till partiledare för socialdemokraterna 2012. Två år senare omvaldes Anders Ferbe av IF Metalls kongress, samma år som han fyllde 60 år. Alltså vid den ålder som många av ombudsmännen tidigare brukat gå i pension, numera är det 65 år som gäller. Någon åldersgräns för förbundsordförande finns dock inte inskriven i stadgarna.

En kommentar till “Ferbe om fortsättningen: Medlemmarna bestämmer

  • Hur blir det med arbetsskadeförsäkringen? Kommer den att bli rättssäker och rättstrygg?
    Kommer alla som skadas på arbetet att få juridisk hjälp oavsett om man är besvärlig ovh kräver sin rätt enligt villkor och avtal i LAF?

    Dags att reformera socialförsäkringarna som facket tecknar med medlemmarna nu?

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Anders Ferbe slutar som ordförande i IF Metall

Anders Ferbe slutar som ordförande i IF Metall

Anders Ferbe har meddelat IF Metalls valberedning att han inte ställer upp för en ny period som ordförande. Nu återstår två kandidater – vice ordförande Marie Nilsson och avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

Den avhoppade nazisten

Den avhoppade nazisten

Sven-Erik Källman trodde han lämnat hatet bakom sig. I stället kom samtalet som fick honom att förstå: han kunde inte längre fly. I dag är han fackligt förtroendevald och S-politiker.
Men får man en andra chans och kan man förlåta sig själv?

”Därför ska jag demonstrera 1 maj”

”Därför ska jag demonstrera 1 maj”

Trots januariavtalets mindre bra delar är det betydligt bättre än alternativet. Nu ska vi driva politiken i en riktning som medlemmarna vinner på.

Vi behöver en svetsare i ledningen

Vi behöver en svetsare i ledningen

Valet kommer att vinnas från fikarummen. Vi industriarbetare behöver inte bara en offensiv industripolitik, utan även en aktiv välfärdspolitik.

Löfven: ”Vi har inte varit tillräckligt tydliga”

Nu börjar Socialdemokraternas krisarbete. På fredag sätter sig IF Metalls förbundsordförande Stefan Löfven med resten av partiledningen i verkställande utskottet. Allt fokus finns på den nytillsatta kriskommissionen. Vill du själv delta i arbetet?– Det är viktigt att den har en facklig representant. Varför?– Utifrån det fackligt-politiska samarbetet. Det kommer att attackeras från högern och från […]

93 procent av kongress­ombuden stöder S

IF METALLS KONGRESS Fackets samarbete med Socialdemokraterna är en ständigt omdiskuterad fråga. Så också vid IF Metalls kongress nyligen. Och skillnaden i åsikter är stor mellan ombuden och medlemmarna. Till kongressen fanns motioner om att samarbetet med Socialdemokraterna borde avbrytas. Men beslutet blev tvärtom fortsatt starkt stöd till Socialdemokraterna och att man inte ska öppna […]

Tips till vår nästa stats­minister

Tips till vår nästa stats­minister

När Stefan Löfven nu avgår vill jag både tacka och se en efterträdare som kraftsamlar mot ojämlikheten, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

”Inte ens i Grönköping skulle arbetsrätten behandlas så här”

”Inte ens i Grönköping skulle arbetsrätten behandlas så här”

I överenskommelsen med MP, C och L heter det att ”Arbetsrätten moderniseras.” Fel! Det är tvärtom – en föråldring till när demokratin motarbetades, skriver journalisten Jan Scherman.

Kan krisen bli ett lyft för facket?

Kan krisen bli ett lyft för facket?

I flera år har fackförbunden brottats med sjunkande organisationsgrad. Så kom en annan kris. Nu rapporterar flera förbund om medlemmar som strömmar till.

Det våras för välfärden!

Det våras för välfärden!

Plötsligt framträder en ny politisk dagordning bortom brott och straff-hegemonin som rått alltför länge, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein efter årets första partiledardebatt.

Industrin och klimatet

Från alger i barnpooler till rening av tungmetaller

Från alger i barnpooler till rening av tungmetaller

Algodlingen på bakgården vid Bäckhammars pappersbruk blev framgångsrik. Nu har algerna renat metaller på Boliden – och forskarna vill satsa i stor skala.